Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Alexander Söderberg


De opvolgerDe opvolger
Alexander Söderberg


Soms kan een liefdesavontuur rampzalig uitpakken. Ook Sophie Brinkmann heeft deze harde les geleerd. Toen ze in het ziekenhuis, waar ze als verpleegster werkte, verliefd werd op een patiënt, stuurde ze haar leven onbewust in een levensgevaarlijke richting. De patiënt was niemand minder dan Hector Guzman, een beruchte drugsbaas. Sophies genegenheid voor Hector veranderde haar leven en dat van haar tienerzoon Albert voorgoed. Is er nog een weg terug naar hun oude, veilige bestaan?


Tegenwoordig maakt Sophie deel uit van een onvermoeibaar kat-en-muisspel. De politie zit achter haar en haar kersverse collega’s aan en ook de concurrentie speelt een genadeloos hard spel. Hector zelf ligt al maanden in coma. Een aanslag werd hem bijna fataal.  Alleen Hectors meest naaste medewerkers weten dat zijn leven aan een zijden draadje hangt. Alles draait immers om degene met de meeste macht. Hectors vader is vermoord dus nu is Hector de grote baas.  Als ook Hector uitgeschakeld blijkt te zijn, zal de strijd om het drugsimperium in volle hevigheid losbarsten.


Sophie beseft dat ze zichzelf in een onmogelijke positie heeft gemanoeuvreerd. Het ergste is nog wel dat niet zijzelf maar Albert de prijs heeft moeten betalen. Een stel corrupte politieagenten is er verantwoordelijk voor dat Albert de rest van zijn leven in een rolstoel zal zitten. Sophie heeft als moeder gefaald, zo voelt ze dat. Wanhopig probeert ze een manier te vinden de gemoederen in het criminele wereldje te sussen. Nadat de broer van Hector, die met zijn vrouw en kinderen een teruggetrokken leven leidde, op klaarlichte dag wordt vermoord, is de maat vol.


Tegenwoordig is Sophie een crimineel maar haar vriendelijke karakter is nog niet volledig verdwenen. Haar geloof in de medemens is nog niet verwoest. Zonder iemand over haar voornemen in te lichten, zoekt ze contact met Ralph Hanke. Hij is de grootste concurrent van Hector en een meedogenloze man. Sophie weet zeker dat hij achter de aanslag op Hectors broer zit. Tot Hankes grote verbazing vraagt Sophie hem om respijt. Is het mogelijk dat de organisaties de bloederige heksenjacht tijdelijk staken? Volgens Sophie zullen de kansen van Hanke verbeteren als hij zichzelf nu een adempauze gunt.


Sophie hoopt met heel haar hart dat haar verzoeningspoging zijn vruchten af zal werpen maar het antwoord van Hanke is luid en duidelijk. Twee medewerkers van Hector worden zonder pardon afgeknald. Sophie begrijpt dat haar poging vruchteloos is geweest. Ze is naïef geweest en tot overmaat van ramp is haar actie niet geheel onopgemerkt gebleven. En dan voltrekt zich een nieuwe ramp. Terwijl Sophie alles op alles zal moeten zetten om het leven van haar zoon veilig te stellen, zitten de politie en haar inmiddels wantrouwige collega’s haar op de hielen.


De opvolger is het tweede deel in de trilogie over Hector Guzman en Sophie Brinkmann. Het verhaal gaat meteen verder waar het in het vorige deel – De vuurdoop – eindigde. Mijn recensie over De vuurdoop is zeer lovend maar vreemd genoeg was ik het verhaal totaal vergeten, iets wat mij vrijwel nooit overkomt. Waarom is dit sterke verhaal niet blijven hangen? In De opvolger worden in sneltreinvaart tal van personages en verhaallijnen geïntroduceerd en ik begreep er aanvankelijk maar weinig van. Het duurde vrij lang voor het gevoel van verwarring voor interesse plaatsmaakte maar uiteindelijk ging ik toch overstag.


Wie De opvolger wil lezen, kan het beste bij het begin beginnen. Het verhaal komt het best tot zijn recht als het direct na het lezen van De vuurdoop gelezen wordt. Söderberg hanteert een pittige schrijfstijl en geeft het, goed uitgedachte, verhaal niet cadeau. De talrijke personages zijn uiteenlopend. De politie bestaat uit rechtdoorzee rechtshandhavers, corrupte smeerlappen en types die niet weten of ze nu goed of slecht zijn. Sophie kan bikkelhard zijn als het om het leven van haar zoon gaat maar het lukt haar niet haar gevoelige kant uit te schakelen. Dat Söderberg de menselijkheid van zijn personages niet uit het oog heeft verloren, maakt deze thriller tot veel meer dan een doorsnee misdaadverhaal. Slechte eigenschappen gaan gepaard met onverwachte genegenheid, doorzettingsvermogen of schuldgevoelens.


De opvolger is een complex verhaal dat even tijd nodig heeft om tot bloei te komen. Waarschijnlijk is de inhoud veel overtuigender als het boek direct na De vuurdoop wordt gelezen. Toch wist het verhaal mijn nieuwsgierigheid te blijven prikkelen. Mijn verwachtingen voor het derde en laatste deel in deze reeks zijn dan ook hooggespannen!


ISBN 9789023490081 | paperback | 400 pagina's| Cargo | september 2015
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 7 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe vuurdoop
Alexander Söderberg

Sophie Brinkmann kan niet ontkennen dat ze haar nieuwe patiënt graag mag. Hector Guzman heeft op zijn beurt de verpleegster ook opgemerkt. Hij vraagt haar het hemd van het lijf en Sophie geniet van zijn belangstelling. Wanneer Hector het ziekenhuis mag verlaten – hij heeft een gebroken been – houden ze contact. Sophie had de boot beter af kunnen houden. Ze weet nog niet dat haar omgang met Hector betekent dat haar vredige leventje met haar vijftienjarige zoon Albert voorgoed voorbij is.

Denk nu niet dat Hector slechte bedoelingen heeft. Integendeel. Hij is bijzonder gecharmeerd van Sophie en heeft het goed met haar voor. Hector is echter geen doorsnee man. Hij is de grootse drugsbaas van Zweden en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door een speciaal politieteam. Zijn contact met Sophie blijft niet onopgemerkt. Teamlid Lars Vinge krijgt de taak toebedeeld haar te schaduwen en af te luisteren. Het hoofd van het team, Gunilla, benadert Sophie en probeert haar over te halen informatie over de activiteiten van Hector door te spelen.

Sophie weet zich geen raad met de situatie. Ze wilde op haar gemak uitvinden of het iets zou kunnen worden tussen haar en Hector. Aantrekkingskracht is er zeker. Nu Sophie weet dat hij een gangsterbaas is, wil ze Hector uit de weg gaan. Dat is echter niet wat Gunilla wil. Sophie komt in een nachtmerrie terecht. Wanneer ze getuige is van een schietpartij, beseft ze dat ze niet meer terug kan. Ze is betrokken geraakt bij criminele praktijken. Hulp zoeken bij de leden van het politieteam is geen optie. Deze spelen een heel vuil spel en deinzen op hun beurt ook niet terug voor geweld. Alles loopt volledig uit de hand wanneer twee gewetenloze agenten het op Albert hebben voorzien. Lars Vinge - de enige agent in het team met een geweten - verliest door zijn medicijnverslaving de grip op zichzelf en raakt geobsedeerd door Sophie.

De vuurdoop is het thrillerdebuut van  Alexander Söderberg. Als scriptschrijver maakte hij televisiebewerkingen van de boeken van Camilla Lӓckberg en Åke Edwardson. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stijl van dit boek vrij filmisch is. Door de heldere beschrijvingen en situatieschetsen komt het verhaal tot leven. Het zou zo verfilmd kunnen worden en het zou me niet verbazen als dat ook gaat gebeuren.

Het verhaal is gewelddadig met haast enthousiaste beschrijvingen van wonden en verminkingen. Menigeen legt het loodje. Niet voor tere zieltjes dus. Een nog niet door mij genoemd personage is Jens, een wapenhandelaar. Het toeval wil dat hij een oude liefde is van Sophie en dat ze door Hector weer met elkaar in contact komen. Jens werpt zich op als reddende engel maar dat neemt niet weg dat hij een doorgewinterde crimineel is. Sophie weet haar liefdes niet erg goed uit te kiezen. De verhaallijnen passen goed in elkaar en bieden ruimte voor meer. En dat is precies de bedoeling van de auteur want dit boek is het eerste deel van een trilogie. En daar ben ik blij om want deze uitstekende thriller vol vaart smaakt absoluut naar meer.

ISBN 9789023473336| Paperback | 496 pagina’s| uitgeverij Cargo | september 2012
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 1 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven