Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jörg Kastner


Het blauw van Rembrandt
Jörg Kastner

 

De jonge schilder Cornelis Suythof werkt als opzichter in het rasphuis te Amsterdam. Op een dag wordt een collega van hem daar zelf opgesloten. Hij heeft zijn vriendin vermoord. Cornelis snapt er niets van, hij heeft onlangs nog met die twee zitten drinken, en er leek niets aan de hand! Het is tegen de regels in, maar hij bezoekt zijn vriend, en treft hem op de rand van de waanzin. Hij mompelt iets over 'het blauw, het was het blauw'.
Cornelis heeft een vermoeden. Hebben ze immers niet pas nog een schilderij in handen gehad, geschilderd in een opvallende kleur blauw? Dat was op verzoek van een gevangene in diens cel gezet. Daarna pleegde de gevangene zelfmoord. Hij was in hechtenis omdat hij vrouw en kinderen had vermoord.
Het schilderij is nu Cornelis op zoek gaat onvindbaar..Toch blijft hij naspeuringen doen en ontmoet daarbij de politieman Katoen.
Doordat hij opdrachten aanneemt voor de kunsthandelaar van der Meulen, begint Cornelis een vermoeden te krijgen van louche zaakjes, die te maken hebben met de blauwe schilderijen.
Cornelis gaat in de leer bij de schilder Rembrandt, die op dat moment niet echt populair is, zelfs bijna bankroet. Maar het blauwe schilderij leek wel van zijn hand, en Cornelis wil er achter komen hoe dat zit. Rembrandts dochter Cornelia beheert de zaken.
Als Rembrandt ook tekenen van waanzin gaat vertonen en beweert dat zijn zoon Titus niet dood is, maar leeft, zit er voor Cornelis niets anders op dan het lijk op te graven. Maar in de kist zit een dierenskelet..waar is het lichaam van Titus? Hij wordt opgesloten als grafschenner.


Het is geen page-turner, dit boek, ik vind het vaak te simpel. De romantische scènes waarbij Cornelis en de verschillende dames die erbij betrokken zijn, lijken soapachtig en de gevechten tussen de goeden en de kwaden passen goed in jongensboeken, maar op zich biedt het boek wel ontspanning. Een actie-thriller, met een paar historische feiten. Ik vind ze te weinig uitgewerkt. En het achterliggende plot vind ik nogal ongeloofwaardig. Aardig maar niet goed, is mijn oordeel.


ISBN: 9061123844 Paperback | 344 Pagina's | Karakter Uitgevers B.V. | 2005

© Marjo, juli 2006

Reageren? Klik hier! 

Recensies

Boven