Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De tijdweverDe tijdwever
1. Als werelden botsen
Martijn Kregting

 

Victoria is een tijdwever. Ze moet zelf nog ontdekken wat dat is, en waarom ze dat is. Maar dat ze door de tijd kan reizen dat heeft ze al ontdekt. We maken haar op verschillende leeftijden mee, omdat ze in het verleden op zoek gaat naar haar betovergrootmoeder, die waarschijnlijk hetzelfde talent had.


Er is sprake van twee werelden, Aarde en Ares, met bewoners die nogal van elkaar verschillen, qua uiterlijk en/of talenten. In Ares wonen Anderlingen, die kunnen veranderen van gedaante. Ze kunnen zich veranderen in weerwolven, of weerlynxen. Ze zijn wel mensachtig, kunnen sjamanen en cyclopen zijn.
Lang geleden heeft er een vermenging plaatsgevonden, die niet zonder gevolgen bleef: er is een vete, zelfs een (koude) oorlog, gaande tussen verschillende partijen. En die kampen zijn ook nog eens verdeeld in gematigden en fanatiekelingen. Er is dan ook van sprake van achtervolgingen, en er gebeuren wonderlijke dingen.

 

Victoria is als tijdwever begiftigd met de gave om iets te doen aan de strijd, maar juist daarom wordt zij gezocht. Er wordt op haar gejaagd.
Diverse partijen willen haar, liefst levend, maar dood is ook prima, in handen krijgen. Dat is nogal wat als je je er niet van bewust bent dat je een gave hebt!

 

Ook weet zij niets van de twee werelden en de wezens die deze werelden bevolken. Ze wil er meer van weten, en gaat op zoek.
Gelukkig heeft ze ook mensen en andere wezens die haar helpen, nu haar bestaan aan alle kanten wordt bedreigd.

 

Als je wel gecharmeerd bent van het idee om te kunnen tijdreizen, en van gedaante te veranderen, ga dan het avontuur aan met Victoria, en probeer het allemaal - inclusief de fouten -over je heen te laten komen. Veel uitleg is er niet!
Je krijgt die pas - en dan nog  - summier als je al een heel eind gevorderd bent. Wil je dan alles precies volgen, dan ben je helemaal daas geworden van al die verschillende namen en van hetgeen ieder wil en niet wil.
Dus: veel actie, veel fantasy maar ook een detective-element.
Het verhaal speelt zich af in Venray en omgeving. En in Ares dus.


Helaas: als je er moeite voor moet doen om alles te volgen dan beginnen de spel- en drukfouten meer op te vallen. En dat is jammer, want op zich is het verhaal boeiend.
Een wervelend avontuur, duidelijk met veel enthousiasme geschreven.

 

Aan dit boek blijkt een (debuut)roman vooraf te gaan. Toch wel handig om dat eerst te lezen!
En heb je de smaak te pakken: na dit boek De tijdwever, komt er nog een tweede deel.
Voor wie meer wil weten is er op de site van Martijn Knegting (http://www.martijnkregting.nl) een addendum te downloaden, met karakters en een verklarende woordenlijst.

 

Martijn Kregting is freelance journalist en tekstschrijver.

 

ISBN 9789493308176 | Paperback | 320 pagina's | UitgeverijMacc| november 2023

© Marjo, 13 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Koude hartenKoude Harten
Serie: Varg Veum
Gunnar Staalesen

 

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft het niet echt druk. Ook is hij nog herstellende van een eerdere zaak waarbij hij behoorlijk gehavend raakte.
Alle tijd om de jonge vrouw die bij hem binnenstapt te helpen. Maar: deze vrouw kent hij! Zij stelt zich voor als Hege. Zij zat bij zijn zoon Thomas in de klas.
Helaas is ze niet goed terecht gekomen, ze verdient de kost als prostituee.
Hetgeen ze Veum komt vragen heeft te maken met een collega-vriendin van haar: Maggi Monsen. Die is nu al een paar dagen weg.

Hege maakt zich ongerust omdat er kort voor haar verdwijning iets vervelends was gebeurd. Een auto met twee mannen erin was gestopt bij Maggi, met de vraag of ze mee ging. En Maggi weigerde. Hege weet niet waarom ze dat deed, maar het was een goede beslissing, want haar collega, de Russische Tanya, ging wèl mee en kwam bont en blauw terug.

Hege heeft Veum opgezocht omdat Thomas haar ooit had verteld dat hij daar op die plek kantoor hield. De politie, dat kon niet, zowel zijzelf als haar vriendin Maggi zijn verslaafd. De politie zou haar niet geloven, of haar van de straat halen. En daarmee zou Maggi niet terug komen.
Veum neemt de zaak aan.

 

Al snel heeft hij door dat er een hele organisatie achter de dames zit. Pooiers, drugsdealers, criminelen die gevaarlijk zijn. Ook voor Veum. Ze willen niet dat hij zich verdiept in hun zaken, of zich er mee gaat bemoeien.
Een ander onderzoek dat Veum doet is dat naar de achtergrond van Maggi. En dan stuit hij op een apathische moeder, een overleden vader, een broer in de gevangenis en een zus. Maar als het ze al interesseert, ze weten niet waar Maggi is.

 

Veum ontdekt dat er een soort comité is opgericht in de omgeving van het gezin Monsen. Na de dood van de vader hebben buren en leerkrachten voor hen gezorgd.
Maar waarom zijn de kinderen niet naar de jeugdzorg verwezen?
Varg Veum die zelf oorspronkelijk uit de jeugdzorg komt, stelt daar vragen over.
En dan vallen er meer doden. Toeval? Is er verband?


Wie de boeken rond deze privédetective kent, weet dat als Veum zich eenmaal ergens in vastgebeten heeft, hij niet meer los laat.
Hij heeft een flinke kluif aan deze zaak die zo eenvoudig leek. Het gezin Monsen had vrijwel ieder probleem dat je maar kan verzinnen. Veum probeert uit te zoeken of en hoe alles met elkaar samenhangt, en komt daardoor zelf in de problemen.


Een thriller over een disfunctioneel gezin en de onderwereld van Bergen.

Gunnar Staalesen is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven.
 

ISBN 9789460687006 | Hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Marmer | april 2024
Vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen

© Marjo, 12 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

WraakWraak
Charlotte Link


In de proloog, die speelt in 1970, doet een jonge vrouw een ontdekking waardoor ze wil vluchten. Maar ze is te laat…


Dan begint het verhaal in 2008, Scarborough, North Yorkshire.
Dave Tanner ziet een jonge vrouw wat verloren in de stromende regen staan. In een opwelling biedt hij haar aan haar thuis te brengen. ‘Thuis’ blijkt een afgelegen boerderij.

 

‘Zomaar ineens werd hij gespannen. Alert. Hij had een voorgevoel dat er iets nieuws in zijn leven was gekomen. Misschien had het met die vrouw te maken.
Hij maande zichzelf kalm te blijven. En voorzichtig.
Hij kon zich niet veel fouten meer permitteren.’

 

Wat er met Dave aan de hand is blijft lang in het ongewisse. Intussen is Gwen, de jonge vrouw, verliefd op hem geworden, en ze verloven zich. Maar niet iedereen is blij met deze relatie. Als Gwen dan dood gevonden wordt, vermoord, gaat de verdenking vanzelf uit naar Dave.
Gwen is de dochter van Chad, die een vreemdsoortige relatie heeft met Fiona, een oudere vrouw die verderop woont.
Is er iets gaande in de familie?
Inspecteur Valerie Almond staat voor raadsels. Samen met brigadier Reed gaat ze alle mogelijkheden langs, maar een dader wordt niet gevonden.

Een paar maanden later wordt opnieuw een jonge vrouw dood aangetroffen. Ook de moord op Amy wordt door Almond onderzocht. Zij legt niet onmiddellijk verband, de zaken lijken los te staan van elkaar.


Terwijl we de vorderingen van de inspecteur volgen, lezen we over de voorgeschiedenis van Fina en Chad, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Een inbteressant verhaal overigens!
Door deze terugblikken duurt het vrij lang voor alle puzzelstukjes wat betreft de moorden op de juiste plaats terecht komen.
En dat levert een fijne psychologische ontleding op van de betrokkenen.
Tenslotte volgt een spannende ontknoping…

Een fijne psychologische trhiller, met een extra dimensie vanwege het tweede-wereldoorlogverhaal.
Dit boek verscheen in 2011 onder de naam Het andere kind.

 

Charlotte Link (1963, Frankfurt) is een van de meest succesvolle Duitse auteurs op het moment. In Duitsland zijn al meer dan 24 miljoen boeken van haar verkocht! Op 16-jarige leeftijd schreef Charlotte Link haar eerste roman, ‘Die schöne Helena’, die op haar negentiende werd uitgeven.

 

ISBN 9789401621281 | Hardcover | 276 pagina's | Uitgeverij Xander | februari 2024

© Marjo, 7 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

OnderstroomOnderstroom
Linda Jansma

Het is twee jaar geleden maar natuurlijk vergeet je als moeder niet wat voor vreselijks er is gebeurd als je dochter nooit meer thuis zal komen. Insa, pas 16 jaar oud, is in het water teruggevonden. Wat is er met haar gebeurd?

 

Het verdriet heeft een flinke deuk geslagen in het huwelijk van Hester en Gerlof. Door alle ellende ging het bovendien stukken slechter met de zeilschool die ze samen runden. En de andere twee kinderen, Silke en Jort, zijn er ook niet ongeschonden uit gekomen.
Gerlof is definitief vertrokken, hij liet Hester alleen met de problemen. Gelukkig zijn Jort en Silke ook erg betrokken met de zeilschool en langzaam krabbelen ze weer op. Ook hebben ze steun aan de werknemers, waaronder terreinmeester Menno, en de instructeurs Thymen, Roelie en Felix.

Timo was het vriendje van Insa, hij was er om te leren zeilen. Natuurlijk ging de verdwijning van Insa ook hem niet in de kouwe kleren zitten en hij komt nu pas terug, mede onder druk van zijn vader Jelmer.

 

En dan wordt er opnieuw een meisje in het water gevonden. Is het dezelfde dader? Maar wat is de link dan?
Hester zou ook graag weten wat er precies gebeurd is. Weet Timo er meer van?


Naast al deze spanningen heeft Hester ook nog twee aanbidders. Maar heeft ze eigenlijk niet genoeg aan haar hoofd?

 

Na een proloog wordt het verhaal vooral verteld vanuit Hester, als ik-persoon, met steeds vooraf een stukje waarin ze vertelt over het verleden. Er zijn enkele hoofdstukken waarin Timo de hoofdpersoon is. Omdat hij goed bevriend was met Hesters dochter komen we meer te weten over wat er gebeurd is. Want hij was er bij, haar moeder niet.

 
Een fraai psychologisch verhaal, natuurlijk met veel spanning er in en zoals dat hoort met een verrassende ontknoping. Maar vooral het inzicht dat je krijgt in de personages is heel mooi gedaan.
Enne, en passant leer je van alles over zeilen…

 

Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema.
Inmiddels heeft Linda dertien titels op haar naam staan, waaronder de bestsellers Kwetsbaar en Verbroken. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald.

ISBN 9789461098696 | Paperback| 350 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | februari 2024

© Marjo, 3 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Terug naar de kust (graphic novel)Terug naar de kust (Graphic novel)
scenario : Ahmad Resh
Illustraties: Mathieu Schellekens

 

Het verhaal gaat over Maria, die – niet voor niets – besluit het kind dat ze draagt weg te laten halen. Haar relatie is niet echt stabiel te nomen, en ze heeft al twee kinderen.
Ook besluit ze haar relatie te beëindigen.
Maar dan ontvangt ze anonieme briefjes en een pakje met een akelige inhoud.

Ze lijkt niet aan deze stalker te kunnen ontkomen, waar ze ook is,  hij of zij vindt haar.
Natuurlijk verdenkt ze haar ex, maar die ontkent in alle toonaarden.

Maar wie kan het dan zo slecht met haar voorhebben?

Om aan alle ellende te ontkomen besluit ze met de kinderen naar haar zus te gaan, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont.
Maar het gaat steeds slechter met haar en haar zus schakelt een bevriende psychiater in.

Is Maria gek aan het worden?

 

Het boek is twintig jaar geleden verschenen. Niet deze graphic novel natuurlijk, die is nieuw. En – heel bijzonder! – getekend door de zoon van Saskia Noort, die het boek schreef, al die jaren geleden.
Aan het verhaal is niets veranderd, maar je kan met tekeningen zoveel meer emoties weergeven. En dat gebeurt dan dus ook.
Er zijn af en toe dan ook schokkende beelden, het is tenslotte een thriller.
Omdat er regelmatig gewisseld wordt tussen heden en verleden moet je als lezer goed opletten.

 

ISBN 9789044365467 | paperback | 208 pagina's | Uitgeverij the House of Books| februari 2024

© Marjo, 26 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De nieuwkomerDe nieuwkomer
2. De kliniek
Martine Kamphuis

Sanne Molenaar werkt nog steeds in de tbs-kliniek (zie De Kliniek deel 1).
Karel, de collega met wie ze goed overweg kan, is teruggekomen ook al was hij met pensioen. Er is namelijk een onderbezetting en op een tbs-kliniek heb je niet te maken met makke lammetjes: ieder paar handen is welkom!
Maar hij is geen hoofd meer, dat is Annabella. Nieuwe bezems vegen schoon: hier waait duidelijk een andere wind. Sanne is er nog niet helemaal uit of ze het een verbetering vindt. Maar ze kan kiezen: blijven en zich erbij neerleggen of aan andere baan zoeken.

 

Dat tweede idee lonkt wel erg, want ze voelt zich vaak niet veilig in de kliniek.
Er gebeuren dingen die persoonlijk op haar gericht lijken. Die ene patiënt, veroordeeld wegens zedendelicten, probeert haar geregeld in een hoek te duwen. Gelukkig is er meestal op tijd hulp, maar ze is bang dat het een keer fout afloopt. Dus vindt ze het niet pluis als ze in haar eentje de medische dienst moet draaien. Ze zouden dat met z’n tweeën moeten doen, maar zoals gezegd; tekort aan personeel.
Ze is daar kwetsbaar, want de patiënten zijn meestal goed op de hoogte. Sanne schakelt dan de portier in en zijn er camera’s. Maar lekker voelt het niet.

 

Dan is er die ene patiënt die niet door haar behandeld wil worden. Wat zit daar achter? Ze komt met haar vragen terecht bij Wynona Post, die de lezer kan kennen van een eerdere serie thrillers.

 

Ook privé speelt er van alles. Ze is begonnen aan een relatie met David, en dat loopt niet zo lekker.
En wat is er met Karel, die al een hele tijd niet is komen werken?

 

Problemen genoeg dus. Soms wel een beetje vedel. Gebeurt dit allemaal echt in een tbs-kliniek? Pff.
Aar Martien Kamphuis is zelf psychiater en doet haar best om de wereld waar ze over schrijft zo realistisch mogelijk te houden. Dus: zo’n kliniek is geen veilige omgeving, zeker niet voor een vrouw!
Nu is Sanne niet zomaar voor een gat te vangen…

 

'Weet je nog dat stokpaardje van Karel Habets over de overeenkomsten tussen tbs-ers en de rest van de mensheid? Dat de onderliggende angsten en onzekerheden hetzelfde zijn? Dat het belangrijkste verschil is dat het bij gewone mensen naar binnen slaat als er iets wringt, terwijl onze patiënten het op anderen afreageren?'

 

Hoewel het dus vanwege het realistische element een eng verhaal is, weet Kamphuis het overtuigend te brengen. En spannend. Machtsspelletjes, intimidatie, chantage en manipulatie, het komt allemaal voorbij.
Een psychologische thriller, die je ook als standalone kunt lezen.

 

Martine Kamphuis (1963) werkt als psychiater/psychotherapeut en verwerkt haar vakkennis in haar boeken. Sinds ze in 2006 debuteerde met de psychologische thriller Vrij, zijn er nog zeven titels voor volwassenen verschenen.

ISBN 9789461098160 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime compagnie | februari 2024

© Marjo, 23 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Åland - wraakÅland - wraak
Jacob Noordland 2
Jaap Jonker


Na de mislukte poging om de Åland-eilanden in te nemen (dit verhaal wordt verteld in het eerste deel) is de leider van die actie gedegradeerd. Zijn auto met chauffeur is hem afgenomen en zijn luxe woning moest hij ook verlaten.
Deze man, Mikhail Kuznetsov, wil wraak.


Op eigen initiatief gaat hij terug naar Åland. Hij heeft medewerkers gecharterd: de zussen Gintare en Grazyna plegen plofkraken, tot verbijstering van de inwoners. Op hun eiland? Plofkraken? En dan wordt ook nog de geldauto overvallen, die onderweg is naar Mariehamm, de hoofdstad. Een van de chauffeurs blijkt door Kuznetsov ingehuurd. De andere overleeft de overval niet.
Het zal niet bij deze dode blijven.


Het duurt even, maar Eeva Loitonen, die op de zaak wordt gezet, ontdekt het verband tussen de slachtoffers. En weet dan dat ze zelf ook op de lijst staat! Net als die Hollander die tijdens een vakantie op het eiland assisteerde bij het verhinderen van de overname door Rusland.
Hoofdinspecteur Jacob Noordland speelt overigens zijn belager in de kaart: hij komt voor een Europolconferentie naar Turku, en dat is dichtbij
Åland. Ook al wil zijn vrouw dat niet, Jacob bemoeit zich wel met de nieuwe zaak; Er verdwijnen mensen, en een van hen is Eeva!


Als lezer weet je meer dan het politieteam, omdat de zussen en hun baas gevolgd worden. Dat doet niets aan de spanning af, want de Russen moeten niet onderschat worden! Ook zijn er wat privé dingetjes die een rol spelen. De zussen maken zich zorgen om hun moeder, Eeva neigt toch wel erg naar een drankprobleem en Jacob zou graag wat intiemer omgaan met zijn collega maar zijn vrouw heeft dat door.
Interessant zijn de stukjes informatie over de
Åland-eilanden, en voor in het boek bevindt zich een kaart, zodat je de omzwervingen kunt volgen.


Jaap Jonker (1956) was stuurman bij de koopvaardij en operationeel officier bij de Koninklijke Marine.
Doelwit Åland (2022) was zijn debuutthriller, gevolgd dus door Åland wraak. Of er nog een derde deel komt laat hij in het ongewisse.


ISBN 9789493192805 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | januari 2024

© Marjo, 3 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Een piepklein vogeltjeEen piepklein vogeltje
Wim Bender


Het is april 2002. De bel gaat bij Sibranda Kotten. Als ze de deur open doet staat er niemand…
Maar binnen in de keuken blijkt wel een onbekende man te staan. Hij is onherkenbaar, hij heeft een motorhelm op.
Het loopt niet goed af: Sibranda zal nooit meer hockeyen en raakt ook geestelijk in de vernieling.


Gerda Goedgebuure wordt op de zaak gezet. Ze komt net van de politieacademie, is (nog) gedreven. Maar er wordt geen dader gevonden en Gerda moet aan andere zaken gaan werken.
Onopgelost belandt de zaak op een grote stapel.


Nog geen jaar later is een senator van de SP het slachtoffer van een overval in Den Haag. Zijn knie is zwaar beschadigd. Ook deze zaak belandt op de stapel onopgeloste zaken.
In hetzelfde jaar, opnieuw op een andere plek, is de burgemeester van een stadje in Drenthe de pineut. Zij zal haar functie lange tijd niet kunnen uitoefenen.
En ook hier: geen dader te bekennen.


Wat verbindt deze zaken met elkaar? Want dat er een verband is, dat is voor de lezer duidelijk. Maar doordat de zaken niet gelinkt worden – andere locatie, niet helemaal dezelfde modus operandi – dreigen de mishandelingen onopgelost te blijven.


Maar dan bezoekt Gerda in 2012 een symposium waarbij zij een voordracht houdt over moderne opsporingstechnieken. Daarbij haalt ze als voorbeeld de zaak aan van Sibranda, een voorval dat haar nooit losgelaten heeft.
En de volgende dag hoort ze van een collega over een soortgelijk voorval.
Eindelijk gaat het balletje rollen…

Een fijne psychologische thriller!
Het verhaal wordt langzaam opgebouwd om tenslotte wat abrupt te eindigen.
Er is sprake van een klein vogeltje natuurlijk, en er zijn veel mensen bij betrokken. Het is heel prettig dat er steeds wordt gerecapituleerd, waarbij ook meegenomen wordt wat er intussen al ontdekt is.
Daarnaast volgen we Gerda in haar persoonlijke leven en het is hier (gelukkig) maar zeer de vraag of zij een rol zou spelen in een eventueel tweede boek, zoals bij veel speurders het geval is…

Wim Bender was onderwijspsycholoog bij de Faculteit der Medische Wetenschappen, Hij publiceerde artikelen en boeken over medisch onderwijs in het algemeen, over (voortgangs)toetsing en over oncologie-onderwijs. Sinds zijn pensionering is hij gaan schrijven.

 

ISBN 9789463656092 | Paperback | 248 pagina's | Uitgeverij Elikser | januari 2024

© Marjo, 28 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

NadorstNadorst
Marly van Otterloo


Het begint allemaal vrij rustig. Liset Bloem geeft al zo’n tien jaar de cursus alcohol en verkeer. Die is bedoeld voor mensen die zijn gepakt met een slok op achter het stuur. Ze is er best goed in denkt ze, maar de nieuwe groep stelt haar wel voor uitdagingen.


Acht cursisten heeft ze, vijf mannen, drie vrouwen. Maar de eerste lesdag begint al met een verrassing. Een van de cursisten komt het lokaal in, kijkt rond en vertrekt hals over kop weer! Ze zien hem niet meer terug.
De volgende verrassing is als ze ‘s avonds bezoek krijgt van de politie, die alles wil weten wat er gebeurd is die dag. Ze willen niet vertellen wie, maar een van de cursisten is om het leven gekomen. En blijkbaar niet op normale wijze.


De cursus bestaat uit een hele lesdag, met daarna twee dagdelen verspreid over een paar weken, met als afronding privégesprekken.
Niet alleen hebben de deelnemers allemaal een andere instelling, een ander leven en is niet iedereen even gemotiveerd, er blijken onderlinge verbanden te bestaan. En na die eerste dag neemt dat nog toe.

Liset heeft zelf ook problemen thuis, waar ze eigenlijk niets over wil zeggen. Maar geheimen zijn er om onthuld te worden, dat blijkt al snel.
Natuurlijk wil ze graag weten wat er gebeurd is, wie het slachtoffer is en waarom. Heeft de politie ook haar als verdachte op het oog?
Wat is hier gaande?
Dat willen wij als lezer natuurlijk ook weten!


Het boek bestaat uit twee gedeelten: in het heden gaat het over de misdaad, en het onderzoek daarnaar. Het verhaal over wat er aan vooraf ging krijgen we ook voorgeschoteld, aan de hand van de individuele personages.
Zo vallen langzaam de draadjes samen, met op het einde nog een bijzondere ontknoping!

Marly van Otterloo (Den Haag, 1953) werkte als organisatie-adviseur/trainer en creatief therapeut, maar het schrijven bleek het schot in de roos. Na verschillende artikelen in kranten en tijdschriften, verschenen een reeks kinderboeken, diverse scenario’s en drie romans.
‘Nadorst‘ valt in het genre Cosy crime, dat staat voor misdaad met een knipoog, waarbij spanning niet het belangrijkste is.

ISBN 9789461098122 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | januari 2024

© Marjo, 23 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De overstromingDe overstroming
Blackwater 1
Michael McDowell

 

Alabama, 1919.
Perdido is een kleine stadje gelegen aan de rivier de Bl;ackwater. Dit voorjaar overstroomt de rivier. Dat is niet de eerste keer, maar dit keer is de wijk Baptist Bottom, het laagste gedeelte is van deze gemeente, volledig blank gezet.
De bewoners zijn gedwongen de paasdagen elders door te brengen.


Als Oscar Caskey, telg van een rijke familie die eigenaar is van bossen en houtzagerijen, met zijn zwarte knecht Bray polshoogte gaat nemen in het overstroomde gebied, ontdekken ze tot hun verbazing dat niet iedereen weg was!
In het hotel roept een jonge vrouw om hulp. Die ze natuurlijk verlenen. Zo komt een onbekende vrouw in hun leven. Het duurt niet lang voor deze Elinor Dammert alle mannen en de meeste vrouwen ingepalmd heeft.


De moeder van Oscar, Mary-Love is een van de weinigen die haar niet vertrouwt. Maar ook zij kan niet tegen deze vrouw op, al doet ze nog zo hard haar best haar op alle mogelijke manieren tegen te werken. Het draait uit op een machtsstrijd tussen Mary-Love en Elinor, waarbij de laatste in het voordeel is.
De bewoners hebben namelijk geen idee wie – of wat - ze binnen gehaald hebben in hun gemeenschap, Elinor weet dat heel goed te verbergen.
Zij past als vrouw eigenlijk heel goed. In Perdido luisteren de mannen namelijk naar de vrouwen. Misschien weten ze het af en toe te doen voorkomen alsof zij als man het voor het zeggen hebben, maar meestal lukt zelfs dat niet.


De Overstroming is het eerste deel in de Blackwater-serie, die voor het eerst verscheen in 1983.
De complete serie verschijnt in 2024 eindelijk in het Nederlands.
Het is horror, en valt onder het Southern gothic horrorgenre. Voor de goede verstaander is er van alles gaande maar expliciete scenes kom je nauwelijks tegen.
Voor wie de boeken kent van Thomas Olde Heuvelt, die een voorwoord schreef: dat genre zo’n beetje. Het verhaal kabbelt zelfs een beetje, wordt nauwelijks echt spannend.


Michael McDowell (1950, Alabama) is jong overleden: in 1999. Hij was romanschrijver en scenarioschrijver. Zijn bekendste werk is het scenario voor de Tim Burton-film Beetlejuice.


ISBN 9789401621250 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Xander | januari 2024
Vertaald uit het Engels door Jeske Nelissen

© Marjo, 23 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

LeegteLeegte
Ilona van Hilst


Na een nogal confronterende - en veelbelovende - proloog, die zich in 1985 afspeelt, begint het verhaal in 2016 met een vakantie in Zweden. Twee gezinnen verblijven er in een huis dat ze gehuurd hebben van een vriendin, Marianne. Het huis is van diens man, die het opgeknapt heeft maar er niet wilde wonen.
Mariska en Elvira zijn beide werkzaam in de zorg, en dat was Marianne ook, voor ze met haar man naar Zweden vertrok.


Ze zijn nog maar nauwelijks geïnstalleerd als Sofia, de elfjarige dochter van Diego en Elvira, niet terugkomt uit het bos waar ze met haar broertje was.
Uitgebreide zoektochten leverden niets op: Sofia was en bleef spoorloos.


Weer thuis in Nederland moet het gezin weer een weg zien te vinden, wat moeilijk is.
Maar dan, zes jaar na de verdwijning van Sofia verdwijnt opeens Mariska. Zij was de moeder van het andere gezin. Ook na haar verdwijnen worden er nauwelijks sporen gevonden. Haar man Patrick, moet onder ogen zien dat ze hen gewoonweg verlaten heeft. Maar dat kan hij niet geloven!


De ellende is nog niet voorbij: uit ieder gezin wordt een zoon zwaar ziek, tot op name in het ziekenhuis.
Patrick legt zich er niet bij neer en probeert zelf de oplossing te vinden.


De afloop is enigszins ongeloofwaardig. Nu is de schrijver de baas, en kun je als lezer alleen maar meegaan in diens fantasie, maar hm…
Je wilt als lezer de oplossing kennen, je wilt weten wat er precies gebeurd is, dus laat het maar over je heen komen.
En dan heb je toch een paar uurtjes leesplezier gehad.


Ilona van Hilst (Uithoorn) werkte bij ING als teamleider en gecertificeerd projectmanager in de IT, totdat in 2013 haar functie verviel. Ze ging reizen en schrijven. Haar eerste thrillers kwamen op de markt onder eigen beheer, Costa Blanca (2016) en Vermist (2016).
Daarna volgden de thrillers Oogvocht (2019) en De Uitweg (2020), die uitkwamen via een uitgever (Batavia).


ISBN 9789493244344 | Paperback | 303 pagina's | Uitgeverij September | december 2023

© Marjo, 20 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

AfgeschrevenAfgeschreven
Angelique Haak

Sasja Winters is de schrijfster van een serie thrillers, de Maasstadmoorden. De reeks was erg succesvol maar Sasja wilde geen vervolg schrijven, wat ze er in beschreef had haar ook zelf heel erg bij de keel gegrepen, zo gruwelijk waren de moorden.
Maar de feelgoodroman die ze daarna schreef, had alleen maar slechte kritieken en haar uitgever dringt er op aan: schrijf een vervolg!


Nu had ze met die uitgever eigenlijk al geen goede verstandhouding, die man wilde alleen maar aan haar verdienen, en wilde niet begrijpen dat het voor Sasja klaar was. Ze besloot dan maar niet meer te schrijven.  Ze redt zich - met moeite - door columns te schrijven. Want
er moest wel brood op de plank, nu ze  gescheiden is.


En dan staat de politie voor haar deur – op een bungalowpark waar ze gedoogd wordt. Er is een moord gepleegd en men wees de politie erop dat het wel heel erg leek op wat Sasja beschreven had.
De dader eist dat er een vervolg geschreven wordt! Zo niet, dan zullen er meer beschreven moorden uitgevoerd worden.


Sasja’s leven wordt een nachtmerrie. Ze kan echt niet meer van dat soort boeken schrijven!
Ze heeft al genoeg moeite om van de pillen en de drank af te blijven! Die gruwel kan ze niet meer aan.
De relatie met haar ex en diens nieuwe vriendin is gespannen. De kinderen, pubers, zorgen voor problemen. Er is een nieuwe buurman op het park, die ze wel aardig vindt, maar: iets beginnen met die man dat kan ze beter maar niet doen.


‘Het is lang geleden dat hij aan een zaak werkte die zo’n puinhoop was. Het leek wel een doolhof met alleen maar doodlopende weggetjes.’


Martin en Jolanda zijn de rechercheurs die de zaak onderzoeken. Ze duiken diep in het leven van Sasja en ontdekken geheimen die ze liever verborgen had gehouden.
Maar heeft dat ook te maken met de moorden? Meervoud ja, want het blijft inderdaad niet bij die ene moord…


Pff, spannend!
Angelique Haak zit de lezer geregeld op het verkeerde been. Ze houdt de spanning goed vast door de verschillende verhaallijnen kort te houden en af te wisselen. Onder de vele personages is er ook een anonieme verteller met een tekst die cursief wordt gedrukt.


Angelique Haak (1978) debuteerde met Een nieuw begin, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs. Dit is intussen haar zesde thriller.


ISBN 9789461097576 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | december 2023

© Marjo, 14 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ZesZes
Rudy Morren

Bijna veertig jaar geleden was er een zomerkamp aan de oever van een rivier. Een man brengt zijn veertienjarige zoon er heen, tegen diens wil, maar de jongen heeft niets te zeggen. Iets zeggen doet hij ook niet als zijn vader een hond aanrijdt.
Hij zwijgt als er na aankomst in het kamp dingen gebeuren die niet hadden mogen gebeuren.
Hij zwijgt jarenlang. Net als de andere betrokkenen, een groep van vijf vrienden.
Wat is er de oorzaak van dat het zwijgen doorbroken wordt? Na zoveel jaar?


Alles begint met Ed De Keyser, die een succesvol tv-presentator is. Of was. Het gaat hem niet zo best meer af. Teveel drank en drugs? Teveel dames die hij te achteloos behandelde?
De rechercheurs die zijn dood onderzoeken zijn het er snel over eens: Ed heeft de hand aan zichzelf geslagen.
Maar dan volgen er meer verdachte overlijdens, en Tessa, de ene helft van het rechercheursduo, begint te twijfelen. Haar maat, Sander, wil niet mee in haar redeneringen. Hij lijkt trouwens met heel andere zaken bezig, hetgeen Tessa ergert.
Maar als er anderen uit hun groepje sterven, worden de overblijvers bang: zijn zij het volgende doelwit? Wie is na al die jaren wraak aan het nemen?


Er is sprake van actuele thematiek: vriendjespolitiek rondom een groot project, gesjoemel en gekonkel. Er is de dreiging van hoog water, zoals dat al die jaren geleden ook gaande was.
Er is een eenzame agent die na zijn pensioen veel te veel tijd heeft.


Het verhaal zit heel goed in elkaar, je hebt echt geen idee wat er nu allemaal gaande is. Steengoede psychologische thriller, geschreven in een filmische stijl (in een verhaal als dit niet altijd prettig) met een snelle opeenvolging van scenes en herhaaldelijk terugblikken naar die ene gebeurtenis in het verleden.


Na zijn vorige boek Het Incident was het afwachten: kan Rudy Morren deze machtige thriller evenaren, of misschien overtreffen?
Dat kan hij. En dat doet hij.


Rudy Morren (Aarschot, 1963) is een Vlaams acteur en scenarist. In 2019 bracht hij als auteur een boek uit getiteld Wild vlees. In 2020 volgde een tweede boek, Sneeuwspoor, waarvoor hij de Hercule Poirotprijs won.

ISBN 9789464104035 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Horizon | november 2023

© Marjo, 7 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

VerraadVerraad
Diverse auteurs

Verraad. Een verschijnsel dat we allemaal kennen, want niets menselijks is de lezer vreemd.
Jaloezie kan de achtergrond zijn van verraad, of ook een geheim dat men echt niet in de openbaarheid wil hebben. Dat kan bedreiging tot gevolg hebben, chantage of zelfs moord.
Ideaal onderwerp om een verhalenwedstrijd op los te laten!

25 schrijvers van Nederlandstalige bodem hebben hun fantasie laten gaan.
Het eerste verhaal is een fijne binnenkomer: een oude dame heeft niet veel meer in haar leven dan de wereld buiten op straat goed onder de loep te nemen. Alleen had ze het misschien beter daarbij kunnen laten!
Je wordt maar liefst twee keer op het verkeerde been gezet. Dit maakt nieuwsgierig naar een eventuele thriller van deze schrijfster!
Zo zijn er meer: onbekende schrijvers waar je best meer van zou willen lezen!

Het Tylerincident is een actueel verhaal dat zich op school afsleept. Herkenbaar: de leraar wil de regels handhaven, maar als in de klas de gelederen zich sluiten en ook de directeur liever zoete broodjes bakt, zit het drama er aan te komen.
Met een ander thema is ook Scheef Huisje gebaseerd op de actualiteit.

Natuurlijk zijn er verhalen die gaan over verraad binnen de relationele sfeer. Dat is van alle tijden.
Vreemdgaan wil men het liefst geheim houden. Als de liefde verdwenen is – of die is er nooit geweest, kan ook – en er is geld mee gemoeid, biedt dat ook stof genoeg om een spannend verhaal te schrijven.
Ze hebben natuurlijk nooit dezelfde twist, dus zijn ze stuk voor stuk spannend!
Maar er zijn ook verhalen die gaan over misbruik, of over plagiaat. Over situaties die heel herkenbaar zijn, maar waar je toch niet in verzeild wilt raken.
Van alles wat en voor elk wat wils. Gelukkig, het zou maar saai worden!

De Nederlandse en Vlaamse schrijvers zijn:
Angelique Suijdendorp, Karel Bedert, Lilian Steenvoorden, Kitty Huijbers, Theone Joostensz, Melina Ekic, Ellen Kusters, Carolijn Toren, Erik van der Velden, Gert-Jan van den Bemd, Marieke Jongejan, Gerry Neuray, Karin Bisschops, Alain De Lannoy, Michiel van den Berg, Theo-Henk Streng, Daniëlle Stege, Sietse Postma, Eveline van Dienst, Charlotte en de op uitnodiging schrijvende LetterRijn-Neckar-auteurs: Rob Bakker, Franziska Weissenbacher, Bertina Mulder, Melissa Skaye en Luc Vos.


Het zijn de verhalen die gekozen zijn uit vele inzenders van de jaarlijkse verhalenwedstrijd die de uitgever heeft georganiseerd. Met aanvulling van verhalen door auteurs die reeds in het bestand van de uitgeverij zitten.

ISBN 9789493192836 | Paperback | 306 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2023

© Marjo, 28 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik
HIER

KansloosKansloos
Petra Spark

Even denken minister-president Alexander Vankraay en zijn vrouw Angelina dat hun huwelijk de oppepper heeft gekregen die hard nodig was, maar het duurt niet lang voor ze weer met beide benen op de grond belanden.
Dieper nog, want diezelfde avond dat alles goed leek te komen vinden ze hun zoon levenloos in zijn kamer. Was het een ongeluk? Het kan toch niet dat hij zichzelf om het leven heeft gebracht?
Alexander voelt zich schuldig: heeft hij immers niet veel te weinig tijd besteed aan zijn zoon? Ook aan zijn vrouw trouwens, maar die stond wel volledig achter de keuzes die verband hielden met zijn carrière.
Gaandeweg wordt duidelijk dat Noah, de zoon, een junkie was. Hij is opgenomen geweest in een kliniek, waar hij samen met vijf andere jongens onder leiding van therapeut Lauren afkickte.

Maar daar is iets helemaal fout gelopen. Lauren doodde zichzelf. Dit bleek de trigger: er volgden meer slachtoffers.


Rechercheur Roy de Busser wordt met zijn collega Sophia op de zaak gezet: zijn het inderdaad zelfdodingen?
Op diverse manieren komen er jongens om het leven; een wurgspel, een flinke hoeveelheid pillen, polsen doorsnijden: het lijkt steeds zelfdoding. Of is er iets anders gaande?
Wat is er met de jongens gebeurd toen ze in therapie waren? Lopen ze allemaal gevaar?
Het onderzoek is extra lastig, want het mag natuurlijk niet bekend worden dat de zoon van de premier verslaafd was. Helaas is er een journaliste die lucht krijgt van de zaak en die er niet voor terugdeinst om mensen te misbruiken.


Behalve dit onderzoek dat steeds andere wendingen krijgt terwijl de situatie danig uit de hand loopt, is er ook de romantische kant van het verhaal.
Roy, sinds de geboorte van zijn zoontje weduwnaar, en nu alleenstaande vader, had in het verleden een korte romance met Sophia, die op haar beurt een nieuwe partner heeft.
Er blijken nog steeds vonken over te schieten maar eigenlijk willen ze dat (nog) niet…
Ook Isabelle, een andere collega, komt haar grote liefde tegen. Maar die heeft geheimen voor haar…


Tussendoor lezen we cursiefjes. Van de dader?
Veel vragen, met pas op het laatst de antwoorden, zodat de spanning hoog blijft.


Petra Spark is een pseudoniem. De schrijver studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en werkt in een biotechnologisch bedrijf. Zij debuteerde met 'Artikel 13', dat in 2017 verscheen, publiceerde ze in 2019 'Eén kans op zes'.

ISBN 9789493192799 | paperback | 292 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2023

© Marjo, 21 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Satellieten van de doodSatellieten van de dood
Varg Veum
Gunnar Staalesen

 

Omdat Gunnar Staalesen al een hele serie heeft geschreven over Varg Veum, die ook bewerkt zijn voor de televisie, is deze detective misschien geen onbekende voor menigeen.


Varg Veum heeft al een aantal jaar een eigen detectivebureau. Daarvoor was hij werkzaam bij de jeugdzorg.
Daar heeft hij Jan Egil leren kennen, toen die als jochie van tweeënhalf weggehaald werd bij zijn verslaafde moeder.
De man en het kind kruisten vaker elkaars pad, en Veum weet wel dat het niet goed ging met de jongen. Hij had het altijd goed voorgehad met hem. Maar ja, instanties, regels.
Het is niet voor niets dat hij voor zichzelf een bureau is begonnen.
Veum geloofde ook helemaal niet dat Jan Egil in staat was tot moord! Maar de jongen is wel achter de tralies verdwenen.
En nu hoort Veum dat Jan hem op een dodenlijst zou hebben gezet? Daar begrijpt hij niets van!
Nu wil hij dan ook weten wat er allemaal precies gebeurd is in het leven van de jongen. Al die doden! Door wie? Waarom?


Gunnar Staalesen zet je een paar keer op het verkeerde been. Je zou toch zweren dat die ene persoon er achter zit… maar is dat wel zo?
Er zijn veel details, ook wel onnodige, maar die geven sjeu aan het verhaal. Ook het privéleven komt aan bod, maar zodanig vermengd met de plot dat het niet stoort.
Wat misschien wel wat lastig is zijn de topografische details. Noorwegen is een onbekend land in topografische opzicht.


Gunnar Staalesen (1947, Bergen) studeerde taalkunde. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven. Die zijn nog niet allemaal vertaald overigens.


ISBN 9789460687013 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Marmer| november 2023
Vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen

© Marjo, 18 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Tarantula
De Paepe & Depuyt
 

Dit is het derde van de drie boeken, die dit Vlaamse duo over de seriemoordenaar Andries Swartwater heeft geschreven.


Het verhaal begint met een proloog, die zich op 9 januari 2014 in Rio de Janeiro in Brazilië afspeelt. De kustwacht ziet een spookschip, dat gezien de vlag uit Australië afkomstig moet zijn en men besluit naar het schip te gaan. Het schip blijkt volledig verlaten te zijn en er staat alleen een grijze vriescontainer op, waar het naakte lichaam van een man in zit.


Na de proloog blijven we nog even in Brazilië, in Rio de Janeiro, waar Wolf Goegebeur op 15 januari 2014 met z’n tot schooltje omgebouwde bakfiets door de sloppenwijk Rocinha rijdt, waar hij probeert de kinderen uit de wijk wat kennis bij te brengen.


Vervolgens gaan we naar Duved in Midden-Zweden, waar Rosie Banks op 23 januari onaangekondigd op bezoek gaat bij Anna Lindqvist, die zich hier na de dood van haar partner Zion Apinsa met haar 2 kinderen heeft teruggetrokken.
Met enige aarzeling wordt Rosie binnen gelaten. Anna zit helemaal niet op dit bezoek te wachten. Maar om de een of andere reden ontdooid Anna al snel.
Rosie vertelt Anna dat Andries Swartwater nog in leven is en dat Anna in gevaar is. Andries Swartwater zint namelijk op wraak op iedereen die ook maar iets te maken heeft met z’n ondergang.


Zion Apinsa is door een handlanger op gruwelijke wijze vermoord en Rosie vertelt dat Ebenezer Buckthorne naar Australië is gegaan om een journalist van een regionale krant te ontmoeten (over z’n vertrek hebben we aan het eind van ‘Swartwater’ al kunnen lezen). Ebenezer is echter vermist en ook de regiojournalist lijkt spoorloos te zijn. Rosie is naar Cooper Pedy gereisd, maar daar weigert iedereen met haar te spreken. Reverend Ronnie Whyte heeft een banvloek uit gesproken over de plaats en alle inwoners moeten zwijgen.


Bij terugkomst in Engeland is Rosie haar baan kwijt en ze gaat bij Starbucks werken. En dan barst de hel los. Er gebeurt iets met de dochter van Roger Stone (een hoofdredacteur van de BBC, die verantwoordelijk was voor de uitzending van de documentaire over de gebeurtenissen in de Okavanga Delta, die Ebenezer Buckthorne gemaakt heeft) en hij sterft. Ook sterven nog andere personen, die op de een of andere manier met Roger Stone, of Ebenezer Buckthorne verbonden zijn.
Rosie wordt overvallen en voor dood achtergelaten. Na 6 maanden in coma te hebben gelegen, moet ze alles weer opnieuw leren. Er is een dader voor de overval aangehouden, namelijk een gestoorde vrouw, maar Rosie gelooft dit niet. Volgens haar zit Swartwater op de een of andere manier achter alles wat er gebeurt is.


Nu heeft ze het bericht gekregen dat er in Rio de Janeiro een ongeïdentificeerd lichaam op een Australisch vrachtschip is gevonden. Rosie denkt dat het Ebenezer wel eens zou kunnen zijn en moet naar Rio de Janeiro om het slachtoffer te identificeren. Als het Ebenezer blijkt te zijn, dan is Swartwater weer bezig en dan zijn Rosie, Anna en haar kinderen nergens veilig. Het is dus zaak dat er op de een of andere manier met Swartwater af wordt gerekend.


Anna wil met Rosie mee naar Brazilië. De kinderen wil ze onderbrengen bij haar moeder, die na de dood van haar vader als een soort kluizenaar tussen de Inuit op Groenland woont. Daar zullen de kinderen veilig zijn. Men houdt er niet van indringers en iedereen is gewapend.


De stukken over Zweden worden afgewisseld met stukken over Brazilië, waar men eigenlijk het liefst zo snel mogelijk van het gevonden lichaam af wil. Daar het op een Australisch schip is gevonden, lijkt het een probleem voor Australië te zijn, maar de zaken liggen iets minder eenvoudig. Het lichaam is al zeker 2 maanden dood en in de maag zijn de resten van een Australische simkaart gevonden. Wat de zaken nog vreemder maakt is dat de man gedood is met curare, wat de moord dus weer met Zuid-Amerika verbindt.


Na de eerste 2 delen, die zich afwisselend in Brazilië en Zweden in januari 2014 afspelen, zitten we in deel 3 in Valparaiso in Chili. We zijn ook weer teruggegaan in de tijd, want het is ineens 16 november 2013. Hier komen we Andries Swartwater weer tegen, die er uitziet als een menselijk wrak na het verlies van z’n kunstarm en de beroerte die hij tegen het eind van ‘Swartwater’ heeft gehad. Hij is aan het revalideren en z’n geest is nog even duister als altijd. Hij bevindt zich in het hoofdkwartier van El Rey, een belangrijke drugsmokkelaar. Andries Swartwater weet dat Anna en Rosie naar hem op zoek zijn en hij wil ook dat ze bij hem komen, zodat hij verder kan met z’n wraak. Is er een verrader in Brazilië?


In deel 5 zijn we ineens terug in Australië, op 18 februari 2013, in Perth. Op Rottnest eiland is Melissa Stone, de dochter van Roger Stone, aan het vrijen met een jongen, die ze op het strand heeft ontmoet. Onder zijn tepel heeft hij een tatoeage van drie zevens in een cirkel, een triskelion. Op dat moment weet de lezer van de andere boeken al dat dit niet veel goeds betekent. Hier maken we ook weer kennis met een scheefgezakt gezicht, waarin de goede lezer al snel Andries Swartwater zal herkennen.


Er wordt weer een stukje teruggesprongen in de tijd naar 28 januari 2013 en we komen Ebenezer Buckthorne, die gevangen wordt gehouden. Andries Swartwater duikt hier ook op en lijkt de leiding te hebben. Op 19 februari  bevinden we ons in Mossman Park in Perth in het gezelschap van een groep blanke Zuid-Afrikanen, die duidelijk heimwee hebben naar het apartheidsbewind in Zuid-Afrika. Andries Swarwater is hier natuurlijk ook en zint op wraak.


In dit deel lezen we ook meer over de dood van Margaret Lannigan, de ex-vrouw van Roger Stone, Wilma Brixton, de hoofdredactrice van The Times, Robby Mercury, een journalist van de BBC, en Roger Stone. Ook lezen we over de overval op Rosie Banks. Voor al deze zaken wordt Cynthia Rose, de secretaresse van Roger Stone verantwoordelijk gehouden, evenals voor de ontvoering en vermoedelijke moord op Melissa Stone. Ze wordt ontoerekeningsvatbaar verklaard en wordt opgesloten in het Miughalaigh Institute for the Criminally Insane, waar ook Edmund ‘The Castrator’ Lancaster (ook verantwoordelijk voor de dood van Zion Apinsa, waarover we in ‘Swartwater’ hebben kunnen lezen) en Andries ‘The Bushman’ Swartwater hebben gezeten en waaruit ze ontsnapt zijn.


Het verhaal springt flink heen en weer in de tijd en soms lees je eerst over een gebeurtenis, waarna je weer stukken leest, die hier aan vooraf gaan. Het grootste deel van het boek speelt zich in Zuid-Amerika af, terwijl er in deel 12 ook nog stukken zitten die zich op Groenland afspelen.
In het boek staan ook nog cursieve stukken, waarvan het lang onduidelijk blijft wie daarin aan het woord is. Het lijkt er op dat de cursieve stukken eerst van een persoon, die zich in de macht van Swartwater bevindt afkomstig zijn en dat later de gedachten van een andere persoon, die zich eveneens in de macht van Swartwater bevindt.


Het boek kent weer een paar behoorlijk gruwelijke passages. Swartwater zegt ergens dat hij een spin niet doodslaat, maar eerst z’n poten uittrekt en dat is eigenlijk ook hoe hij mensen het liefst ziet sterven. Hij heeft inmiddels iemand gevonden die qua wreedheid z’n gelijke zou kunnen zijn. De titel van het eerste boek uit de serie krijgt in dit boek nog bijsmaakje. Na 17 delen volgt dan nog een epiloog, die zich in België afspeelt.
 
ISBN 978 94 6001 326 3 | paperback | 480 pagina’s | Uitgeverij Vrijdag | april 2015
 
© Renate 14 januari 2024
 
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MiddernachtMiddernacht
Amy McCulloch

 

'Reusachtige bergen, bekroond door eeuwige sneeuw, rezen hoog op achter het stadje; hun gekartelde toppen leken de stralend blauwe hemel te doorboren. Het Martial-gebergte vormde als het ware een beschermende muur rond de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia, ook wel de poort naar Antarctica genoemd’


Olivia is met haar vriend Aaron meegegaan voor een cruise op de MS Vigil naar de Zuidpool. Ze laat haar leven thuis in Londen even voor wat het is, zo lekker liep het allemaal niet. Maar ook deze reis maakt ze eigenlijk tegen beter weten in, want ze is sinds een traumatische gebeurtenis in haar tienertijd bang voor water.
Toch vindt ze het ook een groots avontuur. Wie maakt dit nou mee?


Dit werelddeel biedt een spectaculaire natuur, niet alleen de ijs- en sneeuwvlakten, ook de dieren die daar leven.
Het is niet zomaar een cruise. De opvarenden zijn speciaal genodigd omdat er, als het schip ter hoogte van de poolcirkel is, een veiling gehouden zal worden van de werken van een aankomend talent. Helaas is de kunstenaar zelf nog niet zo lang geleden om het leven gekomen.
Aaron heeft deze man, Kostas Yennin, vertegenwoordigd bij leven en zorgt nu voor de veiling.
Alles is in orde als iedereen aan boord gaat. Of toch niet? Op het laatste moment gaat Aaron terug het stadje in. En hij komt niet op tijd terug aan boord!


Olivia heeft geen idee wat er aan de hand is. Ze krijgt enkel een vrij nietszeggend mailtje van hem en dan niets meer. Er is nauwelijks bereik dus ze denkt dat het daar aan ligt. Ze krijgt immers ook geen antwoord op mails die ze stuurt aan haar vriendin. Ze hadden dan wel ruzie gehad, maar ze waren al zo lang vriendinnen, dat kon toch niet zomaar voorbij zijn?


Dus daar zit ze dan. In haar eentje. Op een onmetelijke angstaanjagende zee.
Ze moet Aarons werk overnemen en ze kent slechts enkele aanwezigen vaag.
Als ze ontdekt dat er mensen naar het vasteland worden overgebracht per helikopter, en ze een vreemd briefje vindt in het jasje van Aaron, voelt ze zich steeds angstiger worden. Ze probeert zichzelf aan te praten dat er niets aan de hand is, maar er blijven akelige dingen gebeuren…


Het duurt wel even voor je de intrigerende proloog kan duiden, maar dan is een van de vragen die je als lezer zeker zal hebben beantwoord. Niet voor de hoofdpersoon evenwel, dan wordt het de vraag wanneer zij het door zal krijgen.
Er is meer natuurlijk, want na een wat trage start waarin alleen maar vragen opgeroepen worden, neemt het verhaal een spurt. Het wordt razend spannend!
Wie kan Olivia vertrouwen en wie dus niet? Het wordt een spel op leven en dood, als ze de verkeerde persoon dingen vertelt die ze beter voor zich had gehouden. Of als ze hulp afslaat van degene die haar juist wil helpen.
En dan de setting: je krijgt het er koud van! Of zou dat toch de spanning zijn!?

De cover is prachtig!

Amy McCulloch is opgegroeid in Canada, maar woont tegenwoordig in Londen. Ze is de auteur van een achttal kinder- en youngadultboeken, een aantal daarvan internationale bestsellers.

ISBN 9789044362572 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij the House of Books| november 2023
Vertaald uit het Engels door Erica Feberwee

© Marjo, 11 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Stille nachtStille nacht
Carmen Prins

‘Ik had nog geen dag voor mezelf gehad. En wat deed ik hier nu op dit bedrijventerrein? Het was net of ik op de dag dat Christine bij mijn huis was verschenen ergens aan vast was geknoopt. En wat ik ook deed of dacht, dat iets trok me iedere keer weer een stukje verder de fuik in. Ik was meer opgefokt dan ooit. Dit moest ophouden. En wel zo snel mogelijk.’


Het is kerstvakantie en haar twee dertienjarige zoons zijn bij haar ex in Amerika. Nog niet zo lang geleden was ze een succesvol foodvlogger en ze heeft ook twee kookboeken op haar naam, maar v
eel opdrachten heeft ze op het moment niet.
Carmen verheugt zich op twee weken voor zichzelf. Lekker lui op de bank, niets doen. Dat zal niet helemaal lukken weet ze, want ze moet zich bekommeren om haar vader die enigszins de weg kwijt is maar nog wel zelfstandig woont.
Maar dat is te behappen. Er is ook thuiszorg.


En dan gebeurt er van alles:
als ze onderweg naar huis (inderdaad wat plotseling) remt, wordt ze aangereden. De dader rijdt door. En nu had ze net de nieuwe auto geleend van een goede vriend.
Ze baalt enorm, te meer omdat ze weet dat ze misschien wel iets teveel heeft gedronken.
Ze doet aangifte. En krijgt daar erg spijt van.


Haar zoons laten weten dat ze vast zitten op een vliegveld, vanwege een vreselijke sneeuwstorm. Haar ex kan ze dus ook niet gaan halen.
Ze maakt zich natuurlijk zorgen…


En haar vader laat haar een brief lezen, van een bijzondere afzender. Ze moet er iets mee, maar ze vergeet het maar even, want ze ontmoet op een wel heel bijzondere manier een dame, die niet veel zegt, maar wel een belangrijke rol gaat spelen bij de gebeurtenissen waar Carmen in verzeild raakt.
En die er voor zorgen dat er van die vakantie weinig terecht komt.


Er zijn verwijzingen naar eerdere belevenissen. Heb je die eerdere boeken niet gelezen dan is dat evenwel geen probleem.
Bijzonder is dat veel van wat Carmen Prins schrijft over de achtergrond van het verhaal op waarheid berust. De couleur locale: Terschelling, waar ze dus ook woont. Ze schrijft in de ik-figuur maar heeft vast de persoonlijkheid van de fictieve Carmen aangepast om het nog spannender te maken.
Hopelijk heeft ze niet meegemaakt wat er in deze spannende roman (sic op omslag) beschreven wordt. Want hoe de vakantie, zoals je die in gedachten had, ineens een levensgevaarlijk avontuur blijkt te worden, dat is doodeng allemaal!

Carmen Prins (Terschelling, 1978) is een succesvolle foodblogger en influencer. Zij debuteerde in 2020 bij De Crime Compagnie met Carmens Kookpunt. Daarna verscheen Deadline, en in november 2023 Stille nacht.

ISBN 9789461098092 | paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime compagnie| november 2023

© Marjo, 4 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De stille vogelDe stille vogel
Een John Adderley thriller - Deel 3
Peter Mohlin en Peter Nyström


Rechercheur John Adderley is in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma werkzaam in Karlstad. Hij is als FBI agent betrokken geraakt bij een drugszaak in de Verenigde Staten. Zijn naam is nu Fredrik Adamsson.


Het was zijn bedoeling om naar Berlijn te gaan, maar kreeg onverwacht de zorg voor zijn negenjarig nichtje in de schoot geworpen. Doordat er een nieuwe zaak op zijn bordje wordt geschoven heeft hij helaas geen tijd voor haar. Hij heeft jeugdzorg al wel ingeschakeld om voor haar een pleeggezin te vinden, maar dat schiet niet op.

De nieuwe zaak begint met een vogelnest. Daar wordt een bot gevonden, dat van menselijke oorsprong lijkt. De link wordt gelegd: Vierendertig jaar terug zijn er twee jongens verdwenen. De Brodin-tweeling, 9 jaar oud, kwam op een dag niet meer thuis. Deze zaak werd nooit opgehelderd.
Is het bot van de jongens? Kunnen ze de rest dan ook vinden?
En kan dit dan leiden tot een oplossing: wat is er al die jaren geleden precies gebeurd?


De andere verhaallijn gaat over Torgny Hammarström, een werknemer van de papierfabriek in Grums. Hij heeft een mooie vrouw en is er van overtuigd dat hij haar niet verdient. Als zijn Beatrice in de buurt van een andere man komt is hij al bang dat hij haar zal verliezen. Zo’n man is zijn oude b
uurjongen Pål Kratz, die opeens weer opduikt na jaren afwezigheid. Hij zit in de hulpverlening in Zuid-Afrika en bemoeit zich nu met het asielzoekerscentrum dat in de buurt zit. Daar is een Irakees meisje dat met uitzetting wordt bedreigd wat haar dood kan betekenen.
Niet dat Torgny zich daar druk om maakt, hij is meer bezig met zijn vrouw.


Terwijl het onderzoek naar de verdwenen tweeling langzaam vordert valt er opnieuw een dode.
De twee verhaallijnen vermengen zich. Er zijn vele scenario’s mogelijk, vele verdachten. Met allemaal motieven.
Aan John Adderley om uit te zoeken hoe het werkelijk zit.
En intussen moet hij zien zijn persoonlijk leven op orde te krijgen.


Lekker spannend, want je hebt als lezer geen idee hoe het allemaal in elkaar steekt. Denk je het te weten dan zorgen de schrijvers er snel voor dat je moet accepteren dat dit niet klopt. Maar hoe zit het dan wel?
Het is het derde boek rond John Adderley, maar ze zijn los van elkaar te lezen.

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein stadje in Zweden. Na succesvolle carrières als scenarioschrijver en regisseur voor theater en film besloten ze samen te gaan schrijven.


ISBN 9789402713640 | Paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | november 2023

© Marjo, 31 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Gebroken zielenGebroken zielen
Lotte Leenaerts

Marleen ontmoet haar noodlot op een avond in september. Haar laatste gedachte is aan haar dochter. Ze kan nu geen sorry meer zeggen voor de manier waarop ze haar dochter behandeld heeft.
Die dochter is Roxanne. Zij werd op de spoedeisende hulp opgenomen, bont en blauw geslagen. Roxanne werd echter door haar moeder opgehaald uit het ziekenhuis voor ze goed en wel behandeld was. En haar moeder foeterde haar uit.
Dat zit Margot, student Verpleegkunde, die er getuige van was, nog lang dwars. Zelf heeft ze in haar verleden ook te maken gehad met geweld, haar partner bleek een seriemoordenaar!


Alle mogelijkheden staan nog open: is Marleen slachtoffer van een roofoverval? Is ze aangevallen vanwege de ruzie met haar dochter en is haar dochter dan de verdachte? Of speelt er een politieke kwestie? Marleen is namelijk bekende Vlaming: een minister.
De politie, in de personen van Lina de Winter en David Speltinckx doen ook op het ziekenhuis navraag als na de moeder van Roxanne een tweede slachtoffer valt.
Naast Margot worden ook andere medewerkers van de spoedeisende hulp ondervraagd. Is er een link met het ziekenhuis?


Terwijl dit alles speelt is er nog een verhaallijn: Emmy is een jonge vrouw die een dramatische gebeurtenis van jaren geleden nog niet heeft kunnen verwerken. Haar broer Frederik probeert haar te helpen, maar toch staat Emmy op een avond op een hoge brug…


En dan worden deze twee verhaallijnen af en toe onderbroken door een cursief stuk tekst van een voorlopig anonieme verteller.


Gebroken zielen is de tweede psychologische thriller in de Gebroken-reeks. Eerder verscheen Gebroken stemmen, waarin de rechercheurs Lina en David Margot in een heel andere situatie leerden kennen. Er wordt in dit tweede deel wel af en toe naar verwezen, naar het drama dat Margot meemaakte, maar je hoeft het eerste boek niet perse gelezen te hebben.
Af en toe heeft het verhaal slaat het verhaal een ander pad in, dat van een chicklit. Jammer, want het boek heeft genoeg aan de spannende insteek. De opbouw is verder prima, en het wordt nog behoorlijk spannend!

Lotte Leenaerts is een Vlaamse auteur en bibliothecaris. Ze debuteerde in 2022 met Trouw, een feelgood waarin scherpe thema's op luchtige wijze worden benaderd. Nadien volgde de thriller Gebroken stemmen, het eerste deel uit de Gebroken-reeks. Gebroken zielen is het tweede deel uit deze serie.

ISBN 9789464019544 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | oktober 2023

© Marjo, 27 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ProoiProoi
Dirk Debeys


Een jachtvereniging in Koblenz heeft twee privédetectives ingehuurd. Jonas Keller en zijn maat Norbert gaan proberen uit te zoeken wat er precies gaande is. Enkele van de leden zijn aangevallen door een enorme vogel. Maar met klauwen zo groot, dat het eigenlijk onmogelijk is, want zo’n vogel komt in Duitsland niet voor.
Wat voor vogel is het? En waar komt dat beest vandaan? En natuurlijk: waarom gebeurt dit?

Terwijl de detectives hun naspeuringen doen, komen ze op het pad van de politie die natuurlijk ook met een onderzoek bezig is. De politie, in de persoon van Mira Poljak is niet blij met hun bemoeienissen, Maar als ze probeert te weten te komen wat de twee mannen al ontdekt hebben, krijgt ze niet bepaald hun volle medewerking. Zij willen hun broodwinning niet in rook op zien gaan!
En Jonas heeft een extraprobleem, twee eigenlijk.


Ten eerste is zijn vrouw zwanger en die is niet altijd even blij met het feit dat Jonas op de meest onmogelijke tijden aan het werk is. En waar ze ook absoluut niet blij mee is, is het tweede probleem van Jonas. Hij is zijn leven niet veilig.
Eerder heeft hij namelijk maffiabaas Tadic van het toneel verwijderd. Met de hulp van Sanja Rusic ( tweede echtgenote van zijn vader) heeft hij ook de opvolger van Tadic te pakken gekregen, die veilig opgeborgen zat in de gevangenis. Zat, want deze Dragan Zorko heeft weten te ontsnappen. En behalve dat hij weer de baas van het drugskartel wil worden zint hij ook op wraak: op Jonas en op Sanja.
Sanja zit veilig in de cel. Helaas is ze nog steeds kwetsbaar, via haar zoon. En deze Beppe woont bij Jonas.
Zo is het cirkeltje rond. En Jonas is de spil.

Deze twee verhaallijnen, de vogel en de jagers aan de ene kant en het drugskartel aan de andere kant staan los van elkaar, maar worden wel door elkaar gemixt verteld.
Vooral het verhaal van de maffia gaat met veel geweld gepaard, die jongens zijn niet voor de poes!
Spannend dus, vooral op het einde wordt het razend spannend!

Dirk Debeys werkt al meer dan 30 jaar in de reclamesector. Hij schreef eerder al de thrillers Sneeuwrood en Rijngoud.
 

ISBN 9789463376006 | Hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | oktober 2023

© Marjo, 21 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De samoeraiDe samoerai
Bavo Dhooge

‘Moed is doen wat juist is. Evenwicht en balans zijn moed in rust. Een dappere man is altijd sereen. Hij wordt nooit verrast; niets verstoort de gelijkmoedigheid van zijn geest.’

Chris Coene werkt bij de Directie Bescherming van de Federale politie als bodyguard. Dat werd hij nadat hij een man ontmoette voor wie hij grote bewondering had, de enige echte Gentse bodyguard.
Nu nadert hij de vijftig en voelt hij dat hij niet jong meer is. Hij begint kwaaltjes te krijgen. Dat hoort er bij denkt hij, maar dat hij geen controle heeft over zijn tranen, dat zit hem wel degelijk dwars. Hij raadpleegt zijn arts, die hem een verlofbriefje geeft: neem rust, is het advies.


Maar rusten, dat kan Chris niet. En als er dus een telefoontje komt, terwijl hij nog maar koud buiten staat bij de dokter, neemt hij op. De beller is Daniël Waes, CEO van het grootste bouwbedrijf in Gent. Waes wil een bodyguard voor zijn bijna ex-vrouw, die werkt als model.
Als Chris haar ziet beseft hij dat ze een oude bekende van hem is. En niet zomaar een oude bekende: ze is de vrouw waarop hij smoorverliefd was, jaren geleden. Ze weigert hem als bodyguard, maar vanwege een bedreiging aan haar adres, wil Waes haar helpen door het losgeld te betalen dat gevraagd wordt.
Hij wil graag dat Chris hem vergezelt bij de ruil.


En daar loopt het een en ander fout. Helemaal fout!
Het is het begin van een verhaal met veel verrassende wendingen. Niets is wat het lijkt.
Chris riskeert regelmatig zijn leven, hij is de samoerai.
‘Hij die dient.’
Aan het einde wordt een nieuwe zaak aangekondigd. Dat is goed nieuws, want je hebt deze samoerai dan al in je hart gesloten.
Hij lijkt een harde, doet zich tenminste graag zo voor, maar binnen dat pantser zit een goudeerlijke man die het goede wil dienen. Hij is tenslotte een samoerai.
Bavo Dhooge schrijft vlot, naast spanning en pittige scenes is er ruimte voor humor in het verhaal terwijl er ook wat Gentse couleur locale is. Het leest lekker weg.

De samoerai, het 1ste deel van de nieuwe thrillerreeks rond de Gentse bodyguard Chris Coene, werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2023, prijs voor de beste Vlaamse thriller. Bavo Dhooges thrillers eerder al bekroond met de Schaduwprijs en de Diamanten Kogel, en genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Ook kreeg hij drie jaar achter elkaar vijf sterren in de VN Detective- en Thrillergids.

ISBN 9789464103250 | paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Horizon | september 2023

© Marjo, 21 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dossier 1569Dossier 1569
Cold Case Kwartet 4
Jørn Lier Horst

Politie-inspecteur William Wisting heeft eigenlijk vakantie, maar hij kan het niet laten bij te houden waar de politie mee bezig is.
Nu gaat het om een vrouw die vermist wordt. Als zij later dood aangetroffen wordt, valt de verdenking op de echtgenoot.
Heeft deze actuele vermissingszaak iets te maken met de zaak waar Wisting opnieuw op gewezen wordt door een anonieme brief? De brief, die gevolgd zal worden door Andere, zinspeelt op een oude zaak, ook een vermissing die gevolgd werd door het vinden van het dode slachtoffer.
Er stond een aantal cijfers op een briefje in die envelop: 12-1569/99.
Een dossier? Wat kan dat geweest zijn? Wat is er gebeurd in 1999? Dat is vrij lang geleden immers.


Natuurlijk vraagt hij het na. Het gaat om een jonge vrouw, Tone Vaterland.
Aanvankelijk dacht men dat ze verdronken was, ze zwom graag na haar werk. Maar dan wordt ze gevonden. Naakt. Haar kleding en haar rugtas worden niet teruggevonden. Wel haar fiets en vijf knopen…
Als er onderzoek gedaan wordt ontdekt de politie dat Tone het nog maar pas uitgemaakt heeft met haar vriend Danny. De tekenen wijzen er op dat hij haar vermoord heeft, hij wordt veroordeeld tot zeventien jaar.

                                       
Op het moment dat Wisting de anonieme brieven is zin brievenbus vindt, heeft Danny zijn straf uitgezeten. Een van de vragen die Wisting heeft is of Danny degene is die hem aanwijzingen geeft omtrent zijn zaak. Als hij zich verdiept in die oude zaak ontdekt hij dat er toch wel dingen fout gegaan zijn. Hij begint te twijfelen: is Danny wel de moordenaar? Is hij terecht veroordeeld? Of…heeft de politie misschien niet grondig genoeg gewerkt?


Wisting gaat het hele onderzoek opnieuw doen. Tot ergernis van degene die in 1999 verantwoordelijk was. Sten Kvammen staat op het punt promotie te maken en dan is negatieve publiciteit niet welkom.

Jørn Lier Horst vertelt levendig. Hij vermeldt niet alleen de feiten die met het politieonderzoek te maken hebben, maar ook dagelijkse futiliteiten krijgen een plekje. Dit oog voor detail geeft hij ook zijn hoofdpersoon, die werkelijk tot in de finesses alles controleert. En daardoor verrassende dingen ontdekt…


Dossier 1569 is het vierde en afsluitende deel van het Cold Case Kwartet. Het is het vijftiende boek met William Wisting in een hoofdrol, gelukkig perfect leesbaar als een afzonderlijk geheel.
Jørn Lier Horst (1970, Bamble, Noorwegen) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. 

ISBN 9789400516304 | paperback| 384 pagina's | Uitgeverij Bruna| september 20223
Vertaald uit het Noors door
Bianca Cornelissen                     

© Marjo, 16 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven