Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Saskia Noort

Terug naar de kust (graphic novel)Terug naar de kust (Graphic novel)
scenario : Ahmad Resh
Illustraties: Mathieu Schellekens

 

Het verhaal gaat over Maria, die – niet voor niets – besluit het kind dat ze draagt weg te laten halen. Haar relatie is niet echt stabiel te nomen, en ze heeft al twee kinderen.
Ook besluit ze haar relatie te beëindigen.
Maar dan ontvangt ze anonieme briefjes en een pakje met een akelige inhoud.

Ze lijkt niet aan deze stalker te kunnen ontkomen, waar ze ook is,  hij of zij vindt haar.
Natuurlijk verdenkt ze haar ex, maar die ontkent in alle toonaarden.

Maar wie kan het dan zo slecht met haar voorhebben?

Om aan alle ellende te ontkomen besluit ze met de kinderen naar haar zus te gaan, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont.
Maar het gaat steeds slechter met haar en haar zus schakelt een bevriende psychiater in.

Is Maria gek aan het worden?

 

Het boek is twintig jaar geleden verschenen. Niet deze graphic novel natuurlijk, die is nieuw. En – heel bijzonder! – getekend door de zoon van Saskia Noort, die het boek schreef, al die jaren geleden.
Aan het verhaal is niets veranderd, maar je kan met tekeningen zoveel meer emoties weergeven. En dat gebeurt dan dus ook.
Er zijn af en toe dan ook schokkende beelden, het is tenslotte een thriller.
Omdat er regelmatig gewisseld wordt tussen heden en verleden moet je als lezer goed opletten.

 

ISBN 9789044365467 | paperback | 208 pagina's | Uitgeverij the House of Books| februari 2024

© Marjo, 26 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Terug naar de kust

 

Eenmaal begonnen aan dit boek, moest het uit. Ongemeen spannend, zelfs al voel je al vrij snel op je klompen aan hoe het in elkaar zit.


Nadat ze een abortus heeft ondergaan, wordt Maria gestalkt en bedreigd. Is het haar vriend, die ze juist de deur heeft gewezen, omdat ze niet meer tegen zijn depressiviteit kan? Of is het haar ex, die ineens voor haar neus staat, terug uit Amerika? Iemand die jaloers is op haar succes als zangeres (al valt dat wel mee) een actievoerder, die fel tegen abortus is? Of gewoon een gek, die ze helemaal niet kent? Ze wil weg, terug naar de kust. Daar woont Maria's zus, in het ouderlijk huis. Ze hebben wel geen goede band, maar waar moet Maria anders heen...


Deze eersteling is veel beter dan Noorts tweede thriller...


Uitgever Anthos ISBN 9041409297 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 245 blz. Verschijningsdatum 11/2004

© Marjo, april 2005

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

KoortsKoorts
Saskia Noort

Saskia Noort (1967) heeft journalistiek en theaterwetenschappen gestudeerd. Ze heeft columns geschreven voor verschillende gerenommeerde bladen en is momenteel o.a. (samen met Jan Heemskerk) columniste voor LINDA. In 2003 verscheen haar thrillerdebuut Terug naar de kust. Koorts is haar vijfde thriller; daarnaast zijn columns van haar hand in boekvorm uitgegeven.
Twee thrillers zijn inmiddels succesvol verfilmd.


In Koorts heeft Dorien net een punt gezet achter haar vijftienjarige relatie met Joost en gaat zij met haar vriendin Ellen op vakantie naar Ibiza. Direct bij aankomst storten ze zich in de feesten. Het is één groot drank- en drugsfestijn en op een gegeven moment verliezen ze elkaar uit het oog. Wanneer Dorien met een fikse kater ontwaakt, is Ellen van de aardbodem verdwenen.


Hoewel het boek in de kenmerkende vlotte en meeslepende schrijfstijl van Noort is geschreven is Koorts  een flinterdun verhaal en het krijgt helaas ook nergens body. De eerste hoofstukken zijn het meest boeiende, omdat zich daar een logisch en voorstelbaar verhaal ontvouwt wanneer de lezer ontdekt wat de beide vrouwen, die elkaars complete tegenpolen zijn, in elkaar aantrekt en waarom ze samen op vakantie gaan. Ze hebben nauwelijks een voet op Ibiza gezet, wanneer ze verzeild raken in de ene na de andere party. Vanaf dat moment verliest het verhaal alle inhoud en samenhang en zakt de verwachting van suspense als een kaartenhuis in elkaar. Door middel van korte, cursieve tussenstukken en een onduidelijke misdaad wordt een illusie van een spanningsboog gecreëerd maar ook hiermee slaagt de auteur er niet in het thrillergehalte op te krikken. Het blijft tot het voorspelbare eind allemaal zeer marginaal en het lijkt meer op een chicklit dan op een thriller. Slechts een enkele keer drijft er kortstondig wat moois boven, zoals prachtige beschrijvingen van de natuur of de bewoners van Ibiza.
Zoals gezegd is de schrijfstijl onveranderlijk zoals we van Saskia Noort gewend zijn: vlot en meeslepend. Daardoor leest het boek ondanks alles als een trein en heb je het zo uit.


Naar mijn gevoel had er veel meer in gezeten wanneer de karakters beter waren uitgediept. Alleen de hoofdpersoon Dorien krijgt iets meer inkleuring, waardoor de lezer zich nog enigszins met haar kan identificeren. Maar andere personages blijven praktisch volledig onderbelicht waardoor hun beweegredenen niet te volgen zijn en het verhaal aan alle kanten rammelt. Het hangt, net als het strand van Ibiza, als los zand aan elkaar.
De filmrechten voor Koorts zijn al verkocht en dat kan ik me dan wel weer voorstellen: het zal er zeer flitsend uitzien en een publiek trekken dat vooral vermaakt wil worden.


ISBN 9789041417664 Hardcover 272 pagina's | Anthos | november 2011

© Joanazinha, 20 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De nazatenDe nazaten
Saskia Noort

Karen is verhuisd naar Hoogerheide, een dorp in Noord-Brabant. Zij, haar dochters en het nakomertje Mik komen oorspronkelijk uit Bergen, Noord-Holland, maar gelukkig hebben ze hun weg weten te vinden in Brabant. Tot het verleden hen ook daar inhaalt en de hele beerput weer opengetrokken wordt.


Het begint met de ontvoering van de veertienjarige Mik.
Karen raakt volledig in de stress. Mik is haar lievelingetje, al zal ze dat ontkennen. Haar dochters Sofie en Annabelle weten wel beter. Hun broertje krijgt alle aandacht van hun moeder zoals zij die zelf nooit kregen. Gelukkig zijn zij ook dol op hun broertje, en willen ze net als hun moeder er alles voor doen om hem terug te krijgen.
Maar wie heeft het kind ontvoerd?


Houdt dit verband met het verleden, toen ze in Bergen onder invloed stonden van de familie Vogel, een criminele familie die waarschijnlijk ook te maken had met de dood van Simon, de vader van Mik, de meisjes hebben een andere vader.


De familie Vogel zit nogal ingewikkeld in elkaar (gelukkig staat voor in het boek een soort stamboom) en Karen weet niet of ze allemaal betrokken zijn bij de criminele praktijken. Net zo min als ze zeker weet dat zij achter de ontvoering zitten. Ze ontkennen natuurlijk. Toch gaat ze er wel van uit.
Het probleem is: Waar haalt ze in vredesnaam zo snel het losgeld vandaan?
De politie mag natuurlijk niet gewaarschuwd worden, dat zou de dood van de jongen kunnen betekenen. Dus gaat ze zelf op zoek. Met hulp van Sophie en Annabelle, die niet altijd open zijn geweest naar hun moeder en dus voor verrassingen zorgen.


Saskia Noort houdt haar lezers lang in spanning en dan leest het boek als een trein. Er vallen ook meer slachtoffers.
Wie kun je geloven? Liegt en bedriegt iedereen elkaar? Zullen ze Mik op tijd vinden?
Maar als eenmaal de dader in zicht komt verdwijnt de spanning. Er volgt nog een afwikkeling, die enigszins afgeraffeld wordt. En dan verslapt de aandacht.
Jammer.


Het boek wordt aangeprezen als het langverwachte vervolg op De eetclub en Debet. Voor wie die boeken nog in het hoofd heeft zitten, voegt dat misschien iets toe, maar als je dat zoals bij ondergetekende niet het geval is, maakt het niet veel uit. Het valt prima los te lezen.


Saskia Noort (1967) is al 20 jaar schrijfster en columniste. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Van haar achtste thriller Bonuskind werden ruim 200.000 exemplaren verkocht en het was tevens het bestverkochte spannende boek van 2020.


ISBN 9789044362374 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juni 2023

© Marjo, 19 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven