Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Shannon Kirk

Methode 15/33Methode 15/33
Shannon Kirk


Ze is zestien jaar en zeven maanden zwanger. Lange tijd wist ze haar opbollende buik voor haar ouders verborgen te houden. Wijde kleding leidde de aandacht van haar zwangere lichaam af en bovendien waren haar ouders altijd druk. Het was niet moeilijk aan hun aandacht te ontsnappen. Toen ze het grote nieuws uiteindelijk met haar ouders deelde, maakte hun geschokte reactie al snel plaats voor praktische redeneringen. Het zou allemaal goedkomen. Haar kind zou liefdevol in het gezin opgenomen worden. Ze had er alleen geen rekening mee gehouden dat ze ontvoerd zou worden.


De politie denkt dat ze van huis is weggelopen. De conclusie was snel getrokken. Natuurlijk is dat niet zo. Waarom zou ze dat doen? De extra spullen die ze in haar rugzak heeft gestopt waren bedoeld voor een project op school. Het vele voedsel waarmee ze de overgebleven ruimte in de rugzak had opgevuld, is ook eenvoudig te verklaren. Ze is zwanger en heeft doorlopend honger. Ze is geen wegloper. Iemand heeft haar in een busje getrokken en meegenomen naar een groot, afgelegen gebouw. Een boerderij misschien? Opgesloten in een troosteloze kamer wacht ze op wat komen gaat.


De man die haar ontvoerd heeft, brengt haar op vaste tijden eten. Alles gaat steeds exact hetzelfde, op de minuut nauwkeurig. Al snel heeft ze door dat het een waar patroon is. Heeft haar ontvoerder soms autistische trekken of een dwangneurose?  Het is een voordeel waar ze gebruik van kan maken. Haar ontvoerder weet niet dat ze bijzonder slim is. Ogenschijnlijk wacht ze geduldig en zonder klagen op wat komen gaat maar in werkelijkheid beraamt ze een plan. Niets ontgaat haar.


FBI-agent Roger Liu en zijn collega Lola zijn de enigen die naar het vermiste meisje zoeken. Liu is gespecialiseerd in kinderontvoeringen. De reden dat hij voor dit specialisme heeft gekozen, is heel persoonlijk. Hij maakt zich grote zorgen om het meisje. Is ze ondanks of juist vanwege haar zwangerschap ontvoerd? Hij is bang dat het niet goed met haar zal aflopen. Er is al weken niets meer van haar vernomen.


Wanneer de deur van haar kamer ontgrendeld wordt en opengaat, is de ontvoerder niet altijd alleen. Soms hij heeft een man bij zich. Een arts met koude handen. Andere keren zijn er ook een andere man en een vrouw bij. Niemand heeft interesse in haar. Hun aandacht is volledig op haar dikke buik gericht. Ze willen haar baby. Zij is slechts een babyfabriek. Haar ontvoerder maakt haar al snel duidelijk dat ze afgedankt zal worden zodra ze haar kindje, een zoon, op de wereld heeft gezet.


Nog altijd beraamt ze een ontsnappingsplan. De ontvoerder onderschat de liefde die een zestienjarige voor haar ongeboren kind kan voelen. Daarnaast weet hij niet dat hij met een heel ongewone tiener te maken heeft. Ze is letterlijk in staat al haar emoties aan en uit te zetten. Het is alsof haar gevoelens met interne schakelaars zijn verbonden. Als ze bijvoorbeeld geen angst, woede of wanhoop wil voelen, zet ze de schakelaars om zodat de emoties als sneeuw voor de zon verdwijnen. De enige schakelaar waar ze geen invloed op heeft, is de schakelaar die haar liefde voor haar ongeboren kind bedient. Die staat altijd aan.


Dat ze zal proberen te ontsnappen staat vast. De lezer weet af vanaf het begin van het verhaal dat ze de ontvoering heeft overleefd. Zij is immers degene die er zeventien jaar later over vertelt. Wat echter nog niet bekend is, is wat er met haar ongeboren kind is gebeurd.


Auteur Shannon Kirk heeft gekozen voor een slachtoffer dat over een bikkelharde persoonlijkheid beschikt. In de meeste boeken over ontvoeringen staat de angst van het slachtoffer centraal. Het meisje in deze thriller voelt geen angst. Ze zal proberen te ontsnappen zonder ook maar een seconde door angst, afschuw of twijfel overmand te worden. Zal ze zelfs in staat zijn te moorden als het moet? Ze is kil, behalve als het op haar ongeboren kind aankomt. De liefde die ze voor hem voelt, maak dat je haar als lezer zonder aarzelen in je hart sluit. Ze is dapper en uniek.


Op de achterkant van het boek staat dat Methode 15/33 aan negentien landen is verkocht en wordt verfilmd. Ik wil de film absoluut zien en ik vermoed dat ik, ondanks dat ik al weet hoe het afloopt, op het puntje van mijn stoel zal zitten. Shannon Kirk heeft me met deze ongewone thriller aangenaam verrast. Haar besluit om een een hoogbegaafd zestienjarig, zwanger meisje met een emotionele stoornis (of gave) als hoofdpersoon te kiezen, is gewaagd maar uiterst succesvol. Methode 15/33 is indrukwekkend en uiterst origineel.


ISBN  9789461091796| paperback | 280 pagina's | De Crime Compagnie | augustus 2016
Vertaald door Alexandra Nagelkerke

© Annemarie, 23 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven