Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Robert Allard


Moord door blufMoord door bluf
Robert Allard


Politietekenaar Paul Guillaume weet het meteen: De man die in Hotel ’t Hof van Gelre de dood heeft gevonden, is onder verdachte omstandigheden gestorven. Het is slechts een gevoel maar Paul vertrouwt er feilloos op. Wanneer in een restaurant een vrouw sterft is Paul ervan overtuigd dat er een moordenaar rondloopt. Ruimschoots voordat de politie aan vergiftiging denkt, trekt Paul deze conclusie al. Hij ziet dat de dode vrouw een nieuwe lipstick heeft gebruikt en weet meteen dat dit het moordwapen moet zijn.

De vriendin van Paul,  juriste Cunera, weet onmiddellijk wie de moordenaar moet zijn. Ze is  vastbesloten deze man - de plaatselijke dierenarts - erbij te lappen. Ze kent de vermoorde mensen en voelt zich persoonlijk bij de zaak betrokken. Paul vraagt zich af of Cunera het wel bij het rechte eind heeft. Het lukt hem echter maar niet haar over te halen ook eens in een andere richting te zoeken. Paul is ondertussen ook gegrepen door de zaak en gaat op onderzoek uit. Hij heeft duidelijk weinig vertrouwen in de capaciteiten van zijn politie-collega’s. Er is haast geboden want de moordenaar maakt steeds meer slachtoffers. En dan vindt Paul een briefje, een dodenlijst. Hij ziet onmiddellijk dat er onderaan een heel bekende naam staat. De seriemoordenaar heeft het voorzien op iemand die Paul heel dierbaar is. Hij moet de moordenaar stoppen voordat het te laat is.

Dit spannende verhaal speelt zich af in de Achterhoek, waar ik al mijn hele leven woon. Ineens kijk ik met andere ogen naar mijn omgeving want een seriemoordenaar is niet niks natuurlijk. Dit boek is het debuut van Robert Allard, ook een geboren en getogen Achterhoeker. Hij draagt het boek op aan zijn overleden zus, die hem geïnspireerd heeft om te gaan schrijven.

De schrijfstijl van de auteur is uiterst sympathiek en hij heeft een leuk gevoel voor taal.  Het geheel had echter wel wat losser gemogen. De zinnen zijn te mooi gemaakt waardoor het verhaal stroef leest. Ook springt het verhaal regelmatig van de hak op de tak. Verder vallen er een aantal taalfouten en kromme zinnen te bespeuren.

Het verhaal is behoorlijk moeilijk te volgen. Af en toe raakte  ik zelfs helemaal de draad kwijt. De hoofdpersoon, Paul, speculeert er in het wilde weg op los en neemt zijn eigen verzinsels als waarheid aan. Wanneer een vrouw dood gevonden wordt, is doorgaans niet de eerste gedachte dat haar lipstick vergiftigd moet zijn. Ook flossen blijkt dodelijk te kunnen zijn. Het idee is leuk maar de uitwerking gaat er bij mij niet in. Het is niet overtuigend.

Deze eerste stappen in schrijversland van Robert Allard zijn nog wat wankel. Deze auteur moet nog wat groeien in het vak. Een boek schrijven met een sterke verhaallijn is nog niet zo eenvoudig. Het was wellicht beter geweest om het verhaal wat kleiner te houden. Toch wil ik de heer Allard beslist niet ontmoedigen. Wellicht kan het samenstellen van een goed en kritisch team proeflezers hem helpen bij zijn volgende boek. Een auteur is immers zo verweven met het verhaal dat hij of zij niet alle onregelmatigheden op zal merken. Er had meer aandacht aan het redigeren besteed moeten worden.

Ik sluit af met een culinaire tip die ik zelf zeker eens ga proberen. Hoofdpersoon Paul belegt zijn croissant namelijk met kokosbrood, een combinatie die ik nog nooit gegeten heb.

ISBN 9789051799996 | Paperback | 275 pagina's | Uitgeverij Gopher | oktober 2011

© Annemarie, 2 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven