Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter Mohlin & Peter Nyström

De stille vogelDe stille vogel
Een John Adderley thriller - Deel 3
Peter Mohlin en Peter Nyström


Rechercheur John Adderley is in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma werkzaam in Karlstad. Hij is als FBI agent betrokken geraakt bij een drugszaak in de Verenigde Staten.
Zijn naam is nu Fredrik Adamsson.
Het was zijn bedoeling om naar Berlijn te gaan, maar kreeg onverwacht de zorg voor zijn negenjarig nichtje in de schoot geworpen. Doordat er een nieuwe zaak op zijn bordje wordt geschoven heeft hij helaas geen tijd voor haar. Hij heeft jeugdzorg al wel ingeschakeld om voor haar een pleeggezin te vinden, maar dat schiet niet op.

De nieuwe zaak begint met een vogelnest. Daar wordt een bot gevonden, dat van menselijke oorsprong lijkt. De link wordt gelegd: Vierendertig jaar terug zijn er twee jongens verdwenen. De Brodin-tweeling, 9 jaar oud, kwam op een dag niet meer thuis. Deze zaak werd nooit opgehelderd.
Is het bot van de jongens? Kunnen ze de rest dan ook vinden?
En kan dit dan leiden tot een oplossing: wat is er al die jaren geleden precies gebeurd?


De andere verhaallijn gaat over Torgny Hammarström, een werknemer van de papierfabriek in Grums. Hij heeft een mooie vrouw en is er van overtuigd dat hij haar niet verdient. Als zijn Beatrice in de buurt van een andere man komt is hij al bang dat hij haar zal verliezen. Zo’n man is zijn oude b
uurjongen Pål Kratz, die opeens weer opduikt na jaren afwezigheid. Hij zit in de hulpverlening in Zuid-Afrika en bemoeit zich nu met het asielzoekerscentrum dat in de buurt zit. Daar is een Irakees meisje dat met uitzetting wordt bedreigd, wat haar dood kan betekenen.
Niet dat Torgny zich daar druk om maakt, hij is meer bezig met zijn vrouw.


Terwijl het onderzoek naar de verdwenen tweeling langzaam vordert valt er opnieuw een dode.
De twee verhaallijnen vermengen zich. Er zijn vele scenario’s mogelijk, vele verdachten. Met allemaal motieven.
Aan John Adderley om uit te zoeken hoe het werkelijk zit.
En intussen moet hij zien zijn persoonlijk leven op orde te krijgen.

Lekker spannend, want je hebt als lezer geen idee hoe het allemaal in elkaar steekt. Denk je het te weten dan zorgen de schrijvers er snel voor dat je moet accepteren dat dit niet klopt. Maar hoe zit het dan wel?
Het is het derde boek rond John Adderley, maar ze zijn los van elkaar te lezen.

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein stadje in Zweden. Na succesvolle carrières als scenarioschrijver en regisseur voor theater en film besloten ze samen te gaan schrijven.

ISBN 9789402713640 | Paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | november 2023

© Marjo, 31 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De andere waarheid
Een John Adderley thriller - Deel 2
Peter Mohlin & Peter Nyström


Samen met haar zus Stella is Alicia Bjelke de eigenaar van een baanbrekende datingsite. Het bedrijf is een beetje omstreden omdat men mensen niet aan elkaar koppelt op basis van een zelf geschreven profiel, maar op basis van alles wat er over de mensen op internet te vinden is, inclusief bankgegevens.
Mensen kunnen namelijk liegen over hun leven. Zo kan iemand die zich als IT-specialist presenteert een eenvoudige helpdeskmedewerker zijn en als aantrekkelijk vrouw wil je natuurlijk niet opgezadeld worden met de een of andere loser.


Alicia is het IT-genie op de achtergrond. Door een ongeluk in haar jeugd is haar gezicht zo verminkt, dat ze dit liever niet laat zien. Verantwoordelijk voor dit ongeluk is overigens haar zus Stella, die kokend water over haar hoofd had gegooid toen er in een krant een foto van Alicia stond met een grote beker in haar handen en de kop: “Supertalent uit Karlstad wint eerste prijs in internationale wedstrijd voor jonge programmeurs”. Natuurlijk wil haar moeder liever geloven dat het gewoon een ongeluk was, maar Alicia weet wel beter. Zij moet met de gevolgen leven en dat is niet gemakkelijk. Mensen staren haar aan en lijken haar als een monster te zien. Ze zoekt troost in alcohol en raakt daardoor regelmatig in de problemen.


Op een dag wordt Stella dood aangetroffen en haar gezicht is net zo verminkt als dat van haar zus. Ze denkt te weten wie er achter de moord zit en ze vreest dat de moordenaar nu achter haar aan zal gaan.


Er zijn stukken over Stella en Alicia die zich 8 jaar eerder afspelen en waarvan pas tegen het einde duidelijk wordt wat ze nu eigenlijk met de moord te maken hebben. Ze geven een aardig beeld van de verhouding tussen Stella en Alicia. Alicia mag dan wel het brein zijn achter de datingsite, maar Stella is het gezicht naar buiten. Zij heeft de touwtjes in handen en lijkt Alicia vaak als een soort voetveeg te behandelen.


De moord op Stella wordt onderzocht door John Adderley, een voormalig undercoveragent uit de VS. Hij heeft een Zweedse moeder en had een Amerikaanse vader, die na z’n scheiding met hem naar de VS is vertrokken. Nu leeft hij dus onder een schuilnaam in Zweden, zeer tegen de zin van z’n meerderen in de VS. De mensen van de bende waar hij in geïnfiltreerd was, willen wraak nemen en hij moet dus altijd over z’n schouder kijken.


Tegen de regels in heeft hij via e-mail contact gehouden met z’n collega Trevor, die bij de mislukte infiltratieactie z’n leven heeft gered. Trevor heeft kanker in een terminaal stadium en is naar Zweden gekomen om afscheid te nemen. Dit blijkt een soort valstrik te zijn en op een gegeven moment lijkt het moordonderzoek een onverwachte kans te geven om af te rekenen met het verleden.


Het boek gaat vooral over Alicia en over hoe John Adderley de moordzaak op een gegeven moment probeert een andere wending te geven. Het is een spannend verhaal geworden, waarbij ik me aan de ene kant afvraag hoe het verder zal gaan met John Adderley, terwijl ik aan de andere kant het gevoel heb dat er met dit boek een einde is gekomen aan de politiecarrière van John Adderley.


ISBN 978 94 027 0894 3 | Paperback | 377 pagina’s | HarperColllins | januari 2022
vertaald door Corry van Bree

© Renate 1 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het laatste levenHet laatste leven
Een John Adderley-thriller
Peter Mohlin & Peter Nyström


FBI-agent John Adderley weet op het laatste nippertje te ontsnappen als drugscriminelen hem ontmaskeren als infiltrant bij een drugsoverdracht. Met hem belandt een andere infiltrant, die hij kent als Abaeze, in het ziekenhuis, waar ze allebei behandeld worden voor schotwonden. Na hun herstel regelt de FBI een nieuwe identiteit met alles er op en eraan voor hen, in ruil voor hun getuigenis als de zaak voorkomt.


Tegen hun wens in vraagt John terug te mogen naar Zweden waar hij opgegroeid is tot hij op twaalfjarige leeftijd met zijn vader naar New York vertrekt. Zijn moeder blijft met een halfbroer achter, ze hebben nooit meer contact. Zijn vader is nu vier jaar dood.
Via internet heeft John zijn broer Billy gevonden.


Helaas gaat het niet goed met zijn jongere broer. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van een tienermeisje, Emelie Bjurwall. Men gaat er van uit, nu tien jaar na dato, dat ze dood is, maar haar stoffelijk overschot is nooit gevonden. Wel is er op de plek waar ze zich bevonden moet hebben op de avond dat ze verdween bloed aangetroffen, van haarzelf. En even verderop sperma, met DNA van Billy Nerman.
John weet te regelen dat hij - onder een andere naam natuurlijk - in Karlstadt toegevoegd wordt aan een team dat cold-caseonderzoek doet. Zij zijn begonnen met het openen van de zaak van de verdwenen Emelie. Zij was de enige dochter van een zeer succesvolle zakenvrouw, hoofd van een imperium, waardoor de zaak extra aandacht kreeg.


John heeft een gedegen opleiding gehad bij de FBI en heeft een andere manier van denken dan de Zweedse politieman. Hij heeft al snel door dat de politie nog steeds Billy als hoofdverdachte ziet en niet open staat voor andere mogelijkheden. Al in de eerste week vindt hij aanwijzingen die nooit eerder gevonden waren. En hij vindt Emelie. Werpt dit een ander licht op de zaak?
Het probleem is alleen dat John als halfbroer van de verdachte helemaal niet mee zou mogen werken aan dit onderzoek. Als het uitkomt zit hij diep in de problemen. Niet alleen omdat de Zweedse wet het niet toestaat, maar ook omdat hij zo het risico loopt gevonden te worden door de leden van het drugskartel dat hij verraden heeft. Ook dat hij contact heeft gehouden met Abaeze is tegen de regels.


Regels, en zich daaraan houden, dat is niet het sterkste punt van John.
Het brengt hem meerdere keren in grote problemen.


Als er echter gesteld wordt dat dit het eerste deel is van een reeks met John Adderley, dan weet je als lezer al wel dat hij het zal redden. Daar zit de spanning dan ook niet. Het is meer de manier waarop. En natuurlijk de zaak Emelie. Want John denkt dat zijn broer niet schuldig is. Maar wie dan wel? En hoe toont hij dat aan? Hij heeft natuurlijk ook hulp, namelijk van de vrouw die hem begeleidt in het getuigenbeschermingsproject, die heel boos op hem zal worden, omdat hij zich niet aan de regels houdt.


Tegelijk lezen we hoe de Zweedse mentaliteit heel anders is dan de Amerikaanse. Dat is ook iets waar John tegenaan loopt. Het zorgt voor wat licht amusement in het verhaal, dat verder toch superspannend is, al zakt het hier en daar wel enigszins in. Het is levendig geschreven, veel oog voor details en de afwisseling van vertelpersonage werkt ook heel goed. Behalve vanuit het oogpunt van John lezen we namelijk ook wat er aan de kant van het slachtoffer en haar familie gebeurt, door de ogen van haar vader. Zo springen we heen en weer in de tijd, van 2009 tot 2019.


Peter Mohlin & Peter Nyström vormen een nieuw Zweeds auteursduo. Het laatste leven is het eerste deel in een serie rond voormalig FBI infiltrant John Adderley.
Het boek won de Zweedse Crimetime Award voor beste thrillerdebuut van het jaar en de MAX Bronzen Vleermuis.
Of dat terecht is zal toch een tweede boek moeten bewijzen.


ISBN 9789402705485 | paperback | 448 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | september 2020
Vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree

© Marjo, 8 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven