Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het laatste offerHet laatste offer
Simone van der Vlugt

 

Kijk, “Het laatste offer” is natuurlijk een boek van Simone van der Vlugt en dat staat garant voor een “lekker-weglees-boek”. Maar de zin op de achterkant van het boek “Het laatste offer is een avontuurlijke en zeer beklemmende psychologische thriller” vind ik echt te veel van het goede.


Allereerst het verhaal. De 26-jarige Birgit woont in Alkmaar, werkt bij een makelaar en leeft een normaal leven. Wel heeft zij een gecompliceerde verhouding met haar ouders en haar zus, zoals in de loop van het boek steeds duidelijker wordt. Op een dinsdag ontmoet zij in de uitgaansgelegenheid Atlantis Jef, een 30-jarige reisfotograaf. Het klikt en zij brengen twee nachten en een hele dag met elkaar door. En dan is Jef opeens verdwenen zonder meer achter te laten dan wat kruimels op het aanrecht. Als ze hem later op weet te sporen begint het avontuur.
Jef is de zoon van Nicolaas Bogaards, een archeoloog met nogal afwijkende theorieën, die een maand geleden een grote ontdekking gedaan heeft bij de opgravingen in Karnak in Egypte. Sinds die tijd heeft Jef geen contact meer met hem kunnen krijgen. Als hij met zijn auto klemgereden wordt en bovendien het gevoel krijgt dat hij in de gaten gehouden wordt, vermoedt hij dat er iets buitengewoon vreemds aan de hand is. En dat klopt. Na een wilde achtervolging in Alkmaar vertrekken ze naar Egypte. Daar blijkt dat Jefs vader inderdaad spoorloos verdwenen is en de opgraving waar hij werkte gesloten is voor buitenlanders en streng bewaakt wordt. Op zoek naar de verdwenen archeoloog reizen ze, voortdurend achtervolgd door een duistere man, door Egypte. Uiteindelijk leidt het spoor naar Frankrijk, waar de ontknoping plaatsvindt.


Het is jammer dat ook Simone van de Vlugt zich heeft laten meeslepen door de belangstelling voor thrillers die gebaseerd zijn op duistere, liefst esoterische, geheimen uit het verleden. De kracht van haar twee vorige thrillers lag voor mij nu juist in het spannend kunnen beschrijven van de alledaagse, Nederlandse werkelijkheid.
In die boeken kwam ook het psychologische aspect veel beter tot zijn recht. In “Het laatste offer” worden de problemen van Birgit en haar familie en de oorzaak daarvan af en toe aangestipt, maar ze blijven er een beetje bijhangen. Heel jammer, want het onderwerp is zeer de moeite waard.
Dat ze ook prachtig en boeiend kan schrijven over geschiedenis heeft ze met haar jeugdboeken wel bewezen.
Ik hoop dan ook dat ze zich in het vervolg aan één van de twee genres zal houden: óf een historisch (jeugd)boek, prachtig, óf een spannend boek zoals “De reünie” en “Schaduwzuster”, ook de moeite waard.


Uitgeverij Anthos, 2007 311 bladzijden ISBN 978 90 414 1172 3 (gebonden) ISBN 978 90 414 0968 3 (paperback)

© janna, maart 2007

Reageren? Klik hier!


Recensies

Boven