Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Louise Penny

Licht in de duisternisLicht in de duisternis
Louise Penny


Hoofdinspecteur Armand Gamache vecht een eenzame strijd tegen de misdaad. De agenten die tegenwoordig op de afdeling moordzaken werken, bespotten hem achter zijn rug. De brutalere exemplaren lachen hem zelfs recht in zijn gezicht uit. Eens werd Gamache door iedereen gerespecteerd. Vijftien jaar lang steunde zijn politiepartner Jean-Guy Beauvoir hem door dik en dun. Nu wil Beauvoir niks meer met hem te maken hebben. Hij is overgeplaatst naar het team van hoofdcommissaris Francoeur, de gezworen vijand van Gamache.


Gamache gelooft nog altijd in de Sûreté de Québec. Het is altijd een goed politiekorps geweest en ook nu zal het standhouden. Tussen alle lapzwanzen die de afdelingen overspoeld hebben, moeten zich toch ook enkele rechtvaardige agenten bevinden? Ze dansen toch niet allemaal naar de pijpen van de door en door corrupte Francoeur? Gamache mist Beauvoir en maakt zich zorgen. Hij vermoedt dat zijn jongere collega opnieuw ten prooi aan zijn pillenverslaving is gevallen. Hij verdenkt Francoeur ervan de verslaving in de hand te hebben gewerkt. Zit zijn vijand ook achter het filmpje dat is uitgelekt? Op het filmpje is te zien hoe Gamache de zwaargewonde Beauvoir voor dood achterlaat. De waarheid is genuanceerder maar dat is op het internetfilmpje niet te zien.


Een mysterieuze moordzaak bezorgt Gamache wat afleiding. Het slachtoffer is een bejaarde vrouw die op het punt stond naar het idyllische dorpje Three Pines af te reizen. Tijdens het pakken van haar koffers is ze om het leven gebracht. Waarom moest de zevenenzeventigjarige Constance Pinault dood? De vrouw leefde een eenzaam bestaan. De enige met wie ze een min of meer vriendschappelijk contact onderhield, was haar voormalig psychiater Myrna die in Three Pines woont. Myrna vertrouwt Gamache een opmerkelijk feit toe. Pinault was niet de echte achternaam van het slachtoffer. Ze heette in werkelijkheid Ouellet.


Even weet Gamache niet waarom de naam Ouellet hem zo bekend in de oren klinkt, maar dan schiet het hem te binnen. De Ouellet-vijfling is een waar fenomeen in Canada. De vijfling werd geboren in een tijd dat technieken als ivf nog niet werden toegepast. Hun moeder was jarenlang onvruchtbaar. Haar zwangerschap was een wonder. Volgens velen zelfs een goddelijk wonder. Constance was de laatste van de vijfling die nog in leven was.


Gamache neemt zijn intrek in een leegstaand huis in Thee Pines. Het dorpje vormt een uitstekende uitvalsbasis. Het ligt in een diep dal waardoor zijn mobiele telefoon niet getraceerd kan worden. Internetverbindingen kunnen alleen via een uiterst trage vaste telefoonlijn tot stand komen. Gamache beseft namelijk maar al te goed dat Francoeur hem op de hielen zit. Hem kapot wil maken. Gamache biedt weerstand. Hij weet zeker dat Francoeur iets gruwelijks voorbereidt. Zijn vijand geeft niks om mensenlevens. Alleen macht en geld zijn belangrijk voor hem. Gamache weet niet wat Francoeur van plan is maar hij is vastbesloten hem te stoppen. Terwijl hij de moord op Constance Ouellet onderzoekt en haar leven in kaart brengt, voert hij op de achtergrond een diepgaand onderzoek naar Francoeur uit.


Net als in het vorige boek van Louise Penny – Een schitterend mysterie – speelt ook Licht in de duisternis zich in een besloten gemeenschap af. In het vorige boek onderzocht Gamache – toen nog samen met Beauvoir – een moord in een afgelegen klooster, in dit boek vormt een door bergen omgeven dorpje het strijdtoneel. De weinige inwoners vormen een bijzondere maar vredige groep. Er wordt over en weer gekibbeld maar dat gebeurt in de veiligheid van een gemeenschap waar het goed vertoeven is. Ook Gamache voelt zich er thuis. Het is alleen pijnlijk dat er steeds naar Beauvoir wordt gevraagd…


Licht in de duisternis is een uitstekende thriller. Het verhaal van de Ouellet-vijfling vormt een aangrijpend tegenwicht voor het geweld waaraan Francoeur vriend en vijand blootstelt. In dit boek gaat het niet zozeer om de immer aanwezige spanning maar juist om de omstandigheden die de spanning hebben veroorzaakt. Het is de diepere laag die het verhaal zo sterk maakt. Louise Penny is een naam om goed te onthouden.


ISBN 9789022569061 | paperback | 415 pagina's|  Boekerij | maart 2016
Vertaald door Susan Ridder

© Annemarie, 13 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Een schitterend mysterieEen schitterend mysterie
Louise Penny

Ergens in Canada, aan een baai die zich aan het einde van de wereld lijkt te bevinden, ligt het klooster Saint-Gilbert-Entre-Les-Loups. Sinds een paar jaar heeft het klooster een betoverende aantrekkingskracht op de rest van de wereld maar nieuwsgierige bezoekers stranden stuk voor stuk bij de enorme poort die het klooster van de buitenwereld afsluit. Vandaag zullen hoofdinspecteur Armand Gamache en zijn jonge collega Jean-Guy Beauvoir van de Sûreté geschiedenis schrijven. Voor hen zal de poort geopend worden. In het eens zo vredige klooster is een moord gepleegd.


De politiemannen worden ontvangen door dom Philippe, de abt van het klooster. De oude man is duidelijk ontdaan. Het slachtoffer bevindt zich in de prachtige privétuin van de abt. Het gaat om frère Mathieu, de wereldberoemde koorleider en prior van het klooster. De dode ligt opgekruld in het gras. Zijn hoofd is ingeslagen wat de doodsoorzaak verklapt. Frère Mathieu is geen zachte dood gestorven.


In het klooster woonden 24 monniken. Nu frère Mathieu is vermoord, zijn er nog 23 over. 23 verdachten dus. Eén van de vredelievende monniken heeft een moord gepleegd. Eén van de monniken heeft het vredige kloosterbestaan grote schade toegebracht. In het klooster geldt een stilteregel maar dom Philippe heft deze op zodat de monniken verhoord kunnen worden. Toch blijven de in afzondering levende mannen zwijgzaam. Het oplossen van de moord zal een pittige klus worden.


Tot voor kort kende vrijwel niemand het klooster Saint-Gilbert-Entre-Les-Loups. De monniken leefden een onopvallend bestaan maar toen verscheen er een cd met daarop prachtige, gregoriaanse gezangen. De wereld raakte betoverd door de hemelse stemmen van de monniken en het klooster was in één klap wereldberoemd. Dankzij de inkomsten van de cd kon het klooster een aantal noodzakelijke reparaties uitvoeren en het imposante gebouw moderniseren. Toch bracht het succes van het koor niet alleen voorspoed. Op het moment van de moord heerste er verdeeldheid in het klooster.


Het verblijf in het klooster is confronterend voor Gamache en Beauvoir. Wanneer ze met eigen ogen zien dat de monniken zonder uitzondering tevreden en gelukkig met hun levens zijn, overdenken ze hun eigen bestaan. Vooral Beauvoir slaat aan het twijfelen. Sinds kort heeft hij een relatie met Annie, de dochter van Gamache. Binnenkort zullen ze het heugelijke nieuws aan Gamache en zijn vrouw vertellen maar… zal Gamache het nieuws wel goed opvatten? Gamache heeft hem altijd als een zoon behandeld maar betekent dat ook dat hij hem als schoonzoon zal willen verwelkomen?


Niet lang geleden waren beide politiemannen betrokken bij een inval met dramatische gevolgen. Een aantal politiemannen kwamen om het leven en ook Beauvoir legde bijna het loodje. Na die bijna fatale dag ging het bergafwaarts met Jean-Guy Beauvoir. Hij raakte verslaafd aan pijnstillers. Dankzij de hulp van zijn mentor Gamache gaat het nu weer goed met hem maar de verslaving ligt nog altijd op de loer. Dan, terwijl het onderzoek naar de moord op frère Mathieu nog altijd moeizaam verloopt, gooit een onverwachte én ongewenste gast roet in het eten.


Hoewel dit boek over monniken en kerkelijke gezangen gaat, is Een schitterend mysterie bovenal een onvervalste detective. Een whodunnit. Het is aan Gamache en Beauvoir om te achterhalen wie of wat de verdeeldheid in het klooster heeft veroorzaakt. Wie heeft de prior vermoord en met welk motief? Het verhaal ontpopt zich tot een vlot geschreven en onderhoudend detectiveverhaal. Heerst er haat en nijd onder de monniken? Dragen ze schandalige geheimen met zich mee of zijn de monniken echt zo puur als ze overkomen? In ieder geval is één van hen een moordenaar.


De in Canada woonachtige auteur Louise Penny heeft met haar Gamache-serie al vijf keer op een rij de Agatha Award gewonnen. Na het lezen van Een schitterend mysterie begrijp ik heel goed waarom haar werk zo populair is. Het verhaal is sterk geschreven, origineel, verfrissend en boeiend. Ook de hoofdpersonen en hun persoonlijke perikelen zijn levendig beschreven. Ik heb genoten van dit boek!


ISBN 9789022568224 | paperback | 392 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Susan Ridder

© Annemarie, 30 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven