Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Benny Baudewyns


De Antarctica theorieDe Antarctica theorie
Benny Baudewyns

Een notaris in Ukkel krijgt een brief:


‘Mijn naam is Werner Libotte. U kent mij waarschijnlijk niet, maar mijn vader Marcel Libotte, deed verschillende malen een beroep op uw studie. Ik ben dan ook zo vrij u te vragen mij te helpen…’


In de envelop zitten documenten, in een verzegelde omslag, die volgens het begeleidende briefje pas geopend mag worden op uitdrukkelijk verzoek van de schrijver. Dat moment is aangebroken, en wij lezen met de notaris mee.


Werner Libotte blijkt een ziekenverpleger in een psychiatrische inrichting. Dat was niet direct wat hij gedroomd had. Hij was getrouwd met de dochter van Pieter Moretus, en werkzaam in diens welvarende bedrijf. Hij en Vera hadden een zoontje, Wannes.
Verleden tijd: na de eerste ramp - een ongeluk waarbij allebei zijn ouders omkwamen - volgde zijn ontslag omdat hij een grove fout gemaakt zou hebben. Werner kan alle voordelen van zijn oude baan vergeten: geen pasjes, geen kredieten, geen auto, en een huis ergens achteraf op het landgoed van Moretus. Dan komt ook nog zijn zoontje om het leven bij een brand. De politie onderzoekt de zaak.
In het psychiatrisch ziekenhuis leert hij de schizofrene professor Kemper kennen. Die vertelt fantastische verhalen, die Werner eerst als fantasieën beschouwt, maar gaandeweg raakt hij gefascineerd, en wil hij op zoek naar dat Boek waar de professor het over heeft. Een boek dat de geschiedenis van het katholieke geloof op zijn grondvesten zou doen schudden.


Wat dan volgt is een zeer fantastische zoektocht: we duiken de geschiedenis in en komen bij de Egyptenaren en later Katharen en de Tempeliers; we lezen over oude kaarten (Piri Reis) en wonderlijke zaken zoals de bouw van de piramiden, waar geheimzinnige kanten aan zitten: hoe komt het dat de piramiden in Mexico zoveel lijken op die van Egypte? Is er een oude hoogstaande beschaving geweest die gehuisvest was op Antarctica? En wat staat er allemaal in dat beruchte Boek, dat steeds opnieuw verstopt en ook weer gevonden werd?
Er is sprake van een curieuze pil, en Werner krijgt hulp uit onverwachte hoek. Maar kan hij de mensen om hem heen wel vertrouwen? Moretus is een geduchte tegenstander, en die heeft geld en macht. Wat heeft Werner?


Het verhaal wordt naarmate het vordert ongeloofwaardiger, sommige dingen gaan wel erg makkelijk. Maar je weet wel dat je een fantasiethriller leest, en het hindert dan ook niet.


‘Ze sollen met ons. We worden geleid door een onzichtbare hand. Hier zijn vreemde dingen aan de hand en ze willen gewoon dat we die ontdekken.’


Dat wil de lezer ook als die eenmaal zo ver is! En de lezer wil ook weten in hoeverre het allemaal fantasie is of toch op feiten berust. Het verhaal van Rudolf Hess bijvoorbeeld. Want ook die wordt er bij betrokken.
Achter in het boek staan tips voor als je meer wil weten over de theorieën die in het verhaal verwerkt worden, over de tempeliers en de katharen bijvoorbeeld


ISBN 9789044320626   | paperback | 280 pagina's | House Of Books B.V. | maart 2008

© Marjo, 22 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven