Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Katrine Engberg

Glazen vleugels
Deel 2 uit de serie Bureau Kopenhagen
Katrine Engberg


In de proloog, die zich afspeelt op zaterdag 14 oktober dood een verpleegkundige een oude man, die ze voor haar eigen gevoel uit z’n lijden verlost. Dan springen we 5 dagen terug in de tijd, naar maandag 9 oktober, als de krantenbezorger Frederik om kwart over 5 z’n bed verlaat om kranten te bezorgen. Het regent en dat maakt het een en ander niet bepaald aangenamer. Als hij de kranten gehaald heef, wil hij een koffiebroodje halen en hij zet z’n fiets tegen een fontein. Vervolgens ziet hij een lijk in de fontein drijven, hetgeen hem behoorlijk van z’n stuk brengt.


De politie komt er bij en het wordt een zaak voor rechercheur Jeppe Kørner, die inmiddels een soort relatie heeft met z’n collega Sara Saidani. Het slachtoffer blijkt een verpleegkundige met de naam Bettina Holte. Voor haar lichaam in de fontein is gedeponeerd, is ze doodgebloed.


Annette Werner heeft inmiddels een kind gekregen en is nog met zwangerschapsverlof en dat vind ze niet bijzonder prettig. Ze mist haar werk bij de politie en vraagt Jeppe naar gegevens over de moord. De naam van het slachtoffer komt haar bekend voor en ze kan het niet laten om zelf op onderzoek uit te gaan.


De volgende dag wordt er een tweede slachtoffer gevonden in een andere fontein. Ook dit slachtoffer is doodgebloed en dit keer gaat het om een man. Beide slachtoffers blijken in een privékliniek voor jongeren met ernstige psychische problemen gewerkt te hebben. Deze kliniek, met de naam De Vlinder is gesloten, nadat men in opspraak is geraakt door de zelfmoord van een patiënte. De ouders van het meisje verwijten de kliniek schuldig te zijn aan de dood van hun dochter.


Ook Esther de Laurenti duikt weer op en op een gegeven moment beland Greger, die in hetzelfde huis woont met hartproblemen in het ziekenhuis. Gezien de proloog vrees je voor het leven van Greger, die soms toch wel een beetje een mopperkont kan zijn.


In het boek het boek duiken de nodige verdachten op, die allemaal wel een reden zouden kunnen hebben om het oud personeel van De Vlinder wat aan te doen. Daarnaast is er ook nog aandacht voor de overbelasting van mensen in de zorg, terwijl ambitie en corruptie soms een grotere rol lijken te spelen dan empathie en medemenselijkheid.


ISBN 978 94 005 0987 0 | Paperback | 365 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | 2020
vertaald door Corry van Bree

© Renate, 29 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

WintereilandWintereiland
Deel 4 uit de serie Bureau Kopenhagen
Katrine Engberg


Anette Werner en Jeppe Kørner vormen samen - al drie delen lang - een duo bij de politie van Kopenhagen.
Na problemen in de privésfeer heeft Jeppe zich teruggetrokken op het eiland Bornholm, waar hij bomen omzaagt in dienst van de houtzagerij.
Als er een koffer wordt gevonden in een park in Kopenhagen met daarin een half lichaam, staat Anette er dus alleen voor. Maar ze kan haar maat maar moeilijk missen en ze belt hem op met ‘alleen maar’ de vraag om even zijn licht op de zaak te laten schijnen. Als Anette op zoek gaat naar een mogelijk slachtoffer komt ze namelijk uit op het eiland Bornholm.


Ook de alleenstaande Esther de Laurenti is op Bornholm waar ze werkt aan een biografie over een antropologe Margarethe Dybris.  Deze Margarethe is twee jaar eerder overleden, en al had Esther ooit wel contact met haar, dat was verwaterd. Toen ze de dochter, Ida, om informatie vroeg, nodigde die haar uit om naar het huis van haar moeder te komen. Daar treft ze een kamer vol papieren, notities, tekeningen en nog meer. Aan Esther de taak dat uit te zoeken. Ze concentreert zich vooral op een briefwisseling met ene Elias. Ida vertelt dat hij een collega was, met wie Margaretha trouwde om legitiem kinderen te kunnen adopteren.


Behalve Ida is er de jongere Nikolaj. Hij is een van de mogelijke slachtoffers: al drie maanden heeft niemand iets van hem gehoord.
Een andere mogelijkheid is een leraar, Jan Søgard, iemand met kind noch kraai; de schoolleiding heeft vermelding gemaakt van zijn vermissing.
Een derde is Bo Winther Tjørnelund, door zijn ouders als vermist opgegeven.
Aan Anette de taak om uit te zoeken wie van deze mannen – of misschien nog een ander? – zich in de koffers bevindt.
Een tweede koffer wordt gevonden met de andere helft van het lichaam. En wat is het motief? Waarom is deze persoon vermoord?


We volgen drie verhaallijnen, die van Jeppe, Esther en Anette, die in elkaar blijken te haken.  Katrine Engberg laat af en toe wat los, wat een mogelijke oplossing kan bieden, maar natuurlijk blijken niet alle lijntjes van belang voor de ontknoping. Dat zou te makkelijk zijn,  het blijft tot het einde toe spannend!


Als je de proloog gelezen hebt, verwacht je een heel akelig verhaal, de moordmethode is naemlijk nogal luguber. Dat valt gelukkig wel mee!
Wintereiland speelt zich af in november, het is koud en die sfeer gebruikt Engberg om de toestand nog wat toe te spitsen. Ook de rol van een streng christelijke kerk zorgt voor dreiging.
En natuurlijk is er het persoonlijke verhaal van Anette en Jeppe, maar dat is gelukkig heel minimaal.


Katrine Engberg (1975) is in Denemarken oorspronkelijk bekend als danseres en choreograaf. In 2006 maakte ze haar schrijfdebuut met een non-fictieboek. Ze werkt nog steeds als regisseur en choreograaf voor theater en televisie, maar inmiddels heeft ze ook groot succes met haar boeken. Haar thrillerserie 'Bureau Kopenhagen' over Jeppe Kørner en Annette Werner worden ook in het buitenland goed ontvangen.


ISBN 9789400513549 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Bruna| augustus 2022
Vertaald uit het Deens door Corry van Bree

© Marjo, 10 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Dodenmasker
Deel 3 uit de serie Bureau Kopenhagen
Katrine Engberg


Het boek begint met een proloog die zich afspeelt op maandag 15 april. In een vuilverbrandingsinstallatie wordt een lichaam gevonden. Vervolgens springen we naar zaterdag 13 april als rechercheurs Jeppe Kørner en Annette Werner genoodzaakt zijn om hun vrije weekend op te offeren, omdat de vijftienjarige Oscar is verdwenen. Hij is een van de kinderen van een rijke, excentrieke familie en een achtergelaten brief lijkt op de mogelijkheid van een zelfmoord te duiden.  Aan de andere kant wordt de mogelijkheid van een ontvoering ook niet uitgesloten. De familie heeft namelijk eerder dreigbrieven ontvangen, omdat het veilinghuis van de familie verdacht is geweest van prijsopdrijving, bij veilingen.


Het lichaam in de vuilverbrandingsinstallatie blijkt van Malthe Sæther, de leraar Deens van Oscar, te zijn en men vraagt zich af of Oscar eerst z’n leraar heeft vermoord en daarna zelfmoord heeft gepleegd.

 

Esther de Laurenti heeft het idee opgevat om een nieuw boek te schrijven.
Verder hebben we nog Kasper Skyttes, de vader van Iben, een klasgenoot en vriendin van Oscar. Kasper is ingenieur en werkt bij de vuilverbrandingsinstallatie, waar het lichaam van Malthe Sæther is gevonden. Jenny Kaliban is de zus van de moeder van Oscar. Zij is een kunstenares, die in een museum werkt. De sociale dienst zet haar uitkering stop, omdat men van mening is dat ze maar wat meer moet gaan werken.


Het boek is zeer spannend en het blijft lang onduidelijk wat alle personen nu eigenlijk met de zaken te maken hebben. Het is zelfs niet duidelijk of de vermissing van Oscar met de dood van Malthe te maken heeft. Op het moment dat je uiteindelijk denkt te weten hoe het een en ander in elkaar zit, blijkt het allemaal toch nog net iets anders te zijn.


ISBN 978 94 005 1353 2 | Paperback | 347 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2021
vertaald door Corry van Bree

© Renate, 2 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De krokodilvogel
Deel 1 uit de serie Bureau Kopenhagen
Katrine Engberg


Als de oude Greger ’s morgens om half 7 de vuilniszak naar beneden wil brengen, ziet hij op de eerste etage de achterdeur op een kier staan, terwijl er licht brandt. Met de punt van z’n pantoffel duwt hij de deur verder open, maar hij bedenkt zich en besluit de deur dicht te trekken, omdat hij niet gezien wil worden als een oude viezerik. In het huis wonen namelijk 2 jonge vrouwen. Als hij zich voorover buigt om het handvat beet te pakken, onderschat hij de afstand en hij verliest z’n evenwicht. Hij lijkt op een paar schoenen terecht te zijn gekomen, maar er blijken benen aan vast te zitten. Even later ziet hij overal bloed.


Rechercheurs Jeppe Kørner en Annette Werner worden er bij geroepen. De oude man, die het lichaam heeft gevonden, is naar het ziekenhuis gebracht, maar er is nog een bewoonster in het pand, een zekere Esther de Laurenti, die verhoord moet worden.


Esther de Laurenti is een gepensioneerde docente literatuurwetenschappen, die de neiging heeft om te veel rode wijn te drinken en die het plan heeft opgevat om een thriller te schrijven. Ze is de eigenares van het pand waarin de moord is gepleegd. Het slachtoffer is een van de 2 studentes die de woning op de eerste etage delen. Vreemd genoeg lijkt de moord op de moord die Esther de Laurenti in de thriller die ze aan het schrijven is, beschreven wordt. Dat maakt haar misschien een beetje verdacht, hoewel het moeilijk voor te stellen is dat een oudere vrouw een jonge studente vermoord en verminkt.


Esther de Laurenti geeft nog wel eens etentjes voor bevriende kunstenaars en schrijvers en ze zit met een aantal andere schrijvers in een soort schrijfgroep, waarbij men via internet manuscripten uitwisselt en becommentarieerd. De verdachte zou zich dus ook in die kring kunnen bevinden. De verdenking valt op Kristoffer, een vriend van Esther, die haar zangles geeft. Hij is componist en werkt in een theater en komt wat eigenaardig over. Bovendien heeft hij iets gehad met het slachtoffer. Maar dan wordt zijn lichaam op een lamp in het theater waar hij werkt, gevonden en het gaat er op lijken dat iemand indirect Esther de Laurenti wil treffen.


Het is een spannend boek geworden, dat beslist naar meer smaakt.


ISBN | Paperback | 388 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2019
vertaald door Corry van Bree

© Renate, 2 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

- Een krokodilvogel is een vogeltje dat etensresten uit de bek van een krokodil wegpikt en dat dus een symbiotische relatie met de krokodil heeft. Zoals de poetsvis een soort schoonheidsspecialist voor vissen is, is de krokodil een soort mondhygiënist voor krokodillen. -

Recensies

Boven