Moord op Huilwater
Karin Brynard
Dit boek speelt zich af in de binnenlanden van Zuid-Afrika. Freddie Swarts en haar adoptiedochtertje zijn vermoord. De afschuwelijk toegetakelde lichamen zijn gevonden op Huilwater, het boerenerf waar Freddie woonde. De laatste tijd was het al onrustig in de streek. Er werd vee gestolen en een aantal nachtwakers hadden het al met de dood moeten bekopen. De moord op Freddie en haar kind wordt dan ook gezien als een “plaasmoord”. Een plaasmoord is een moord voortkomend uit een erfaanval, waarbij vaak blanke boeren de dood vinden.
De plaasmoord veroorzaakt grote onrust in de streek. Tot nu toe is het gebied veelal van dit geweld gespaard gebleven en de moordpartij veroorzaakt verdeeldheid onder de bevolking. De blanke boeren voelen zich onveilig en onder hen bevinden zich een paar opruiers die zich willen wapenen tegen de veedieven.
Politie-inspecteur Bert Beeslaar wordt op de zaak gezet. Het is zijn taak de moordenaar op te sporen en achter slot en grendel te zetten. Ook moet hij ervoor zorgen dat de rechtse boeren geen amok gaan maken. Hij heeft weinig middelen tot zijn beschikking en een baas die in zijn nek hijgt. Beeslaar werkt nog maar kort in de regio. Hij moet nog wennen aan het warme klimaat, staat doodsangsten uit vanwege grote spinnen in zijn huis en wordt bovendien geplaagd door spoken uit zijn verleden. Door dit laatste heeft hij regelmatig paniekaanvallen. Beeslaar wordt bijgestaan door groentjes Pyl en Ghaap die nog het nodige van het vak moeten leren.
Saar Swarts, de zus van Freddie, keert vanuit Kaapstad terug naar haar geboortestreek. Ze is hevig ontdaan door de dood van haar zus. Al een aantal jaren hadden de twee geen contact. Onenigheid over de verzorging van hun zieke vader liep uit tot een breuk. Nu Freddie niet meer leeft heeft Saar het hier erg moeilijk mee. Ze probeert zich een beeld te vormen van het leven dat Freddie de laatste jaren heeft geleefd. Na de dood van hun vader heeft Freddie het beheer van Huilwater overgenomen. Ze heeft hiervoor een voorman, Dam de Kok, aangesteld en zichzelf vervolgens op het kunst-schilderen gestort. Hoe meer Saar in het leven van Freddie duikt hoe meer ze ervan overtuigd raakt dat het hier niet gaat om een plaasmoord. Beeslaar heeft echter al een verdachte op het oog: voorman Dam de Kok.
Het boek is erg spannend. Het veroorzaakte een tweestrijd bij mij. Van de ene kant wilde ik het zo snel mogelijk uitlezen maar van de andere kant wilde ik langzamer gaan lezen om nog niet bij de laatste bladzijde aan te belanden. Ik wilde de ontknoping weten maar daarmee zou ook een eind komen aan dit prachtige boek. En dan te bedenken dat dit een debuut is. Er worden door de schrijfster een aantal sporen uitgezet die langzaam maar zeker naar het plot leiden. Dit plot is verrassend en toch geloofwaardig. Het is de conclusie van alle aanwijzingen en gebeurtenissen in het verhaal. Uiteenlopende zaken tot een logisch geheel maken is een kundigheid die niet elke schrijver verstaat. Karin Brynard kan dit wél. Een ander sterk punt zijn de personages. Deze zijn stuk voor stuk helder neergezet. Allen met de juiste diepgang die nodig is voor de betreffende persoon. Bert Beeslaar bijvoorbeeld doet een beetje denken aan types als Kurt Wallander en Martin Beck. Een knorrepot met een goed hart. Hij wekt dan ook snel sympathie op.
De vertaling van het Zuid-Afrikaans naar het Nederlands is uitstekend gedaan waarbij een aantal Zuid-Afrikaanse woorden en uitspraken bewaard zijn gebleven. Een grote pluim voor de vertaalster, Riet de Jong-Goossens, die hierdoor de juiste toon heeft weten te raken.
Plaasmoord ligt politiek heel gevoelig in Zuid-Afrika maar dat heeft Karin Brynard niet geschuwd dit onderwerp te kiezen. Ze heeft dan ook jaren als politiek correspondent gewerkt en onder andere de vrijlating van Nelson Mandela verslagen.
Moord op Huilwater (Plaasmoord) heeft in Zuid-Afrika al, zeer terecht, een aantal prijzen in de wacht gesleept. Met een debuut van dit niveau kijk ik reikhalzend uit naar volgende boeken van Karin Brynard. Ik ben heel aangenaam verrast en hoop op een heuse Beeslaar-reeks. Zoals ik in een Zuid-Afrikaanse recensie (van Izak de Vries) las: “Dis ’n bliksem van ’n boek”
ISBN 9789089530509 Paperback 484 pagina's | Ailantus | april 2011
Vertaling Riet de Jong-Goossens
© Annemarie, 21 juni 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER