Dit alles zal ik je geven
Dolores Redondo
Manuel Ortigosa is schrijver van beroep. Samen met Àlvaro Muñiz de Dàvila leidt hij een rustig leven in Madrid. Dat denkt hij tenminste. Hij is totaal niet bedacht op de bizarre omwenteling in zijn leven als op een dag twee agenten van de Guardia Civil bij hem aankloppen.
Àlvaro is dood, vertellen zij hem, omgekomen bij een auto-ongeluk in Montforte, in de provincie Lugo. Maar Àlvaro is daar helemaal niet! Hij is in Barcelona! Hij zou daar een bespreking hebben met een klant, voor een project van een Catalaanse hotelketen! Nee, het kan niet kloppen wat de agenten hem vertellen. Maar het klopt dus wel!
Als Manuel naar Lugo vertrekt en zich meldt bij de notaris, die hem vroeg te komen, wacht hem opnieuw een verrassing:
Àlvaro, die ieder contact met zijn familie verbroken had omdat ze zijn geaardheid niet wilden accepteren, heeft na het overlijden van zijn vader weer bemoeienis gekregen met zijn familie. En dat heeft hij Manuel niet verteld. Zijn vader wees Àlvaro aan als de beheerder van zijn landgoed, een groot landgoed met wijngaarden. Er is nog een broer, Santiago, die daarvoor niet geschikt geacht werd, maar wel als oudste de titel van markies erfde. En nu is het beheer van de goederen tot ieders verbijstering overgegaan naar Manuel.
Vanzelfsprekend is ook Manuel niet welkom in de familie, vanwege zijn homoseksualiteit, maar erger is dat een buitenstaander het te zeggen zal krijgen op het landgoed. Het is een doorn in het oog van de familie, die naast de markiezin, Àlvaro’s moeder, bestaat uit Santiago en zijn vrouw Catarina. Zij zijn (nog) kinderloos, hetgeen de reden is dat Elisa met haar onwettige zoontje op het landgoed mag blijven wonen. Samuel is de zoon van de jongste Muñiz de Dàvila, Francisco, die overleden is aan een overdosis.
Manuel is helemaal niet van plan het beheer te gaan voeren, hij wil naar Madrid, schrijven! Maar voordat hij alles achter zich kan laten wordt hij benaderd door de gepensioneerde politiecommandant Nogueira, die hem vertelt dat er volgens hem bij het ongeluk opzet in het spel was. Dus is rouwen voorlopig niet aan de orde. Als er inderdaad sprake is van vuil spel, wil Manuel daar alles van weten. Samen met de politieman en de priester Lucas, die vanaf zijn jeugd al bevriend was met Àlvaro, gaat hij op onderzoek uit. Zij komen terecht in een onontwarbare kluwen van intriges, gevolg van oude en nieuwere familiegeheimen. Is er wel iemand die de waarheid spreekt? En hoe komen toch die gardenia’s iedere keer in de zakken van Manuels kleren?
Naast de genoemde personages zijn er nog anderen belangrijk: de trotse wijnboer Daniël; Herminia de huishoudster – zoals iedere huishoudster op de hoogte van bijna alles wat er zich afspeelt in het huis, maar natuurlijk trouw, dus zwijgzaam; Vicente, die Catarina assisteert in haar bloemkassen en stapelverliefd op haar is, en de hond Café.
Deze psychologische thriller biedt een wereld om in te verdwijnen, om avonturen te beleven in een echt Spaans sfeertje. Het boek omvat een speurtocht naar het waarom van Àlvaro’s overlijden, waarbij religie een rol speelt - we zijn tenslotte in het gelovige Spanje. En Spanje is ook het land waar oude families graag een ouderwets feodaal bestaan zouden leiden, waarbij het moderne leven in de weg staat. Een meeslepend verhaal, deze hoeveelheid pagina’s is echt geen probleem!
ISBN 9789401607407| Paperback | 590 pagina's | Uitgeverij Xander | september 2017
© Marjo, 1 september 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De beschermengel
Dolores Redondo
Het jonge meisje is gevonden bij de rivieroever. Het touw waarmee ze is gewurgd zat nog om haar hals. De zwarte lakschoenen van het meisje stonden als een soort wegwijzer, keurig naast elkaar, in de berm van de bovengelegen weg. De kleren van het meisje zijn met iets scherps losgesneden en op het onderlichaam van het slachtoffertje prijkt een cakeje.
De moord wordt in verband gebracht met een moord die een maand eerder is gepleegd en al snel is overduidelijk dat de misdaden door dezelfde dader zijn begaan. Er is een seriemoordenaar actief die het heeft voorzien op jonge meisjes. Wat hebben deze meisjes, kinderen nog, de dader misdaan? Waarom wordt de slachtoffers een maagdelijk uiterlijk aangemeten en waarom worden er cakejes op de lichamen achtergelaten?
Inspecteur Amaia Salazar mag zich over deze vraagstukken gaan buigen. Ze woont in Pamplona maar is opgegroeid in Elizondo, de woonplaats van de slachtoffers. Samen met haar man James reist ze naar haar geboortestreek waar ze voor de duur van het onderzoek bij tante Engrasi zullen logeren. Amaia is opgegroeid bij deze tante. Haar zussen Ros en Flora woonden wel gewoon thuis. Engrasi is een kleurrijk persoon. Ze is waarzegster en zeer bedreven in het leggen van tarotkaarten.
Wanneer de sporen op de lichamen van de slachtoffers zijn onderzocht, staat het onderzoeksteam voor een raadsel. De sporen zijn dierlijk. Is er een beer afgekomen op de zoetigheden die op de lichamen lagen? Er worden berenexperts ingeschakeld. En dan valt het woord basajaun. Een basajaun is een reusachtig, mythisch wezen dat in de bossen leeft. Een beschermer van het woud. Al snel neemt de pers het woord over en wordt de moordenaar aangeduid als De basajaun.
Het onderzoek naar de dood van de meisjes vergt veel van Amaia maar ze heeft vooral moeite met de terugkeer naar haar geboorteplaats. Er is iets gebeurd in haar jeugd, iets waardoor ze nog steeds niet durft te slapen met het licht uit. Het heeft te maken met haar moeder, een geesteszieke vrouw die niet in staat was om haar jongste dochter lief te hebben. Nu Amaia terug in Elizondo is worden de nachtmerries heviger en nemen ze zelfs gevaarlijke proporties aan. De angst die Amaia in haar greep houdt, wordt steeds omvangrijker.
De beschermengel is meer dan een thriller over een moordenaar. Het is een vertelling over familiebanden, een jeugdtrauma en de geschiedenis van de streek, het Spaanse Baskenland, waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal biedt ruimte voor mystieke zaken zoals het leggen van tarotkaarten. De basajaun blijft terugkeren maar dit wezen bestaat niet. Of toch wel? Er zijn gelovigen, ongelovigen en mensen die niet kunnen plaatsen wat ze hebben gezien en ervaren.
De vele informatie die me overspoelde tijdens het lezen leidde me regelmatig af van het verhaal. Niet altijd vond ik het moment waarop nieuwe wetenswaardigheden werden toegevoegd mooi gekozen. Het is een boek om bedachtzaam en rustig te lezen. Laat de informatie inwerken en ontdek hoe compleet en interessant het verhaal is. Deze thriller is niet ijzingwekkend spannend maar er sluimert steeds een verontrustend vermoeden. Iets onheilspellends ligt op de loer. In De beschermengel gaan wetenschap en mythologie hand in hand. Werkelijkheid, mythes en bijgeloof zijn in Elizondo onlosmakelijk met elkaar verbonden.
ISBN 9789023480495| paperback |432 pagina's| Cargo | maart 2013
© Annemarie, 22 april 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER