Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Saskia Noort

KoortsKoorts
Saskia Noort

Saskia Noort (1967) heeft journalistiek en theaterwetenschappen gestudeerd. Ze heeft columns geschreven voor verschillende gerenommeerde bladen en is momenteel o.a. (samen met Jan Heemskerk) columniste voor LINDA. In 2003 verscheen haar thrillerdebuut Terug naar de kust. Koorts is haar vijfde thriller; daarnaast zijn columns van haar hand in boekvorm uitgegeven.
Twee thrillers zijn inmiddels succesvol verfilmd.


In Koorts heeft Dorien net een punt gezet achter haar vijftienjarige relatie met Joost en gaat zij met haar vriendin Ellen op vakantie naar Ibiza. Direct bij aankomst storten ze zich in de feesten. Het is één groot drank- en drugsfestijn en op een gegeven moment verliezen ze elkaar uit het oog. Wanneer Dorien met een fikse kater ontwaakt, is Ellen van de aardbodem verdwenen.


Hoewel het boek in de kenmerkende vlotte en meeslepende schrijfstijl van Noort is geschreven is Koorts  een flinterdun verhaal en het krijgt helaas ook nergens body. De eerste hoofstukken zijn het meest boeiende, omdat zich daar een logisch en voorstelbaar verhaal ontvouwt wanneer de lezer ontdekt wat de beide vrouwen, die elkaars complete tegenpolen zijn, in elkaar aantrekt en waarom ze samen op vakantie gaan. Ze hebben nauwelijks een voet op Ibiza gezet, wanneer ze verzeild raken in de ene na de andere party. Vanaf dat moment verliest het verhaal alle inhoud en samenhang en zakt de verwachting van suspense als een kaartenhuis in elkaar. Door middel van korte, cursieve tussenstukken en een onduidelijke misdaad wordt een illusie van een spanningsboog gecreëerd maar ook hiermee slaagt de auteur er niet in het thrillergehalte op te krikken. Het blijft tot het voorspelbare eind allemaal zeer marginaal en het lijkt meer op een chicklit dan op een thriller. Slechts een enkele keer drijft er kortstondig wat moois boven, zoals prachtige beschrijvingen van de natuur of de bewoners van Ibiza.
Zoals gezegd is de schrijfstijl onveranderlijk zoals we van Saskia Noort gewend zijn: vlot en meeslepend. Daardoor leest het boek ondanks alles als een trein en heb je het zo uit.


Naar mijn gevoel had er veel meer in gezeten wanneer de karakters beter waren uitgediept. Alleen de hoofdpersoon Dorien krijgt iets meer inkleuring, waardoor de lezer zich nog enigszins met haar kan identificeren. Maar andere personages blijven praktisch volledig onderbelicht waardoor hun beweegredenen niet te volgen zijn en het verhaal aan alle kanten rammelt. Het hangt, net als het strand van Ibiza, als los zand aan elkaar.
De filmrechten voor Koorts zijn al verkocht en dat kan ik me dan wel weer voorstellen: het zal er zeer flitsend uitzien en een publiek trekken dat vooral vermaakt wil worden.


ISBN 9789041417664 Hardcover 272 pagina's | Anthos | november 2011

© Joanazinha, 20 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Terug naar de kust

 

Eenmaal begonnen aan dit boek, moest het uit. Ongemeen spannend, zelfs al voel je al vrij snel op je klompen aan hoe het in elkaar zit.


Nadat ze een abortus heeft ondergaan, wordt Maria gestalkt en bedreigd. Is het haar vriend, die ze juist de deur heeft gewezen, omdat ze niet meer tegen zijn depressiviteit kan? Of is het haar ex, die ineens voor haar neus staat, terug uit Amerika? Iemand die jaloers is op haar succes als zangeres (al valt dat wel mee) een actievoerder, die fel tegen abortus is? Of gewoon een gek, die ze helemaal niet kent? Ze wil weg, terug naar de kust. Daar woont Maria's zus, in het ouderlijk huis. Ze hebben wel geen goede band, maar waar moet Maria anders heen...


Deze eersteling is veel beter dan Noorts tweede thriller...


Uitgever Anthos ISBN 9041409297 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 245 blz. Verschijningsdatum 11/2004

© Marjo, april 2005

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven