Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Geert-Jan Alexander Knoops


Het Petronius Mysterie
Geert-Jan Knoops

Het gaat helemaal mis op het olieplatform Petronius in de Golf van Mexico. Een enorme explosie vindt plaats en de chaos is niet te overzien. Elf mensen komen om en miljoenen liters olie stromen uit een groot lek de zee in.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De ramp wordt uitgebreid onderzocht en al snel wordt er met een beschuldigende vinger gewezen naar voorman Jay Nolan. Hij heeft zich niet aan de voorschriften gehouden waardoor een belangrijke controle niet is uitgevoerd. Nolan wordt opgepakt en er wordt hem een lange gevangenisstraf opgelegd.
Nolan is verbijsterd over de gang van zaken want hij heeft zich naar eigen zeggen wél aan de veiligheidsvoorschriften gehouden. Hij benadert Walter Griffiths van het Innocence Project. Griffiths komt op voor mensen die onschuldig in de gevangenis zitten. Het relaas van Nolan geeft Griffiths het gevoel dat de man wel eens de waarheid zou kunnen spreken. In ieder geval wil hij het nader laten onderzoeken. Advocaat Matthew Baldwin wordt ingehuurd om hem te assisteren.
Al snel is duidelijk dat Nolan geen schuld heeft gehad aan het ongeluk. Hem is de schuld in de schoenen geschoven. Om de zaak te kunnen heropenen zijn nieuwe bewijzen of getuigen nodig. Het onderzoek verloopt moeizaam want iemand hijgt in hun nek, zit hen op de hielen. Wanneer een belangrijke getuige wel heel toevallig slachtoffer van een dodelijk bedrijfsongeval wordt, is duidelijk dat hun nog onbekende tegenstander nergens voor terugdeinst.

Een verhaal dat duidelijk maakt wat een nachtmerrie het is om als onschuldige burger achter de tralies te belanden. Nolan is ronduit wanhopig en valt kilo’s af door alle stress. Hij verliest het vertrouwen in zijn medemens evenals het geloof in een goede afloop. Zijn gezin is uit elkaar gerukt. Een burger kan heel nietig zijn wanneer men van hogerhand invloed uitoefent. Een oneerlijke en gevaarlijke strijd.

Dit verhaal is gebaseerd op de olieramp waarbij het olieplatform Deepwater Horizon ontplofte in 2010. Achter in het boek licht de auteur dit verder toe. Ook gaat hij nader in op het tweede thema van het boek: gerechtelijke dwalingen. Het kantoor van Knoops maakt deel uit van het Innocence Network. Deze wereldwijde organisatie zet zich in voor de vrijlating van mensen die ten onrechte veroordeeld zijn.

Een legal-thriller met een interessante thematiek. De onderwerpen spreken me aan en daarbij leest dit boek ook nog eens prettig en soepel weg. De spanning wordt mooi opgebouwd en er komt steeds meer vaart in het verhaal. Het gedreven personage Matthew Baldwin gaf in eerdere titels van Knoops ook al acte de présence. Het Petronius Mysterie was een prettige metgezel op mijn luie zondagmiddag.

ISBN 9789022999431| Paperback | 294 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | februari 2012

© Annemarie, 12 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven