Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sarah Lotz

De vierde dagDe vierde dag
Sarah Lotz


Op de vierde dag gaat het mis. De stroom valt uit. Ook de motoren van The Beautiful Dreamer, een groot cruiseschip, begeven het. Op een paar notoire klagers na, reageren de gasten laconiek. Ze hebben vakantie en zijn ontspannen. Een paar uurtjes zonder stroom zal de feestvreugde niet bederven. Bovendien heeft de kapitein beloofd dat de eindbestemming op tijd bereikt zal worden. Achter de schermen is het personeel echter drukker dan ooit. Vooral de beveiliging probeert zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Er is een lijk aangetroffen.


Het jonge meisje, Kelly, lijkt aan een alcoholvergiftiging te zijn gestorven. Toch kan haar dood niet zomaar als een ongeluk worden afgedaan. Iemand heeft het lichaam weggemoffeld. Iemand die meer over de dood van Kelly weet. De lezer weet om wie het gaat en ook dat deze persoon zich steeds labieler begint te gedragen. Beveiliger, en voormalig agent, Devi wil de dader zo snel mogelijk in de kraag grijpen. Hij begrijpt niet waarom zijn meerdere, Ram, het voorval zo snel mogelijk in de doofpot wil stoppen.


Personeelslid Althea bekommert zich om de gasten op het vip-dek. Ze hebben haar nodig. Haar inspanningen zullen straks ongetwijfeld met royale fooien beloond worden. De vriendinnen Helen en Elise bezorgen haar het minste werk. De vriendelijke vrouwen klagen geen moment. Althea weet niet dat de twee elkaar pas kort voor de cruise ontmoet hebben. Ze hebben via internet een zelfmoordpact gesloten. Na het innemen van een aantal slaappillen zullen ze overboord springen. Wel moeten ze wachten tot het schip weer vaart. Ze willen niet dat hun lichamen ooit nog gevonden zullen worden.


Scheeparts Jesse bekommert zich om een zieke op het vip-dek. Het gaat om het medium Celine del Ray die speciale bijeenkomsten op het schip verzorgt. Er bevindt zich een hele horde fans op het schip. Celine zit er al een tijdje apathisch bij. Heeft ze soms een hersenbloeding? Dan veert de vrouw plotseling op. Er lijkt niets meer met haar aan de hand te zijn. Alleen Maddie, Celines assistente, merkt dat haar werkgeefster niet meer dezelfde is…


Vreemd genoeg blijft het schip langer dan verwacht stilliggen. Ook al is de schade gering, de motoren weigeren te starten. Er breekt totale chaos op het schip uit en het vuil stapelt zich in razendsnel tempo op. Ook de toiletten werken niet meer, wat rampzalig is omdat het norovirus op het schip rondwaart. De geur die uit het schip opstijgt is weerzinwekkend. Alleen Celine del Ray houdt het hoofd koel. Het lijkt alsof ze precies weet wat er aan de hand is. Een aantal bijgelovige mensen beweren geesten gezien te hebben. Aanvankelijk neemt niemand hen serieus maar al snel zaaien de geestverschijningen grote paniek op het schip.


De vierde dag is een bloedstollende thriller/griezelverhaal. Auteur Sarah Lotz heeft haar eigen spookschip gecreëerd. Een schip vol doodnormale mensen die in een groep wilden veranderen op het moment dat hun dagelijkse rituelen doorbroken worden. Het feit dat ze zich op een schip bevinden, bezorgt de lezer een haast claustrofobisch gevoel. Vreemd genoeg lijkt er geen hulp vanaf het vaste land te komen. Heeft dan niemand door dat het schip niet op haar eindbestemming is aangekomen? Waarom stuit het cruiseschip niet op andere schepen en waar zijn de vliegtuigen die normaal veelvuldig het luchtruim boven het schip doorkruisen?


De vierde dag biedt vanaf de eerste bladzijde een heerlijk onheilspellende sfeer. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. De titels van de hoofdstukken vermelden niet de naam van de persoon die in dat hoofdstuk centraal staat, maar een beschrijving. Zo heten de hoofdstukken over Maddie “het hulpje van de heks” en die over de moordenaar van Kelly “De gedoemde man”. Door de ogen van de uiteenlopende personages, die allemaal iets voor de buitenwereld verborgen lijken te houden, ontstaat een steeds griezeliger verhaal. Wat is er gaande op The Beautiful Dreamer? Zal het schip de kust ooit nog bereiken? Zijn er werkelijk geesten aan boord? De ontknoping wordt op een bijzondere manier uit de doeken gedaan. Voor het lezen van deze ijzingwekkende thriller zijn stalen zenuwen nodig!


ISBN 9789023494591 | paperback | 399 pagina's| Cargo | maart 2016
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 18 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven