Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Vertrouw op mijVertrouw op mij
Sophie McKenzie


Livy en Julia zijn al jaren beste vriendinnen. Livy’s kinderen Hannah en Zack aanbidden Julia en elke zondag lunchen de vier samen. Vreemd genoeg staan Livy en haar kinderen op een zondagmorgen voor een dichte deur. Is Julia hun afspraak vergeten? Livy kan het zich bijna niet voorstellen. Uiteindelijk laat Livy zichzelf binnen om niet veel later met de kinderen verbijsterd naar Julia te staren. Julia ligt ontspannen ogend op haar bank. Ze ziet er vredig uit maar toch is het tafereel dat Livy, Hannah en Zack aanschouwen allesbehalve gemoedelijk. De kleine Zack denkt even dat Julia slaapt maar dat is niet zo. Julia ligt dood op haar bank.


De dood van Julia slaat in als een bom. Livy, Hannah en Zack zijn ontroostbaar. Livy’s echtgenoot Will is op zakenreis maar keert zo snel mogelijk naar huis terug om zijn gezin bij te staan. Omdat Julia nog maar zesendertig jaar oud was en zo plotseling is gestorven heeft de politie het sterfgeval onderzocht. Ze komen met een conclusie die haast nog harder aankomt dan het bericht van haar dood. Julia heeft zelfmoord gepleegd. Eerst heeft ze pillen geslikt, daarna heeft ze zich op een fles drank gestort. Julia heeft vrijwillig voor de dood gekozen.


Livy kan het niet geloven. Julia bruiste van de levenslust en sprak vol enthousiasme over haar nieuwe vriend. Julia’s familie, met wie Julia geen goede band had, reageert vol nauwelijks verholen woede. Volgens hen was Julia helemaal niet vrolijk. Ze was een moeilijk en egoïstisch persoon en zelfmoord plegen was typisch iets voor haar. Livy weet ook wel dat Julia de makkelijkste niet was maar toch gelooft ze geen moment dat haar vriendin zichzelf van het leven heeft beroofd. Julia hield van het leven. Ze hield van Zack en Hannah. Julia zou nooit gewild hebben dat de kinderen haar lichaam zouden vinden. Livy staat er echter alleen voor. Zelfs haar man Will vindt dat ze zich bij de zelfmoord van Julia neer moet leggen.


Kort voor haar dood stuurde Julia een sms naar Livy. Het bericht luidde als volgt: “Bel me ajb. Moet met je praten.” Wilde Julia soms afscheid nemen? Livy denkt dat er iets anders aan de hand was. Julia had vast iets belangrijks ontdekt. Misschien is ze daarom wel vermoord. Zou het te maken hebben gehad met de moord op Livy’s zus Kara? Vijftien jaar geleden kwam het meisje om het leven na een avondje stappen en Julia was nog altijd naar haar moordenaar op zoek. Destijds was Julia de beste vriendin van Kara. Na Kara’s dood zijn Julia en Livy naar elkaar toe gegroeid. Livy weet nog altijd zeker dat Julia geen zelfmoord heeft gepleegd. Kort na de uitvaartdienst vindt Livy een bondgenoot in Julia’s nieuwe vriendje Damian.


Tot Livy’s grote verbazing blijkt Damian al een half jaar samen met Julia te zijn geweest. Julia heeft hem nooit aan Livy voorgesteld en Livy wist zelfs zijn naam niet. Volgens Damian was de relatie serieus en stond er zelfs een huwelijk op stapel. Waarom wist Livy dat niet? Waarom heeft Julia zo iets belangrijks voor haar verzwegen? Hoe goed kende ze haar beste vriendin eigenlijk? Ondanks het verbazingwekkende nieuws van Damian gelooft Livy nog altijd dat Julia vermoord is. Samen met Damian gaat ze op onderzoek uit.


De lezer weet inmiddels dat de kans groot is dat Julia inderdaad is vermoord. Er bevindt zich een zeer gestoord individu in de omgeving van Julia. Hij deelt zijn griezelige gedachten en herinneringen met de lezer maar verzwijgt zijn identiteit. Wel is duidelijk dat de man niet alleen Julia en Kara kende maar ook weet wie Livy is. Het moet iemand zijn die Livy goed kent. Is het Damian? Wanneer Livy op informatie stuit die haar vertrouwen in Will ernstig beschadigd, kan het verhaal eigenlijk alleen nog maar slecht aflopen.


Ook in het boek Sluit mijn ogen kiest auteur Sophie McKenzie voor een personage dat er alleen voor staat. Heeft Sophie McKenzie een voorkeur voor sterke vrouwen die op hun eigen gevoel vertrouwen? Haar keuzes hebben in ieder geval al twee spannende thrillers opgeleverd. Vertrouw op mij is spannend, mysterieus en een tikje smeuïg. Oké, het is soms misschien wat vergezocht maar wie net als ik liever de confrontatie aangaat dan de andere kant opkijkt, zal volledig in dit meeslepende verhaal opgaan!


ISBN 9789400502543 | paperback | 416 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2015
Vertaald door Guus van der Made

© Annemarie, 5 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven