Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Max Bentow


height=De poppenmaakster
Max Bentow


Auteur Max Bentow leverde met Bloed en veren een briljant thrillerdebuut af. In Bloed en veren had een seriemoordenaar met de bijnaam De verenman het op onschuldige Berlijners voorzien. Ook inspecteur Nils Trojan legde bijna het loodje. Nils heeft de bloedstollende gebeurtenissen nog niet verwerkt maar toch zal hij opnieuw een moordenaar in de kraag moeten vatten.

In een kelder van een appartementencomplex is het lijk van de jonge Frida König aangetroffen. Iemand heeft haar op een wel heel ongewone manier om het leven gebracht. De vrouw is vermoord met purschuim. Iemand heeft het goedje, dat normaal gebruikt wordt voor isolatiedoeleinden, in de mond van de vrouw gespoten. Het slachtoffer had geen schijn van kans en is gestikt. De moordenaar heeft een opmerkelijk teken bij het lichaam achtergelaten. Wat betekent het?

Al snel denkt Nils Trojan aan Josephin Maurer. Ongeveer een jaar geleden werd Josephin door ene Karl Junker ontvoerd. Karl Junker sloot haar in zijn kelder op en Josephin zou gestorven zijn als Karl geen auto-ongeluk had gekregen. Toen de broer van Karl enkele ziekenhuisbenodigdheden voor Karl kwam halen, trof hij Josephin in de kelder aan. Het onderlichaam van de jonge vrouw was bedekt met een dikke laag purschuim.

Tegenwoordig is Josephin nog maar een schim van haar oude zelf. De spontane, levenslustige vrouw is getransformeerd in een angstig vogeltje. Karl Junker leeft niet meer. Hij is aan de verwondingen van het auto-ongeluk bezweken. Toch is Josephin nog altijd bang. De angst is te diepgeworteld. De relatie met haar vriend Milan is niet meer wat het was. Ze houdt van hem maar ze kan zich niet meer aan de liefde overgeven. Milan is begripvol maar ook gefrustreerd. Hij mist de oude Josephin en hij mist hun liefdesuitingen.

Josephin maakt poppen die ze in haar winkeltje verkoopt. Het zijn amugurumi-poppen die gebreid of gehaakt worden. Ze voelt zich prettig in de nabijheid van haar poppen. Josephin klampt zich moedig vast aan het kleine beetje levenslust dat ze nog voelt maar na een onheilspellend telefoontje slaat de angst weer in volle hevigheid toe. Het telefoontje was afkomstig van haar ontvoerder. Maar Karl Junker is dood. Haalt iemand een wrede grap met haar uit? Kort na het telefoontje wordt er een pop bij Josephin bezorgd. Het is een amugurumi-pop. Het gezicht van de pop is bedekt met purschuim.

Josephin beweert dat ze Frida niet kent maar de pop die bij haar bezorgd is, is uit het huis van Frida ontvreemd. Heeft de moord op Frida dan toch iets te maken met de ontvoering van Josephin?  Dan wordt er opnieuw een vrouw vermoord. Het slachtoffer is een goede bekende van Josephin. Nils Trojan ontfermd zich over de inmiddels doodsbange Josephin en zet alles op alles om de dader te vinden. Ondertussen gedraagt Josephins vriend Milan zich steeds vreemder.

Een tip voor iedereen die dit boek gaat lezen: zorg ervoor dat je urenlang ongestoord kunt lezen. Dit boek wil je in één ruk uitlezen! Met De poppenmaakster evenaart auteur Max Bentow de spanning en de kwaliteit van Bloed en veren met het grootste gemak. De schrijfstijl van Max Bentow is menselijk en meeslepend. Harde momenten worden afgewisseld met passages waarin de lezer de hoofdpersoon beter leert kennen. Nadat Nils Trojan in een oud archiefdocument op polaroidfoto’s is gestuit, steekt een gebeurtenis uit het verleden de kop op. Nils herinnert zich ineens weer verdrongen details over een moord die in zijn jeugd plaatsvond. Hij was nog maar een jaar of vijf toen zijn buurvrouw werd vermoord. Weet zijn vader soms meer over de moord dan hij laat blijken? Het laat Nils niet meer los. Ook leert de lezer Nils zelf als vader kennen. Besteedt hij wel genoeg tijd aan zijn tienerdochter?

Nils is vrijgezel maar zoekt regelmatig zijn vlotte, ruimdenkende benedenbuurvrouw op. Zijn hart heeft hij echter gereserveerd voor Jana Michels met wie hij in Bloed en veren ternauwernood aan de dood ontsnapte. Hun relatie is gecompliceerd. Jana is namelijk zijn psychologe en ze verzet zich met hand en tand tegen de verliefdheid die ze voelt.

Over De poppenmaakster kan ik nog uren uitweiden. Ik kan mijn mening echter ook heel kort en bondig samenvatten: deze thriller van hoogstaande kwaliteit is een aanrader van de bovenste plank!

ISBN 9789021455815 | paperback | 357 pagina's| Uitgeverij Q| juni 2014
Vertaald door Jan Bert Kanon

© Annemarie, 1 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altBloed en Veren
Max Bentow

Heerlijk vind ik het om vlak voor het slapen een spannende thriller te lezen. Het maakt niet uit hoe spannend het boek is, na even gelezen te hebben slaap ik doorgaans als een roos. Bloed en veren is echter de uitzondering op de regel. Na het lezen van dit bloedstollend spannende boek deed ik geen oog meer dicht. Max Bentow heeft me met dit boek ouderwets laten griezelen.

Het verhaal speelt zich af in Berlijn waar zojuist een vrouw is vermoord. De dode vrouw biedt een afschuwelijke aanblik. De moordenaar heeft haar prachtige blonde haren verwijderd evenals haar ogen en een dode, verminkte vogel op het lichaam achtergelaten. Het diertje heeft geen enkele veer meer en in zijn buikje prijkt een gapend gat.

Politiecommissaris Nils Trojan onderzoekt de zaak. Hij heeft tijdens zijn loopbaan al heel wat gruwelijkheden aanschouwt maar de laatste tijd valt zijn werk hem steeds zwaarder. ’s-Nachts krijgt hij paniekaanvallen en doet hij geen oog dicht. Hij is bang om ook tijdens het uitoefenen van zijn werk door angst verlamd te raken en schakelt de hulp van psychologe Jana Michels in. Hij probeert haar zijn diepste zielenroerselen toe te vertrouwen maar vindt dit moeilijk omdat hij zich erg tot haar aangetrokken voelt. Maakt hij ooit een kans bij haar als ze hem slechts als een cliënt met problemen ziet?

Dan wordt er opnieuw een moord gepleegd. Het leidt geen enkele twijfel dat de vrouw door dezelfde dader is gedood. Haar ogen zijn uitgestoken en haar blonde haar is meegenomen. Alleen de dode vogel ontbreekt. Of niet? Deze tweede moord is nog erger dan de eerste. Dit keer was er namelijk een getuige: de tienjarige dochter van het slachtoffer. Het kleine meisje, Lene, is ternauwernood aan de dader ontsnapt maar raakte daarbij wel gewond. Wat heeft ze gezien toen ze de moordenaar met haar moeder aantrof? Dan verdwijnt Lene spoorloos. Er breekt grote paniek uit. Waar is het meisje gebleven?

De moordenaar is nog lang niet klaar. Hij heeft een missie. Steeds opnieuw ontdekt een blonde vrouw een klein vogeltje in haar woning. Een goudvinkje. Stuk voor stuk schrikken ze in eerste instantie van het beestje maar de echte schok komt pas op het moment dat ze beseffen dat er naast het onuitgenodigde diertje, nóg een ongenode gast is. Hoe komt de dader toch steeds binnen? Het is doodeng.

Nils Trojan en zijn collega’s doen hun uiterste best om de dader in zijn kraag te vatten. Wanneer de moordenaar een boodschap voor Nils achterlaat, wordt het persoonlijk. Zullen de paniekaanvallen gaan overheersen of weet Nils zijn angsten te overwinnen? Het is een strijd op leven en dood. Tijd om bang te zijn is er niet maar toch voelt Nils de angst tot in zijn botten.

Nils, de held in het verhaal is geen doorgewinterde, bikkelharde politieman. Hij is geen zwakkeling en ook geen lafaard maar hij heeft genoeg gezien om te beseffen dat de wereld vergeven is van gestoorde maniakken. Zijn grootste angst is dat hij niet in staat zal zijn om de mensen van wie hij houdt te beschermen. De bezoekjes aan Jana zijn belangrijk voor hem maar veroorzaken ook verwarring. Jana op haar beurt raakt gevoelsmatig steeds meer betrokken bij de moordzaken.

Bloed en veren gaat over een moordenaar die de huizen van zijn slachtoffers binnensluipt. Als ik ergens bang voor ben dan is het wel voor insluipers. Deze thriller joeg me dan ook de stuipen op het lijf. Het verhaal zit vol vaart en staat tegelijkertijd bij elk detail stil. Bloed en veren is het ijzersterke thrillerdebuut van acteur Max Bentow. Het boek is een groot succes in Duitsland en ik ben ervan overtuigd dat ook Nederland overstag zal gaan.

ISBN 9789021446516 | paperback |320 pagina's| Uitgeverij Q | april 2013
Vertaald door Jan Bert Kanon

© Annemarie, 2 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven