Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mark Billingham


altStervensuur
Mark Billingham


Een paar maanden geleden heeft voormalig rechercheur Tom Thorne het grondig verknald. Hij heeft zijn geliefde Noord-Londen moeten verlaten en is nu werkzaam op bureau Lewisham in Zuidoost-Londen. Hij mist zijn oude team en hij heeft heimwee naar zijn oude werkzaamheden. Op bureau Lewisham draagt Tom weer het politie-uniform en maakt hij als inspecteur lange dagen op straat.

Wanneer een ouder echtpaar hun telefoons niet opneemt, schakelt een van hun kinderen de politie in. Het team van Tom treft het bejaarde stel dood in hun bed aan. Op het nachtkastje staat een leeg insulineflesje. De recherche doet de dood van het paar, John en Margaret Cooper, af als zelfmoord maar Tom vermoedt dat er iets heel anders aan de hand is. Hij heeft een aantal dingen opgemerkt die niet passen bij zelfdoding. Zijn collega’s vinden hem overijverig en delen zijn mening niet.

De zaak zit Tom niet lekker en hij besluit een bezoekje te brengen aan de afdeling moordzaken. Zijn gesprek met afdelingshoofd Neil Hackett verloopt niet naar wens. Hackett lacht hem uit en zegt dat Tom moet ophouden met “rechercheurtje spelen”. Tom beseft dat niemand de zogenaamde zelfmoorden zal gaan onderzoeken en omdat hij nog altijd een rechercheur in hart en nieren is, besluit hij de zaak clandestien onder de loep te nemen. Een aantal goede vrienden, die ook bij de politie werken, zeggen schoorvoetend toe hem te zullen helpen.

Tom en zijn geheime onderzoeksteam doen een aantal ontluisterende ontdekkingen. Ze raken steeds dieper in een zaak verzeild die zich als een olievlek verspreidt. Tom weigert echter om met zijn nieuwe bewijs opnieuw naar Hachett te stappen. Hij wil het zelf tot op de bodem uitzoeken. Zijn vrienden maken zich zorgen en zijn bang hun banen te verliezen als het bedrog uitkomt. Hoeveel zijn ze bereid op het spel te zetten?

De lezer weet al vanaf het begin dat Tom wel eens gelijk kan hebben. De proloog van het boek beschrijft de overpeinzingen van een man die zojuist zijn polsen heeft doorgesneden. Hij aanschouwt hoe het bloed uit zijn lichaam wegstroomt en vraagt zich af hoelang het nog zal duren voordat hij zal sterven. Dan blijkt er ineens iets heel anders aan de hand te zijn en die wetenschap slaat in als een bom.

In Billinghams debuut Slaapdood (Sleepyhead) maakte de lezer voor het eerst kennis met Tom Thorne. Het boek werd een groot succes en Stervensuur is alweer de elfde thriller in de prijswinnende Tom Thorne-reeks. In Stervensuur woont Tom sinds enkele maanden samen met Helen Weeks en haar anderhalf jaar oude zoontje Alfie. Helen werkt ook bij de politie en de relatie tussen haar en Tom is op een nogal ongebruikelijk wijze tot stand gekomen. Het kersverse stel probeert dan ook om hun relatie voor hun collega’s geheim te houden. Tom verzwijgt zijn onderzoek voor Helen omdat hij haar baan niet in gevaar wil brengen maar ook omdat hij weet dat zij zijn activiteiten zal afkeuren. Het liegen gaat hem steeds beter af. Zal de prille relatie de leugens  van Tom wel overleven?

Het verhaal is scherp geschreven en goed uitgedacht. Losse eindjes zijn er niet terwijl er toch ruimte voor een vervolg is overgelaten. Knap! Het boek is prima als standalone te lezen maar het verhaal maakt wel heel nieuwsgierig naar de vorige delen. Mark Billingham weet hoe hij zijn lezers moet boeien. Stervensuur is een onvervalste Britse thriller en smaakt naar meer.

ISBN 9789041424945 | paperback | aantal pagina's | Anthos| januari 2014
Vertaald door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

© Annemarie, 19 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven