Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Liselotte Stavorinus


altHet Reservaat
Liselotte Stavorinus

Na een aantal heerlijke jaren op Curaçao keren Jessica, haar man Victor en hun kinderen David, Cas en Nina terug naar Nederland. Victor heeft promotie gemaakt en een topfunctie bij de bank in Amsterdam bemachtigd. Het gezin ruilt het onbekommerde leven op Curaçao in voor een riante woning in het Gooi.

Victor heeft het druk met zijn nieuwe baan en de kinderen hebben met het grootste gemak nieuwe vriendschappen gesloten. Jessica kan echter maar moeilijk aarden. Ze mist haar oude vrienden en de ongedwongenheid van het leven op Curaçao. De rijke vrouwen uit het dorp waar ze nu woont doen haar denken aan de “Stepford Wives”. Ze lijken allemaal op elkaar en zijn allemaal even perfect. Jessica voelt zich een buitenstaander en wordt ook zo behandeld.

Het tij keert wanneer de steenrijke Amanda haar onder haar hoede neemt. Amanda is getrouwd met de bekende televisieproducent Marcus Voorbach en geniet groot aanzien in het Gooise dorp. Jessica behoort voortaan tot de hechte vriendengroep van Amanda en Marcus en ook Victor wordt hartelijk in het gezelschap opgenomen. Aangemoedigd door Amanda verandert Jessica al snel in een echte Gooise dame. De luchtige jurken uit Curaçao maken plaats voor peperdure creaties.

Jessica’s nieuwe vriendengroep is hecht maar onder het oppervlak borrelt haat en nijd dat zorgvuldig voor de buitenwereld verborgen blijft. Af en toe vangt Jessica een glimp van het gemaskeerde venijn op maar ze is te naïef om te beseffen wat er gaande is. Het enige wat haar echt de kriebels bezorgt, zijn de bezoekjes van Liesbeth. Voordat Victor en Jessica hun mooie villa betrokken, woonde Liesbeth in hun huis. Ze draaide door nadat haar echtgenoot haar inruilde voor een jonger exemplaar. Nu duikt ze af en toe in haar voormalige tuin op en jaagt ze Jessica de stuipen op het lijf. Is Liesbeth gevaarlijk? Jessica beseft niet dat in het Reservaat, zoals haar woonplaats door insiders wordt genoemd, niets is wat het lijkt.

Het Reservaat is het debuut van de in Blaricum woonachtige Liselotte Stavorinus. Aanvankelijk was ik niet gecharmeerd van dit boek. Het begin was houterig en deed me denken aan een reisjournaal waarin diverse gebeurtenissen beknopt worden weergegeven. Ook kon ik moeilijk wennen aan alle Gooise oppervlakkigheid. De zorgen van de hoofdpersonen waren aanvankelijk onbeduidend en ik kon mij absoluut niet met de personages identificeren. Terwijl ik twijfelend doorlas wist de schrijfster toch mijn nieuwsgierigheid te wekken door heel subtiel de spanning op te bouwen en de ontwikkelingen gecompliceerder te maken. Uiteindelijk ontpopte het verhaal zich zelfs tot een spannende psychologische thriller.

Op de achterkaft van het boek wordt het verhaal aangeprezen als een “Gooise thriller” en dat is inderdaad een heel geschikte benaming. Bereid je voor op een boek vol luxe feestjes, verleiding, drank, drugs, overspel, extravagante (vakantie)huizen, snelle auto’s, succesvolle mannen en stijlvolle vrouwen.

ISBN 9789461090997 | paperback | 320 pagina's| De Crime Compagnie | september 2013

© Annemarie, 4 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Reservaat
Liselotte Stavorinus


Liselotte Stavorinus  (1967) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Culturele Studies. Zij woont met man en kinderen in Blaricum.


Jetset, geld, relaties en misdaad in één boek. De uitgever brengt dat onder de noemer Gooische thriller. Daarbij krijg je bij voorbaat al een idee over de personages en dat klopt aardig: rijke mensen met mooie villa's en het goede leventje dat daar bij hoort: met veel witte wijn overgoten lunches, shopsessies en vakanties in luxe huizen in plaatsen waar je met een modaal inkomen niet veel te zoeken hebt. Maar het is niet allemaal pracht en praal wat de klok slaat. Dat ervaart ook Jessy Dudock die met haar gezin vanuit Curaçao naar het Gooi verhuist en in een dorp terechtkomt dat ook wel 'Het Reservaat' wordt genoemd: een exclusieve enclave met eigen regeltjes en gewoonten. Na een stroef begin waarin ze geen aansluiting vindt in de buurt, wordt ze door Amanda, de spontane en vrijgevige vrouw van de bekende, vermogende televisieproducent Marcus Voorbach, onder haar hoede genomen. Jessy en Amanda kunnen het goed met elkaar vinden en ook de mannen, Marcus en Jessy's echtgenoot Victor, worden goede vrienden. Het leven lacht hen toe. Maar, zoals Jessy wordt toegefluisterd: 'Niets is wat het lijkt.'


In het begin wist ik niet goed wat ik van het boek moest vinden, maar Liselotte Stavorinus heeft met dit debuut bewezen dat ze goed in staat is subtiel, met kleine speldenprikjes, de psychologische spanning op te voeren. Langzaam gaat het verhaal onder je huid zitten. Het jeukt hier wat, het krabt daar wat met summiere aanwijzingen dat er iets niet klopt. En ondertussen feest het vriendinnenclubje van Jessy en Amanda onvermoeid door tot het einde. En dan blijkt inderdaad: niets is wat het lijkt.....
Mooi, helder taalgebruik en een prima gedoseerde mix van perspectiefwisseling tussen de hoofdpersonen maken het verhaal compleet. Alleen hadden de personages wat meer inkleuring mogen krijgen; op Jessy na worden we weinig gewaar van de overige karakters en het verhaal vervalt iets te veel in herhaling van het ene feest na de andere party.
Als debuut is 'Het reservaat' zeer geslaagd. Het valt door onderwerp en uitwerking te typeren als vrouwenthriller en zal denk ik ook het meest door vrouwen gewaardeerd worden. Nadat ik even in het verhaal moest komen, heb ik in ieder geval het boek met veel plezier gelezen. 


ISBN 9789461090997 paperback 320 pagina's De Crime Compagnie september 2013

© Joanazinha 22 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven