Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Helen Fields

Perfecte prooiPerfecte prooi
D.I. Callanach 2
Helen Fields


Dit is het tweede boek over Ava Turner en Luc Callanach, die te maken krijgen met een aantal gruwelijke moorden.


Het verhaal begint met de moord op een jongen tijdens een popfestival, waar Luc Callanach bij wordt geroepen. De jongen is opengesneden. Ava Turner heeft een vrije dag,  als ze later toch op het bureau opduikt, krijgt ze een andere moordzaak op haar bord. Hier is het slachtoffer een vrouw, die onder een kast geplet is. Beide slachtoffers blijken staan goed bekend. De jongen is medewerker van een liefdadigheidsinstelling en de vrouw werkt als verpleegkundige in de palliatieve zorg.


En dan duikt Joseph (Joe) Edgar op, een oude bekende van Ava Turner, die bij de National Cyber Crime Unit werkt. Er is een cyberaanval ophanden en er zijn aanwijzingen dat deze vanuit Edinburgh wordt geleid. De zaak lijkt te maken te hebben met een groep die de accounts van een aantal bankiers en investeerders, die onlangs waren beloond met schandalig hoge bonussen, gehackt heeft. Ze hebben een kwart hiervan weggesluisd en overgemaakt naar de rekeningen van diverse goede doelen.
Joe Edgar ontpopt zich als een uiterst onaangenaam heerschap, dat z’n eigen carrière belangrijker lijkt te vinden dan mensenlevens. Dat Ava Turner zich aan deze man wil binden, vindt Luc Callanach, die op een gegeven moment met het ware karakter van Joe Edgar geconfronteerd wordt, niet goed te begrijpen.


Drie weken na de eerste moord komt er een aangifte dat er bibliothecaris vermist wordt. Z’n mobieltje en z’n portemonnee zijn teruggevonden op een bankje in een park, bovenop een stapel boeken. Bovendien is hij niet op komen dagen bij de uitreiking van een prijs die hij zou krijgen voor het opzetten van een alfabetiseringscampagne. Het lichaam wordt in de kelder van de bibliotheek gevonden en het blijkt weer iets gruwelijks te zijn. Niet veel later wordt er ook nog een vierde slachtoffer gevonden. Er verdwijnt nog een derde vrouw, maar wordt dit ook het vijfde slachtoffer?


In het tweede deel van het boek maken we kennis met de moordenaars, maar die blijken eigenlijk ook maar pionnen in een gruwelijk spel te zijn en wie daar achter zit, blijft tot het einde onduidelijk. Over de moordenaars valt niet veel meer te vertellen dan dat het 2 mensen zijn die gewoon plezier beleven aan het doden van mensen.


Al met al is het een spannende thriller geworden, met een gruwelijk plot. Dit keer worden de gruwelen wat minder breed uitgemeten dan in het eerste boek van deze schrijfster. Een sterke maag is overigens ook bij de lezing van dit boek wel aan te bevelen. Dit keer wordt er niets weggegeven over de man die aan de touwtjes trekt en die alleen de Moderator wordt genoemd. Ook nu is er geen sprake van een tragisch achtergrondverhaal over de daders. Dat vind ik geen bezwaar, daders mogen ook wel eens gewoon vervelende figuren zijn.


Wat me wel stoort zijn een paar slordigheidjes in het boek. Zo wordt er aan het begin van hoofdstuk 9 geschreven, waarin het derde slachtoffer wordt gevonden, dat de eerste moord 21 dagen geleden is gepleegd en in hoofdstuk 13, waarin men het over het vierde slachtoffer heeft, is er ineens sprake van 4 moorden in 2 weken tijd. In het stuk op de achterflap zit er tussen de vondst van het eerste en het vierde slachtoffer zelfs maar een week. De andere twee slachtoffers worden hier helemaal niet vermeld.


ISBN 9789026351297 | Paperback | 480 pagina's |Ambo|Anthos | juni 2020
Vertaald door Ernst de Boer Ankie Klootwijk

© Renate 6 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Perfecte restenPerfecte resten
Helen Fields

 

In het eerste hoofdstuk zien we hoe een man het lichaam van een vrouw verbrandt, nadat hij eerst nog even haar linkerbovenarm heeft gebroken. Hij laat wat losse tanden in de mond van het slachtoffer vallen en hij laat ook nog een met bloed besmeurd stuk stof van een zijden sjaal achter, waar hij een zware steen op legt. Elders laat hij een metalen honkbalknuppel, zonder vingerafdrukken, maar met wat bloedresten onder wat stenen achter en een meter verderop laat hij nog een tand met wat draadjes tandvlees vallen. Hier schopt hij wat aarde overheen en vervolgens keert de man terug naar huis.


In de volgende hoofdstukken maken we kennis met Luc Callanach en Ava Turner, die bij de politie in Edinburgh werken. Luc Callanachs heeft bij Interpol in Frankrijk gewerkt en wordt door z’n nieuwe collega’s gezien als een buitenstaander, die niet echt welkom is. In Edinburgh wordt juriste Elaine Buxton vermist en vermoed wordt dat het lichaam, dat in het eerste hoofdstuk verbrand wordt, en dat zich in de Cairngorms bevindt, wel eens van de vermiste vrouw kan zijn.


Al snel maken we kennis met Reginald King, die zich dr. King noemt. Hij werkt als administratief medewerker op de universiteit en is een narcistisch, misogyn en sadistisch mannetje. Hij is van mening dat hij een betere positie verdient, omdat hij per slot van rekening ook af is gestudeerd. Dat hij z’n diploma heeft gekregen van een vage Amerikaanse universiteit, die iedereen die een proefschrift en het juiste geldbedrag stuurt, een diploma geeft, vindt hij niet ter zake doen. We leren ook dat hij de ontvoerder van Elaine Buxton is en dat de vrouw nog in leven is. Haar tanden zijn verwijderd en samen met het lichaam van een anonieme prostituee gebruikt om de politie er van te overtuigen dat Elaine Buxton dood is.


Dan verdwijnt er een tweede vrouw. Dit is dominee Jayne Magee en via de kerk waar zij actief is wordt de politie de hulp van professor Edward Harris opgedrongen. Hij is lid van de kerk en biedt z’n diensten gratis aan. Hij heeft ervaring met misdaadanalyse en weliswaar is de chef van Luc Callanach ook niet echt gelukkig met zijn ‘hulp’, maar hem afwijzen is lastiger dan het maar accepteren. Dat het profiel dat de professor schetst totaal niet klopt, weet de lezer al, want het boek laat vrij gedetailleerd zien wat Reginald King met z’n slachtoffers doet. De spanning zit dus meer in de vraag of de politie nog op tijd zal komen om z’n slachtoffers te redden, waarbij je je overigens nog af kunt vragen hoe de slachtoffers ooit nog een normaal leven zullen kunnen leiden.


Ava Turner is vooral bezig met een andere zaak. Er zijn namelijk 2 dode baby’s gevonden en later wordt een derde baby gevonden, die nog in leven is. Als men ontdekt hoe deze zaak in elkaar zit en Ava Turner zich hierover uitspreekt, wordt ze op non-actief gezet, omdat haar uitspraken niet goed vallen in bepaalde kringen.


Al met al is het toch wel een spannende thriller, hoewel Reginald King toch wel een beetje eendimensionaal blijft. Verwacht geen dieper liggende achtergrond, behalve dat de dader een enorme engerd is, die vooral van mening lijkt te zijn dat hij geweldig is en dat iedere vrouw eigenlijk zijn mindere is.
Ik kijk uit naar een volgend boek over Luc Callanach en Ava Turner en hoop dat dan niet direct duidelijk is wie de dader is. Ook de gruwelijke details zouden misschien ietsje minder kunnen. Het lezen vergt in ieder geval een sterke maag.


ISBN 978 90 263 4699 6 | Paperback | 409 pagina’s | Ambo Anthos | september 2019 
Vertaald door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

© Renate 12 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven