Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Hope Mirrlees

Lud-in-de-mistLud-in-de-mist
Hope Mirrlees


De vijftigjarige Nathaniel Cantecleer, de burgemeester van het handelsstadje Lud-in-de-mist wordt al sinds zijn kinderjaren door een weemoedigheid geplaagd. Het angstige, mistroostige gevoel nam bezit van hem toen hij samen met wat vrienden een oud snaarinstrument op de zolder van zijn imposante familiehuis vond. Vrolijk plukte hij aan de snaren waarna de lucht met een geluid werd gevuld dat door merg en been ging. Het was betoverend en angstaanjagend tegelijk. Nathaniels vrienden zijn het moment al lang vergeten maar Nathaniel veranderde voorgoed. Diep in hem gaat een vreemde angst verscholen. Alleen al de herinnering aan het geluid vervuld hem met een ondefinieerbare emotie.

 

Lud-in-de-mist is een prachtig, nostalgisch plaatsje waar allerhande handel welig tiert. Het ligt in het land Dorimar. Slechts aan kleine details en oude uitspraken is te herkennen dat er zo’n tweehonderd jaar geleden ook een ander volk deel van het straatbeeld uitmaakte. Tegenwoordig zijn de elfen uit het aangrenzende Elfenrijk niet langer welkom. De bestuurders van Dorimar zetten alles op alles om elfenpraktijken uit het land te weren. Met name het elfenfruit is sterk verboden. Deze wonderbaarlijke vrucht veroorzaakt visoenen en sommige eters draaien volledig door. Ondanks het strenge verbod, worden de vruchten in grote getalen het land binnengesmokkeld.


Ook de twaalfjarige Ranulf valt ten prooi aan het elfenfruit. Hij begint vreemd gedrag te vertonen. Nathaniel Cantecleer is geschokt. Ranulf is zijn bloedeigen zoon. Hij kan niet geloven dat de jongen elfenfruit heeft gegeten. Op advies van zijn huisarts stuurt hij Ranulf naar een boerderij. Wellicht dat verandering van omgeving de jongen goed zal doen.


Niet veel later verdwijnt Maanmin, de dochter van Nathaniels beste vriend Ambrosius. Ze is voor het laatst gezien toen ze zich, raaskallend en zo snel haar benen haar konden dragen, naar het Elfenrijk spoedde. Nathaniel en Ambrosius komen tot de conclusie dat iemand hun kinderen moedwillig van elfenfruit heeft voorzien. Wat is er gaande? Proberen kwaadwillende elfen het vredige leven in Dorimar te verstoren? Welke brave burger is in werkelijkheid een verrader?


Lud-in-de-mist verscheen voor het eerst in 1926. De vertaling van Gert van Santen vind ik mooi. Het kent geen oubolligheden terwijl de authentieke sfeer van het verhaal toch goed bewaard is gebleven. Het verhaal is hartelijk en boosaardig tegelijk, een tikje sprookjesachtig en mysterieus. Het is het eerste en enige fantasyboek van de Britse auteur en dichter Hope Mirrlees. Er is veel gespeculeerd over de betekenis van het verhaal. Gaat het over klassenstrijd of over verzoening? Wat dit verhaal zo mooi maakt, is dat iedereen er een eigen betekenis aan kan geven. Voor mij gaat dit verhaal over angst voor het onbekende. Ook in het hedendaagse leven reageren mensen op dezelfde manier als het volk van Dorimar: wat angst aanjaagt, moet uitgebannen worden. Hope Mirrlees toont met dit prachtige verhaal aan dat angst ook omarmd kan worden.


Het voorwoord is geschreven door schrijver Neil Gaiman. Volgens hem is Lud-in-de-mistEen van de mooiste fantasyboeken in de Engelse taal.”. Deze gedurfde uitspraak prijkt op de cover van het boek. Als ik zoiets lees, reageer ik altijd sceptisch. Is zo’n bewering niet vrij hoogdravend? Na het leven van dit wondermooie boek, ben ik het helemaal met Neil Gaiman eens. Er hoort een stukgelezen exemplaar van Lud-in-de-mist in de boekenkast van elke fantasyliefhebber thuis.


ISBN 9789022574379 | hardcover | 309 pagina's| Boekerij| september 2015
Vertaald door Gert van Santen

© Annemarie, 21 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven