Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Allesophet spelAlles op het spel
Sophie Hannah


Wie is die vrouw die Justine lastigvalt met akelige telefoontjes? Justine had zich heilig voorgenomen om van Nietsdoen haar nieuwe beroep te maken. Zij heeft in Londen alles achtergelaten, inclusief haar telefoon. Geen oude contacten meer, een definitieve breuk met haar oude leven, dat wil ze. Gelukkig hadden Alex, haar man, en haar veertienjarige dochter er geen probleem mee om ergens in Devon een nieuw huis te kopen en opnieuw te beginnen.


Onderweg naar haar nieuwe leven is er maar één ding dat haar dwarszit: wat is er met dat huis langs de snelweg waar haar oog op valt als ze in de file staan? Pas na maanden vertelt dochter Ellie haar een logische verklaring en zou Justine het kunnen loslaten. Intussen weet Justine dat het Nietsdoen haar niet gegund is. De telefoontjes zijn tot daar aan toe, het gaat helemaal niet goed met Ellie. Sinds zij op de nieuwe school zit, lijkt ze zich in zichzelf terug te trekken. Ze maakt zich zorgen om ene George. Hij is ten onrechte van school geschorst, vertelt ze haar ouders. 


Justine neemt meteen de rol van bezorgde moeder op zich, ten behoeve van beide jongeren. Tegelijk vindt ze Ellie veel te jong voor zo’n heftige vriendschap. Of is het al meer dan dat? Nog vreemder is het als de directrice van de school haar vertelt dat er helemaal geen George bestaat!  Intussen worden de bedreigingen heftiger, Alex wil de politie er bij halen. Maar die kunnen niet veel met de vage gegevens, dus gaat Justine zelf op zoek. Bij haar onderzoek gebruikt ze het verhaal dat haar dochter schrijft voor een schoolopdracht. Een heel vreemd verhaal, dat ze zelf niet verzonnen kan hebben, denkt Justine.


Of Agatha Christie ooit het mysterie van de gesloten kamer in een van haar boeken gebruikt heeft, weet ik niet, maar het is wel duidelijk dat deze beroemde schrijfster een inspiratiebron is voor Sophie Hannah. De laatste heeft dan ook enkele boeken geschreven onder diens naam, zoals Alles Op Het Spel een mysterie van het zuiverste water is.  Alles en iedereen in haar nieuwste thriller draait en kronkelt, de feiten zijn leugens en leugens blijken feiten. Het is een - bijna - onontwarbare mix van verhaallijnen, waarbij je er geen moment zeker van kan zijn dat het allemaal klopt. Want de vertelster is onbetrouwbaar. 


Zij maakt zich druk over de anonieme telefoontjes en de bedreigingen, maar tegelijk weet de lezer dat haar beroep het maken van televisiedrama’s is. Was. Misschien is het verhaal van de beller wel de waarheid? Het verhaal dat Ellie schrijft speelt een belangrijke rol: is het een verzinsel? Of is het een waargebeurd verhaal? Het gaat over moord, binnen een nogal eigenaardig gezin, en lijkt nogal onwaarschijnlijk. Maar Justine neemt het aan voor zoete koek, omdat het klopt met wat er gebeurt. En er is nog een ander verhaal dat binnen het hoofdverhaal wordt verteld. Wat is de betekenis daarvan? Je blijft dus met de nodige vragen zitten als je het boek met een zucht dicht slaat. Zeker, het verhaal is afgerond, maar…


ISBN 9789026140365 | paperback |464 pagina's | Uitgeverij de Fontein |september 2016

© Marjo, 19 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven