Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Hans Faber

De zondaarDe zondaar
Van Zandt 3
Hans Faber

Vince van Zandt is misdaadverslaggever, en deed dat werk tot voor kort met veel plezier. Maar er waait een nieuwe wind door de redactie van de krant. Het moet nu gaan over human interest. Laat Vince daar nu net een hekel aan hebben, maar na de perikelen rondom zijn laatste artikel heeft hij niet veel goodwill meer. In ieder geval niet bij de nieuwe hoofdredacteur, die Vince nu het liefst alleen bureaudienst zou willen geven.
Maar dat is niets voor hem.

Dan stuit hij op een bericht over een lichaam dat gevonden is op het strand bij Urk. Ernaast staat een tekst geschreven, in het zand. Het wekt onmiddellijk zijn interesse en hij reist af naar Urk. Het slachtoffer is een gerespecteerde Urker, lid van een van de vele gereformeerde kerken, de Orankerk.
Tegen de wens van zijn hoofdredacteur maar met hulp van stagiaire Iris duikt Vince in de zaak. Daarvoor begeeft hij zich meerdere keren naar Urk, waar de sfeer steeds grimmiger wordt. Er vallen namelijk meer slachtoffers, en op Urk willen ze absoluut geen bemoeienis van buiten.
Maar wat voor tegenstand Vince ook tegenkomt, hij geeft niet op.

Er is een proloog die zich in het verleden blijkt af te spelen. Het personage uit dat stuk breekt regelmatig in bij het hoofdverhaal. Waarom is al snel duidelijk, het verhaal gaat dan ook vooral om de naspeuringen van Vince. Over de sfeer op Urk. Het verhaal geeft een beeld van de gesloten gemeenschap die op Urk het leven beheerst. Dat leven wordt bepaald door de kerk.

Hans Faber kwam op meerdere momenten in zijn leven in aanraking met de gereformeerde gemeente. De schijnheiligheid leek daar schering en inslag te zijn: binnenshuis medebewoners kleineren of zelfs mishandelen, en dan op zondag met een uitgestreken gelaat naar de kerk gaan.
Dit is een thema van De Zondaar, als ook het zwijgen van de gemeenschap die er wel degelijk van wist.
Dat alleen al maakt het een interessant verhaal, dat ook nog gebaseerd is op een ware gebeurtenis, maar het is dus wel een thriller: spannend, met plotwendingen en addertjes onder het gras. Vooral psychologisch, maar er is genoeg actie te vinden.

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten.

ISBN 9789044366624 | Paperback | 320 pagina's | The House of Books | 24 januari 2023

© Marjo, 9 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven