Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Val McDermid

Eenzame prooi
Tony Hill thriller 10
Val McDermid


Dit is het tiende en laatste deel van de serie over Tony Hill en Carol Jordan.


Om Carol als leider voor een nieuw politieteam aan te stellen, moest men voorkomen dat ze veroordeeld zou worden wegens dronkenschap achter het stuur. Om dit voor elkaar te krijgen gooide men het op defecte blaaspijpjes. Dit betekende echter dat er ook een paar andere mensen die dronken achter het stuur zaten, vrij moesten worden gesproken en een van hen veroorzaakte, toen hij weer eens dronken achter het stuur zat, een ongeluk waarbij 4 mensen om het leven zijn gekomen. (Later zal ook een vijfde slachtoffer overlijden.) Carol voelt zich hier schuldig over, want als men haar niet vrij had willen spreken, zou de veroorzaker van het ongeluk veroordeeld zijn en zouden er geen mensen gestorven zijn. (In hoeverre dat klopt is natuurlijk maar de vraag, want ook zonder rijbewijs kan iemand dronken achter het stuur van een auto kruipen. Niet iedere dronken bestuurder laat zich door de inname van een rijbewijs weerhouden om weer in de fout te gaan.)


Het team krijgt dit keer z’n eerste echte zaak, als het lichaam van een vrouw in een uitgebrande auto wordt gevonden. De moordenaar lijkt niets aan het toeval over te hebben gelaten. Er vallen meer slachtoffers en het team van Carol Jordan en Tony Hill staat voor een raadsel. Men lijkt niet echt verder te komen met de zaak. Het is duidelijk dat de moordenaar z’n slachtoffers vindt op bruiloftsfeesten, maar dat is dan ook zo’n beetje alles.
Het gaat altijd om alleenstaande vrouwen, die zich een beetje aan de rand van het feest bevinden. De vrouwen zijn verder heel verschillend en de moordenaar lijkt ze eerst een beetje in te palmen, door ze mee uit eten te nemen en ze uiteindelijk uit te nodigen voor een weekendje weg naar een huisje in de Dales.


Het team dreigt op een gegeven moment zelfs weer opgeheven te worden, omdat men geen resultaat boekt. Het probleem is dat de dader geen fouten lijkt te maken. Hij is goed op de hoogte van forensische opsporingsmethoden en door de slachtoffers in hun auto te verbranden wist hij alle sporen uit. Er zijn verschillende hoofdstukken waarin we de moordenaar leren kennen. Hij is door z’n partner verlaten en eigenlijk zou hij haar het liefst vermoorden, maar hij weet niet waar ze gebleven is, dus haar vermoorden wordt ook moeilijk. Hij gebruikt de moorden op z’n andere slachtoffers als een soort voorbereiding op de moord op z’n ex, die hij nog steeds hoopt te vinden.


Daarnaast zijn er nog wat andere problemen waar leden van het team mee te maken hebben. Zo is Sam Evans, de voormalige partner van Stacey Chen nog steeds uit op wraak, omdat Carol hem niet voor het team heeft gevraagd, hoewel dit eigenlijk een beetje als een nachtkaars uitgaat. Torin, de pleegzoon van Paula en Elinor, heeft zichzelf in de nesten gewerkt en dat vormt eigenlijk ook maar een dun lijntje in het verhaal, dat er net zo goed uitgelaten had kunnen worden, omdat het niets toevoegt. Het privéleven van de hoofdpersonen komt dus wel een beetje aan bod, maar zit het verhaal nergens in de weg.


ISBN 978 90 245 8076 7 | Paperback | 393 pagina’s | Luitingh Sijthoff | november 2018 
vertaald door Frank Lefevre

© Renate 8 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Doorbreek de stilte
Tony Hill thriller 9
Val McDermid


Dit is weer een Tony Hill thriller, hetgeen betekent, dat ook Carol Jordan weer van de partij is.


In het eerste hoofdstuk maken we kennis met de moordenaar, die zich richt op vrouwen, die onder andere actief zijn op sociale media en daar de nodige rotzooi naar hun hoofd krijgen. Vrouwen die zich uitspreken over vrouwenrechten en dergelijke.
De moord waarvan we min of meer getuige zijn wordt zo gepleegd, dat het op zelfmoord lijkt.


In het volgende hoofdstuk vertrekt Carol Jordan na een etentje en haar gastheer bied aan om haar naar huis te laten brengen, omdat ze niet bepaald nuchter is. Ze slaat dit af, omdat het niet ver rijden is naar haar huis, terwijl de weg die er heen leidt uitgestorven is. Helaas wordt ze aangehouden door de politie. Intussen wordt er op een bijeenkomst gepraat over een soort landelijk politieteam voor moeilijke zaken en men overweegt Carol Jordan de leiding te geven. Die zit intussen in een politiecel te wachten tot ze voor een tweede keer een blaastest kan doen. Later zal ze Tony Hill bellen met de vraag of hij haar op kan komen halen en naar huis kan brengen. Hij doet dat en zegt dat ze echt een drankprobleem heeft, hetgeen Carol ontkent. Ze zegt dat ze zonder problemen de drank kan laten staan (tja, dat lijkt iedere verslaafde die in de ontkenningsfase zit te zeggen) en spreekt uiteindelijk met Tony af dat ze een aantal dagen niet zal drinken. Tony Hill gooit op een gegeven moment alle drank die in huis is, weg, hetgeen Carol natuurlijk niet kan waarderen.


Tony Hill leest iets over een vrouw die zelfmoord gepleegd zou hebben. De vrouw, een feministe, die zich op internet uitsprak over vrouwenrechten en die met heel veel rommel en bedreigingen op sociale media te maken kreeg. Hij vraagt zich af er misschien toch iemand bij de zelfmoord betrokken is. Carol lijkt het met hem eens te zijn en hij probeert uit te zoeken of er meer vrouwen zijn die zelfmoord zouden hebben gepleegd, nadat ze op internet zich op internet hebben uitgesproken over vrouwenrechten en ze de nodige bedreigingen hebben ontvangen. Hij vindt inderdaad een tweede zaak.


Carol Jordan krijgt de opdracht om een team samen te stellen, dat zich op verschillende plaatsen bezig kan houden met complexe moordzaken. De aanklacht over dronken achter het stuur zitten verdwijnt van tafel, omdat het blaaspijpje niet goed gefunctioneerd zou hebben. Ook een drietal andere chauffeurs die op zijn gepakt, omdat ze op dezelfde avond dronken achter het stuur hebben gezeten, gaan vrijuit.


Er zijn ook hoofdstukken, waarin we de moordenaar leren kennen. Dit is een man, die op jonge leeftijd z’n moeder, die betrokken raakte bij een verkeersongeval, kwijt is geraakt. Hij is van mening dat vrouwen thuis moeten blijven om voor hun man en kinderen te zorgen en dat ze geen maatschappelijke carrière moeten ambiëren. Volgens hem leidt dit alleen maar tot ellende. Ze zullen zelfmoord plegen net als auteurs als Sylvia Plath, Virgina Woolf, Anne Sexton en anderen, die door feministen vaak als een soort helden worden gezien.


Carol Jordan kiest voor haar team de mensen die ze vertrouwd, zoals Tony Hill en Stacey Chen. Sam Evans, de partner van Stacey Chen, die ook bij de politie werkt, zal geen deel uitmaken van het team, hetgeen hij niet zo leuk vindt. Als een soort oefening besluit Carol dat men zich bezig moet gaan houden met de zelfmoorden van de vrouwen die te maken hebben gehad met bedreigingen via internet.


ISBN 978 90 245 7208 3 | Paperback | 349 pagina’s | Luitingh Sijthoff | 2016 
Vertaald door Frank Lefevre

© Renate 13 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De vervangster
Tony Hill thriller 8
Val McDermid


Carol Jordan is weg bij de politie in Bradfield en zou eigenlijk met een nieuwe baan als hoofdinspecteur in West-Mercia beginnen, maar als Jacko Vance haar broer en zijn vrouw vermoord, is haar leven een chaos. Zonder baan trekt ze bij haar ouders in. Het contact met Tony Hill heeft ze verbroken, omdat ze hem de schuld geeft van de moord op haar broer. Hij had moeten doorzien dat Jacko Vance op deze manier wraak zou willen nemen op de vrouw die verantwoordelijk was voor zijn arrestatie.


Bij haar ouders houdt ze het maar een paar weken uit en ze verhuist naar de schuur, waar haar broer en z’n vrouw dood zijn gevonden. Deze heeft ze nu geërfd en ze besluit elk spoor van wat er gebeurd is te verwijderen en er te gaan wonen.


In het eerste hoofdstuk zien we een man, die plannen maakt om de volmaakte vrouw te vinden. Hij heeft haar al op het oog en maakt plannen om haar te ontvoeren. Hij zou net als z’n vader een Aziatische vrouw kunnen nemen, maar hij wil geen postorderbruidje. Als je daarmee voor de dag komt, verlies je toch het respect van je collega’s.


Vervolgens maken we een sprong vooruit in de tijd en als Paula McIntyre voor haar eerste werkdag op bureau Skenfrith Street komt, ziet ze bij de balie een jongen staan die haar bekend voorkomt. Het is Torin, de zoon van een collega van haar vriendin. Hij komt aangifte doen van de vermissing van z’n moeder, maar de man aan de balie zegt dat men niets voor hem kan doen voor z’n moeder 24 uur vermist is. Torin is het daar niet mee eens, omdat z’n moeder niet iemand is die zonder iets te laten weten de hele nacht wegblijft. Paula besluit met de jongen te praten.


Paula is lid van het team van hoofdinspecteur Alex Fielding en wordt bij een moordzaak geroepen. Het slachtoffer is een vrouw, die in een kraakpand wordt aangetroffen en Paula denkt even dat het Carol Jordan is, met wie ze eerder heeft samengewerkt. De vrouw lijkt doodgeknuppeld te zijn en doet ook denken aan Bev McAndrew, de moeder van Torin. Ze is het echter niet. Het slachtoffer blijk Nadia Wilkowa te zijn, die al een aantal weken niet op haar werk is geweest, omdat ze voor haar moeder in Polen moest zorgen. Dat heeft ze in ieder geval aan haar werkgever laten weten. Het lijkt er echter op dat ze het land helemaal niet verlaten heeft.


Later wordt het lichaam van Bev McAndrew gevonden in de buurt van de schuur waar Carol Jordan haar intrek heeft genomen. Carol heeft van haar buurman een hond gekregen. Het is een schapenhond, die bang is voor schapen, waar de buurman dus niets aan heeft, omdat hij de hond anders misschien in moet laten slapen, neemt Carol hem, hoewel ze meer een kattenmens is.


Een bloedvlekje op de mouw van het jasje van Nadia Wilkowa blijkt van Tony Hill te zijn en Alex Fielding laat hem onmiddellijk arresteren. Paula is het daar niet mee eens en probeert Carol om hulp te vragen. Hoewel de verhouding tussen Carol en Tony Hill verstoord is, is ze het met Paula eens dat Tony niet de schuldige is.


Het is weer een spannend boek geworden, waarin natuurlijk ook aandacht is voor het verleden van de dader, terwijl ook het privéleven van de hoofdpersonen een rol speelt. Paula en haar vriendin Elinor ontfermen zich over Torin die, als blijkt dat z’n moeder dood is, niet met z’n tante, die plotseling opduikt, mee wil.
Carol Jordan en Tony Hill zijn de hoofdpersonen in een hele serie boeken van Val McDermid.
Aan het eind van het boek staat ook nog een kort verhaal van 9 pagina’s.


ISBN 978 90 218 1044 7 | Paperback | 415 pagina’s | Luitingh Sijthoff | juni 2014 
vertaald door Frank Lefevere

© Renate 14 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De man die zijn sporen wisteDe man die zijn sporen wiste
Val McDermid


Als Ross Garvie en Wee Grantie, samen met hun vrienden Tam en Tozer, besluiten een auto te stelen, weet niemand wat dit teweeg zal brengen. Veel eerder dan ze hadden verwacht, wordt de politie gewaarschuwd en tijdens een achtervolging, verongelukken ze. Drie van de jongens overleven het niet en Ross Garvie, die achter het stuur zat, raakt zeer ernstig gewond en beland in coma in het ziekenhuis. Men ontdekt dat zijn DNA overeenkomsten vertoond met DNA dat gevonden is op het lichaam van een vrouw die ruim 20 jaar geleden verkracht en vermoord is en waarvoor nooit een dader is opgepakt.


Karen Pirie van bureau Historische Zaken hoopt met dit aanknopingspunt toch weer wat verder te komen. Helaas duiken er de nodige onvoorziene problemen op, want Ross Garvie blijkt geadopteerd te zijn, maar weet dit zelf niet, omdat z’n adoptieouders dit geheim voor hem willen houden. Dat zorgt dus voor juridisch getouwtrek.


Deze zaak belandt een beetje op de achtergrond, want Karen besluit zich ook bezig te gaan houden met een zaak waar ze eigenlijk helemaal niets mee te maken heeft. Een vriendin van haar, die sociaal werkster is en die ze raadpleegt om wat wijzer te worden over de adoptiewetgeving, heeft namelijk een cliënt, die dood is aangetroffen op een bankje. Eerst denkt de politie aan zelfmoord, later gaat men er van uit dat het moord is en daarna besluit men toch weer dat het om zelfmoord gaat.


Het slachtoffer is een zekere Gabriel Abbott, die al heel lang psychische problemen heeft en van een uitkering in een arbeidershuisje woont, dat z’n broer voor hem gekocht heeft. De moeder van Gabriel blijkt in 1994 om het leven te zijn gekomen bij een bomaanslag op een vliegtuigje, waar ook een politicus, die minister voor Noord-Ierland was geweest, in zat. Daarom vermoedde men dat de IRA, of een splintergroepering bij de aanslag betrokken was. De aanslag was echter nooit opgeëist en dat vindt Karen toch wel een beetje vreemd. Ze besluit deze zaak opnieuw te onderzoeken en stuit daarbij op mensen die liever niet willen dat de waarheid aan het licht komt. Er worden zelfs een paar moordaanslagen op haar gepleegd.


Het boek kent een paar verrassende wendingen en is weer heel spannend. Er speelt ook nog iets met een groepje Syriërs, voor wie Karen zich inzet.


ISBN 978 90 245 7717 0 | Paperback | 397 pagina’s | Luitingh Sijthoff | 2017
vertaald door Frank Lefevere

© Renate 18 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De vrouw die niet opgaf
Val McDermid


Als in een oud gebouw in Edinburgh een skelet wordt gevonden, dat verborgen is in een torentje, moet Karen Pirie, rechercheur cold cases aan de slag. Dit is overigens niet de enige verhaallijn in het boek, want in de proloog wordt op Kreta een man vermoord. Deze zaak is niet zo prettig voor de mensen van het Joegoslavië-tribunaal, want het gaat om iemand die gezocht wordt voor oorlogsmisdaden. Er zijn al meer mensen vermoord voor ze voor dit tribunaal kunnen verschijnen en er moet een moordenaar zijn, die op de een of andere manier toegang heeft tot de dossiers van het Joegoslavië-tribunaal.
Alan Macanespie en z’n collega Proctor worden met deze zaak belast.


Dan is er ook nog het verhaal van Professor Maggie Blake, die ooit in Kroatië verliefd is geworden op Dimitar Petrovic, een generaal in het Kroatische leger, die later onder andere adviseur voor de NAVO is geweest. Ze is met de man getrouwd, maar 8 jaar geleden is hij plotseling verdwenen. Maggie is er van uit gegaan dat hij heimwee had naar Kroatië en dat hij daar misschien nog een vrouw en kinderen had, waar hij naar terug is gekeerd.
Zo nu en dan lezen we in een stuk in een ander lettertype het een en ander over de gebeurtenissen in Dubrovnik, als deze stad door de Serviërs belegerd wordt. Hier ontmoet Maggie Dimitar, die iedereen Mitja noemt.


Het spoor van de zaak van Karen leidt naar Kroatië, in een gebied waar wraak een gerecht is, dat koud geserveerd wordt en de geschiedenis altijd deel blijft van het heden. Hier ontmoet ze Maggie, die naar het dorp wil waar haar man vandaan komt.


Het is een spannend verhaal geworden, dat geen deel uitmaakt van een grotere serie, hoewel Karen Pirie ook al in een ander boek van de schrijfster voorkomt. Het is een psychologische thriller en dat klopt ook wel. Er is weinig echt speurwerk en de afloop is tragisch.


ISBN 978 90 245 6842 0 | Paperback | 317 pagina’s | Luitingh Sijthoff | augustus 2015
Vertaald door Yvonne de Swart

© Renate 14 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven