Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Tom Thys


DiabolikDiabolik
Tom Thys


Als er een gedeelde thematiek genoemd moet worden voor deze bundel horrorverhalen is dat, behalve dat ze grotendeels in Antwerpen spelen, misschien wel dat ze allemaal aansluiten bij de slechte eigenschappen die iedere mens wel heeft, al of niet diep verborgen. Sommige verhalen beginnen heel gewoon, de hoofdpersoon is herkenbaar als U en ik, normaal ( toch?). Maar gaandeweg verandert de sfeer, en het eindigt meestal nogal angstaanjagend.


Het verhaal Pandaemonium gaat vast over de schrijver zelf. De hoofdpersoon is een schrijfster die een hekel heeft aan optredens, maar natuurlijk wel haar boeken moet promoten. Die staan niet echt in de belangstelling, dus als ze dan eindelijk een uitnodiging krijgt, gaat ze naar het opgegeven adres, en beleeft haar eigen verhaal. Dit verhaal is niet origineel, ik heb vaker over dezelfde thematiek gelezen, maar het is wel goed uitgewerkt.


Er is bijvoorbeeld het verhaal ‘sterven op celluloid’: een jonge fotograaf maakt voor school een fotoreportage. Zijn keuze om voor de zelfkant van de maatschappij te kiezen is zo vreemd niet. Ellende, vooral andermans ellende levert de meeste reacties op. Maar omdat hij echt wil opvallen, kiest hij ervoor om situaties te fotograferen waarbij een doorsnee getuige meteen de politie zou bellen – doet hij niet – of weg zou rennen, en dat doet hij ook niet. Hij vindt zelf dat hij misschien wat ver gaat, maar zijn vriendin steunt hem, hetgeen al zijn twijfels wegneemt. Als Yasmine zijn werk goedkeurt, is hij goed bezig! Tot op een dag zijn vriendin niet thuis is, terwijl ze dat wel zou moeten zijn.


Nog een verhaal dat begint met redelijk normale mensen is +&-. Een aantal mensen zoekt hulp voor een obsessie waar ze van af willen. In een praatgroep ondersteunen ze elkaar, en ze leren elkaar al doende steeds beter kennen. Twee van hen worden verliefd op elkaar, maar hun afzonderlijke obsessies matchen niet. Wat te doen? En zo krijgt ook dit verhaal en gruwelijke wending.


Maar er zijn ook een aantal verhalen waarbij je er beter aan doet ze niet te lezen vlak voor je gaat slapen, zo gruwelijk, zo angstaanjagend zijn ze. De verhalen Catwalk der kadavers en Voor Eeuwig, jasses.. daar moet je tegen kunnen! Die twee noem ik niet de beste verhalen, al zijn ze dat wel als het criterium is bij wek verhaal je de meeste rillingen krijgt!


Het titelverhaal is sterk. Ook in Diabolik begint het eigenlijk heel gewoon, maar hier wordt duidelijk dat de fantasie van de schrijver geen grenzen kent. Dit verhaal werd genomineerd voor de Edge Zero Award. Dit is een prijs voor het beste horrorverhaal van 2015. Het verhaal is gratis te lezen op de website http://www.tomthys.com


Het verhaal dat mijn voorkeur heeft is dat van Luna. Een tiener gaat met zijn moeder en zus op vakantie, en denkt dat hij het saai gaat vinden aan de kust. Maar als hij een iets oudere jongen ontmoet, Vinnie, ontdekt hij het gokpaleis, waar hij computerspelletjes kan spelen. Hij maakt er heel zijn zuurverdiende geld op, en ontmoet er een meisje, op wie hij verliefd raakt. Allemaal nog heel normaal, maar de jongen is een echte gamer: verslaafd aan winnen. Hij moet de beste zijn! En dat zal hem opbreken. En niet alleen hem..

 

Een bundel verhalen om lekker mee te griezelen, soms te huiveren, maar ook verhalen die te gruwelijk zijn om te lezen. Het zijn verhalen die kloppen. Ik vind vooral de schepping van sfeer heel goed gedaan, hoe een verhaal zo gewoon kan beginnen, maar ontmondt in iets heel ergs..


Tom Thys debuteerde met de verhalenbundel ‘Volmaakt monster’. Inmiddels werden verschillende van Thys’ verhalen vertaald naar het Engels en gepubliceerd in magazines als Massacre, Under the Bed en Night to Dawn.


ISBN 9789463080637 | paperback |416 pagina's | Uitgeverij Zilverspoor| november 2016

© Marjo, 8 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altVolmaakt monster
Tom Thys


Bijna twintig verhalen, met allemaal een zweem – of meer dan een zweem  - van sinistere praktijken, onoirbare zaken of magische wonderen. Sommige spelen zich ook af in regionen waar je je als eerzaam burger liever niet waagt:  onherbergzame binnenlanden van Australië, achterbuurten van onbekende zuidelijke steden of afgelegen landhuizen, zelfs als die zich in Vlaamse streken bevinden.
Maar soms ook spelen de ogenschijnlijk normale gebeurtenissen zich af in huizen of boerderijen waar je als onschuldig toeschouwer overvallen kan worden. Kortom, bij Tom Thys ben je nergens veilig.


Het titelverhaal gaat over een oudere eenzame vrouw, die wat ze zelf noemt een ‘onbenullig leventje’ leidt. Een kwallenbeet heeft onvoorziene gevolgen, maar de pijn bij haar oksel vergeet ze al snel. Terecht?


’Kwallen waren ingenieuze dingen. Glibberig en onpersoonlijk, een beetje als gelei, maar tegelijkertijd toch venijnig. Ze hadden geen beenderen, dus konden niets breken. Bovendien hadden ze een gracieuze manier van bewegen. Ze dansten als een jojo. Agnes bedacht zich dat ze er niets op tegen zou hebben om zo’n ding te zijn.’


Moet ik vertellen wat er gebeurt?


Zoals in meer verhalen heb je al lezende wel enig idee wat er gaat gebeuren – hoewel dat niet altijd klopt! -  maar het draait in deze verhalen meer om de manier waarop dat gebeurt.
De wraak van het ‘kunstwerk’ is een meesterlijk verhaal. Dat over de doos waar je alles, maar eigenlijk niets in kunt bewaren doet er niet voor onder en je griezelt bij het verhaal over het gaatjes veroorzakende virus in de Antwerpse metro.
En lees over de magie van Canterbury en over de brave pastoor die het kwaad wil bestrijden maar zich zo een toegang verschaft naar de hel...


Iedere lezer zal zo zijn voorkeur hebben, er zullen er zeker zijn die smullen van het verhaal over de verstopte gootsteen!
Persoonlijk vind ik de dagboekfragmenten van de ontdekkingsreiziger minder sterk, maar geniet dan weer van het verhaal met elementen uit ‘de Schone en het Beest’ zoals dat over Pippa en Glogov, of van het Blauwbaardverhaal, over die ene kamer die verboden is. In deze bundel vind je elementen terug uit de verhalen van Stephen King, Clive Barker of Lovecraft: horror en sciencefiction. Voor elk wat wils dus.
De omslag is zeer fraai en opvallend, de verhalen - toch de meeste! - smaken naar meer.


Tom Thys
(1983) kijkt en recenseert horrorfilms en ging al snel zelf verhalen verzinnen. Deze werden de afgelopen jaren in bloemlezingen, literaire tijdschriften en online gepubliceerd. Met zijn verhaal De Wondertoren won hij de Fantastels Feniksprijs. Ook behaalde hij de eerste plaats in de prozawedstrijd van Woordenstroom.org en de tweede en derde plaats in de W.J. Maryson Talent Award (Paul Harland Prijs).


ISBN  9789490767808|paperback|316 pagina's |Uitgeverij Zilverspoor | oktober 2014

© Marjo, 26 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven