Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Laura Lippman

Als ik aan je denkAls ik aan je denk
Laura Lippman


Is het door het proces tegen Rudy Drysdale dat de kersverse openbaar aanklager Luisa ‘Lu’ Brant steeds aan haar eigen jeugd moet denken? Hoewel zij en Rudy in dezelfde omgeving zijn opgegroeid, kende ze hem niet. Terwijl Lu’s carrière zich steeds succesvoller ontwikkelde, koos Rudy voor een bestaan op straat. Rudy is een buitenmens maar toch zit hij nu opgesloten. Hij wordt verdacht van moord. Rudy zou het slachtoffer in haar eigen huis hebben doodgeslagen.


Op de sprei op het bed van het slachtoffer wordt bewijs van Rudy’s aanwezigheid aangetroffen. Heeft Rudy de vrouw verkracht of heeft het slachtoffer hem gestoord op een moment dat Rudy dacht alleen in haar huis te zijn? Lu denkt terug naar vroeger. Aan 1980, toen haar acht jaar oudere broer AJ nauwelijks volwassen was. Op een feest brak een vechtpartij uit. Twee broers kwamen wraak nemen voor het leed dat hun zusje was aangedaan.


AJ en zijn vriend raakten gewond en een van de broers kwam om het leven. Hoewel AJ iemand gedood had, werd hij niet gestraft voor zijn daad. Iedereen zag AJ, de zoon van de hoofdofficier van justitie, als een held. Hij had het leven van zijn beste vriend gered. Dat het leven van de vechtersbaas daarbij verloren was gegaan, was blijkbaar bijzaak. Voor de overgeblevenen ging het leven door en het ging Lu’s familie voor de wind.


Nu Lu steeds vaker aan vroeger terugdenkt, heeft ze het gevoel dat ze al die tijd iets over het hoofd heeft gezien. Klopt het verhaal van AJ en zijn vrienden wel en waarom waren de twee broers destijds eigenlijk op wraak uit? Waarom barstte de bom precies op dat moment? Lu weet nog dat het jongere zusje van de twee vechtersbazen een aantal maanden voor de vechtpartij met een vreselijke beschuldiging over de brug was gekomen. Ze werd door niemand geloofd. Wat als ze de waarheid sprak? Lu begint steeds meer het gevoel te krijgen dat de gebeurtenissen destijds zijn verdraaid. Wat is het werkelijke verhaal?


Lu heeft de laatste tijd wel meer om over na te denken. Bij de herinneringen aan haar jeugd hoort ook een leegte. Kort na haar geboorte is haar moeder overleden en Lu heeft haar altijd gemist. Ze groeide op in een prachtig huis dat haar vader speciaal voor haar moeder had laten bouwen maar toch werd er nauwelijks over haar gepraat. Ook was er geen contact met opa’s en oma’s. Lu was alleen met haar vader en broer, vrienden had ze niet. Later had ze Gabe, de man met die ze twee kinderen kreeg. Maar nu is Gabe er niet meer. Hij is veel te vroeg gestorven en Lu kan de gedachte aan zijn dood nog altijd nauwelijks verdragen.


Wie is Lu? Is het verleden waardoor ze is gevormd wel haar echte verleden? Wie heeft moedwillig de waarheid voor haar verdraaid? Lu beseft dat er geen weg meer terug is. Ze is opgegroeid tot een speurder en nu zal ze haar vaardigheden niet alleen op kantoor maar ook in haar privéleven inzetten. Ze wil weten wie ze is en wie haar familie is. Het is tijd voor de waarheid.


Thrillerschrijfster Laura Lippman heeft al meerdere thrillers op haar naam staan maar persoonlijk vind ik Als ik aan je denk eerder een roman. De misdaden die in het boek genoemd worden, zijn ondergeschikt aan Lu’s onderzoek naar het verleden. Aanvankelijk vroeg ik me af waar de schrijfster met het verhaal naartoe wilde. Toen ik het predicaat “literaire thriller” losliet, kon ik me beter op het verhaal concentreren, hoewel dit beslist niet het beste boek van deze schrijfster is. Als ik aan je denk gaat over leugens die door de waarheid achterhaald worden. Hoe graag men het soms ook zou willen, het verleden laat zich niet uitwissen.


Wie een bloedstollende thriller verwacht, zal enigszins teleurgesteld zijn. Dit verhaal bevat slechts een licht sluimerende spanning. Voor de nieuwsgierigen onder ons die een net uitgewerkt verhaal op waarde weten te schatten is Als ik aan je denk een geschikter boek. Al is de leugen nog zo snel…


ISBN 9789402309003 | ebook| 316 pagina's | Boekerij | september 2017
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 18 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Verdwenen zusjesVerdwenen zusjes
Laura Lippman

De onbekende vrouw komt verward over. Ze is doorgereden na een ongeluk maar heeft haar beschadigde auto een eindje verderop in de berm geparkeerd om te voet verder te gaan. Wanneer de politie haar aanhoudt, verklapt ze iets wat ze jarenlang zorgvuldig geheim heeft gehouden. In haar verwarde toestand vertrouwt ze de politieman die haar aanhoudt toe dat ze een van de zusjes Bethany is. De jonge politieagent begrijpt niet wat ze bedoelt maar zijn oudere collega’s doen dat wel.


In het St.-Agnes Ziekenhuis – de vrouw heeft bij het ongeluk een lichte hoofdwond opgelopen - weigert de vrouw haar opmerkelijke onthulling nader toe te lichten. Ze kan geen identiteitsbewijs overhandigen en het ziekenhuispersoneel weet niet of ze verzekerd is. Kan ze werkelijk een van de zusjes Bethany zijn? Rechercheur Kevin Infante krijgt de twijfelachtige eer toebedeeld de zaak nader te onderzoeken.


In het paasweekend van 1975 verdwenen twee zusjes nadat ze van hun ouders samen een middagje in het winkelcentrum mochten doorbrengen. Ondanks een groot politieonderzoek zijn de toen twaalfjarige Heather en haar vijftienjarige zus Sunny nooit gevonden. En nu bevindt zich een vrouw in het St.-Agnes Ziekenhuis die beweert dat ze Heather Bethany is. Kan ze het werkelijk zijn of is het een ziekelijke grap?


Heather Bethany, als ze werkelijk is wie ze zegt te zijn tenminste, blijft zich vreemd gedragen. Lange tijd draait ze om de waarheid heen. Als de vrouw Heather is, waar is haar zus Sunny dan? Mondjesmaat verstrekt de vrouw informatie over haar jeugd en later ook over haar ontvoering. Ze weet opmerkelijk veel details maar toch blijft men twijfelen aan haar verhaal. De vrouw weet dingen die alleen een insider kan weten maar liegt over andere zaken. Ook Kevin Infante weet niet wat hij van de vrouw moet denken.


Niet lang na de ontvoering van Heather en Sunny Bethany zijn hun ouders gescheiden. Het huwelijk van Miriam en Dave Bethany wankelde al jaren en de verdwijning van hun dochters vormde de genadeklap. Dave is jaren geleden overleden maar Miriam leeft nog. Ze woont in Mexico waar niemand haar geschiedenis kent. Miriam heeft jarenlang gevochten om een nieuw bestaan op te bouwen. Het verdriet heeft ze nooit van zich af kunnen schudden. Het hoort bij haar.


Moet de politie Miriam op de hoogte stellen van de mogelijke terugkeer van haar dochter Heather. Haar identiteit is nog altijd niet bevestigd. Wat als de vrouw een oplichter is? De man die haar ontvoerd zou hebben is toevalligerwijs dement en heeft nog maar kort te leven. Is de vrouw op zijn geld uit? Probeert ze bij het vastgezette studiefonds van de meisjes Bethany te komen? Of… is ze echt Heather Bethany? Hoe meer de vrouw onthult, hoe groter het raadsel wordt.


Dit verhaal maakt meteen nieuwsgierig. Is de vrouw werkelijk Heather of belazert ze de boel? Waarom duikt ze pas na dertig jaar op terwijl ze beweert al jaren geleden door haar ontvoerder vrij te zijn gelaten? Erg sympathiek is de vrouw niet. Het ontbreekt haar aan sociale vaardigheden en ze heeft wat narcistische trekjes. Komt dat omdat haar iets gruwelijks is overkomen of gaat het hier om een gewetenloos persoon die een slaatje uit de situatie probeert te slaan? Een deel van de uiteindelijke ontknoping had ik al geraden. De andere helft van de ontknoping roept een aantal kritische vragen op die niet door het verhaal onderbouwd worden.


Het verhaal in Verdwenen zusjes is niet chronologisch verteld. Het duurde soms even voor als ik lezer besefte over wie ik las en in welke periode het deel van het verhaal zich afspeelde. Er zit weinig vaart in het verhaal maar ik bleef nieuwsgierig genoeg om verder te lezen. Ondanks het heftige onderwerp wist het verhaal me niet te raken. De emoties van de hoofdpersonen bleven vlak en ik voelde niet met ze mee. Ook las ik een paar vreemde, bevooroordeelde opmerkingen over homofielen die niet bij de personages pasten maar eerder de persoonlijke mening van de auteur leken te ventileren. De basis van het verhaal is echter sterk en goed gekozen. Bestsellerauteur Tess Gerritsen noemt haar ‘Een van de beste thrillerschrijfsters van dit moment’ dus misschien moet ik gewoon nog eens een ander boek van Laura Lippman lezen!


ISBN 9789022573259 | paperback | 381 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 29 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Verdwenen zusjesVerdwenen zusjes
Laura Lippman

'Ik ben Heather Bethany'. Met die naam rakelt de onbekende, verwarde vrouw die bij een auto-ongeluk betrokken raakt, een 30 jaar oude zaak op van de verdwijning van de 12-jarige Heather en haar 15-jarige zusje Sunny Bethany uit een druk winkelcentrum in Baltimore. Er is nooit een spoor van hen teruggevonden. Het huwelijk van hun ouders was al wankel en is door deze vreselijke slag helemaal ingestort. Inmiddels is hun vader Dave overleden en is moeder Miriam na enkele omzwervingen in Mexico terechtgekomen.


Nadat ze min of meer per ongeluk de naam Heather Bethany heeft genoemd, weigert de vrouw verder licht op de zaak te werpen. Waar is ze bang voor? Waarom wil ze niet praten zonder een advocaat aan haar zij? Is deze vrouw echt het verdwenen meisje Heather? Wat is er 30 jaar geleden gebeurd en belangrijker nog: waar is Sunny?


De geschiedenis van de meisjes en het gezin waarin ze opgroeiden wordt op niet-chronologische wijze gepresenteerd. Daarbij lijkt de familie Bethany voor de buitenwereld een gesloten front te zijn: 'het gezin is een eenheid, dus doen we alles samen'. Dat dit een broos front is blijkt wanneer de meisjes verdwijnen en Dave en Miriam hun huwelijk voor hun ogen zien afbrokkelen.


De onderhuidse spanning die als een jeukerig plekje steeds aanwezig is, maar die je niet kunt grjipen, wordt langzaam opgebouwd. Tot je, net als de lompe maar zeer bekwame inspecteur Infante nog maar één ding wilt weten: WAT is er precies gebeurd 30 jaar geleden en WIE is die onbekende vrouw.

Door middel van flashbacks waarin de verhalen van alle betrokkenen door de jaren heen worden verteld, worden heden en verleden aan elkaar geknoopt tot een onverwacht slot.
Jammer alleen dat die ontknoping enigszins afgeraffeld wordt om alles maar te kunnen verklaren.


Laura Lippman's schrijfstijl is vlot en toegankelijk en leest prettig. Echter, doordat ze niet de focus op 1 persoon richt maar alle karakters in het drama een stem wil geven, creëert de auteur ook een afstand tot de personages. Er is niet direct een 'slachtoffer' waarmee je je kunt identificeren – zelfs niet met de verdwenen zusjes – of een grote held waar je het verhaal aan op kunt hangen. Ook de niet altijd even logische sprongen in de tijd zetten de lezer af en toe op het verkeerde been.
Afgezien daarvan is Verdwenen zusjes een aantrekkelijk verhaal dat leest als een spannende roman. Een titel om te onthouden voor een paar genoeglijke en ontspannen leesuren.


Verdwenen zusjes is eerder (2009) verschenen onder de titel 'Wat de doden weten'.
Geheimen uit het verleden van de hoofdpersoon die in het heden weer opduiken en diens hele leven overhoop gooien zijn een centraal thema in de boeken van Lippman, ook in haar nieuwste boek dat in september verschenen is  (Als ik weg ben). Daarnaast heeft zij een serie boeken geschreven met ex-journaliste en privé-detective Tess Monaghan. Hiervoor heeft zij vele prijzen gewonnen, o.a. de Agatha-Award en de Edgar-Award.


ISBN 9789022573259 | Paperback | 381 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Mariette van Gelder

© Joanazinha, 24 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Als ik weg benAls ik weg ben
Laura Lippman


Bambi Gottschalk is een schoonheid. Een beeldschone, jonge vrouw. Bambi weet heel goed dat ze mooi is en maakt daar schaamteloos gebruik van. Moeiteloos windt ze mannen om haar vinger. Het is een spel voor haar. De jongens die haar aanbidden, vervelen haar. Wanneer ze in 1959 - Bambi is dan negentien jaar oud - op een feestje kennismaakt met de rebelse Felix Brewer, valt ze als een blok voor hem. Tien maanden later trouwen ze. Bambi is dan al zwanger van haar eerste dochter en weet nog niet dat de rollen vanaf dat moment omgedraaid zullen zijn.


Felix Brewer is een zakenman. Wat hij precies doet, weet Bambi eigenlijk niet maar Felix is van plan rijk te worden. Stinkend rijk. Hij vertrouwt zijn jonge bruid toe dat hij het spel niet volgens de regels zal spelen. Hij zal steggelen met de wet en misschien zelfs af en toe tegen de lamp lopen. Bambi moet erop vertrouwen dat Felix weet wat hij doet. Bambi merkt dat het werk van Felix vooral betekent dat ze vaak alleen is. Hij werkt tot laat in de nacht door. Ook wast Bambi regelmatig lippenstift van de boorden van zijn overhemden. Lippenstift die niet van haar is.


Bambi en Felix krijgen drie dochters. Drie dochters die niets tekort komen want Felix heeft woord gehouden. Bambi betaalt echter een hoge prijs voor alle rijkdom. Felix is een vrouwenverslinder en Bambi kijkt noodgedwongen de andere kant op. Scheiden en  met haar drie kinderen opnieuw beginnen, is niks voor haar. Bambi heeft nog nooit in haar leven voor zichzelf gezorgd.


Na twintig jaar komt er abrupt een einde aan het “sprookje”. Wanneer Felix voor lange tijd de gevangenis in dreigt te verdwijnen, kiest hij het hazenpad. Bambi blijft berooid achter. Het is niks voor Felix om zijn gezin onverzorgd achter te laten maar dat is wel wat er is gebeurd. Felix’ minnares Julie Saxony – een stripper – heeft het beter voor elkaar. Felix heeft haar een koffietentje geschonken en het gaat Julie zakelijk voor de wind. Een aantal jaar later verdwijnt ze echter ook. Tien jaar lang denkt iedereen dat ze zich bij Felix heeft gevoegd maar dan wordt haar lichaam gevonden. Julie Saxony is vermoord. De moord wordt nooit opgelost.


Voormalig rechercheur en weduwnaar Sandy is al jaren met pensioen maar thuiszitten is niks voor hem. Bovendien kan hij wel wat extra inkomsten gebruiken. Sandy werkt voor het Cold Case-team. Hij lost oude misdrijven op en kan zich erop beroepen dat geen enkele zaak die hij aanpakt, onopgelost blijft. De zaak die in 2012 zijn aandacht trekt, is de moord op Julie Saxony. Wat volgt is een fascinerend verhaal over Bambi, haar dochters en Julie Saxony. Wie heeft Julie vermoord en waar is het vermogen van Felix gebleven?


Over Verdwenen zusjes, het vorige boek van Laura Lippman, was ik niet erg enthousiast. Over dit boek ben ik dat wél. Een soortgelijke verdwijningszaak vormde de inspiratie voor dit verhaal. In de jaren zeventig nam ook Julius Salsbury, die aan het hoofd van een grote gokonderneming stond, de benen. Hij liet eveneens een vrouw, drie dochters en een vriendin achter. De auteur benadrukt dat het verhaal verder volledig verzonnen is. Haar aandacht ging uit naar het feit dat er vijf vrouwen achterbleven. Hoe zou de verdwijning van Julius Salsbury hun levens beïnvloed hebben? Lippman heeft hierop voortgeborduurd en dat heeft ze op succesvolle wijze gedaan.


Als ik weg ben is geen bloedstollende thriller maar de spanning is wel continu voelbaar. Ik zou het zelf omschrijven als een roman met thrillerelementen. Het verhaal leest als een trein en kent een mooie diepgang. De drie dochters groeien op tot volwassen vrouwen die elk op hun eigen manier met de afwezigheid van hun vader worstelen. Bambi kampt met financiële problemen en Julie blijft er tot haar dood van overtuigd dat zij Felix’ ware liefde is, alle andere minnaressen ten spijt. Als ik weg ben biedt een fascinerende familiegeschiedenis die een prima combinatie vormt met het speurwerk van Sandy. Met dit boek heeft Laura Lippman mij volledig van haar kunnen overtuigd.


ISBN 9789022572146 | paperback | 362 pagina's|  Boekerij | september 2015
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 5 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven