Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Renée Willems


altHet zwaard van glas
Renée Willems


Het verhaal speelt zich af op een niet nader bepaalde tijd en plaats, maar het is een typische fantasywereld: er zijn dorpen en steden waartussen mensen zich lopend, te paard of met een postkoets verplaatsen. Winkelen doet men op de markt of bij de beoefenaar van het ambacht - smid, bakker - zelf. Er zijn kastelen met een kasteelheer of koning, die de leiding heeft over een bepaald gebied. Kortom: een soort Middeleeuwen. Waar ze dan weer wel 'aftrekposten' kennen...
Het thema past ook prima bij fantasy: het gaat om de strijd tussen goed en kwaad.


In dit geval heeft koning Tomas jaren geleden het Kwaad bezworen. Met de hulp van een tovenaar en een magisch zwaard heeft hij de draak van het Kwaad gedood. Sindsdien is zijn stad rustig en welvarend, men kent geen gevaar. Daardoor trekt de stad veel plattelanders aan, die echter niet meer binnen de muren kunnen wonen.
Dat is wat Paedrenn, de beste vriendin van de overleden koningin, niet zint: als de voorraden op raken en er geen land meer is om nieuwe te verbouwen, moet het wel mis gaan. Een evenwicht lijkt haar beter. Daarom bezoekt ze het kasteel niet meer zo vaak. Maar nu heeft de koning haar gevraagd zijn enige dochter, Isolde, onder haar hoede te nemen bij een reis door het land. Isolde  moet weten waar ze straks koningin van zal zijn.


Paedrenn krijgt het voor elkaar om slechts met een enkele wachter te reizen, hetgeen betekent dat Isolde incognito reist. De wachter wordt Augustus, die een heel trouwe dienaar blijkt te zijn. Onderweg doen ze nog een gezel op: een zwerver, die letterlijk niet meer heeft dan de kleren aan zijn lijf. Hij heeft ook gaten in zijn geheugen, en heeft last van woede-uitbarstingen.
Als Paedrenn ontdekt dat de man in het gezelschap van de koning was, toen die de draak doodde, wijzigen hun plannen zich. Ze zullen proberen het evenwicht te herstellen, en moeten dus eerst de tovenaar vinden. Het avontuur begint nu pas goed.


Het is een heerlijk fantasyverhaal, het zit goed in elkaar en is spannend. Er zit romantiek in, en toverij, en pittige dialogen. Paedrenn en Isolde ontdekken wie ze zijn en waar hun talenten liggen, terwijl ze misschien ook wel de liefde van hun leven leren kennen.
De enige opmerking die ik heb is dat deze debuterende schrijfster in de valkuil is gevallen die veel beginnelingen heel moeilijk kunnen ontwijken: als het plot ten einde loopt, wordt er nog van alles uitgelegd en aan toegevoegd, waardoor het verhaal aan kracht verliest. De aandacht van de lezer is er immers niet meer bij, het avontuur is gedaan.
‘Ze leefden nog lang en gelukkig’ zonder uit te leggen hoe, is nog altijd een prima einde van een sprookje. We hoeven niet te weten hoe dat in zijn werk gaat.
De epiloog daarentegen die een eventueel vervolg belooft, is dan weer wel op zijn plaats.
Dat vervolg mag er komen!


ISBN  9789089545961| paperback |268 pagina's | Uitgeverij Elikser | 30 januari 2014

© Marjo, 11 februari  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!


Recensies

Boven