Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Faye Kellerman

De vergetenen
Faye Kellerman

 

Flaptekst:
Rina Lazaris en haar echtgenoot Peter Decker, detective bij de Los Angeles Police Department, zijn geshockeerd door een incident bij hen in de buurt. Rina's synagoge is beklad met antisemitische leuzen en volgehangen met gruwelijke foto's van concentratiekampen. Als mogelijke dader wordt de 17-jarige Ernesto Golding aangewezen, een 'rijkeluisjongen' die geobsedeerd is door het verleden van zijn Poolse grootvader. Maar dan wordt Ernesto tijdens een zomerkamp voor kinderen met gedragsproblemen samen met zijn therapeuten op brute wijze vermoord.
Decker en zijn vrouw proberen de motieven achter de moord op Ernesto te ontrafelen, en er komen levensgevaarlijke geheimen boven water, over de gruwelen die de vorige generatie hebben getekend. Peter en Rina verdiepen zich in de belevingswereld van meedogenloze ouders en getraumatiseerde kinderen en de wraak die daar onvermijdelijk op volgt.


Mijn mening:
De dramatiek zoals hierboven geschetst is in het boek wel wat genuanceerder. De ouders van Ernesto Golding zijn liefhebbende ouders die niet begrijpen wat er met hun zoon is gebeurd. Het zomerkamp was deel van de afspraak die is gemaakt om te voorkomen dat de minderjarige Ernesto een strafblad zou krijgen na het bekladden van de synagoge. Waarom zou iemand hem hebben willen vermoorden? Maar was hij wel het beoogde slachtoffer of was dat Dr. Baldwin, zijn therapeut? En waar is de andere Dr. Baldwin, de vrouw van zijn therapeut? De dood van Ernesto blijkt maar een heel klein radertje in het geheel te zijn. Maar door zijn dood gaan de radertjes wel draaien en komen Peter en zijn team erachter dat de antisemitische of racistische link eigenlijk 'slechts' een zijpad is.
Het blijft niet bij de dood van Ernesto en zijn therapeuten; er volgt nog een moord en er verdwijnen mensen. En tot zijn schrik ontdekt Peter dat zijn jongste zoon Jacob meer weet over één van de verdwenen mensen.
Terwijl Rina Lazaris, als dochter van overlevenden van de holocaust, probeert te achterhalen wat de betekenis is van de foto’s die in de synagoge zijn gevonden, gaat Peter op zoek naar de waarheid achter de bloeiende praktijk van de beide Baldwins.


Ik heb weer genoten van dit boek van Faye Kellerman. Het is een later deel uit een serie boeken over Peter Decker en zijn vrouw Rina Lazaris. Het gezin is orthodox joods en in de loop van de serie kom je, naast de ontwikkelingen in het gezien, ook veel te weten over de orthodox joodse tradities. Erg interessant, naast dat het razend spannende boeken zijn.


ISBN 9789022541036 Paperback 334 pagina's | De Boekerij | mei 2005
Vertaald door Els Franci-Ekeler

© Joanazinha, februari 2008

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven