Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jaap Jonker

Åland - wraakÅland - wraak
Jacob Noordland 2
Jaap Jonker


Na de mislukte poging om de Åland-eilanden in te nemen (dit verhaal wordt verteld in het eerste deel) is de leider van die actie gedegradeerd. Zijn auto met chauffeur is hem afgenomen en zijn luxe woning moest hij ook verlaten.
Deze man, Mikhail Kuznetsov, wil wraak.


Op eigen initiatief gaat hij terug naar Åland. Hij heeft medewerkers gecharterd: de zussen Gintare en Grazyna plegen plofkraken, tot verbijstering van de inwoners. Op hun eiland? Plofkraken? En dan wordt ook nog de geldauto overvallen, die onderweg is naar Mariehamm, de hoofdstad. Een van de chauffeurs blijkt door Kuznetsov ingehuurd. De andere overleeft de overval niet.
Het zal niet bij deze dode blijven.


Het duurt even, maar Eeva Loitonen, die op de zaak wordt gezet, ontdekt het verband tussen de slachtoffers. En weet dan dat ze zelf ook op de lijst staat! Net als die Hollander die tijdens een vakantie op het eiland assisteerde bij het verhinderen van de overname door Rusland.
Hoofdinspecteur Jacob Noordland speelt overigens zijn belager in de kaart: hij komt voor een Europolconferentie naar Turku, en dat is dichtbij
Åland. Ook al wil zijn vrouw dat niet, Jacob bemoeit zich wel met de nieuwe zaak; Er verdwijnen mensen, en een van hen is Eeva!


Als lezer weet je meer dan het politieteam, omdat de zussen en hun baas gevolgd worden. Dat doet niets aan de spanning af, want de Russen moeten niet onderschat worden! Ook zijn er wat privé dingetjes die een rol spelen. De zussen maken zich zorgen om hun moeder, Eeva neigt toch wel erg naar een drankprobleem en Jacob zou graag wat intiemer omgaan met zijn collega maar zijn vrouw heeft dat door.
Interessant zijn de stukjes informatie over de
Åland-eilanden, en voor in het boek bevindt zich een kaart, zodat je de omzwervingen kunt volgen.


Jaap Jonker (1956) was stuurman bij de koopvaardij en operationeel officier bij de Koninklijke Marine.
Doelwit Åland (2022) was zijn debuutthriller, gevolgd dus door Åland wraak. Of er nog een derde deel komt laat hij in het ongewisse.


ISBN 9789493192805 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | januari 2024

© Marjo, 3 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Doelwit ÅlandDoelwit Åland
Jacob Noordland thriller Deel 1
Jaap Jonker

Åland heeft een historie, waarover achterin onderhavig boek uitgebreider verteld wordt. Voor dit verhaal is echter alleen van belang dat het eiland als onderdeel van Finland tot 1917 bij Rusland hoorde. Sinds 1917 is het weer onderdeel van Finland.
Kolonel Igor Petrov, chef van de afdeling Oostzee van het Eerste Hoofddirectoraat van de KGB is vast van plan daar nu, in de jaren tachtig, weer verandering in te brengen. Het eiland zal het eerste zijn van een aantal andere eilanden in de Oostzee dat weer onder controle van de Russen zal komen.


Petrov stelt zijn zoon Boris aan als medewerker op het consulaat in Mariehamm op Åland met de opdracht zich voor te bereiden en gereed te houden voor de herovering. Het duurt een aantal jaren, maar in 2018 gaat dan eindelijk de actie beginnen. Boris Petrov heeft een aantal teams samengesteld, die het binnenvallen van de Russische marine voorbereid hebben.


De hoofdpersoon, hoofdinspecteur Jacob Noordland, is met zijn Zweedse echtgenote en hond onderweg naar het eiland. Hij is uitgenodigd door inspecteur van politie Eeva Loitonen en haar man Lasse, om de kerstvakantie op Åland door te brengen. Jacob heeft Eeva leren kennen bij een Europolactie tegen een internationale drugsbende, en ze hebben daarna contact gehouden.
Het sneeuwt en het is koud. Ideaal, vindt Kerstin, om twee weken rustig lezend bij de kachel door te brengen. Maar dat loopt anders. Eeva vraagt zijn raad als de politie ontdekt dat er raadselachtige stroomstoringen zijn: steeds als de monteur arriveert bij het transformatorstation lijkt het euvel al voorbij!


De lezer kent het plan van de Russen en weet wat er aan de hand is. Herhaaldelijk switchend tussen de vele personages volgen we hoe Eeva en haar mensen steeds meer sluiers oplichten van het raadsel. Dat er wat staat te gebeuren is hen duidelijk, maar wat en hoe, en vooral wanneer, dat is toch een lastige kwestie.
Natuurlijk zitten de Russen ook niet stil, zij hebben hun plan goed doordacht.


Zeer tegen de wens van zijn vrouw, die zich gedwongen ziet de rustige vakantie grotendeels in haar eentje door te brengen, voegt Jacob zich bij Eeva’s team.
Zij en haar collega’s trekken steeds de juiste conclusies, hetgeen de spanning wat omlaag brengt. Maar als de confrontatie nadert, komt dat wel goed, vooral door de actiescenes.  Zal het machtige Rusland er in slagen het eiland te annexeren?


Een spionage- en actiethriller, het eerste deel van een trilogie, die vooral boeiend is door de acties die beschreven worden. Hier is duidelijk dat de schrijver zijn arbeidzame leven doorgebracht heeft in de koopvaardij en als operationeel officier bij de marine.
Wat dit boek ook boeiend maakt is de actualiteit, nu Rusland druk bezig is Oekraïne in te lijven, hoewel Jonker ten tijde van het schrijven eerder de Russische annexatie van De Krim in 2014 in gedachte gehad zal hebben. Het is namelijk een heruitgave. In 2020 verscheen het boek al en is nu bewerkt. Nog niet perfect, gezien de vaak wat krom aandoende zinnen en soms overbodige herhalingen, maar wie weet komt het tweede deel beter uit de verf.


Jaap Jonker (1956) woont met vrouw en hond afwisselend in Hengelo en op de Finse Åland eilanden.


ISBN 9789493192515 |Paperback | 368 pagina's | Uitgeverij LetterRijn| augustus 2022

© Marjo, 16 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven