Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Steffen Jacobsen

TrofeeTrofee
Steffen Jacobsen


Kasper Hansen beseft dat hij gaat sterven. Hij kan alleen maar vurig hopen dat zijn vrouw Ingrid nog in leven is. Dat ze heeft kunnen ontsnappen aan de genadeloze mannen die op hen jagen. Tijdens een sportieve vakantie in het bergachtige noorden van Noorwegen zijn ze midden in de nacht overvallen en ontvoerd. Ze gingen slapen als mensen, ze werden wakker als prooi. Ze werden enkel en alleen vrijgelaten om opgejaagd te kunnen worden. Nu hebben de jagers hem gevonden. Ze zingen een strijdlied en gooien hem een zak toe. Wanneer Kasper Hansen de inhoud ziet, stort zijn wereld in. Zijn kinderen zullen zonder ouders opgroeien.


De Deense advocate Elizabeth Caspersen barst in huilen uit wanneer ze privédetective Michael Sander een dvd overhandigt. Ze kan nog altijd niet geloven wat ze heeft gezien. Op de dvd staan beelden van een groep mannen die op een man jagen. Een bang, weerloos mens. De dvd behoorde aan haar vader Flemming, een steenrijke industrieel, toe. Elizabeth is zijn erfgenaam en beschikt over een meerderheidsbelang in het familiebedrijf. Ze heeft besloten het gigantische familiefortuin op het spel te zetten. De inhoud van de dvd kan haar ruïneren maar Elizabeth heeft geen rust voor ze de waarheid kent. Was haar vader een monster? Elizabeth had de dvd kunnen vernietigen maar dat heeft ze niet gedaan. Ze wil dat Michael de waarheid achter de schokkende filmbeelden voor haar achterhaalt.


Michaels gehavende lijf verraadt dat hij het nodige heeft meegemaakt. Hij heeft een groot aantal geheime missies op zijn naam staan. Michael weet tot welke gruwelijkheden een mens in staat is. Toch heeft de inhoud van de dvd hem geschokt. Elizabeths moed staat hem aan en hij besluit met haar in zee te gaan. Wie zijn de mannen op de dvd? Michael vermoedt dat het om voormalige elitesoldaten gaat. Was Flemming een goed betalende klant? Het huis van Flemming verraadt dat hijzijn geld gebruikte om de regels aan zijn laars te lappen. Het hangt vol jachttrofeeën. Was hij het jagen op leeuwen zat?


In een ander deel van Kopenhagen moet inspecteur Lene Jensen een gezellig onderonsje met vriendinnen afbreken. Een eenendertigjarige timmerman heeft zelfmoord gepleegd. Normaliter onderzoekt Lene geen zelfmoorden maar er is iets vreemds aan de hand. Kim Anderson heeft zichzelf aan een boom in zijn tuin opgehangen. Vreemd genoeg waren zijn handen op zijn rug geketend. Daarnaast was het slachtoffer de dag voor zijn dood in het huwelijk getreden. Er klopt iets niet aan deze zelfmoord en Lene mag achterhalen wat dat is.


Lene ontdekt dat Kim niet altijd als timmerman heeft gewerkt. Hij was als soldaat diverse keren naar oorlogsgebieden uitgezonden. Kim was een doorgewinterde soldaat die volgens het leger in goede fysieke en psychische gezondheid verkeerde. Hij behoorde tot de besten in zijn vak. Zelfmoord past niet in het plaatje en dat doet de medicatie die Kim sinds een paar jaar slikte ook niet. Ook heeft Kim een litteken van een verwonding die nergens vermeld staat. Lene ontdekt dat er meer is. De computer van Kim en zijn kersverse vrouw Louise is verdwenen en bij Kims auto wordt een muziek-cd gevonden met daarop een lied dat keer op keer wordt herhaald. Een bekend nummer van Queen dat vaak als strijdlied wordt gebruikt. Wat is er toch gaande? Heeft Kim daadwerkelijk zelfmoord gepleegd of heeft iemand hem vermoord?


Michael en Lene kennen elkaar niet, maar de zaken waaraan ze werken lijken overeenkomsten te vertonen. Na een gruwelijke gebeurtenis waarbij Lene’s dochter Josephine zwaargewond raakt, worden ze met elkaar in contact gebracht. Het gaat niet alleen maar om het achterhalen van de waarheid. Het gaat om overleven. De jagers hebben een nieuwe prooi gevonden. Twee stuks, om precies te zijn.


Trofee is het debuut van de Deense auteur Steffen Jacobsen. Ik kan nauwelijks geloven dat het een thrillerdebuut is want het is enorm goed geschreven. Michael en Lene vormen een bijzonder duo. Twee eenlingen die eenzelfde doel nastreven. Michael weet niet wie de man op de dvd van Flemming Caspersen is. De lezer weet dat het om Kasper Hansen moet gaan. Hij en zijn vrouw Ingrid staan nog altijd als vermist te boek. Lene weet aanvankelijk niets over de mensenjacht maar zij weet wel dat Kim opvallend veel geld uitgaf. Zowel Lene als Michael cirkelen om de waarheid heen. De ontknoping lijkt binnen handbereik maar de waarheid zit in details verborgen wat dit verhaal, ondanks het feit dat het onderwerp vaker aan bod is gekomen, toch uniek maakt. Jacobsen laat de spanning van dit uitstekend onderbouwde verhaal torenhoog oplopen. Trofee is, net als opvolger Vergelding, een thriller van de bovenste plank.


ISBN 9789023488934 | paperback | 445 pagina's| Cargo | juni 2014
Vertaald door Carla Joustra

© Annemarie, 23 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

VergeldingVergelding
Steffen Jacobsen


Politie-inspecteur Lene heeft geen tijd om zich over het telefoontje van Ain te verbazen. De jonge vrouw klinkt angstig en beweert dat ze achtervolgt wordt. Lene probeert de huilende vrouw gerust te stellen maar de paniek van Ain heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een angstaanjagende berusting. Ain bevindt zich op metrostation Nørreport en weet wat komen gaat. Ze zal sterven. Lene hoort door de telefoon een metro naderen. Een harde gil weerklinkt, al snel gevolgd door het gegil van meerdere mensen. Er is paniek uitgebroken.


Ain is inderdaad gestorven. Ze is voor de metro gesprongen. Ain was al lange tijd depressief en belde regelmatig naar de Levenslijn, een telefonische hulpdienst voor suïcidale mensen. Regelmatig vertrouwde ze Lene – die zich na de dood van haar dochter Josefine als vrijwilligster had aangemeld – toe dat ze met een immens schuldgevoel kampte. Dat ze verantwoordelijk was voor de dood van meer dan 1000 mensen. Vreemd genoeg heeft Lene moeite te geloven dat Ain daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd. Ook al dacht het meisje regelmatig aan de dood, toen ze haar laatste telefoontje pleegde wilde ze duidelijk niet sterven.


Niemand deelt Lene’s mening. Een suïcidale vrouw heeft zelfmoord gepleegd. De zaak is zo klaar als een klontje en wordt niet verder onderzocht. Lene laat zich echter door niets of niemand weerhouden de dood van Ain nader te onderzoeken. Lene is in heel Kopenhagen beroemd en berucht om haar eigenwijsheid en ook nu doet ze haar reputatie eer aan. Gelukkig krijgt ze hulp van een oude vriend. De geharde privédetective Michael Sander is bereid naar haar te luisteren.


Ain werkte in een restaurant, niet ver van het beroemde attractiepark Tivoli. Werkte ze er ook op 17 september, toen de meest gruwelijke aanslag uit de geschiedenis van Denemarken werd gepleegd? Een zelfmoordterrorist blies zichzelf in het park op. Met hem kwamen ruim 1200 mensen om het leven. Met hun dood kwam ook een eind aan het geluk van hun vrienden en familie. Er kwam een eind aan de onbevangenheid van de Deense burgers. Moeten zij een nieuwe aanslag vrezen?


Heeft het schuldgevoel van Ain met de aanslag in Tivoli te maken? Lene kan zich nauwelijks voorstellen dat de vriendelijke, gevoelige vrouw iets met de aanslag te maken had. Ook Nazeera, Ains beste vriendin, spreekt enkel vol lof over de overleden vrouw. Volgens Nazeera kampt iedereen die op die bewuste dag in de buurt van het Tivoli was, met een soortgelijk schuldgevoel. Mensen voelen zich schuldig omdat anderen stierven en zij in leven bleven. Is het echt zo eenvoudig? Wanneer Lene een kijkje in Ains huis neemt en door onbekenden wordt overmeesterd, is haar achterdocht pas echt gewekt. Er klopt iets niet. Hield Ain iets voor haar verborgen? En weet Charlotte Falster, Lene’s baas, soms meer dan ze laat blijken?


Vergelding gaat over een onderwerp dat tegenwoordig het gesprek van de dag is: de angst voor terroristische aanslagen. Wordt er op het moment dat wij gezellig aan het avondeten zitten, boodschappen doen of nietsvermoedend een ommetje met de hond maken een aanslag beraamd? Is het nog wel veilig om een pretpark, winkelcentrum of evenement te bezoeken? Zijn we opgewassen tegen mensen die de dood niet vrezen? Die het een eer vinden hun leven te geven? Die vechten voor een doel dat wij niet goed begrijpen? Na een aanslag lijkt de aarde even stil te staan om daarna weer in beweging te komen. Het leven gaat door maar… wat gebeurt er op de achtergrond?


Hoewel het messcherp geschreven Vergelding over terroristen gaat, gaat het verhaal niet puur over een dappere agente en haar maatje die jacht op de slechteriken maken. Ook het verhaal van de terroristen komt aan bod. Steffen Jacobsen zet overtuigend maar zonder iets goed te praten uiteen hoe deze mensen tot hun daden komen. Hoe ze in hun thuislanden vreselijke dingen meemaakten. Hoe de rest van de wereld wegkeek…


Vergelding biedt een loeispannend, diepgaand en sensationeel verhaal maar houdt de lezer ook een spiegel voor. Wordt het niet eens tijd dat we ons meer om het lot van een ander bekommeren? Dat we eindelijk eens allemaal verder dan de grenzen van ons eigen land kijken? Vergelding is het tweede boek van Steffen Jacobsen. Zijn debuut – Trofee – heb ik niet gelezen en daar heb ik nu behoorlijk veel spijt van.


ISBN  9789023494393 | Paperback | 445 pagina's | Cargo | februari 2016
Vertaald door Carla Joustra

© Annemarie, 12 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven