Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Robin Cook


height=Infectie
Robin Cook


George Wilson is een hardwerkende vierdejaars arts-assistent. Binnenkort kan George zijn studieperiode afsluiten en zal hij eindelijk wat meer inkomen genereren. Zijn studieschuld heeft inmiddels een enorme omvang aangenomen en drukt als een loodzware last op Georges schouders. Hoe kan het dat zo’n nobel beroep zulke schulden met zich meebrengt?

Ondanks het feit dat George geen cent te makken heeft en in een armzalig appartementje woont, was hij tot voor kort gelukkig. Zijn baan schonk hem voldoening en zijn verloofde Kasey maakte hem gelukkig. Een afschuwelijke gebeurtenis maakte abrupt aan eind aan het vooruitzicht van een onbezorgde toekomst. Een paar maanden geleden trof hij Kasey dood in hun bed aan. Ergens in de uren dat George sliep, opstond en onder de douche sprong was Kasey stilletjes heengegaan. George heeft niks gemerkt, iets wat hij zichzelf nog altijd kwalijk neemt.

Hoe kan het dat Kasey zomaar stierf? Ze was weliswaar diabetespatiënt maar had haar ziekte prima onder controle. Hoe kan een gezonde, jonge vrouw zomaar uit het leven wegglippen? George kan het verlies van zijn geliefde niet verwerken. Zijn chef probeert hem te koppelen aan bevallige, vrijgezelle dames maar George heeft geen interesse. Hij stort zich op zijn werk en trekt zich buiten werktijd terug in zijn appartementje. George heeft als een kluizenaar.

Een uitnodiging van Georges oude studievriendin Paula Stonebrenner gooit zijn leven opnieuw overhoop. Paula nodigt George uit om de presentatie van een nieuwe app bij te wonen. De app iDoc zal de geneeskundige zorg naar een nieuw tijdperk voeren. Met een mengeling van verbijstering en interesse luistert George naar de sprekers op de presentatie. Het concept van iDoc klinkt hem bekend in de oren. Sterker nog: George heeft jaren geleden een soortgelijk idee met Paula besproken. Hij juicht het feit dat zijn idee tot een revolutionaire ontwikkeling heeft geleid toe maar voelt zich tegelijkertijd gepasseerd. Ook is het erg jammer dat niet de gezondheidszorg zelf maar een grote verzekeraar met de app op de proppen komt. Het uitgangpunt van George was levens te redden. Hij is bang dat het nu voornamelijk om geld verdienen draait.

Tijdens de presentatie wordt duidelijk dat iDoc de afgelopen maanden aan een grondige bètatest is onderworpen. Een groot aantal testpersonen heeft de app uitgeprobeerd. iDoc neemt een groot deel van de medische zorg op zich, neemt werkzaamheden van huisartsen over en kan zelfs bloedwaarden testen. De testpersonen hebben opmerkelijk minder aanspraak op medische zorg gemaakt. iDoc is efficiënt, bespaart tijd én geld. George beseft dat hij het logo van de app al eens gezien heeft. Het stond op de telefoon van Kasey. Zij was dus één van de testpersonen.

George is kritisch over iDoc. Het idee dat een computersysteem een groot deel van de geneeskundige zorg op zich neemt, jaagt hem angst aan. Wat als hackers toegang tot het systeem weten te krijgen? Ook Georges buurman en vriend Sal blijkt aan de bètatest deel te nemen. Sal is laaiend enthousiast over zijn “mobiele arts”. Ook Sal heeft diabetes en dankzij iDoc gaat het prima met hem. iDoc waarschuwt hem als zijn hartslag stijgt of zijn bloedsuiker daalt. Sal wil nooit meer zonder iDoc door het leven gaan. Maar dan komt Sal door een bizar ongeval om het leven. George vermoedt dat iDoc met zijn dood te maken heeft. Hij kent nu al twee bètatesters die om het leven zijn gekomen. Al snel ontdekt George dat er meer verdachte sterfgevallen zijn. Hij beseft dat hij iets groots op het spoor is. iDoc bevat een levensgevaarlijk virus. Helaas zijn de mensen die financiële belangen bij de lancering van iDoc hebben, de enigen die hem geloven…

Robin Cook heeft er een handje van ethische vraagstukken aan de kaak te stellen. In Infectie gaat hij dieper in op de problemen die de Affordable Care Act (ObamaCare) met zich meebrengt. De Affordable Care Act stelt de burgers van de Verenigde Staten verplicht een ziekenkostenverzekering af te sluiten. Een prachtig initiatief. Robin Cook toont de lezer echter ook de keerzijde van de nieuwe regelgeving. De ziekenhuizen kampen al jaren met een artsentekort en zullen door ObamaCare overspoeld gaan worden met miljoenen nieuwe patiënten.

Robin Cook heeft het onderwerp tot in de puntjes uitgewerkt. Zijn soms schokkende theorieën zetten de lezer aan het denken. Infectie is een vlot geschreven, krachtige medische thriller.

ISBN  9789400504219 | paperback | 348 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2014
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 17 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altNano
Robin Cook

Pia Grazdani houdt van haar werk. Ze werkt bij het imposante bedrijf Nano dat zich bezighoudt met nanotechnologie. Pia werkt hard. Haar doel is om microscopische nanorobots (microbivoren) te ontwikkelen die medische wonderen kunnen verrichten. Ze hoopt dat ze een manier zal vinden om haar beste vriend Will te kunnen helpen die in een coma ligt. Mede door haar toedoen belandde Will in een levensgevaarlijke situatie waarna hij werd neergeschoten.

Het enige wat Pia minder leuk vindt aan haar baan bij Nano, is het contact met haar baas Zachary Berman. Het is overduidelijk dat Berman zich tot haar aangetrokken voelt en hij dringt zich aan haar op. Berman is gewend te krijgen wat hij wil en het feit dat Pia geen interesse in hem heeft, windt hem op. Hij moet en zal zijn zin krijgen. Pia krijgt het er benauwd van.

Dan gebeurt er iets vreemds. Tijdens haar dagelijkse hardlooprondje in de omgeving van Nano ziet Pia een man bewegingsloos op de weg liggen. Pia vreest het ergste en stelt niet veel later vast dat de man niet ademhaalt en geen hartslag heeft. Terwijl Pia op de hulpdiensten wacht, gebeurt er iets onverklaarbaars. De dode man komt bij en lijkt zo fit als een hoentje! De man spreekt alleen Chinees en communiceren is nauwelijks mogelijk. Het is dan ook een hele klus om de man over te halen zich naar het ziekenhuis te laten vervoeren. Omdat de man sportkleding draagt met het logo van Nano erop, stelt Pia haar cheffin op de hoogte.

Wanneer Pia – die opgeleid is tot arts – zich samen met eerstehulparts Paul Caldwell over het mysterie van de uit de dood herrezen hardloper buigt, gebeurt er opnieuw iets opmerkelijks. Pia’s cheffin arriveert in het ziekenhuis samen met gewapende bewakers van Nano en zij nemen de hardloper mee evenals de buisjes bloed die Paul bij de Chinees had afgenomen. Pia is met stomheid geslagen. Wat is er aan de hand? Wanneer Paul het buisje bloed dat Pia stiekem had achtergehouden naar het lab stuurt, verdwijnt het. Is er opzet in het spel? Pia keert terug naar Nano en vraagt haar cheffin om een verklaring maar ze wordt met een kluitje in het riet gestuurd. Een schokkende gedachte dringt zich aan haar op: gebruikt Nano soms menselijke proefkonijnen?

Pia bracht haar jeugd grotendeels in pleeggezinnen door. Het was allesbehalve een gelukkige tijd en nu heeft Pia een hechtingsstoornis. Door deze stoornis is Pia impulsief, vertrouwt ze niemand en kan ze zich niet goed in een ander inleven. Pia laat zich dan ook door niemand terugfluiten en is vastbesloten te achterhalen waar haar werkgever zich precies mee bezighoudt. Op gewiekste wijze probeert ze tot het domein van haar baas door te dringen. Pia voelt geen angst, hoe meer ze ontdekt, hoe roekelozer ze wordt.

Deze spannende medische thriller is goed uitgedacht. Toch vind ik het verhaal niet altijd even geloofwaardig. De karakters van sommige personages worden te veel uitvergroot, bijna tot karikaturen. Ook wordt steeds benadrukt dat Pia erg op haar intuïtie vertrouwt terwijl uit het verhaal niet naar voren komt dat ze dat meer dan gemiddeld doet. Als er bijvoorbeeld iemand bewegingsloos op de grond ligt met het gezicht naar beneden, voelen we allemaal wel op onze klompen aan dat er iets niet in orde is.

Het is interessant om te lezen over nanotechnologie. Auteur Robin Cook legt het moeilijke onderwerp in heel begrijpelijke taal uit. De lezer wordt bovendien flink aan het denken gezet. Geloven we echt dat bedrijven zich klakkeloos aan alle voorgeschreven regelementen houden? Hoe ver is men bereid te gaan om een wondermiddel op de markt te brengen? Wint het grote geld en het beoogde succes het dan van de mensenrechten? Nano bevat boeiende ethische vraagstukken en een fikse dot actie.

ISBN 9789400502963 | paperback | 368 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| augustus 2013
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 29 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altDNA
Robin Cook


De Japanse wetenschapper Satoshi Machita doet een opzienbarende ontdekking waardoor stamceltechnologie een stuk minder omstreden zal gaan worden. Hij heeft deze ontdekking in eigen beheer gedaan maar de universiteit van Kyoto, waar hij werkt, probeert het patent te verkrijgen. Satoshi wordt de toegang tot zijn kantoor ontzegd. Daar liggen zijn documenten en zonder die documenten kan hij niet aantonen dat hij recht op het patent heeft. De Amerikaanse ondernemer Benjamin Corey  schiet hem te hulp. Met behulp van de yakuza steelt hij de aantekeningen, waarbij een bewaker de dood vindt, en haalt hij Satoshi en zijn familie naar Amerika. Daar wacht het grote geld.

In New York is de yakuza ook actief. Er wordt nauw samengewerkt met de maffia. Een goed geoliede samenwerking waarbij veel geld wordt verdiend. Voornamelijk in het gokcircuit. Een andere tak van de yakuza heeft banden met de Japanse regering. Zij hebben geen baat bij de verhuizing van Satoshi. Hij moet uit de weg geruimd worden zodat het patent niet in Amerikaanse handen kan vallen. Ook moeten de gestolen documenten teruggevonden worden.

Satoshi kan echter niet klakkeloos vermoord worden. Vanwege de tegenstrijdige belangen van de verschillende takken van de yakuza kan dit tot een onderlinge oorlog leiden. Dat moet absoluut voorkomen worden. Daarom moet de dood van Satoshi een natuurlijke dood lijken. De Japanners hebben hier middeltjes voor en uiteindelijk zakt de arme Satoshi op een metroperron in elkaar. Omstanders verklaren dat het leek of hij een epileptische toeval kreeg.

De moord op Satoshi wordt in eerste instantie aangemerkt als een natuurlijke dood. De daders zijn opgelucht. De klus is geklaard en een bendeoorlog is voorkomen. Maar ze hebben pech. De forensische patholoog is namelijk niemand minder dan Laurie Montgomery. Laurie heeft de reputatie zich enorm vast te bijten in haar zaken. Bij een ogenschijnlijk natuurlijke dood legt ze zich niet zomaar neer. Laurie is net terug van een lang zwangerschapsverlof, haar zoontje is ernstig ziek geweest, en meer dan gemotiveerd.

De moordenaars krijgen het benauwd evenals de maffialeden waarmee ze samenwerken. Het is van groot belang om te voorkomen dat Laurie achter de waarheid komt. Ze moet stoppen met het onderzoeken van het lichaam van Satoshi. Er moet een manier zijn om een jonge moeder af te leiden van haar werk…

Het boek begint spannend met de diefstal van de documenten en daarna wordt het korte tijd wat taai. Aanvankelijk begint het verhaal namelijk in Japan en het is een komen en gaan van personages met moeilijke namen en ingewikkelde functies. Dit is nodig om de lezer goed uit te leggen hoe de yakuza in elkaar zit. Wanhoop niet want na dit korte intermezzo verplaatst het verhaal zich naar de Verenigde Staten en wordt het prettig leesvoer.

Een verhaal met de nodige actie en schietgrage bikkels. De stijl van Cook is losjes en toegankelijk en doet mij denken aan bijvoorbeeld Grisham of Baldacci. Cook is de grondlegger van de medische thriller en schreef de afgelopen drie decennia ruim dertig boeken.

ISBN 9789022997161 | Paperback|  357 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2011
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 12 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven