Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Harry Kramp


De pitchDe pitch
Harry Kramp

“Ik realiseerde me wat hier gebeurde: ik kreeg een aanbod dat je niet kon weigeren.”

Soms krijgt iemand een aanbod dat wel heel moeilijk af te slaan is. Het overkomt de vijfendertig jarige Paul Hollak. Hij werkt als creative director bij reclamebureau Grace Kelly in Amsterdam. Hij heeft het er naar zijn zin maar een onverwacht telefoontje verstoort het evenwicht.
Aan de telefoon is een Rus met de naam Adam Parkhomenko. Als het aan de man met de opvallende naam ligt, zal Paul een nieuw creatief bureau gaan leiden. Zijn huidige salaris zal verdubbeld worden en hij krijgt aandelen in het bedrijf. Het bureau zal starten met slechts één klant maar dan wel een klant met een enorm reclamebudget. Wie deze klant is zal Parkhomenko pas vertellen als Paul op het aanbod in gaat.
Het klinkt te mooi om waar te zijn en Paul vermoedt dan ook dat er een addertje onder het gras zit. Deze gedachte schudt hij echter zo snel mogelijk van zich af. Het grote geld lonkt. Dan dreigt een nieuwe ontwikkeling roet in het eten te gooien. Grace Kelly wordt uitgenodigd deel te nemen aan een pitch. Het bureau mag, evenals een aantal concurrenten, een presentatie verzorgen voor het beroemde kledingmerk Viole Falucci. Het bureau met het beste idee sleept het account in de wacht en haalt een grote vis binnen.
Paul ruikt onraad. Hier klopt iets niet. Het zal toch niet zo zijn dat de grote klant waarover Parkhomenko nog geen onthullingen wil doen, Viole Falucci is? Het is namelijk wel heel toevallig dat er in korte tijd twee keer sprake is van zo’n grote opdrachtgever. Maar als Parkhomenko de zaken van Viole Falucci behartigt, waarom dan een pitch? Is de pitch een dekmantel? Gaat het bedrijf Grace Kelly een aanzienlijk bedrag investeren in een presentatie waarvan bij voorbaat al vaststaat dat het hen niets op gaat leveren? Het zaakje stinkt en Paul zit er middenin.


Harry Kramp laat zijn fantasie de vrije loop in dit boek. Het personage Paul raakt onder andere betrokken bij een wilde schietpartij in Miami en een spectaculaire achtervolging in Marrakesh. Beeldschone vrouwen werpen zich in zijn armen, het is voor die arme Paul soms op het vervelende af. Vol bravoure wordt het verhaal uit de doeken gedaan. Schelms ook. Ondeugend.
Het verhaal is goed opgebouwd en eindigt met een flinke knaller. De auteur heeft zichzelf de vrijheid gegund om zich buiten de grenzen van het waarschijnlijke te wagen. Daar is lef voor nodig. Harry Kramp heeft deze durf getoond en het heeft goed voor hem uitgepakt. Lief element is de band tussen Paul en zijn moeder. Hij aanbidt haar.

Een boek waarin alles kan en mag, geschreven door een kundige schrijver levert een heerlijk, fout verhaal op. Vlak zeker de thriller-elementen niet uit want spannend is het ook nog. De pitch is absoluut een fijn boek.


ISBN 9789024542093 | Paperback | 320 pagina’s| uitgeverij Luitingh | januari 2012

© Annemarie, 13 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven