Zwanenbroeders
René van Rijckevorsel
Als Lucas van Beyens op brute wijze wordt overvallen en vermoord in zijn kunsthandel, waarbij de twee gemaskerde mannen een kostbaar middeleeuws Mariabeeld meenemen, rijzen er een heleboel vragen. Waarom moest van Beyens dood?
Matthijs, de zoon van Lucas, en enig erfgenaam, ziet later op een opname dat de mannen bij zijn vader een briefje op zijn borst hadden geprikt. Er staat een Arabische tekst op. Maar waarom zwijgt de politie daarover?
Al snel raakt Matthijs verstrikt in de raadsels rond zijn vaders dood. Hij moest ervoor terugkomen uit Zanzibar waar hij woont en vrijwilligerswerk doet in een weeshuis.
Maryem Majoubi, chef moordzaken bij de Bossche politie, werkt aan de zaak. Zij en haar dochter Lily kijken graag naar het televisieprogramma Kunst is de Kracht, waarin Lucas Beyens veel vertelt over de cultuurhistorische waarde van religieuze kunst. Dus kent ze het slachtoffer.
Tussendoor onderzoekt ze waarom ze al zo lang niets gehoord heeft van haar enige dochter die in Utrecht studeert Lily had de gewoonte regelmatig te bellen, maar ze hoort nu al wekenlang niets.
Farah Vafamehr, Perzisch van oorsprong, maar in Nederland geboren, heeft de opdracht gekregen een film te maken over de Zwanenbroeders, het eerste christelijke genootschap van Nederland uit 1318, dat binnenkort het eeuwfeest zal vieren. Het genootschap is opgericht met als doel voor de armen te zorgen in verering van Maria en bestaat met uitzondering van leden van de koninklijke familie alleen uit mannen.
De mannen uit de familie Beyens zijn lid van deze broederschap. Is de moord op Lucas misschien een aanslag? Een politieke daad?
De oplossing laat even op zich wachten en tot die tijd volgen we bovengenoemde personages die verwikkeld raken in een verbijsterend plot dat ons meevoert door de straten van Den Bosch, waarbij het verleden herleeft, en mensen gevaar lopen voor eigen leven. Net nu de Zwanenbroeders hun 700-jarig bestaan met een groots feest willen vieren! Dat jubileumfeest staat even op losse schroeven…
René van Rijckevorsel is uitstekend op de hoogte van de ins en outs van het broederschap, omdat hij er zelf lid van is. Hij kent Den Bosch goed: de straten en huizen die in het verhaal voorkomen zijn er in werkelijkheid ook, evenals de andere locaties (onder meer in Barcelona en Zanzibar) die in het boek voorkomen. Die kant van het verhaal berust op feiten, zoals ook de historische achtergrond klopt.
Het plot is fictie, maar blijft realistisch. Om en om volgen we de personages, in een razend tempo ontwikkelen de gebeurtenissen zich tot de climax die zich weer in Den Bosch afspeelt. Natuurlijk, daar is immers het Zwanenbroedershuis.
René van Rijckevorsel weet hoe hij spanning moet opbouwen en het feit dat de achtergrond op werkelijkheid berust maakt het een interessante thriller.
Het is een verhaal over religie en mystiek, maar ook over politiek en internationale verwikkelingen. Een wervelend verhaal dat van begin tot einde boeit, en waarvan je zin krijgt om eens in Den Bosch te gaan neuzen.
Van Rijckevorsel, (1061) journalist en jonkheer, is Lid van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch en thrillerschrijver.
Afgelopen februari was het de 700e verjaardag van de Lieve Vrouwe Broederschap. Er zijn ruim 130 leden en dat blijf je voor het leven. De broeders doen aan liefdadigheid, houden spirituele bijeenkomsten en spannen zich in voor het behoud van hun cultureel erfgoed.
ISBN 9789044635829 | paperback | 320 pagina's | Prometheus | mei 2018
© Marjo, 9 augustus 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER