Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Johan Andersen

Zonder genade
Johan Andersen


Het boek begint met een cursief gedrukt stuk dat uit een spionageroman lijkt te komen. Een man wordt achtervolgd in Amsterdam en ziet nog kans om een paar brieven te posten. Uiteindelijk wordt hij toch gepakt en voor hij sterft komt hij oog in oog te staan met iemand die De Jakhals wordt genoemd, naar de terrorist Ilich Ramírez Sánchez, ofwel Carlos. De naam De Jakhals kreeg hij van de pers.


Neli Panka en Eugène Hamer, die we ook al in het vorige boek van Johan Andersen tegen zijn gekomen worden bij een bizarre moord geroepen. Op een industrieterrein in Zaandam zijn vier dode mannen gevonden. De lichamen hangen op een rij voor de roldeur aan de voorkant van een loods. De mannen hebben een donkere huid en een baard en zijn naakt. Hun buiken zijn opengesneden en weer met grove steken dichtgenaaid. Eugène Hamer heeft z’n uiterlijk veranderd en gebruikt nu de naam Hans Dekker.


Neli Panka heeft ook nog de moorden op 4 andere jonge moslims en voegt deze aan de zaak toe. Een van deze jongens werkte in een garage, waar ook mensen rondlopen met neonazistische sympathieën.
Later ontploft er een bom in een auto bij de Dam en de aanslag wordt opgeëist door een groepering die zich De Discipelen van De Brandende Dageraad noemt en een volgende aanslag wordt aangekondigd. De vraag is echter waar deze plaats zal vinden en het is de taak van Hamer en Panka om dit uit te zoeken.


In het boek lopen verschillende figuren rond, die niet blijken te zijn wie ze voorgeven te zijn, hoewel dat in sommige gevallen pas helemaal tegen het einde van het verhaal blijkt.
Verder is er een politieke partij actief met een charismatische leider, die afkomstig is uit de VVD. Het is geen echt populistische partij, daarvoor zijn de standpunten te genuanceerd. Wat voor rol deze partij precies speelt is ook lang onduidelijk, hoewel het wel duidelijk is dat de aanslagen de partij geen windeieren leggen.


De aangekondigde aanslag weet men niet te voorkomen en Hamer komt oog in oog te staan met De Jakhals. Deze leren we in de cursieve stukken beter kennen, samen met een Russische vrouw, die hem Glava noemt. Zij is medeverantwoordelijk voor de dood van meerdere mensen die geen nut meer hebben voor De Jakhals. Om sporen uit te wissen laat ze de huizen waar de slachtoffers zich bevinden exploderen.


Voorts zijn er ook nog andere activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals de handel in jonge vrouwen, die terug zijn gekeerd uit Syrië. Al met al is het weer een zeer spannend boek geworden met een behoorlijk ingewikkelde plot en vreemde bondgenootschappen. Ik kijk nu al uit naar het volgende boek over Hamer en Panka.


ISBN 978 94 027 0496 9 | Paperback | 383 pagina’s | Harper Collins | 26 mei 2020

© Renate 5 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DodenstoelDodenstoel
Johan Andersen

Op de voorkant van het boek staat de tekst: 'Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden...'


Het verhaal begint als ex-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer, die zich bij voorkeur Hamer laat noemen, uit bed wordt gebeld door Raaf, die hem vertelt dat zijn assistentie gewenst wordt bij de moord op een voormalig officier van het Nederlandse leger. Op de plaats van het misdrijf wordt hij opgevangen door Ivan van der Hoeve van de recherche, die hem introduceert bij inspecteur Neli Panka.


De voormalig officier en zijn vrouw blijken op gruwelijke wijze om het leven te zijn gebracht en Neli Panka denkt dat dit het werk van een seriemoordenaar is, terwijl Hamer aan een afrekening denkt. In een kast in de slaapkamer wordt een vastgebonden jongen gevonden, die in zware shock is. Op de spiegel in de badkamer staat de tekst: "MIJ IS DE WRAKE!"


Zo begint een spannend verhaal, dat de lezer langs verschillende plaatsen voert. Er komen vrij veel mensen in het boek voor, hetgeen het volgen van het een en ander misschien wel eens ingewikkeld maakt. Het boek volgt alleen Hamer en Neli Panka en er zijn geen uitstapjes naar het verleden, of naar de gedachtewereld van de moordenaar. Men komt op het spoor van een netwerk dat zich met mensenhandel en drugsmokkel bezig houdt, maar hoe alles samenhangt met de moorden die gepleegd worden, blijft onduidelijk.


Naar het einde toe komen er toch wat slordigheidjes in het boek. Zo krijgt Neli op pagina 282 een bericht, waarin Hamer haar vraagt op in de taxi te stappen, die over 10 minuten bij haar is.  Later komt de zin: 'Er was geen twijfel dat ze niet zou gaan.' Dat zou volgens mij dus moeten betekenen dat ze niet in de taxi zal stappen, maar dat is ze dus juist wel van plan.
Later rijdt ze van de Amsterdamse wallen, waar ze een ontmoeting met Hamer heeft gehad, weg en dan volgt de zin: 'Onderweg naar Amsterdam parkeerde ze bij een tankstation en belde Van Overdreef.' Dat lijkt me niet te kloppen, omdat ze uit Amsterdam is vertrokken. Bovendien komt ze uiteindelijk in Zoetermeer aan.
Op pagina 299 belt Hamer Raaf, om hem in te lichten en dan komt de volgende tekst: ''Ik heb je lijst gelezen,' zei Raaf bij wijze van groet. 'Foute boel. Wat een puinhoop. Maar het verklaart een hoop. ... En volgens de lijst die Hamer heeft gevonden...'' Dat komt natuurlijk vreemd over, omdat Raaf Hamer aan de telefoon heeft. Je krijgt hier bijna het idee dat de schrijver even de draad kwijt was.


Al met al is het een spannend verhaal geworden, dat mij naar meer doet verlangen.
Om de tekst op de voorplaat van het boek te parafraseren: 'Pas als ik dit boek uit heb, stop ik met lezen...'


ISBN 978 94 027 0271 2 | Paperback | 413 pagina’s | Harper Collins | 28 mei 2019

© Renate 28 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven