Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Brenda Bond

Verwante geesten

Verwante geesten
Brenda Bond


Amerika, 1969. De tijd waarin de eerste man voet zet op de maan en de oorlog in Vietnam de gemoederen bezig houdt. Als Terry Ives het verhaal hoort over een wetenschappelijk experiment waar haar kamergenoot Stacey aan heeft meegedaan, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Als Stacey zegt dat ze onder geen beding terug gaat, neemt Terry haar plaats in. Ook de vijftien dollar die ze er mee verdient is welkom.

‘Ze had nooit volgens de burgerlijke maatstaven geleefd, en had dan ook honderden vragen over van alles en nog wat. Haar vader had haar geleerd opmerkzaam te zijn; ze wilde geen gelegenheid voorbij laten gaan om iets te doen wat er echt toe deed.‘


Als ze zich in de plaats van Stacey meldt wordt ze snel genoeg ontmaskerd, maar ze mag blijven.


Met drie anderen laat ze zich iedere week in een onopvallend busje naar een afgelegen plek brengen om mee te doen aan geheimzinnige experimenten. Alice is een bijzondere jonge vrouw: zij werkt in de garage van haar oom en is technisch begaafd. Gloria is een jonge zwarte vrouw, zij studeert biologie. En dan is er de jongen Ken, die beweert paranormaal begaafd te zijn. Dat we daar eigenlijk gedurende het hele verdere verhaal weinig van zullen merken kan maar vast gezegd worden.


Bij de experimenten onder leiding van dokter Brenner krijgen ze LSD toegediend, in steeds hogere doses. Die dokter is een schimmig figuur, hij vertelt niet veel, en als Terry ontdekt dat er ook jonge kinderen in het laboratorium zijn, vermoedt ze dat er iets gaande is dat niet alleen mysterieus is, maar wat ook niet door de beugel kan. En het is gevaarlijk.


De gevolgen van de experimenten worden steeds akeliger. Alice ziet gruwelijke monsters, Terry en Gloria hebben visioenen, die al of niet iets met helderziendheid te maken hebben. Terry ontmoet het meisje Kali, vijf jaar oud is ze, en in het experiment wordt ze 008 genoemd. Wil dat zeggen dat er al zeven andere kinderen zijn (geweest)? Terry vertrouwt het niet en vraagt de anderen om elkaar ook buiten de sessies te ontmoeten.
Ze besluiten dat ze het meisje en eventuele andere kinderen willen bevrijden, maar dan moeten ze het opnemen tegen de machtige Dr Brenner.


'Ze had nooit verwacht dat haar strips een training voor het leven zouden zijn, maar ze had ook nooit verwacht dat ze een vriendin zou hebben die door middel van een zelfgemaakt electroshockapparaat visioenen wilde delen. Het bleek dat de strips in ieder geval in één ding gelijk hadden: het hebben van magische krachten bracht gevaar met zich mee. Zelfs de nabijheid van mensen met magische krachten is gevaarlijk. En het gevaar is nog veel groter als je te maken krijgt met mensen die controle over die magische krachten willen hebben.
Dat wist ze zeker.'


Dit boek is een prequel op de succesvolle Netflix serie "Stranger Things'*, een mix van sciencefiction en horror. Voor mensen die de serie gezien hebben is duidelijk dat het gaat over de hoofdpersoon in die serie, ‘Eleven’. Als je de serie niet kent, blijf je zitten met veel vragen, dus dan zou je alsnog moeten gaan kijken (als dat kan?).


Terry is het enige personage dat we een beetje leren kennen, en dat dan nog omdat ook haar vriend een rol speelt in het verhaal, zij het zijdelings. Andrew is nog gevrijwaard voor Vietnam omdat hij studeert, maar ook hier blijkt Dr Brenner een vinger in de pap te hebben. Zo is duidelijk dat je deze man maar beter niet kunt onderschatten. Dat lijken de vier proefpersonen wel te doen, ze storten zich nogal makkelijk in dat klusje om 008 te bevrijden.
Dat is eigenlijk de toon van het hele verhaal: het blijft nogal ‘gemakkelijk’ met andere woorden: oppervlakkig. Een werkelijke ontknoping is er niet, er blijft veel onduidelijk. Maar het leest wel lekker weg en is spannend.
Komen er meer boeken of is het bedoeld als inleiding voor de televisieserie?


Gwenda Bond (1969) is in Amerika bekend als fantasyschrijver, vooral gericht op Young Adults.


ISBN 9789044356755 | paperback | 368 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juli 2019
Vertaald uit het Engels door Pieter Cramer

© Marjo, 25 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER 

Recensies

Boven