Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Schaduw van de nachtSchaduw van de nacht
Tess Gerritsen


Een klassiek begin: een jonge vrouw, op de vlucht voor haar verleden, huurt een huis aan de kust, in een klein dorp. Al snel merkt ze dat het niet pluis is in het huis. Een gothic thriller? Het begint heel sfeervol: in de mist…


‘Het uitzicht is prachtig, de zee strekt zich uit als een geslagen zilver. Er waait een zacht briesje in mijn gezicht, het strijkt als een koele kus langs mijn huid, en ik ruik het weer: de geur van de zee.
Opeens is het stil in huis. Zelfs de muizen tussen de muren zijn stil, alsof iets, iemand, hen heeft gewaarschuwd. Hannibal begint keihard te blazen en alle haartjes op mijn arm gaan rechtovereind staan.
Er is nog iemand in deze kamer.’


De vrouw is Ava Collette. Het huis, Brodie’s Watch, staat in Tucker Grove, aan de kust een eenzaam landhuis. De vorige huurster is hals over kop vertrokken, problemen in de familie, zegt de makelaar, daarom is het huis beschikbaar, al is het zomerseizoen. Aanvankelijk vindt Ava het huis te somber en kil, maar al snel verandert ze van gedachten. Ook al stikt het er van de muizen. Maar daar weet Hannibal, haar grote Main Coone, wel raad mee.


Ava schrijft een kookboek, dit keer over traditionele gerechten uit Nieuw-Engeland, al snel toegespitst op wat zeelui aten. Want Brodie’s Watch was het huis van een berucht zeeman. Kapitein Jeremiah Brodie liet het in 1861 bouwen, maar heeft er niet lang van kunnen genieten. Nog geen vijftien jaar later verdween hij met zijn schip in de golven. Maar men zegt dat zijn geest nog ronddwaalt in het huis. En Ava voelt inderdaad een aanwezigheid, en de kat gedraagt zich soms schrikachtig. Maar misschien is het stress. Ze is niet voor niets hierheen gekomen, er is iets akeligs gebeurd, waar ze het liefst niet meer aan denkt. Een schuldgevoel kwelt haar, en daarom drinkt ze veel. Dat helpt ook bij het slapen.


Dus kan het door de drank zijn dat ze een stem hoort? Een man ziet, of toch de vorm van een man?
De timmerlui die nog in het huis werken merken daar niets van. Wel vertellen ze hoe twintig jaar eerder een meisje van het balkon is gevallen. Ava hoort meer van die verhalen: ongelukken van eerdere bewoners. En dan wordt er ook nog een lijk opgevist uit de zee.


Je zou om minder dit huis, dit dorp weer verlaten, maar Ava kan dus niet terug naar huis. En na een tijdje wil ze dat ook niet meer. Het dorp bevalt haar wel. Ze heeft er al vrienden, de timmerlui, dokter Ben en de gids van het museum. Het huis met zijn geschiedenis fascineert haar. En die vreemde verschijning, sprekend Jeremiah van het schilderij, daar wil ze wel meer over weten: hij lijkt zo echt. Ze ziet hem niet alleen, ze voelt hem ook. Hij raakt haar aan, praat met haar. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet! Dus haalt ze er een geestenverjager bij, die haar waarschuwt: ze kan maar beter zo snel mogelijk uit het huis vertrekken. En dat wil Ava helemaal niet.
Is ze echt wel veilig in Brodie’s Watch? Of komt het gevaar van elders?


Zoals gezegd is het een vrij klassiek gegeven. Eigenlijk verloopt het verhaal ook volgens het geijkte stramien, er zijn niet veel verrassingen. Dat betekent niet dat het een saai verhaal is. Absoluut niet. De spanningsboog zit prima in elkaar en dat stukje erotiek zal ook menigeen aanspreken.


Tess Gerritsen (1953) een Chinees-Amerikaanse internist besloot na de geboorte van haar eerste kind te gaan schrijven. Ze debuteerde in 1986 met Call after midnight (Dicht op de hielen) en heeft inmiddels meer dan 25 thrillers op haar naam staan.


ISBN 9789044355390 | Paperback | 288 pagina’s | Uitgeverij the House of the Books | oktober 2019
Vertaald uit het Engels door Y.J. F. G. Klaasse-de Swart

© Marjo, 30 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven