Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter-Paul Dirickx


altHet Finis Terrae-schandaal
Peter-Paul Dirickx


Jean Vlaeminckx heeft zijn drie volwassen zonen bij zich geroepen om hen te informeren over de op komst zijnde erfenis. Jean heeft zijn fortuin gemaakt met een paté-fabriek. Zijn zoons hebben geen al te hoge dunk van hun vader maar zijn alle drie op komen dagen. Het grote geld lonkt.

Jean is teleurgesteld in zijn zoons. Oudste zoon Freddy heeft tien jaar geleden de fabriek overgenomen. Hij betrapte Jean op een strafbaar feit en heeft hem gechanteerd. Middelste zoon Jean-Jacques heeft een snackbar en is homoseksueel. Een flinke teleurstelling voor Jean. De jongste zoon, Gaston is een armoedzaaier met een drankprobleem. Hij woont met zijn gezin in Londen. De liefde van Jean gaat volledig uit naar zijn piepjonge vrouw Agnieska, een voormalige prostituee. Hij hoopt met haar op de valreep toch nog de perfecte zoon te krijgen. Hij wil haar dan ook het grootste deel van zijn geld nalaten.

Agnieska zal Jean echter nooit een kind schenken. Tijdens een korte onderbreking van de bijeenkomst wordt ze dood bij het zwembad aangetroffen. Iemand heeft haar met iets zwaars op het achterhoofd geslagen. Jean is ervan overtuigd dat de moord door een van zijn zoons is gepleegd. Of misschien hebben ze alle drie wel samengespannen om te voorkomen dat Agnieska er met een groot deel van de erfenis vandoor zou gaan.

Hoofdinspecteur Max Pittoors heeft een flinke klus aan het achterhalen van de waarheid. Moet hij de moordenaar in de familiekring zoeken of moet hij kijken naar zakelijke belangen? Jean is immers een invloedrijk man en Agnieska stond op het punt belangrijke aandelen in handen te krijgen. Het voormalige hoertje waar iedereen zijn neus voor op haalde, zou een machtig figuur worden. Velen gruwden bij die gedachte. Er is nog een verdachte, de toenmalige pooier van Agnieska was verliefd op haar. Kon hij het niet verkroppen dat zij niet voor hem gekozen heeft? Dan wordt er nog een moord gepleegd, opnieuw legt iemand uit de directe omgeving van Jean het loodje.

Dit boek is geschreven in het Vlaams en dat is even wennen. De onbekende woorden of vreemde vervoegingen leidden me soms even af. Het verhaal is vlot geschreven maar de auteur weet er niet altijd de vaart in te houden. Hierdoor dwaalden mijn gedachten tijdens het lezen soms af. De verhaallijn is over het algemeen goed. Klein puntje van kritiek is het feit dat een gynaecoloog in het boek aan iemand de prille zwangerschap van een ander verklapt. Ik geloof niet dat een arts zoiets doet.

Het belangrijkste thema in het boek is geld. Alles draait om de erfenis. Een ander onderwerp is de slechte band tussen Jean en zijn drie zoons. Jean beseft niet dat het vooral aan hem te wijten is dat een warm contact ontbreekt. Zijn aandacht is altijd enkel naar de fabriek uitgegaan en hij heeft nooit tijd in zijn gezin gestoken. Toen duidelijk werd dat zijn kinderen geen carrière in de fabriek ambieerden, is de belangstelling van Jean voor zijn zoons geluwd. Voor Freddy die op slinkste wijze toch in de fabriek is belandt, voelt hij slechts minnachting. Freddy heeft geen hart voor de fabriek, het gaat hem alleen maar om het geld. Jean is buitensporig rijk maar zijn kinderen moeten zichzelf maar zien te behappen. Gaston komt zelfs nauwelijks rond en woont met zijn gezin in een achterbuurt.

Het Finis Terrae-schandaal is een net debuut met een prettige verhaalsfeer. Geen bloedstollende thriller, wel een aangename misdaadroman gebaseerd op waargebeurde feiten.

ISBN 9789029578646 | Paperback | 203 pagina’s| Uitgeverij De Arbeiderspers | oktober 2011

© Annemarie, 22 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven