Kijk niet weg
Linwood Barclay
Journalist David Harwood heeft het goed voor elkaar. Vijf jaar geleden ontmoette hij de knappe Jan en tot zijn vreugde werd ze al snel zijn vrouw. De komst van hun zoontje Ethan, die inmiddels vier is, bekroont hun liefde. Zonder mopperen passen Davids ouders vrijwel dagelijks op de vrolijke Ethan zodat David en Jan onbezorgd naar hun werk kunnen gaan. Ook als David en Jan er eens samen op uit willen, staan Davids ouders voor hun klaar. Het leven is goed. David prijst zichzelf gelukkig.
Is dan alles rozengeur en maneschijn? Nee, dat is het niet. Elk gezin kent kleine en grotere zorgen en dat geldt uiteraard ook voor dat van David. Op zijn werk bijvoorbeeld is een verandering gaande. David merkt dat het niet op prijs wordt gesteld dat hij de voordelen van de komst van een particuliere gevangenis in twijfel trekt. Mag hij niet langer objectief schrijven? Hoe kan hij dan nog als journalist werken? Wanneer een anonieme bron hem van opzienbarende informatie voorziet, besluit hij zijn onderzoek naar de gevangenis toch voort te zetten.
Ook thuis gaat het niet zo goed als David graag zou willen. Jan gedraagt zich al een paar weken bijzonder vreemd. In hun lievelingsrestaurant viel ze zomaar tegen hem uit. Jan geeft aan met depressieve gevoelens te kampen en David maakt zich zorgen. Wanneer Jan het zelfs over zelfdoding heeft, jaagt ze David de stuipen op het lijf. Hij haalt haar over met de huisarts in gesprek te gaan. Jan volgt Davids advies op maar weigert zich naar een psychiater door te laten verwijzen. Davids zorgen nemen toe. Jan draagt een verband om haar pols en heeft hem bovendien verteld dat ze op het punt heeft gestaan van een brug te springen.
Het uitje naar het Five Mountains-pretpark komt dan ook als geroepen. Jan heeft de kaartjes zelf besteld en het gezin maakt zich op voor een dagje pret en ontspanning. De kleine Ethan schrikt in eerste instantie van de grote achtbanen maar gelukkig beschikt het park ook over tal van geschikte attracties voor kleuters. Ethan is gerustgesteld en sukkelt meteen na aankomst in slaap. David en Jan besluiten een ijsje te delen. Een onschuldige maar achteraf rampzalige beslissing. Wanneer David zich met het zojuist gekochte ijsje weer bij Jan voegt, is ze volledig in paniek. Ethan is weg!
Jan rent naar de uitgang om de beveiligingsmedewerkers in te lichten. Ook zal ze daar in de gaten houden of iemand het park met Ethan probeert te verlaten. David, die inmiddels ook in paniek is, rent als een bezetene door het park. Hij kijkt in tal van wandelwagentjes maar meer dan verbaasde kinderogen en geschrokken ouders, levert het hem niet op. En dan ineens ziet hij een onbeheerd wandelwagentje staan. Vanuit zijn ooghoeken ziet hij iemand wegrennen. David spoedt zich naar het kind toe en… het is Ethan. Nog altijd diep in slaap. Het jochie heeft niks van de ontvoering gemerkt. Opgelucht belt David zijn vrouw. Ze neemt niet op. Ook de tweede poging is vruchteloos. Ethan is terug maar nu is Jan verdwenen.
Omdat het verhaal van David zo uitzonderlijk is, neemt de politie de verdwijning van Jan hoog op. Er wordt sneller dan gebruikelijk een onderzoek gestart. David wordt overmand door angst. Jan was zo depressief de laatste tijd. Zou ze dan toch zelfmoord hebben gepleegd? Hij gaat zelfs met zijn vader naar de brug waar Jan eerder vol twijfel heeft gestaan. Gelukkig drijft er geen lichaam in het ondiepe water dat onder de brug door stroomt. Jan is weg en blijft weg. En dan stuit de politie op steeds vreemdere informatie. Waarom staat Jan niet op de beveiligingsbeelden van het pretpark? En waarom zijn er via internet maar twee kaartjes aangeschaft? In een oogwenk verandert de totaal verbijsterde David van een bezorgde echtgenoot in een moordverdachte.
Linwood Barclay staat onderhand hoog op mijn lijstje met favoriete, Amerikaanse thrillerauteurs. Zijn boeken kenmerken zich door personages die in opmerkelijke situaties belanden. Dat geldt ook voor David. Ineens is hij een vermeende moordenaar. De thrillers van Barclay lezen als een trein, kennen verrassende verhaalwendingen en een plot dat staat als een huis. Kijk niet weg vormt hierop geen uitzondering. Ik heb het verslonden. Wie eenmaal een boek van Barclay heeft gelezen, snakt naar meer.
ISBN 9789022575192 | paperback | 400 pagina's | Boekerij | januari 2016
Vertaald door Nienke van der Meulen
© Annemarie, 4 februari 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Geen veilige plek
Linwood Barclay
Het gezin Archer maakt een moeilijke tijd door. Na een hoogoplopende ruzie tussen moeder Cynthia en haar veertienjarige dochter Grace, is Cynthia tijdelijk ergens anders gaan wonen. Ze heeft tijd nodig om aan haar zelfbeheersing en emotionele problemen te werken. Grace en haar vader Terry missen haar enorm. Gelukkig zien ze elkaar vrijwel dagelijks om samen een hapje te gaan eten. Toch is het een ongewone situatie. Een situatie die voorkomt uit een traumatische periode die zeven jaar geleden plaatsvond.
Nu Cynthia haar gezin de rug heeft toegekeerd – zo voelt het stiekem toch een beetje – is Terry verantwoordelijk voor het welzijn van Grace. Wanneer Grace op een avond niet op tijd thuiskomt en hem vervolgens volledig overstuur opbelt, komt zijn grootste nachtmerrie uit. Grace zit in de problemen. Ernstig in de problemen. Ze was niet met een vriendinnetje naar de film maar met een vriendje de hort op. Tienermeisjes kunnen onbezonnen dingen doen als het om jongens gaat maar Grace heeft er wel een enorm potje van gemaakt. De jongen met wie ze stiekem heeft afgesproken heet Stuart. Stuart is een jongen bij wie keurige meisjes als Grace het beste mijlenver uit de buurt kunnen blijven.
Na wat stiekem geflikflooi in de auto van Stuarts vader opperde Stuart een vrij bizar plan. Hij stelde voor om een ritje in een Porsche te gaan maken. Een Porsche die niet van hem was maar die in een huis stond van mensen die op vakantie waren. Hoe hij dat wist? Zijn vader had bepaalde lijstjes. Natuurlijk had de achterdocht van Grace gewekt moeten zijn. Waarom heeft de vader van een jongen met een dubieuze reputatie lijstjes met daarop adressen van mensen die op vakantie zijn? Grace beseft best dat het foute boel is maar toch besluit ze om het avontuur met Stuart aan te gaan. En zo gebeurt het dat Grace door een vernield kelderraampjes een woning binnendringt, een pistool in haar handen gedrukt krijgt en dan schrikt van het oorverdovende geluid van een schot. Stuart reageert niet op haar paniekerige geschreeuw.
Terry weet niet wat hij hoort wanneer de huilende en trillende Grace hem vertelt dat ze waarschijnlijk haar vriendje heeft neergeschoten. Is het leven van zijn kind nu voorbij? Zal ze de gevangenis indraaien? Het kost Terry de nodige moeite om het hoofd koel te houden. Hij besluit dat ze eerst terug naar het huis moeten gaan. Misschien leeft Stuart nog en heeft hij dringend hulp nodig. Ze kunnen hem daar niet laten liggen. En zo gebeurt het dat Terry door een vernield kelderraampje een woning binnendringt. Op zoek naar een neergeschoten jongen en een pistool.
Geen veilige plek is het vervolg op het boek Zonder een woord waarmee auteur Linwood Barclay een aantal jaar geleden debuteerde. Er wordt regelmatig naar het eerste boek verwezen en omdat ik dat niet gelezen heb, werd mijn nieuwsgierigheid enorm geprikkeld. Er wordt genoeg informatie prijsgegeven om het verhaal in Geen veilige plek goed te kunnen volgen maar tegelijkertijd wordt de lezer duidelijk gemaakt dat ook Zonder een woord beslist gelezen moet worden. Wat is er toch precies gebeurd zeven jaar geleden en welke vreemde familiegeschiedenis sleept Cynthia met zich mee?
De verhalen van Linwood Barclay kenmerken zich door een uitgebalanceerde mix van spanning en mysterie. Barclay weet heel goed hoe hij de aandacht van zijn lezerspubliek moet trekken én vast moet houden. In Geen veilige plek krijgt het gezin Archer te maken met een oude bekende. Een man die zeven jaar geleden een reddende engel bleek te zijn maar die tegelijkertijd een man is die je op afstand moet houden. Ook nu is hij de enige die kan helpen maar de prijs die het gezin voor zijn hulp moet betalen is hoog. Te hoog?
Geen veilige plek heeft me van begin tot eind geboeid. Na het lezen van een drietal boeken van Linwood Barclay ben ik erg gesteld geraakt op de meeslepende, originele en verrassende thrillers van deze auteur. Schiet u een beetje op met het volgende boek meneer Barclay?
ISBN 9789022573273 | paperback | 382 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Gert van Santen
© Annemarie, 22 april 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Een tik op het raam
Linwood Barclay
“Je moet als veertiger wel oerdom zijn als je stopt voor een tienermeisje dat voor een bar met haar duim omhoog staat. Ook niet al te slim van haar, als je erover nadenkt. Maar we hebben het nu over míjn domheid, niet die van haar.”
Met bovenstaande zinnen begint het verhaal over privédetective Cal Weaver. Cal is in eerste instantie niet van plan het meisje mee te nemen. Ze blijft echter aanhoudend op het raampje aan de passagierskant tikken en zegt dan dat ze zijn zoon Scott heeft gekend. Door die opmerking gaat Cal overstag. Twee maanden geleden is zijn tienerzoon Scott gestorven. Onder invloed van XTC sprong hij van het dak van de plaatselijke meubelzaak. Cal voert een eenzame kruistocht tegen de lokale drugsdealers. Wie heeft zijn zoon drugs verkocht? Wie heeft hem het moordwapen in tabletvorm overhandigd?
Het meisje stelt zich voor als Claire. Een achternaam noemt ze niet. Helaas blijkt ze niet over waardevolle informatie over Scott te beschikken. Claire komt zenuwachtig over maar ontkent het te zijn. Niet veel later vraagt ze Cal om te stoppen bij hamburgertent Iggy’s. Ze zegt dat ze moet overgeven en spoedt zich naar het toilet. Ze komt niet meer terug. Daar staat Cal dan: een veertiger die op een wildvreemd tienermeisje staat te wachten bij de plaatselijke fastfoodzaak. Hij besluit haar te gaan zoeken maar er is niemand in de damestoiletten. Cal geeft het op en keert terug naar zijn auto. Alsof er niks is gebeurd zit Claire op de passagiersstoel op hem te wachten. Mopperend rijdt Cal weg om na een paar kilometer tot de conclusie te komen dat het niet Claire is die met hem meerijdt. Ze is vervangen door een meisje met een pruik. Ze kijkt steeds de andere kant op in een poging niet tegen de lamp te lopen. Cal confronteert zijn passagier met zijn bevinding waarna het meisje Cal tot stoppen dwingt en er als een haas vandoor gaat.
De volgende ochtend staat er politie op de stoep. Claire, de dochter van de burgemeester nota bene, is vermist. Cal vertelt over de vreemde gebeurtenissen van de vorige avond terwijl hij maar al te goed beseft hoe ongeloofwaardig zijn verhaal op de politiemensen overkomt. Cal besluit de vermissing zelf te gaan onderzoeken. Al snel maakt hij deel uit van een absurde reeks gebeurtenissen. De burgemeester beweert dat zijn dochter helemaal niet weg is terwijl de politie haar verdwijning nog altijd onderzoekt. Volgens de burgemeester heeft de politie het op hem voorzien en is het politieonderzoek pure pesterij. Wanneer Cal op een lijk stuit neemt de zaak een onverwachte wending.
De onderwerpen die in deze meeslepende thriller centraal staan zijn de dood van Scott en de verdwijning van Claire. Onder welke omstandigheden is Claire verdwenen? Heeft ze zelf de benen genomen of is haar iets overkomen? En waarom ontkent haar vader dat ze weg is? Cal slaat door in zijn zoektocht naar de drugsdealer van Scott. Hij probeert mensen op gewelddadige wijze aan het praten te krijgen. Zijn verdriet en woede winnen het van zijn verstand. Later zal Cal boeten voor zijn hardhandigheid.
Het overlijden van Scott heeft het huwelijk van Cal geen goed gedaan. Zijn vrouw Donna heeft zich gestort op het tekenen van hun zoon maar geen enkel portret kan haar goedkeuring wegdragen. Het huis ligt bezaaid met onvoltooide schetsen. Waar Cal zijn blik ook op richt, vanuit elke hoek staart het onvolledige gezicht van zijn zoon hem aan. Cal en Donna praten nauwelijks meer met elkaar, ze gaan allebei volledig op in hun verdriet. Ze willen elkaar niet kwijt maar kijken toch lijdzaam toe hoe hun huwelijk naar de knoppen gaat. Het verdriet is te groot om vechtlust toe te laten.
In Een tik op het raam wordt de nieuwsgierigheid van de lezer doorlopend geprikkeld. Welke schandalen worden in het slaperige stadje zo zorgvuldig weggemoffeld? Is de politie wel te vertrouwen en… waar is Claire? De schrijfstijl van de auteur doet denken aan die van Harlan Coben: doortastend, vlot en intrigerend. Fans van Coben die nog geen kennis hebben gemaakt met de boeken van Linwood Barclay moeten dat zeker gaan doen!
ISBN 9789022571170 | paperback | 384 pagina's| Boekerij | augustus 2014
Vertaald door Martin Jansen in de Wal
© Annemarie, 25 september 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Geloof je ogen
Linwood Barclay
De onverwachte dood van zijn vader bezorgt Ray Kilbride naast verdriet ook de nodige zorgen. Ray is nu verantwoordelijk voor het welzijn van zijn broer Thomas die bij zijn vader inwoonde. Thomas is schizofreen wat zich vooral uit in een obsessie voor kaarten. Dag in, dag uit zit Thomas achter zijn computer. Hij bezoekt via het programma Whirl360 - vergelijkbaar met Google Street View – zoveel mogelijk steden waarvan hij de plattegrond uit zijn hoofd leert. Thomas gelooft dat hij voor een geheime dienst werkt en dat hij in geval van nood geheim agenten overal ter wereld de weg moet kunnen wijzen. Zijn opdrachten krijgt hij naar eigen zeggen rechtstreeks van Bill Clinton die hem regelmatig opbelt.
Ray trekt tijdelijk bij zijn broer in maar het contact met Thomas verloopt moeizaam. Hij probeert de obsessie van Thomas te doorbreken wat de nodige strijd tussen de twee broers oplevert. Het is moeilijk om Thomas te doorgronden en bovendien brengt hij vrijwel al zijn tijd op zijn kamer door waar de muren en vloeren bezaaid zijn met uitgeprinte kaarten. Hoe kan Thomas op deze manier ooit zelfstandig wonen?
De vader van Ray en Thomas is door een ongeluk met de zitgrasmaaier om het leven gekomen. Ray ontdekt echter dat de grasmaaier uit stond en dat de messen omhoog waren geklapt terwijl vader nog niet klaar was met maaien. Heeft hij de maaier soms uitgezet om met iemand te kunnen praten? Waarom heeft diegene in dat geval dan geen hulp gehaald? Ray ontdekt nog iets vreemds. Zijn vader heeft op internet gezocht naar informatie over kinderprostitutie. Even denkt Ray dat zijn vader een duister geheim met zich meedroeg maar al snel verwerpt hij die gedachte. Maar waarom zocht zijn vader dan wel naar informatie over zo’n afschuwelijk onderwerp?
En dan is het Thomas die een verontrustende ontdekking doet. Tijdens een virtuele rondreis kijkt hij toevallig omhoog en ziet hij een wit gezicht voor het raam van een bovenverdieping. Er is iets vreemds aan de hand met het gezicht. Het lijkt wel of het bedekt is met een plastic zak. Thomas raakt bevangen door het idee dat hij een misdaad op het spoor is gekomen en hij deelt zijn bevinding met Ray, die sceptisch reageert. Toch weet Thomas zijn broer over te halen om polshoogte te gaan nemen op het bewuste adres. Helaas voor de twee broers wordt hun nieuwsgierigheid niet erg op prijs gesteld. Ray trekt onbewust de aandacht van zeer gevaarlijke mensen die zich tot dat moment niet bewust waren van het verontrustende gezicht op Whirl360.
Geloof je ogen zit vol verrassingen. De auteur regeert het verhaal met strakke hand en laat de lezer regelmatig de verkeerde conclusies trekken. Ik meende een paar keer dat ik de schrijver op een foutje betrapte en groot was mijn plezier toen ik ontdekte dat ik zelf degene was die fout zat. Ik werd keer op keer heel slinks op het verkeerde spoor gezet en ik tuinde er steeds weer in.
De personages in het boek zijn divers. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ray en Thomas maar er duikt ook een oude vlam van vroeger op. Deze sympathieke vrouw brengt wat leven in de brouwerij. Verder melden zich vrienden van de overleden vader van de broers die hun zorgen over Thomas uitspreken. En dan is er natuurlijk het verhaal met het gezicht. Van wie is het? En welke mensen weten wat er zich achter het raam op de bovenverdieping heeft afgespeeld?
Een wanhoopsdaad van de slechterik in het verhaal resulteert in een sneeuwbaleffect. Steeds als een probleem opgelost is, steken nieuwe problemen de kop op. Al snel is de ravage niet meer te overzien. Ray en Thomas vormen het ongewilde middelpunt van alle ellende en dat stelt de toch al breekbare band tussen de broers danig op de proef. Geloof je ogen biedt een perfect uitgebalanceerd verhaal dat niet alleen spannend maar ook intrigerend is. Een uitstekende en verrassende thriller.
ISBN 9789022565841| paperback | 384 pagina's| Boekerij | oktober 2013
Vertaald door Nienke Van Der Meulen
© Annemarie, 1 december 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER