Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Camilla Läckberg


height=Leeuwentemmer
Camilla Läckberg

Het valt niet altijd mee om het schrijverschap te combineren met de opvoeding van drie jonge kinderen. Het is dan ook vaak een gezellig rommeltje in het huis van Erica Falck en haar gezin. Voor haar nieuwste boek heeft Erica haar zinnen gezet op het levensverhaal van Laila Kowalska, een vrouw die jaren geleden haar echtgenoot Vladek op gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht. Erica wil vooral antwoord op de vraag waarom Laila haar dochter Louise onder erbarmelijke omstandigheden in de kelder van haar afgelegen huis gevangen hield.

Lange tijd weigerde Laila elk contact met de buitenwereld maar sinds kort staat ze Erica toe haar te bezoeken. Laila is echter niet erg spraakzaam. Soms praat ze even liefdevol over haar zoon Peter maar over Louise zwijgt ze in alle toonaarden. Keer op keer probeert Erica het gesprek op Louisa te brengen maar ze stuit zonder uitzondering op een muur van verzet. Waarom staat Laila de bezoekjes van Erica toe? De immer nieuwsgierige Erica vermoedt dat er toch iets is wat Laila met haar wil delen. Laila wil iets aan haar kwijt maar Erica zal het uit haar moeten trekken. In welke richting moet Erica de gesprekken sturen om Laila tot het doen van een onthulling aan te zetten?

Erica’s echtgenoot, inspecteur Patrik Hedström, heeft het druk met een vermissingszaak. Enkele maanden geleden verdween de jonge Victoria van de aardbodem. Victoria was voor haar verdwijning vaak op de plaatselijke manage te vinden en zelfs de paarden lijken het meisje te missen. Dan duikt Victoria ineens uit het niets op. Ze zwalkt over een geasfalteerde weg. Een naderende ruiter probeert het verdwaasde meisje nog te waarschuwen voor de auto die op haar af raast maar het mag niet baten: een aanrijding is een feit en niet veel later sterft Victoria aan haar verwondingen.

Waar is het meisje al die tijd geweest? Heeft iemand haar gevangen gehouden? Victoria’s verwondingen doen het ergste vermoeden. Naast het letsel dat de tiener tijdens de aanrijding opliep, waren er ook oudere wonden. Victoria had geen ogen meer en ook haar tong was verdwenen. Later zou blijken dat ook het gehoor van het meisje verwoest was. Victoria zat niet alleen gevangen op een onbekende locatie maar ook in haar eigen lichaam. Het meisje kon niet meer zien, horen, proeven en praten. Welk monster heeft haar zo toegetakeld? Moeten andere ouders in het Zweedse Fjällbacka  en omgeving ook voor het welzijn van hun dochters vrezen?

In andere regio’s zijn ook meisjes verdwenen. Het politieonderzoek concentreert zich nu op deze verdwijningsgevallen. Patrik en zijn collega’s besluiten om nauwer met politiekorpsen uit andere regio’s samen te gaan werken. Wellicht houden de vermissingszaken verband met elkaar. Zijn er overeenkomsten die naar de moordenaar kunnen leiden? Gaan de andere meisjes hetzelfde lot als Victoria tegemoet? Erica volgt het speurwerk van haar man op de voet en kan het niet laten om zich met het onderzoek te bemoeien. Patrik spreekt zijn vrouw keer op keer vermanend toe maar kan een glimlach niet onderdrukken. Het tweetal is al jaren gelukkig getrouwd en Patrik weet onderhand als geen ander dat niets de nieuwsgierigheid van Erica kan temperen. Erica heeft in het verleden zelfs meerdere keren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van pittige politiezaken geleverd. Wanneer een medewerker van de gevangenis aan Erica toevertrouwt dat Laila krantenknipsels over de vermiste meisjes bewaart, begint Erica  te vermoeden Laila meer weet dan ze toe wil geven. Welk geheim houdt de moordenares zo zorgvuldig verborgen?

Ik probeer al jaren niet meer om zo lang mogelijk met de boeken van Camilla Läckberg te doen maar sta mezelf toe om de verhalen over Erica en Patrik als een ware woordschrokop te verslinden. De onderzoeken van Erica en Patrik brengen vaak een schokkend verhaal aan het licht. Omdat de auteur de heftige onthullingen combineert met verhalen over gillende kinderen, warme kaneelbolletjes, bemoeizuchtige schoonmoeders en een vreemde politiechef, ontstaat er een unieke sfeer. De kille moorden nemen samen met de warme personages een behaaglijke temperatuur aan.

Ik kan mij maanden op een nieuw boek van Camilla Läckberg verheugen en na het lezen van Leeuwentemmer kan ik tevreden concluderen dat het boek het wachten meer dan waard is. En nu begint het lange wachten opnieuw want het lezen van de boeken van Läckberg heeft een verslavende uitwerking op mij. Hoe meer ik over Erica en Patrik lees, hoe groter het verlangen naar een nieuw boek van deze fantastische schrijfster wordt.

ISBN 9789041420145 | paperback | 372 pagina's | Ambo|Anthos | januari 2015
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 24 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altEngeleneiland
Camilla Läckberg

Op het Zweedse eilandje Valö was vroeger een jongensinternaat gevestigd. Het werd met strakke hand geleid door vader Elvander totdat hij en zijn gezin tijdens Pasen 1974 spoorloos verdwenen. Alleen dochtertje Ebba, nog maar een jaar oud, werd in de woning aangetroffen. Moederziel alleen. Ondanks uitgebreid onderzoek is nooit duidelijk geworden wat er met de rest van het gezin is gebeurd.

Nu is Ebba terug. Ze heeft, samen met haar man Mårten, haar intrek genomen in het voormalig ouderlijk huis. Ze zijn van plan het grondig op te knappen en er een Bed & Breakfast te beginnen. De verhuizing van Ebba en Mårten naar Valö is eigenlijk een vlucht geweest. Hun zoontje is gestorven. De twee diepbedroefde ouders proberen met deze nieuwe start hun leven en huwelijk weer op de rit te krijgen. Beide ploeteren dapper voort maar ze kunnen niet voorkomen dat ze steeds verder uit elkaar groeien.

Dan worden ze opgeschrikt door een brand. Mårten weet de brand te blussen maar de schrik zit er goed in. De brandweer denkt aan brandstichting en de politie wordt ingeschakeld. Inspecteur Patrik Hedström neemt de zaak op zich en wordt onmiddellijk aangeklampt door zijn nieuwsgierige vrouw Erica. Erica is een succesvol schrijfster en heeft haar neus de afgelopen jaren al in veel (politie)zaken gestoken. De verdwijning van de familie Elvander heeft ze grondig bestudeerd en het intrigeert haar enorm dat Ebba nu terug is op het eiland. Erica heeft haar handen vol aan haar drie kinderen maar dankzij de hulp van haar irritante maar hulpvaardige schoonmoeder weet ze tijd vrij te maken om zich ook nu ongevraagd met de boel te bemoeien. Omdat Erica iedereen met haar ontembare enthousiasme moeiteloos om haar vinger windt, zal ze ook dit keer een indrukwekkende geschiedenis weten te onthullen.

Ebba en Mårten laten zich door de brandstichting niet van Valö wegjagen. Ze gaan verbeten door met de renovatie. Maar wanneer ze onder een oude vloer een lugubere ontdekking doen én er iemand op Ebba schiet, is het duidelijk dat ze niet meer veilig zijn. Iemand wil dat ze het eiland verlaten. Heeft dit met het verleden te maken? En wie is de mysterieuze “G” die Ebba ieder jaar een verjaardagskaart stuurt?

Toen de familie Elvander verdween bevonden zich maar vijf jongens op het internaat. Het was immers paasvakantie en de meeste kinderen waren naar huis gegaan. Natuurlijk zijn de jongens destijds ondervraagd en zij vertelden toen eensgezind dat ze het huis verlaten aantroffen toen ze terugkwamen van een dagje vissen. Ook nu worden de jongens, inmiddels mannen, aan de tand gevoeld. Een van hen is tegenwoordig een rechtse politicus. Een gladde griezel met een enorm charisma. Alhoewel de mannen nog steeds beweren niet te weten wat er is gebeurd, veroorzaakt het politieonderzoek hevige onrust.

Camilla Läckberg bezit over het talent om de lezer meteen mee te voeren, dieper en dieper het verhaal in. Ze wisselt steeds van perspectief waardoor het verhaal tot leven komt. Het verhaal wordt onder andere verteld vanuit Erica, Patrik, collega’s van Patrik, Erica’s zus Anna, journalist Kjell, Ebba en Mårten. Ook de geschiedenis van Ebba’s familie komt aan bod. Het begint met haar betovergrootmoeder die de bijnaam “De engelenmaakster” genoot omdat zij haar pleegkindjes verdronk en in de kelder begroef. Haar dochter, Ebba’s overgrootmoeder, groeide uit tot een verknipte en meelijwekkende vrouw. Uiteindelijk zullen de geschiedenis en het heden elkaar ontmoeten in de ontknoping van het verhaal. Prachtig gedaan.

De boeken van deze zeer bekwame auteur zijn stuk voor stuk echte pageturners die met grote aandacht en kunde zijn geschreven. De verhalen centreren zich altijd rondom Erica, Patrik, Anna en de collega’s van Patrik. Wie nog nooit een boek van deze auteur heeft gelezen kan het verhaal goed volgen maar het komt het beste tot zijn recht wanneer ook de eerdere boeken zijn gelezen.

Engeleneiland is wederom een voltreffer van schrijftalent Camilla Läckberg.

ISBN 9789041420138 | Paperback met flappen | 416 pagina’s| Anthos | juni 2012
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 1 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven