Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Steve Mosby


De 50/50 moordenDe 50/50 moorden
Steve Mosby


Een schitterend boek met een beetje een verwarrend einde.


Een man, met een duivelsmasker op, vermoord stelletjes. Hij laat hen zelf kiezen wie er bij zonsopgang dood gaat, maar voor de zon opkomt worden ze eerst gemarteld.


Mark Nelson komt als nieuweling in het team van rechercheur John Mercer en hij treft het niet met zijn eerste zaak. Een man is gemarteld en verbrand in bad teruggevonden. Als er een teken (een soort spinneweb/dromenvanger) op de muur gevonden wordt voelt Mark de spanning in het team toenemen. Het is het teken van de 50/50 moordenaar. Bij het team van Mercer gaan er alarmbellen af… waar is het tweede slachtoffer?
In een telefoontje aan het bedrijf van de vermoorde man worden 2 namen vrijgegeven: Jodie en Scott. Met dat als gegeven moeten de agenten op zoek naar de mogelijke slachtoffers en ze hebben maar tot zonsopgang de tijd. De vertwijfeling slaat toe: is het wel de 50/50 moordenaar? Waarom is zijn modus operandi gewijzigd? Wat heeft de zaak van inspecteur Hunter, de ontvoering van een baby, met hun zaak te maken?


Je wordt steeds op het verkeerde been gezet. Je denkt al vlug te weten wie de moordenaar is maar niets is wat het lijkt. De moordenaar speelt een spel maar lang is niet duidelijk wie de “echte” pionnen zijn. Pas op het allerlaatste komt er een heel snelle (en ook een ietwat verwarrende) ontknoping.
Ik wilde zeggen na een paar hoofdstukken maar dat is niet helemaal waar, eigenlijk ben je het verhaal al ingetrokken bij de eerste bladzijden. Direct met de deur in huis om het zo te zeggen. Je leeft en voelt mee met de personages, de beschrijvingen zijn levensecht en adembenemend bloedstollend. Ik moet toegeven dat ik, ondanks ik wel wat gewend ben als thrillerlezer, heel dikwijls zat te huiveren.


Ook het thema van het boek zette me aan het denken: Neem een stelletje, laat ze kiezen wie de nacht overleefd en ga ze dan systematisch martelen… Stel dat je voor jezelf gekozen hebt, en gezien de martelingen kun je niet anders, hoe leef je dan verder met die schuld?


Een echt schitterend boek. Zeker aan te raden.

ISBN 9789022993545 paperback 341 pagina's A.W. Bruna Uitgevers januari 2008

© Inge, 21 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwarte bloemZwarte bloem
Steve Mosby

We hebben de verteller, Neil Dawson, die bericht krijgt dat zijn vader - die net als zijn zoon schrijver van beroep was - zelfmoord gepleegd heeft. Maar waar is zijn laptop dan? En waarom staan er afspraken in zijn agenda?
We hebben een onbekend meisje dat ineens op straat staat. Wie is ze? Waar komt ze vandaan?
Ze heeft een tas bij zich, met een zwarte bloem er in, en wat ze vertelt, nee, dat kan niet waar zijn…
We hebben een oude man, die in een roestige bus zijn boodschappen doet, en die erg geïnteresseerd is in het verhaal dat Neil geschreven heeft.
We hebben Hannah Price, politie-inspecteur, die belast is met de zaak van de overblijfselen die onder een brug gevonden zijn: twee mensen die al jaren daar liggen. Maar precies op de plek waar Neils vader om het leven is gekomen. In het verleden van Hannah zijn geheimen, sommige kent ze zelf niet eens.
En we hebben nog een schrijver, Wiseman, die het boek ‘zwarte bloem’ geschreven heeft, waar dus alles om draait. Stukken uit dat boek komen we regelmatig tegen.
Gooi al deze verhaallijnen door elkaar, en de lezer weet niet meer waar hij het zoeken moet. Waar gaat dit boek, dat je haast een driedimensionaal boek kunt noemen, over?
Er zijn zo ontzettend veel vragen, dat je erg blij bent als tegen het einde enkele vragen beantwoord worden. Natuurlijk zit je dan al lang te speculeren hoe het zit, maar eerlijk gezegd, kwam ik er niet uit. Steve Mosby wil niet dat de lezer eerder dan hij het schrijft weet hoe de vork in de steel zit en heeft een klein gemenigheidje in het verhaal verwerkt!
Maar het is spannend, en je leest dus geboeid door.
Natuurlijk komen er moorden voor, maar zonder gruwelijke details. Het Is een verhaal over een geflipte figuur, meer geflipte figuren eigenlijk. Maar wie dat is, dat mag je zelf lezen.


ISBN 9789022999493| paperback  |291 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2011

© Marjo, 20 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven