Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Chantal & Priscilla van Gastel

Zonder jouZonder jou
Chantal & Priscilla van Gastel


Valerie kan zich geen leven zonder Oscar voorstellen. Vanaf de dag dat ze hem ontmoette, heeft haar hart aan hem toebehoord. Ook nu hij op het punt staat haar voorgoed de rug toe te keren, houdt ze nog altijd wanhopig veel van hem. En hij van haar, dat is het kromme aan de situatie. Valerie en Oscar houden van elkaar, dat hebben ze altijd gedaan en zullen ze altijd blijven doen. Toch ziet Oscar geen andere oplossing meer. Terwijl Valerie als een leeuwin voor hun zoon Mick vecht, heeft Oscar het gevecht opgegeven.


Oscar kan het niet meer aan samen met Mick onder één dak te wonen. Hij kan niet langer aanzien hoe Mick zijn moeder keer op keer aanvalt en haar blauwe plekken bezorgt. Hij kan niet langer verdragen dat Valerie niet in wil zien dat de situatie onhoudbaar is geworden. De twaalfjarige Mick is onhandelbaar en kil. Zijn karakter past beslist niet bij zijn engelachtige uiterlijk. Wat Mick precies mankeert, is nog altijd een raadsel. Wat Oscar wel weet, is dat hij en Valerie alles hebben geprobeerd. Ze hebben er alles aan gedaan om Mick een warm thuis te bieden. Aan liefde en geborgenheid heeft het hun zoon nooit ontbroken.


Valerie weet niet hoe ze het zonder Oscar moet gaan redden maar ze is vastbesloten haar kind niet op te geven. Wat moet er van hem worden als hij uit huis wordt geplaatst? Mick is haar kind. Hij is voortgekomen uit de liefde tussen haar en Oscar. Valerie weigert te geloven dat haar zoon voorgoed verloren is. Ergens in Mick zit een sprankje hoop verborgen. Een smeulend kooltje goedaardigheid dat erom smeekt aangewakkerd te worden. Nee, Valerie geeft niet op. Een moeder laat haar kind niet in de steek, ook al raakt ze daardoor de liefde van haar leven kwijt.


Mick zelf is in zijn nopjes met de situatie. Eindelijk is zijn vader opgerot. Hij kan zijn moeder veel beter aan als zijn vader niet steeds in de buurt is om in te grijpen. Bovendien krijgt hij nu alle aandacht, de concurrentie is uitgeschakeld. Mick weet best dat hij anders dan de andere kinderen is maar dat ligt niet aan hem. De kinderen die bij hem op school zitten zijn gewoonweg een stel idioten. Zoals Zoe, met haar achterlijke vlecht. Toen hij haar vlecht afknipte, brak de hel los. Mick begrijpt het niet. Dat irritant gezwiep was toch voor niemand prettig?


Valerie is de wanhoop nabij. Ze mist Oscar enorm en Mick eist al haar aandacht op. Ook al is hij al twaalf jaar oud, ze kan hem geen moment uit het oog verliezen. Mick vindt niks leuk maar moet toch doorlopend vermaakt worden, anders krijgt hij een woedeaanval. Een zoet spelende Mick, is een Mick die kwaadaardige plannen beraamt. Valerie doet ’s nachts geen oog meer dicht omdat haar kind stiekem door het huis scharrelt. Hij dringt zelfs haar slaapkamer binnen. Ze is 24 uur per dag op haar hoede. Tegenover hulpverleners is Mick een lieve, meegaande jongen. Op hulp van die kant hoeft ze dus niet te rekenen. Valerie kan geen kant meer op. Nog altijd weigert ze haar kind op te geven maar ze is bang. Bang voor haar eigen zoon. Tot welke daden is haar kind in staat?


Zonder jou is het debuut van Priscilla van Gastel. Zus en co-auteur Chantal heeft al meerdere, goed ontvangen, feelgoodromans op haar naam staan. Toen Priscilla met idee voor dit boek op de proppen kwam, was Chantal meteen enthousiast. Gelukkig maar, want het was een uitermate goed idee van Priscilla!


Beide zussen hebben zich bijzonder goed in het onderwerp ingeleefd. De twee vertelperspectieven – die van Mick en die van Valerie – sluiten mooi op elkaar aan. Heel overtuigend doen Priscilla en Chantal de wanhoop van beide ouders uit de doeken. Hoe ver kan en mag de liefde voor een kind gaan? Mick zelf is een griezelig individu. Maar toch, is hij echt zo slecht als Oscar beweert? Kan een kind puur slecht zijn? Is er dan werkelijk geen hoop meer?


Ik heb deze raak geschreven en diepgaande thriller verslonden. Het is heel gedurfd om een kind met een ernstige persoonlijkheidsstoornis op deze manier neer te zetten. De zussen hebben zich gelukkig goed in het onderwerp verdiept. Met Zonder jou is een nieuw Nederlands schrijversduo geboren. Hopelijk komen in de schrijfplannen van de zussen voorlopig enkel de woorden “met jou” voor!


ISBN 9789402715903 | paperback | 384 pagina's |HarperCollins | september 2016

© Annemarie, 24 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven