Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Heleen van den Hoven

Het TangoAlgoritmeHet Tango Algoritme
Heleen van den Hoven


‘Het is een tamelijk simpel algoritme,’ zeg ik.
Florence schudt haar hoofd. ‘Geen moeilijke woorden, het is weekend!’’
‘Een algoritme is niks moeilijks. Gewoon een verzameling instructies. Net als een haakpatroon. Derde toer: haak tien halve stokjes in elke…’
’…die patronen zijn ook onleesbaar met al hun afkortingen.‘

De drie hoofdfiguren zijn vrouwen: Grace, alleenstaande moeder van Florence, zestien jaar en schoolgaand. Grace probeert het te rooien met een nagelstudio, maar heeft geldproblemen. Omdat ze eigenlijk al schulden heeft bij Emmy, in wiens huis ze de benedenverdieping bewonen, zet ze een stap die ze liever niet zou zetten: ze neemt contact op met de vader van Florence, met wie ze geen enkel contact heeft. Maar ze weet heel goed wie hij is, als BN-er komt hij heel dikwijls op de televisie.
Hij had haar zestien jaar eerder geld gegeven voor een abortus, dus heeft geen idee dat Florence bestaat. Deze hulpvraag zet onvermoede gebeurtenissen in gang.

Emmy is behalve huisbaas ook voogd over Grace, sinds deze tienermoeder werd. Zij behandelt Florence als haar leendochter. Als Florence hoort dat Emmy een danspartner zoekt, zal ze haar wel even helpen. Op een contactforum, vult ze de gegevens in. Emmy zit naast haar, en hoeveel ze ook weet over algoritmes en privacy op internet, ze beseft niet dat ze in de fout gaan als ze online nieuwe schoenen bestellen.


Emmy is wiskundejuf op een middelbare school met een bijzondere interesse voor algoritmes. Ze schrijft ze zelf en plaatst ook blogs over wiskunde, economie en statistiek op een anonieme site. In die blogs waarschuwt ze voor de praktijken van een groot softwarebedrijf, dat ongevraagd gebruik maakt van Emmy’s algoritmes. Dat vindt ze nog niet zo erg, maar wat het bedrijf er mee doet neigt naar misbruik: het bedrijf wil zo veel mogelijk invloed krijgen.


Hier komt Charles in het spel: hij krijgt opdracht van genoemd softwarebedrijf om die blogger te vinden. Om hem dan in te lijven als adviseur? Of is het omdat hij het softwarebedrijf heeft bekritiseerd? Charles weet het niet. Maar het is wel een uitdaging: de blogger lijkt onvindbaar.


Dan komt Florence met een nieuwtje dat ze geen van allen hadden verwacht en dat de zaakop scherp zet: ze is zwanger. Simon, haar vriendje wil graag met haar trouwen, maar ze zijn erg jong, dat gaat niet zomaar. En zijn ouders willen er natuurlijk niets van weten.


Heleen van den Hoven zet eerst de personages neer, op zo’n manier dat je al meteen meer wil weten. Sommigen dingen zie je misschien aankomen, maar wees gewaarschuwd: je wordt steeds weer op het verkeerde been gezet, er zijn behoorlijk verrassende wendingen, die allemaal plausibel zijn. Er vallen doden, er wordt flink wat gedanst - de tango natuurlijk -  er zijn spannende achtervolgingen, en omdat er steeds korte hoofdstukken zijn die hetgeen gebeurt vanuit andere perspectieven bekijken, blijf je het verhaal geïntrigeerd volgen.


Het boek opent met een korte memo over de tango. Het zal vaker gebeuren dat er zo’n stukje tussen de hoofdstukken staat, die steeds ook past bij het punt waarop het verhaal dan is.
Het eerste heet Mirada, en gaat over de manier waarop dansers elkaar uitnodigen om te dansen.
Vervolgens vertelt de ik-persoon over zijn angst voor de toekomst. Het kaartenhuis waarover hij droomt zal vast instorten, maar wanneer?
Volop vragen, die beantwoord moeten worden.


Dit boek is een waarschuwing voor iedereen die zich naïef op internet begeeft. Weet waar je mee bezig bent!
De vrolijke noot wordt gevormd door de tango, en daarnaast is er als leuke bijkomstigheid de zwerftocht door Nieuwegein, die je door de schrijfster voorgeschoteld krijgt.
Heleen van den Hoven (1959) debuteerde in 2019 als thrillerschrijfster. Ook schreef ze een aantal kinderboeken en een avonturenroman.


ISBN 9789461095183 | Paperback | 216 pagina's | Uitgeverij The Crime Compagnie| mei 2021

© Marjo, 16 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven