De nieuwkomer
2. De kliniek
Martine Kamphuis
Sanne Molenaar werkt nog steeds in de tbs-kliniek (zie De Kliniek deel 1).
Karel, de collega met wie ze goed overweg kan, is teruggekomen ook al was hij met pensioen. Er is namelijk een onderbezetting en op een tbs-kliniek heb je niet te maken met makke lammetjes: ieder paar handen is welkom!
Maar hij is geen hoofd meer, dat is Annabella. Nieuwe bezems vegen schoon: hier waait duidelijk een andere wind. Sanne is er nog niet helemaal uit of ze het een verbetering vindt. Maar ze kan kiezen: blijven en zich erbij neerleggen of aan andere baan zoeken.
Dat tweede idee lonkt wel erg, want ze voelt zich vaak niet veilig in de kliniek.
Er gebeuren dingen die persoonlijk op haar gericht lijken. Die ene patiënt, veroordeeld wegens zedendelicten, probeert haar geregeld in een hoek te duwen. Gelukkig is er meestal op tijd hulp, maar ze is bang dat het een keer fout afloopt. Dus vindt ze het niet pluis als ze in haar eentje de medische dienst moet draaien. Ze zouden dat met z’n tweeën moeten doen, maar zoals gezegd; tekort aan personeel.
Ze is daar kwetsbaar, want de patiënten zijn meestal goed op de hoogte. Sanne schakelt dan de portier in en zijn er camera’s. Maar lekker voelt het niet.
Dan is er die ene patiënt die niet door haar behandeld wil worden. Wat zit daar achter? Ze komt met haar vragen terecht bij Wynona Post, die de lezer kan kennen van een eerdere serie thrillers.
Ook privé speelt er van alles. Ze is begonnen aan een relatie met David, en dat loopt niet zo lekker.
En wat is er met Karel, die al een hele tijd niet is komen werken?
Problemen genoeg dus. Soms wel een beetje vedel. Gebeurt dit allemaal echt in een tbs-kliniek? Pff.
Aar Martien Kamphuis is zelf psychiater en doet haar best om de wereld waar ze over schrijft zo realistisch mogelijk te houden. Dus: zo’n kliniek is geen veilige omgeving, zeker niet voor een vrouw!
Nu is Sanne niet zomaar voor een gat te vangen…
'Weet je nog dat stokpaardje van Karel Habets over de overeenkomsten tussen tbs-ers en de rest van de mensheid? Dat de onderliggende angsten en onzekerheden hetzelfde zijn? Dat het belangrijkste verschil is dat het bij gewone mensen naar binnen slaat als er iets wringt, terwijl onze patiënten het op anderen afreageren?'
Hoewel het dus vanwege het realistische element een eng verhaal is, weet Kamphuis het overtuigend te brengen. En spannend. Machtsspelletjes, intimidatie, chantage en manipulatie, het komt allemaal voorbij.
Een psychologische thriller, die je ook als standalone kunt lezen.
Martine Kamphuis (1963) werkt als psychiater/psychotherapeut en verwerkt haar vakkennis in haar boeken. Sinds ze in 2006 debuteerde met de psychologische thriller Vrij, zijn er nog zeven titels voor volwassenen verschenen.
ISBN 9789461098160 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime compagnie | februari 2024
© Marjo, 23 maart 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De kliniek
Martine Kamphuis
Na een aantal vermoeiende coschappen is Sanne dan eindelijk dokter. Het liefst zou ze gaan werken op de spoedeisende hulp, maar de banen die op die afdeling aangeboden worden lijken niet voor haar weggelegd. Dus heeft ze gesolliciteerd op een tbs-kliniek.
Ze wordt er onmiddellijk aangenomen en dat blijkt niet voor niets: er is een tekort aan hulpverleners.
Zou dat liggen aan de sfeer die er heerst? Het zijn ogenschijnlijk allemaal prima mensen maar er lijkt van alles gaande. Aanvankelijk zoekt Sanne de oorzaak deels bij zichzelf. Ook al zijn haar mannelijke collega’s niet zo positief over vrouwen - En dat is misschien een understatement - ze hebben vast wel het beste met haar voor.
Maar omdat het privé ook al niet zo lekker loopt - haar vriend Brandon is ontevreden over het feit dat ze deze baan heeft aangenomen - is Sanne onzeker. Ligt het dan toch aan haar?
‘Ze zit op de wc en het papier is op en ze doet zonder er echt bij na te denken een nieuwe rol in de houder. Ook dat verpest ze: het papier komt van onderaf in plaats van de bovenkant van de rol, zoals het hoort.
Zoals het volgens Brandon hoort.
Dat is haar patroon, weet ze ineens. Haar probleem is niet dat ze altijd alles verpest. Haar probleem is dat ze jarenlang de wc-rol heeft opgehangen zoals Brandon dat wilde. Ze paste zich aan…’
Later zal dit inzicht het keerpunt blijken te zijn. Ze gaat niet meer met zich laten sollen. Zij is de moeite waard! Ze zal haar plekje op aarde opeisen.
Het sterkt haar in de maatregelen die ze privé neemt, maar vooral ook op de tbs-kliniek.
In de ochtend werkt ze daar als arts, samen met een specialistisch verpleegkundige. Dat gaat goed, na startproblemen met de verpleegkundige, een van de mannetjesputters op de afdeling. Wat er allemaal speelt, daar komt Sanne langzaam achter en helaas dreigt ze zelf het slachtoffer te worden van al die machtspelletjes en intimidatie die uit de hand dreigen te lopen.
Natuurlijk kon ze problemen verwachten van de kant van de tbs’ers, daar zitten mannen bij die vanwege geweldsdelicten behandeld worden, andere voor seksuele delicten zoals aanranding. In een tbs-kliniek kun je vrijheid verdienen, met als gevolg dat sommige mannen buiten de kliniek werken. Als het gaat over uitzoeken wie in herhaling dreigt te vervallen en dus een bedreiging vormt, is de situatie op zijn zachtst gezegd onoverzichtelijk.
Ze is dan ook wel op haar hoede, maar haar collega’s lijken eigenlijk net zo gestoord als de patiënten.
Hoe vindt Sanne een uitweg als ze eenmaal tot haar nek betrokken is geraakt bij al die intriges? Is ze sterk genoeg, zeker gezien het feit dat ze in haar persoonlijke leven ook orde op zaken moet stellen?
Een bijzondere thriller. Het gaat niet echt om moord en doodslag. Al gebeurt er natuurlijk wel het een en ander, en lijkt iedereen schuldig, het gaat veel meer om onderlinge menselijke betrekkingen. En die tekent Martine Kamphuis uitstekend! Niet vreemd natuurlijk als je weet dat ze zelf psychiater is.
Deze psychologische thriller leest als een trein, omdat de hoofdstukken kort zijn en de spanningsboog groot doordat er steeds van alles gebeurt. Af en toe wordt er verwezen naar de coronapandemie, vanwege de maatregelen die ook hier invloed op mensen hebben.
Martine Kamphuis (1963) is dus werkzaam als psychiater. Daarnaast is ze als schrijver erg actief. Dit is na haar in 2006 verschenen debuut, de psychologische thriller Vrij ,haar tiende thriller. Daarnaast schrijft ze ook kinder- en jeugdboeken.
ISBN 9789461094681 |paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | januari 2021
© Marjo, 19 maart 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Alibi
Martine Kamphuis
De lezer is één van de weinigen die te weten komt wat de exacte naam is van hoofdpersoon WP: Wynona Post. Voor praktisch iedereen houdt ze die verder verborgen; collega's en vrienden kennen haar alleen als WP. Ze is bijna afgestudeerd psychologe en behandelt zelfstandig een aantal cliënten. Eén van hen, Josje, vertelt tijdens therapie over de moord op een studente tijdens een ontgroening. WP wordt gegrepen door het verhaal en onder het mom van een onderzoek naar ontgroeningen, zoekt ze naar de moordenaar van de jonge studente Belle. WP bijt zich graag in een onderwerp vast, is eigengereid en een vechter – geen verkeerde eigenschappen maar ze halen niet altijd het beste in mensen naar boven. Al speurend gaat ze doelbewust haar eigen weg, goede raad en fatsoensnormen negerend wanneer haar dat beter uitkomt. Ze realiseert zich niet dat ze daardoor ook de aandacht van de moordenaar op zich richt.
Kamphuis heeft niet de meest voor de hand liggende hoofdpersoon gekozen: een psychologe,hoewel ze hierbij wel dichtbij haar eigen vakgebied is gebleven. Je verwacht bij een psychologe een bepaald type: goede luisteraar, empathisch vermogen, goede raadgever. WP is in opleiding en ontbeert nog een aantal van deze typeringen. Ze is hard, fel, maar ook onzeker en sluit zich af voor de buitenwereld. Een vat vol tegenstrijdigheden, wat ze zelf voor een groot deel wijt aan haar opvoeding door hippie-achtige ouders. Daardoor is ze een buitenbeentje geworden die liever observeert dan aan het leven deelneemt.
Alibi is blijkbaar het eerste deel in een serie rondom psychologe WP, aangezien op de cover staat dat dit deel 1 is. Dat doet mij deugd omdat ik WP graag beter wil leren kennen. Dit boek diende als interessante kennismaking. Het verhaal was boeiend maar echt diepgang zat er (nog) niet in. Wel werd de spanningsboog goed opgebouwd en heb ik het boek met veel plezier gelezen, hoewel de uiteindelijke moordenaar geen verrassing was.
Naast WP wordt een aantal andere hoofdpersonen geïntroduceerd, zoals collega Joachim en politieman Hans de Rijk. Nu staan de spelers gepositioneerd, klaar voor volgende avonturen. Wat mij zal benieuwen is of de auteur WP qua karakter kan laten groeien, zowel in haar werk als privé. Als dat zo is, dan kunnen we met deze protagonist nog een paar boeiende thrillers verwachten.
Martine Kamphuis (1963) studeerde geneeskunde en heeft zich daarna gespecialiseerd in de psychiatrie en dan met name de behandeling van mensen met gedragsproblemen. Daarnaast is ze sinds 2006 actief als auteur, waarbij ze thrillers voor volwassenen afwisselt met jeugdboeken. Alibi is haar nieuwste boek en zoals de cover suggereert het eerste deel in een serie.
ISBN 9789461091321 Paperback 226 pagina's De Crime Compagnie oktober 2014
© Joananzinha, 10 november 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
‘Ik keek naar hem en het was alsof ik hem honderd keer zag, duizend keer. Duizenden beelden van datzelfde boze hoofd, tienduizenden giftige spetters werden één groot, weerzinwekkend beeld. En opeens wist ik dat het moest stoppen. Dat ik er een eind aan moest maken.’
En ze bedenkt dé manier om van hem af te komen... De perfecte moord.
In haar dagboek schrijft ze hoe alles in zijn werk gaat. De voorbereidingen, en het uitvoeren, de kleine foutjes en de onvoorziene gebeurtenissen.
Maar tenslotte is ze alleen in haar huis, en vertelt ze iedereen dat haar man haar waarschijnlijk verlaten heeft. Vreemd genoeg waarschuwt ze de politie niet, en niemand zegt dat ze dat zou moeten doen. Ook haar behulpzame buurman niet.
Linde ziet nu dat deze buurman eigenlijk wel aantrekkelijk is, en hij lijkt ook open te staan voor haar avances. Maar hij is getrouwd, en zijn vrouw is net zwanger...
Ik wil niet beweren dat het een pageturner is, maar het is een lekker spannend verhaal. Het zakt even in als ze alleen in haar huis is en ze haar buren, speciaal de buurvrouw, gaat bespieden, maar het einde is weer erg verrassend. Geslaagd debuut dus.
Paperback | 196 Pagina's | Arbeiderspers | 2006 ISBN10: 9029564016
© Marjo, februari 2007
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER