Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ryan David Jahn


De gloed van geweldDe gloed van geweld
Ryan David Jahn

Kat, kort voor Katrina, sluit het café af na haar werk en rijdt naar huis. Tot haar grote ergernis blijkt een van de banden van haar auto plat, ze moet de band verwisselen, in de vroege uurtjes, in het donker op een verlaten parkeerterrein. Dan hoort ze iets…


‘Gewoon de wind, sufferd,’ zegt ze. Gewoon de wind.


Het is deze manier van schrijven, korte, scherpe zinnen, droge constateringen, die het boek ongelooflijk spannend maken. Je weet dat Kat haar dood tegemoet gaat, maar je weet niet hoe het zal gaan.
Als je geen voorkennis hebt, weet je niet wat al die andere mensen er mee te maken hebben, waar we in de volgende korte hoofdstukken kennis mee maken, tot het doordringt dat het allemaal bewoners zijn van het appartementencomplex waar Kat ook woont. Mensen die ook nog of weer wakker zijn, en daar allemaal hun eigen redenen hebben. Als ze aan komt rijden ziet ze Frank wiens vrouw een kinderwagen aangereden heeft. Ze is doorgereden en hij gaat nu kijken op de plek des onheils. Ook hem overkomen heel akelige dingen die nacht.
Daar is Patrick die zorgt voor zijn doodzieke moeder, maar net de oproep heeft gekregen om in dienst te gaan.  Diana zit op haar man te wachten van wie ze weet dat hij vreemd gaat. Thomas staat op het punt om een einde aan zijn leven te maken als de bel gaat. En er zijn twee echtparen verwikkeld in een partnerruilscene.
Allemaal zien ze vanuit hun raam dat er iets gebeurt. Hoe zijn hun reacties?


Dit is een boek dat je in één adem uitleest. Je moet wel. Ook al speelt dit boek in de jaren zestig, en is er de oorlog in Vietnam op de achtergrond, zoals ook de rassenkwestie een grote rol speelt, het gaat over mensen zoals je die op straat tegen kunt komen. Allemaal hebben ze hun problemen, waardoor zeer veel thema´s aangestipt worden. Het aantal verhaallijnen is groot, maar de hoofdstukken kort. En intussen loopt de tijd door. Voor Kat en voor de buren.
Erg goede thriller! En het is een debuut, dus dat belooft wat!
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal in het New York van de jaren zestig.


´Je lult maar wat,´zegt hij. ´Je denkt dat je een heleboel weet, maar je weet geen ene moer.´ Hij kijkt in de achteruitkijkspiegel naar Frank en Frank kijkt terug. ´Ik zal je eens vertellen hoe het er aan toe gaat in de wereld, ouwe,´zegt hij. ´In deze wereld ben je of de tanden of de strot die ze afbijten, en daartussen zit niets.´


ISBN 9789026128349 | paperback| 287 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2011
Vertaald uit het Engels door Ineke van den Elskamp
Bekroond met 4 sterren in de Vrij Nederland thrillergids 2011

© Marjo 10 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven