Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

A.J. Kazinski

De herboren moordenaar De herboren moordenaar
A.J. Kazinski


Politieonderhandelaar Niels Bentzon was van plan de dag van zijn vijftigste verjaardag feestelijk te beginnen maar een onverwacht telefoontje gooit roet in het eten. Een doorgedraaide politieman heeft zijn vrouw en oudste dochter doodgeschoten. Er zijn nog twee kinderen in leven en het is aan Niels om ervoor te zorgen dat zij het drama overleven. Hij spoedt zich naar de plek des onheils, ontkleedt zich en gaat geheel naakt de woning van de politieman binnen. Zo weet de man, die immers precies weet hoe de politie te werk gaat, dat Niels niet gewapend is en geen microfoontjes draagt.


Er klopt iets niet, Niels voelt het meteen. Verkeert hij in gevaar? Ineens is er overal licht. Er wordt “surprise” gejoeld terwijl iemand hem een deken toegooit. Niels ziet zijn baas, de secretaresse en andere collega’s. Zelfs zijn vrouw Hannah, die nog in bed lag toen Niels vertrok, is van de partij. Ze ziet er prachtig uit en dat doet hem pijn. Hij heeft het gevoel dat hij haar kwijtraakt. Niels heeft meer dan eens gezien hoe haar gezicht oplicht als ze met haar collega Mathias belt. Heeft de intelligente Mathias haar soms meer te bieden? Passen een eenvoudige politieman en een hoogbegaafde astrofysica gewoonweg niet bij elkaar?


Na het feestje wordt Niels bij zijn baas geroepen. Deze heeft slecht nieuws voor hem. Christian Paludan, de directeur van het forensisch psychiatrisch centrum, is dood aangetroffen in het damestoilet van de kliniek. Paludan is op uiterst pijnlijke wijze gestorven nadat hij het sap van de gevlekte scheerling had gedronken. Er zijn geen sporen van geweld aangetroffen maar toch kan moord niet uitgesloten worden.


Niels kan niet geloven dat Paludan zelfmoord heeft gepleegd. Hij kende hem goed. Paludan zat goed in zijn vel. Hij heeft Niels door een zware periode in zijn leven gesleept. Wanneer Niels’ baas met een ronduit gevaarlijk voorstel komt, wil hij in eerste instantie weigeren. Natuurlijk laat hij zich niet als undercoveragent in het centrum opnemen! De zwaarbewaakte instelling herbergt de gevaarlijkste en meest onberekenbare criminelen van heel Denemarken. Alle patiënten zijn zwaar gestoord en hebben de meest vreselijke misdaden begaan. Daar gaat Niels toch niet vrijwillig tussen zitten?


Toch slikt Niels nog geen 36 uur later braaf de pillen die aan de nieuwe patiënt Jens worden aangeboden. Niemand weet dat “Jens” in werkelijkheid een undercoveragent is. Ook het personeel niet. Niels en zijn collega’s kunnen hen immers niet zomaar als verdachten uitsluiten. Er is een hoofdverdachte. Een patiënt die oorspronkelijk uit Portugal komt, is jaren geleden speciaal naar Denemarken gereisd om iemand met gevlekte scheerling te doden. Heeft hij nu opnieuw toegeslagen? Het is aan de door medicijnen benevelde Niels om het vertrouwen van de Portugees te winnen.


Hannah en Niels stonden op het punt met Hannahs collega’s naar Chili te reizen. Niels kan niet meer mee maar Hannah gaat wel. Ze begrijpt niet wat er met Niels aan de hand is. Het lijkt wel of ze hem kwijtraakt. Soms lijkt het zelfs of hij haar met opzet in de armen van Mathias probeert te drijven. Wil hij soms van haar af? Begrijpt Niels dan niet dat ze hem wil en niemand anders? Of heeft Niels gelijk en is hun huwelijk voorbij? Hannah heeft het dossier over de undercoveroperatie gelezen en sindsdien spookt er iets door haar hoofd. De Portugees heeft een ansichtkaart ontvangen met daarop een vreemde maar onschuldige tekst. Toch heeft Hannah het idee dat er iets met de tekst aan de hand is. Bevat het berichtje een geheime boodschap?


De herboren moordenaar is een fantastische thriller om 2017 mee te beginnen. Dit briljante verhaal gaat veel verder dan ik in deze recensie kan verklappen. De schrijvers hebben zich door ongebruikelijke theorieën laten inspireren en een extra dimensie aan het verhaal toegevoegd. Naast de verhaallijnen over Niels en Hannah is er nog een derde verhaallijn. Deze speelt zich jaren eerder af. Het gaat over drie jongeren die een mysterieus document stelen waarna een van hen de diefstal met de dood moet bekopen. Het wordt uiteindelijk op een heel bijzondere manier met het hoofdverhaal verweven.


A.J. Kazinski is het pseudoniem van schrijvers Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich. Eerder schreven ze onder andere de uitmuntende thriller De slaap en de dood. Hopelijk krijgt dit schrijversduo nooit relatieproblemen want ook De herboren moordenaar is een onbetwiste topthriller. Het is vrijwel onmogelijk dit boek niet goed te vinden!


ISBN 9789044537512 | paperback | 477 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2016
Vertaald door Ingrid Hilwerda en Femke Blekkingh-Muller

© Annemarie, 13 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De slaap en de doodDe slaap en de dood
A.J. Kazinski


Voor het eerst in zijn carrière slaagt politieonderhandelaar Niels Bentzon er niet in een zelfmoord te voorkomen. Voor zijn ogen springt de spiernaakte vrouw, die hij probeert te overreden niet te springen, van de brug af. Het raakt Niels meer dan hij had verwacht. Zijn collega’s spreken haast laatdunkend over het slachtoffer. Ze was vast een junkie met waanbeelden. Niels is het daar niet mee eens. Hij heeft het vermoeden dat de vrouw uit angst is gesprongen. Angst voor iemand die tussen het toegestroomde publiek naar haar stond te kijken. De angst voor deze persoon was groter dan de angst voor de dood. Niels denkt dat de dood voor de vrouw als een bevrijding is gekomen. Dat het alternatief erger was.


De dood van de vrouw laat Niels niet los. De laatste woorden die hij tegen de vrouw zei echoën door zijn hoofd: “Als jij springt, spring ik je achterna.” Meende hij het? Toen de vrouw sprong probeerde hij haar te grijpen. Bijna viel hij zelf ook. Even balanceerde Niels op het randje van de brug. Op het randje van de dood. Sterke armen grepen hem en trokken hem naar boven. Was het beter geweest als hij ook was gevallen?


Niels schrikt van zijn eigen gedachtes. Hij zou gelukkig moeten zijn. Gelukkig met zijn kersverse vrouw Hannah. Hannah Lund is een astrofysicus. Hun relatie begon hemels maar nu raken ze steeds verder van elkaar verwijderd. Piekert Hannah ergens over? Niels is gespecialiseerd in het waarnemen van menselijke emoties. Het lijkt wel of Hannah zwanger is maar dat kan niet, Niels kan immers geen kinderen krijgen. Waarom delen ze hun gevoelens niet meer met elkaar? Ook Niels houdt zijn mond. Wanneer duidelijk wordt dat het slachtoffer geen junkie maar een beroemde balletdanseres was, stort hij zich vol overgave op de zaak. Zijn relatie met Hannah koerst in volle vaart op een onherstelbare breuk af.


Hannah piekert inderdaad. Ze is midden veertig en ze is inderdaad zwanger. Hannah wil het kind niet. Of misschien toch wel? Ze komt er maar niet uit. Hannah heeft een zoon gehad. Een fantastische zoon maar ook een zoon die ziek was. Een zoon voor wie het leven te zwaar was. Hij was nog geen  vijftien jaar oud toen hij zelfmoord pleegde. Wat als dit kind ook ziek is? Hoe groot is de kans daarop? Wat als Hannah opnieuw faalt als moeder? Zo voelt het nu eenmaal voor haar. Hannah piekert en Hannah twijfelt. Het ene moment kiest ze zonder aarzelen voor een abortus, het volgende moment slaat de twijfel weer toe. Terwijl Niels als een spook door hun huis waart, voelt ook Hannah hoe er een verwijdering ontstaat. Twee mensen die hun gevoelens niet langer met elkaar delen.


Vreemd genoeg wordt tijdens de autopsie ontdekt dat de ballerina, die Dicte heette, kort voor haar dood gereanimeerd is. Niels weet zeker dat de hulpverleners die ter plekke waren dat niet hebben gedaan. Dicte was na haar sprong niet meer te redden, haar schedel was verbrijzeld. De hulpverleners hebben haar niet meer gereanimeerd. Ook wordt ontdekt dat Dicte kort voor haar dood verdronken is. Ze is dus verdronken, gereanimeerd en daarna van een brug gesprongen. Niels besluit zijn onderzoek bij het ballettheater te beginnen en hij beseft al snel dat hij op het juiste spoor zit. Een van de twee verplichte AED-apparaten ontbreekt. Niels krijgt het vermoeden dat iemand Dicte heeft gedood om haar vervolgens weer tot leven te wekken. Waarom zou iemand zoiets doen? Terwijl Hannah blijft twijfelen, wordt Niels door zijn eigen verbetenheid opgeslokt.


Achter de naam A.J. Kazinski gaan de Deense auteurs Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich schuil. Ik lees graag boeken van schrijversduo’s omdat ze het beste in elkaar naar boven lijken te halen. Dat is ook bij dit boek het geval. De slaap en de dood telt bijna 550 pagina’s. Je zou denken dat ik er wel even zoet mee was maar niets is minder waar. Het boek is zo spannend dat ik het in een mum van tijd uit had. Het verhaal is beklemmend en fascinerend tegelijk en het onderwerp is ongewoon waardoor het erg intrigeert. Speelde Dicte zelf spelletjes met de dood of was ze een onschuldig en onwetend slachtoffer? En wat heeft een ernstig getraumatiseerd kind met het gebeuren te maken?


Klarlund en Weinreich geven precies genoeg prijs om een prettige verwarring en nieuwsgierigheid bij de lezer op te wekken. Door de intensiteit van de gebeurtenissen en de heftige gevoelens van de personages, liet het verhaal me vervolgens niet meer los. De slaap en de dood is in alle opzichten een uitmuntende thriller. 


ISBN 9789044528299 | paperback | 542 pagina's| Uitgeverij De Geus | mei 2015
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller

© Annemarie, 24 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven