Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Katrine Engberg

WintereilandWintereiland
Deel 4 uit de serie Bureau Kopenhagen
Katrine Engberg


Anette Werner en Jeppe Kørner vormen samen - al drie delen lang - een duo bij de politie van Kopenhagen.
Na problemen in de privésfeer heeft Jeppe zich teruggetrokken op het eiland Bornholm, waar hij bomen omzaagt in dienst van de houtzagerij.
Als er een koffer wordt gevonden in een park in Kopenhagen met daarin een half lichaam, staat Anette er dus alleen voor. Maar ze kan haar maat maar moeilijk missen en ze belt hem op met ‘alleen maar’ de vraag om even zijn licht op de zaak te laten schijnen. Als Anette op zoek gaat naar een mogelijk slachtoffer komt ze namelijk uit op het eiland Bornholm.


Ook de alleenstaande Esther de Laurenti is op Bornholm waar ze werkt aan een biografie over een antropologe Margarethe Dybris.  Deze Margarethe is twee jaar eerder overleden, en al had Esther ooit wel contact met haar, dat was verwaterd. Toen ze de dochter, Ida, om informatie vroeg, nodigde die haar uit om naar het huis van haar moeder te komen. Daar treft ze een kamer vol papieren, notities, tekeningen en nog meer. Aan Esther de taak dat uit te zoeken. Ze concentreert zich vooral op een briefwisseling met ene Elias. Ida vertelt dat hij een collega was, met wie Margaretha trouwde om legitiem kinderen te kunnen adopteren.


Behalve Ida is er de jongere Nikolaj. Hij is een van de mogelijke slachtoffers: al drie maanden heeft niemand iets van hem gehoord.
Een andere mogelijkheid is een leraar, Jan Søgard, iemand met kind noch kraai; de schoolleiding heeft vermelding gemaakt van zijn vermissing.
Een derde is Bo Winther Tjørnelund, door zijn ouders als vermist opgegeven.
Aan Anette de taak om uit te zoeken wie van deze mannen – of misschien nog een ander? – zich in de koffers bevindt.
Een tweede koffer wordt gevonden met de andere helft van het lichaam. En wat is het motief? Waarom is deze persoon vermoord?


We volgen drie verhaallijnen, die van Jeppe, Esther en Anette, die in elkaar blijken te haken.  Katrine Engberg laat af en toe wat los, wat een mogelijke oplossing kan bieden, maar natuurlijk blijken niet alle lijntjes van belang voor de ontknoping. Dat zou te makkelijk zijn,  het blijft tot het einde toe spannend!


Als je de proloog gelezen hebt, verwacht je een heel akelig verhaal, de moordmethode is naemlijk nogal luguber. Dat valt gelukkig wel mee!
Wintereiland speelt zich af in november, het is koud en die sfeer gebruikt Engberg om de toestand nog wat toe te spitsen. Ook de rol van een streng christelijke kerk zorgt voor dreiging.
En natuurlijk is er het persoonlijke verhaal van Anette en Jeppe, maar dat is gelukkig heel minimaal.


Katrine Engberg (1975) is in Denemarken oorspronkelijk bekend als danseres en choreograaf. In 2006 maakte ze haar schrijfdebuut met een non-fictieboek. Ze werkt nog steeds als regisseur en choreograaf voor theater en televisie, maar inmiddels heeft ze ook groot succes met haar boeken. Haar thrillerserie 'Bureau Kopenhagen' over Jeppe Kørner en Annette Werner worden ook in het buitenland goed ontvangen.


ISBN 9789400513549 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Bruna| augustus 2022
Vertaald uit het Deens door Corry van Bree

© Marjo, 10 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven