Dochter
Rosamund Lupton
Niet papa maar een politieagente wacht de tienjarige Ruby en haar moeder Yasmin bij het vliegveld in Alaska op. Informatie heeft de agente niet, tenminste: ze mag niks loslaten. Ruby vermoedt dat haar vader onderweg naar zijn gezin problemen met zijn sneeuwscooter heeft gekregen. Nog even en dan zal ze hem zien. Ruby heeft haar vader Matt, haar beste vriend, enorm gemist.
Matt verblijft al enige tijd in het dorpje Anaktue waar hij tussen de oorspronkelijke bewoners, de Inupiaq, woont. Matt is bezig met het maken van een natuurfilm. Het ijskoude en besneeuwde Alaska beschikt over een verbazingwekkende fauna. Eigenlijk zouden Yasmin en Ruby pas over vier weken naar Alaska reizen maar een onverwachte huwelijkscrisis heeft de reisplannen omgegooid. Matt heeft gezoend met een Inupiaq-vrouw. Hij bekende het aan de telefoon. Jaloezie en angst haar man te verliezen gaan sinds het bewuste telefoongesprek hand in hand.
En nu staat Yasmin met haar dochter op het vliegveld van Alaska. Matt komt niet opdagen. Als de plaatselijke hoofdagent eindelijk arriveert blijkt dat het dorpje Anaktue door het noodlot is getroffen. Een enorme brand heeft het dorp volledig verwoest. Alle 23 inwoners zijn omgekomen. Er zijn echter 24 lijken geborgen, ook dat van logé Matt.
Het nieuws komt hard aan. Zó hard dat Yasmin besluit dat het niet waar is. Haar Matt leeft nog. Hij kan niet dood zijn, dat zou ze simpelweg niet kunnen verdragen. Als Matt dood zou zijn dan zou Yasmin zonder haar grote liefde verder moeten leven. Dat kan ze niet. En Ruby, die volledig doof is, kan niet zonder haar vader. De hoofdagent komt met allerlei bewijs op de proppen en overhandigt Yasmin zelfs de trouwring van haar echtgenoot maar Yasmin houdt voet bij stuk: Matt leeft nog. Ze moet zo snel mogelijk naar Anaktue om Matt in veiligheid te brengen. De reddingsploeg heeft de zoektocht immers gestaakt.
Ruby begrijpt er niks van. Ze kan uitstekend liplezen en ze heeft een deel van het gesprek meegekregen maar volgens haar moeder leeft papa nog. Ruby besluit haar moeder te geloven. Waarom zou ze haar eigen moeder immers niet geloven? Mama besluit dat ze papa gaan zoeken en Ruby vrolijkt op. Binnenkort zal ze haar lieve papa eindelijk zijn welverdiende knuffel kunnen geven.
Het lukt Yasmin niet om een vlucht richting Anaktue te boeken maar een behulpzame man biedt haar aan met een aantal werklieden mee te vliegen. De werklui werken voor een bedrijf dat zich bezighoudt met fraccen, het ontginnen van schaliegas. Yasmin aarzelt maar durft uiteindelijk niet met de gladde prater in zee te gaan. Ze weet een vrachtwagenchauffeur over te halen haar en Ruby een lift te geven. Yasmin neemt plaats in de vrachtwagencabine van een wildvreemde man die haar over een onveilige en ijzige weg naar haar man gaat voeren. Bij gebrek aan een betrouwbare oppas gaat de kleine Ruby mee.
Yasmin kan niet meer helder denken. Ruby heeft haar vader nodig en daarom moeten ze Matt vinden. Hij is niet dood. Hij kan en mag niet dood zijn dus Matt is niet dood. Wat moet Ruby zonder haar vader? Yasmin vindt het moeilijk de doofheid van haar kind te accepteren. Ze wil dat Ruby naar een gewone school gaat, ook al is het meisje zelf enthousiast over de dovenschool. Yasmin wil ook dat Ruby met haar mond praat en niet met haar handen. Ruby wil dat niet maar Yasmin blijft aandringen. En nu doorkruist ze samen met haar dochter het barre Alaska. Als de chauffeur tijdens een stop onwel wordt neemt Yasmin een drastisch en levensgevaarlijk besluit…
Dochter is het derde boek van Rosamund Lupton en opnieuw heeft deze getalenteerde schrijfster me verrast met een ongewoon en zeer origineel verhaal. Rosamund Lupton heeft wederom voor een verrassend onderwerp gekozen en haar indringende schrijfstijl zorgt voor een spannend en meeslepend geheel. Haar vorige thrillers – Zusje en Later – zijn echter sterker geschreven dan dit boek. Dochter kent een aantal verhaalwendingen die niet erg geloofwaardig zijn.
Ondanks de lichte teleurstelling die ik voelde na het lezen van Dochter besef ik me ook dat de kracht van dit boek niet geloofwaardigheid maar liefde is. Het is een boek over liefde. Over de liefde tussen ouders en hun kind en over de liefde tussen man en vrouw. Ook gaat dit boek over kwetsbaarheid in verschillende vormen en maten. De unieke boeken van Rosamund Lupton doen me verlangen naar meer. Ik ga ervan uit dat boek nummer vier weer een echte topthriller zal zijn.
ISBN 9789022573938 | paperback | 347 pagina's| Boekerij | april 2015
Vertaald door Sabine Mutsaers
© Annemarie, 13 juni 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Zusje
Rosamund Lupton
Op 26 januari om half vier ’s-middags wordt Beatrice in New York door haar moeder opgebeld. Haar vijf jaar jongere zusje Tess wordt vermist. Beatrice stapt op het eerste vliegtuig naar Londen, waar haar familie woont. Wanneer ze arriveert, is Tess nog steeds weg. Beatrice weet zeker dat Tess niet vrijwillig is verdwenen, ze vertellen elkaar immers altijd alles. En bovendien is Tess hoogzwanger!
De zwangerschap van Tess was niet gepland. De vader van haar baby is een oudere, getrouwde docent. Tess staat er alleen voor maar ze is gelukkig met het aanstaande moederschap. Even waren er grote zorgen, bij de ongeboren baby was taaislijmziekte geconstateerd. Leo, het broertje van Tess en Beatrice is jaren geleden gestorven aan deze afschuwelijke ziekte en zijn dood staat Tess en Beatrice nog helder voor de geest. Dankzij een revolutionaire gentherapie zal het zoontje van Tess echter een gezonde toekomst tegemoet gaan, nog voor zijn geboorte is hij genezen verklaard.
Tess is pas over een paar weken uitgerekend en wanneer de politie ontdekt dat Tess al is bevallen, is Beatrice geschokt. Hoe kan het dat ze dit niet wist? Nog groter is de schok wanneer blijkt dat het kindje dood is geboren. En dan wordt Tess gevonden in een openbaar toilet in een park. Haar polsen zijn doorgesneden, ze is al dagen dood.
Tess, die vrolijke en levenslustige Tess, heeft zelfmoord gepleegd. Het verlies van haar kindje heeft geleid tot een postnatale depressie. Tess zag het leven niet langer zitten. Voor de politie en de psycholoog van Tess is het zo klaar als een klontje. Beatrice denkt er echter heel anders over. Tess zou nooit zelfmoord plegen. De twee zussen hebben gezien hoe hun broertje vocht voor zijn leven en het gevecht verloor. Nooit zou Tess zichzelf vrijwillig van het leven beroven. Nooit.
Niemand gelooft Beatrice. Er is een antwoord op elke kritische vraag die ze stelt. Elke nieuwe ontdekking die Beatrice doet wordt weerlegd. De politie blijft bij haar conclusie en de psycholoog die Tess bezocht, ondersteunt deze. Maar niets doet Beatrice twijfelen. Ze neemt haar intrek in het schamele appartement van haar zusje en zegt haar luxe leven en verloofde in New York vaarwel. Beatrice zal niet rusten voor ze de moordenaar van Tess heeft gevonden.
Aan het begin van het boek begint Beatrice aan een brief aan de dode Tess. De moordenaar is gevonden en de rechtszaak wordt voorbereid. Beatrice doet aan Tess verslag van het verhaal over de zoektocht naar de moordenaar dat ze - stukje bij beetje - aan de advocaat van het Openbaar Ministerie vertelt. Ze voegt dingen toe aan de brief die alleen voor Tess zijn bestemd. De advocaat, Wright, is een vriendelijke man maar het vergt veel van Beatrice om het hele verhaal uit de doeken te doen. Ze krijgt steeds vaker een black-out en voelt zich met de dag zwakker worden maar ze houdt vol. De lezer weet al dat de dader is opgepakt maar nog niet wie het is. Wel is duidelijk dat ook Beatrice bijna in handen van de moordenaar viel.
Zusje is indrukwekkende thriller maar ook veel meer dan dat. Het is een verhaal over een innige band tussen twee zussen en ook een vertelling over intense rouw. Daarnaast gaat dit boek over instinct en over geloven in jezelf. Iedereen is ervan overtuigd dat Tess zelfmoord heeft gepleegd en dat Beatrice, overmand door verdriet, de waarheid niet kan accepteren. Toch twijfelt Beatrice geen moment, Tess is vermoord. Ze blijft graven, ze blijft zoeken en ze blijft mensen confronteren met allerlei feiten en vermoedens. Het is geen obsessie maar een overtuiging.
Het verhaal is heel intens. Spannend is het ook. Ligt de waarheid voor de hand of juist niet? En in welke hoek moet Beatrice zoeken? Soms leest het boek als een bloedstollende thriller, dan weer als een aangrijpende roman. Steeds perfect in balans en altijd even prachtig geschreven. Zusje is een weergaloos debuut.
ISBN 9789022565339| paperback |352 pagina's| Uitgeverij Boekerij | maart 2013
Vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwe
© Annemarie, 31 maart 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Zusje
Rosamund Lupton
In flashbacks vertelt Beatrice wat haar overkomen is vanaf het moment dat ze hoorde dat haar vijf jaar jongere zusje vermist wordt. Ze vertelt haar verhaal aan een advocaat.
Ze vertelt hoe ze onmiddellijk in het vliegtuig stapte en naar Londen kwam. Hoe ze er achter kwam dat Tess dreigtelefoontjes kreeg. Of die iets te maken hadden met haar zwangerschap, dat wist ze niet. Maar het kon: Tess is 21 jaar, studeert nog, en de vader van haar baby is een docent.
Helaas: als Tess een paar dagen later gevonden wordt, is ze dood en er is geen baby te bekennen. Het lijkt een geval van zelfmoord.
Beatrice weet het zeker: dat zou Tess nooit doen, en wel doordat zij een broertje hadden, dat gestorven is aan taaislijmziekte. Ook niet toen er inderdaad dezelfde ziekte geconstateerd werd bij de ongeboren baby. Tess had verteld over een nieuwe gentherapie, waarbij er een kans was dat het kind zou overleven zonder de ziekte. Volgens Beatrice had Tess gemeld dat het kind genezen was. Maar nu blijkt ze toch bevallen te zijn van een doodgeboren kind. Beatrice wist dat niet, en al zou ze bij iedereen accepteren dat de moeder aan een postnatale depressie zou lijden, zou dat zeker niet gelden voor Tess. Maar de politie houdt het toch op zelfmoord.
En dat betekent dat Beatrice zelf op onderzoek uit moet.
Het is de kracht van de schrijfster dat ze haar het hele verhaal in gedeelten laat vertellen zonder te verwijzen naar een dader. Al moet die natuurlijk al bij de vragensteller en ondervraagde bekend zijn.
Ook lezen we hoe Beatrice het steeds moeilijker krijgt met al die vertelsessies. Wat mankeert haar? Is ze in gevaar geweest?
Een psychologische thriller, waarin het natuurlijk gaat om de moord op de jongere zus, maar vooral om de sterke band tussen de twee zussen. Hoe het nu verder moet met Beatrice, is ook een belangrijk onderdeel van het verhaal.
De Britse schrijfster Rosamund Lupton schreef dit boek al in 2010. Het was haar debuut.
In Engeland werd het direct een succes, in Nederland kwam de verkoop van de vertaling Zusje maar moeizaam op gang. Maar met deze nieuwe uitgave ging het snel.
ISBN 9789022565339| paperback |352 pagina's| Uitgeverij Boekerij | maart 2013
Vertaald uit het Engels door Iris Bol en Marcel Rouwe
© Marjo, 18 mei 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Later
Rosamund Lupton
De achtste verjaardag van Adam heeft alles in zich om een heerlijke dag te worden. Het is een mooie zomerdag en de schoollessen hebben plaatsgemaakt voor de jaarlijkse sportdag. Toch is het snel gedaan met de feestelijkheden. Adams moeder Grace bevindt zich op het schoolterrein wanneer een hevige paniek zich van haar meester maakt. Uit het schoolgebouw van haar kinderen kolkt een dikke, zwarte rook. Het gebouw staat in brand. Even staat de wereld stil maar dan komt Grace in actie. Haar kinderen zijn binnen!
Grace gilt het uit terwijl ze naar het schoolgebouw sprint. Tot haar grote opluchting staat Adam buiten. Hij ziet er ontsteld uit maar ze heeft geen tijd voor hem. Haar zeventienjarige dochter Jenny, die bovenin het pand de EHBO bemant, is nog binnen. Een soort oerinstinct neemt de handelingen van Grace over wanneer ze het brandende gebouw betreedt. Ze moet Jenny vinden, ze moet haar dochter uit het brandende gebouw zien te krijgen. Bovenaan de trap van de tweede verdieping treft ze Jenny aan. Wanneer ze probeert haar bewusteloze kind naar buiten te slepen, wordt Grace getroffen door neerstortend puin en verliest ook zij het bewustzijn.
Het volgende wat Grace zich herinnert is dat ze op de bodem van de oceaan ligt en zich niet kan bewegen omdat de romp van een groot schip op haar lichaam rust. Ze weet zich te bevrijden en zwemt naar de oppervlakte. In werkelijkheid heeft Grace zojuist haar comateuze lichaam verlaten. Ze ligt zwaar gewond in het ziekenhuis. Grace ziet haar lichaam en beseft dat het vreemd is dat ze naar zichzelf kijkt. En dan weet ze het weer: Jenny! Grace kan aan niemand vragen waar haar dochter is, dus gaat ze zelf naar haar op zoek.
Ook Jenny is zwaargewond. Grace treft het zwaar verbrande lichaam van haar dochter aan in een bed op de brandwondenafdeling. Jenny zelf, haar geest althans, ontmoet ze op de gang. Moeder en dochter hebben elkaar gevonden. Niemand kan hun horen, niemand kan hun zien maar Grace en Jenny zijn overal bij. Ze horen de artsen praten over hun overlevingskansen en ze zien het verdriet op de gezichten van hun vrienden en familie. Ze horen hoe Sarah – de schoonzus van Grace en tante van Jenny – vertelt over het politieonderzoek dat gestart is. De brand is aangestoken.
Wie heeft de brand aangestoken en waarom? Was het soms een wraakactie van de onlangs ontslagen leraar Silas Hyman? Mike, de echtgenoot van Grace, richt al zijn woede op de leraar. Hij moet wel want er is nog een andere optie en die mogelijkheid kan Mike niet verdragen: wat als de actie tegen Jenny persoonlijk was gericht? Jenny was het slachtoffer van postterreur. Maandenlang ontving ze afschuwelijke brieven en pakketjes. Het leek voorbij en Mike was opgelucht. Heeft hij zijn bezorgdheid te vroeg laten varen? Loopt er een moordenaar rond?
Al op de eerste bladzijde van Later werd ik gegrepen door het verhaal. Het is bloedstollend. Jenny en Grace zien en horen alles maar ze kunnen niet communiceren met de buitenwereld. In het ziekenhuis wordt Jenny door een onbekende belaagd. Grace ziet het maar kan niemand waarschuwen. Volgens de artsen is de kans dat Grace ooit nog wakker zal worden nihil. Terwijl de geest van Grace bijzonder helder kan denken, stellen dat artsen vast dat er nauwelijks meer hersenactiviteit is. Ook de conditie van Jenny verslechtert en Grace probeert haar dochter gerust te stellen terwijl ze zelf overmand wordt door angst. Ondertussen is de allesoverheersende vraag: wat is er precies gebeurd op de dag van de brand? Wie heeft het vuur aangestoken?
Schrijf de naam Rosamund Lupton met grote letters bovenaan je verlanglijstje want het werk van deze schrijfster is fenomenaal. Later is een ijzingwekkend spannende thriller. De liefde van een moeder blijkt alle grenzen te kunnen overschrijden. Terwijl de gevoelens van Grace en Jenny prachtig worden beschreven, wijkt de spanning geen moment. Alles klopt aan deze thriller.
Over het vorige boek van Rosamund Lupton schreef ik: “Zusje is een weergaloos debuut”. Na het lezen van Zusje was ik ervan overtuigd dat de auteur haar debuut niet zou kunnen evenaren. Het was simpelweg te goed. Wat heb ik me vergist! Deze magnifieke thriller evenaart de kwaliteit en de spanning van Zusje met het grootste gemak. Later is verpletterend goed.
ISBN 9789022560372 | paperback | 400 pagina's | Boekerij | februari 2014
Vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwé
© Annemarie, 14 april 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER