Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

David Lawrence


Duister LondenDuister Londen
David Lawrence

Het stelletje dat haar ontdekt, hangend in een boom, zal de gruwelijke aanblik nooit meer vergeten. Haar lichaam naakt en vreemd verkleurd door de dood, haar ogen uitgepikt door vogels. Op haar lichaam staat de tekst “VIEZE MEID”.


Inspecteur Stella Mooney en haar collega’s begrijpen niets van deze moord. Waarom moest deze vrouw, een meisje eigenlijk nog, sterven? Waarom op deze manier? Hoe heeft de moordenaar het voor elkaar gekregen om het lichaam midden in Londen ongezien in een boom te hijsen?


Het koppeltje dat het tweede lichaam ontdekt, baalt vooral dat het lijk op “hun bankje” zit. Het bankje is hun geheime ontmoetingsplek want de man en vrouw vormen allebei al een koppeltje met iemand anders. Had de dode man maar op een andere bank gezeten, dan was het niet hun verantwoording geweest. Ze hopen maar dat hun partners niets te horen krijgen over hun getuigenissen.


De man op het bankje is allesbehalve vredig gestorven. Ook hij is omgebracht. Op zijn lichaam staan de woorden “VUILE LAFBEK”. Twee doden, één dader. Blijft het bij deze twee slachtoffers of zullen er meer volgen?


De lezer weet wie de dader is maar wat hem drijft is vooralsnog een raadsel. Het gaat om Gideon Woolf. Gideon is een eenzame ziel. Hij torst een zware last met zich mee. Hij is geobsedeerd door het computerspel Silent Wolf. Hij en Silent Wolf zijn in zijn geest versmolten. Net als Silent Wolf dwaalt hij door de straten van de stad, op zoek naar gerechtigheid. Hij ontdoet de stad van personen die het niet verdienen er te wonen. Zijn doelwitten zijn echter niet willekeurig gekozen. Gideon is ervan overtuigd dat juist deze personen het verdienen om te sterven. Zij moeten boeten en hij zal de boete innen.


Deze krachtig geschreven thriller biedt een overtuigend, sterk verhaal. De personages zijn intrigerend. Stella Mooney kan zich maar niet ontworstelen aan haar heftige jeugd in de beruchte wijk Harefield. Ze wil het verleden achter zich laten maar wanneer haar moeder na tien jaar weer in haar leven opduikt, lukt het haar niet om afstand te nemen. Stella’s vriend wil samen met haar een huis kopen. Hij kan zich er echter niet toe zetten haar te vertellen dat hij weer als oorlogscorrespondent aan de slag wil. Stella heeft zo haar vermoedens maar ook zij gaat een gesprek uit de weg. Ook Stella’s collega’s hebben relatieperikelen. Zo is er een collega die normaal gesproken de ene na de andere vrouw verslijt maar nu tot over zijn oren verliefd wordt. Hij schrikt ervan. Haar baas moet een relatie verbreken. Die tussen hem en de eeuwige sigaret tussen zijn lippen. Zijn hart heeft namelijk hevig geprotesteerd tegen deze verbintenis.


Ook de dader is overtuigend neergezet. Het is een man die demonen met zich meedraagt. Hij heeft een verwrongen beeld van de werkelijkheid. Wat is goed en wat is kwaad? Hij ziet zichzelf als een held met een missie, niet als een slechterik. Hoe het af gaat lopen weet hij zelf ook nog niet. Duister Londen is een pittige, heftige maar bovenal ijzersterke psychologische thriller.


ISBN 9789044512007 | paperback |383 pagina's| Uitgeverij De Geus | mei 2008
Vertaald door Lidy Pol

© Annemarie, 23 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Duister LondenDuister Londen
David Lawrence


‘De bladeren glinsterden in de felle zon alsof het licht ervanaf spatte en het meisje dacht eerst dat het de uitloop van de boomstam was die ze zag; de bladeren ruisten en bewogen en de uitloop werd een afgebroken tak die langzaam ronddraaide in de wind.’


Dat meisje zit met haar vriendje in een dubbeldekker in Londen. Ze zal deze rit nooit vergeten, hetgeen ze ziet is het naakte lichaam van een meisje dat ronddraait aan een touw in een boom. Stella Mooney, politie-inspecteur wordt belast met de zaak. Lang weten ze niet wie de dode is, maar wel ontdekken ze al snel een link met een andere moord: op een bank zit een man wiens keel doorgesneden is. Bij allebei de slachtoffers staat een tekst op hun lijf.
Stella is zelf afkomstig uit de buurt waar de slachtoffers en de dader vandaan komen. Notting Hill, Holland Park, Kensal Green en een stuk Paddington: Londen dus. Een buurt waar je optrekjes van de rijken vindt, maar ook de Strip, een hoerenbuurt.
Terwijl Stella en haar compagnons lang in het duister tasten weet de lezer al wie de dader is.


‘Hij wist dat haar leven spoedig een droevige wending zou nemen, maar hij dacht dat ze daar wel snel overheen zou komen en uiteindelijk weer gelukkig zou worden.’


Een moordenaar met een hart.  Hij is ook niet gespeend van humor, en heeft zelfs een geweten.
De spanning blijft gehandhaafd, al kennen we deze man, want Stella tast in het duister en heeft ook nog persoonlijke problemen. Behalve haar twijfelachtige afkomst heeft ze een relatie met een journalist, een oorlogsverslaggever. Er is geen personage dat niet een of ander duister geheim met zich mee draagt. Stof genoeg voor allerlei verwikkelingen zodat je aandacht er wel bij blijft!
Het is een wereld waar een hoop geld in om gaat:  drugs en  hoererij, een wereld met slachtoffers en profiteurs. Corruptie en macht, versus armoede en zien dat je je hoofd boven water houdt.
Een goed geschreven thriller, die zich afspeelt in een interessante setting, met goed uitgewerkte personages.


ISBN 9789044512007 | Paperback | 383 pagina's | Uitgeverij De Geus | mei 2008
Vertaald uit het Engels door Lidy Pol

© Marjo, 16 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven