Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Esther Verhoef

Erken mijErken mij


Het verhaal begint met een vrouw (hm, waarom neem ik dat meteen aan? Het is niet uit de tekst op te maken, al blijk ik later wel gelijk te hebben) die zich in een hotelkamer bevindt. Het blijkt een nogal precaire situatie: ze heeft een badjas aan, en zit onder het bloed. Ze is gewond, want ze sleept zich naar de deur.
Wie is deze vrouw? Waar bevindt ze zich? En wat is er gebeurd? Dat ontdekken we al snel.


Daphne Hoveling lijkt het ideale weekend Parijs te beleven: op pad met een knappe onderhoudende man, op wie ze meer en meer verliefd wordt. Maar ze is het afgelopen half jaar onder behandeling geweest omdat ze leed aan een burnout. En verderop in het verhaal ontdekken we dat ze dat ene trauma uit haar jeugd nog niet verwerkt zou hebben.
Daar wil ze nu niet aan denken. Ze wil genieten, een nieuwe liefde ontdekken, er voor gaan.
Maar de man in wiens gezelschap ze zich bevindt is haar therapeut. Etienne Segers heeft haar uitgenodigd voor een weekendje Parijs, en Daphne wordt overweldigd door de luxe waarmee ze omringd zijn. Etienne is goed gezelschap, en Daphne ontdekt dat haar verliefdheid groeit. Kan dit wel? Een hulpverlener met zijn patiënt?
En dan benadert die enge man hun tafeltje waar ze net begonnen zijn aan een luxe etentje.
Het idyllische weekend verloopt niet zoals Daphne dat gedacht had. En dat komt niet alleen door die man...


Lekker spannend verhaal. Esther Verhoef slaagt er in om zelfs in deze beperkte aantal pagina’s een spannend verhaal neer te zetten dat redelijk boeit. Vooral denk ik omdat het zich beperkt tot deze korte plot, en niet van alles erbij haalt.
Een klein boekje voor een korte treinreis.


ISBN 9789059650886  | paperback | 91 pagina's |Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek | mei 2009

© Marjo, 10 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Rendez-vous

 

Vanmorgen stond dezer schrijfster in de krant, ze heeft met haar ega een boek geschreven, in navolging van Nicci French. Of ik dat boek ga lezen? Ik heb geen goede ervaringen met "Rendez-vous".


Het is het verhaal van een jong gezin dat een huis koopt in Frankrijk. Het is oud en vervallen, het vereist een opknapbeurt die maandenlang zal duren.
Manlief stort zich helemaal in dat avontuur, en verliest vrouw en kinderen enigszins uit het oog. De kinderen passen zich na een moeilijke tijd aan, maar de vrouw, Simone, krijgt teveel op haar dak: ze moeten tijdelijk een caravan gaan wonen, en ze haat caravans; zij is natuurlijk degene die de kinderen moet opvangen; zij is ook degene die de werklui te vriend moet houden, en dat betekent: goed koken voor ze, maar ook tegen haar natuur in open staan voor dagelijkse contacten met de mannen. Na een tijdje hoort ze dat al deze mannen iets op hun kerfstok hebben; ook Peter, hun leider. Haar grootste probleem is evenwel dat ze de eerste de beste dag al als een baksteen valt voor Michel, een mooie, jonge man, die op zijn beurt verliefd wordt op Simone.
Natuurlijk gaan ze verder dan verstandig is, en natuurlijk levert dat allerlei gedraai en bedrog op. Peter, de leider van de werklui, betrapt hen, en dan is Leiden helemaal in last...


Klinkt dit als een spannend verhaal? Dan heb ik er meer van gemaakt dan het is. Het kabbelt maar door, het zit vol banaliteiten en oppervlakkig gebabbel. In het eerste hoofdstuk bevindt Simone zich in de cel. De reden daarvan wordt pas na diverse intermezzo's duidelijk, maar ook hierdoor wordt het verhaal niet spannend. Op het laatst, als je het niet meer verwacht, komt er zowaar een beetje vaart in, maar een aanrader, of een aanleiding om snel dat nieuwe boek te lezen? Nee.


Paperback | 334 Pagina's | Anthos Literaire Thrillers | 2006 ISBN: 9041410252

© Marjo, oktober 2006

Reageren? Klik hier!


Close-up


Haar vorige thriller 'Rendez-vous' vond ik niet spannend en te traag, zelfs oppervlakkig.
Maar ik geef meteen toe dat deze nieuwe thriller meer dan geslaagd is! Dit boek wil je niet wegleggen, terwijl je toch denkt te weten wat er komt.


Het verhaal wordt grotendeels verteld door Margot Heijne, een dertiger met maatje 44. Bijna lijken we in een chicklit terecht te komen, met gedoe over uiterlijkheden en gewichtsproblemen, maar niets is minder waar. Verhoef graaft dieper: natuurlijk is het uiterlijk belangrijk, maar het gaat niet om de oppervlakkige buitenkant, maar om de gevolgen die het heeft voor je zelfbeeld. Margot houdt zich bezig met het inrichten van kantoren en degelijke, maar ze is er niet tevreden over. Ze kan haar creatieve ideeën niet kwijt. De relatie die ze zeven jaar had is stukgelopen omdat hij haar bedroog. Ze is ook door hem altijd geremd: hij vond haar dik, en haar aparte smaak werd door hem naar de prullenbak verwezen. Ze is helemaal van de kaart nu ze alleen is, en boekt met een lotgenote een reisje naar Londen. Maar op het laatste moment laat haar reisgenote het afweten. Margot besluit tenslotte toch te gaan, dan maar alleen.
In het vliegtuig ontmoet ze een interessante man, hij geeft haar zijn kaartje, maar daar zal het wel bij blijven denkt ze. Ze is te onzeker van zichzelf om weer iets met een man te beginnen, ze denkt dat hij alleen maar aardig was.
Als ze aankomt in haar hotel, raakt ze echter alleen maar verder van de kaart: de man die haar incheckt is lomp en onbehouwen; haar kamertje is een ramp, de douche levert mondjesmaat water.. Uit wanhoop belt ze het nummer dat op het kaartje staat. Zo komt Leon in haar leven. Hij is kunstfotograaf, en belangrijker: heeft ook een akelige ervaring in de liefde achter de rug. Zijn verloofde Edith heeft zelfmoord gepleegd.


Er is nog een andere verteller in het boek, een man, een moordenaar. We ontdekken langzaam hoe hij de zelfmoord van Edith in scène heeft gezet, en hoe hij ook voor Margot een verrassing in petto heeft.
Naarmate de ontknoping zijn er minder tussenhoofdstukken. Heel vervelend, want je wilt als lezer weten wat hij denkt, wat hij van plan is.
Spanning is er dus volop, en wat oppervlakkigheid betreft: daar is hier ook geen sprake van. De karakters komen goed uit de verf, de thematiek is duidelijk: in hoeverre laat je een ander je leven bepalen? Wat kun je doen om je dromen te verwezenlijken?
Een literaire thriller, ja.


isbn 978904140566 Ingenaaid, 339 pagina's Verschenen: april 2007 Anthos

© Marjo, juli 2007

Reageren? Klik hier!


 

Recensies

Boven