Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het pakketHet pakket
Sebastian Fitzek


Wat haar die nacht is overkomen, heeft haar leven verwoest. Emma Stein is van een succesvolle psychiater in een trillende hoopje mens veranderd. Al zes maanden durft ze haar huis niet te verlaten maar ook binnen voelt ze niet langer de warmte het gezellige huis haar eens bood. Emma is bang. Doodsbang. Sinds de onbekende haar hotelkamer binnendrong, haar haren afschoor en haar vervolgens bruut verkrachtte, heeft ze zich geen seconde meer veilig gevoeld.


De nacht dat alles veranderde heeft de onbekende haar niet alleen haar onbezorgdheid afgenomen. Ook aan Emma’s prille zwangerschap kwam een eind. Haar echtgenoot Philipp is lief en geduldig maar toch heeft Emma het gevoel dat er iets is veranderd. Neemt Philipp haar wel serieus? Neemt überhaupt iemand haar serieus? Emma is wel eens op een leugen betrapt maar het kan toch niet zo zijn dat er wordt getwijfeld aan wat haar die vreselijke nacht is overkomen?


Er zijn tegenstrijdigheden. Niemand heeft Emma die nacht gezien en het kamernummer van de hotelkamer blijkt helemaal niet te bestaan. Zelfs bij Emma slaat de twijfel toe. Als psychiater weet ze hoe de menselijke geest in elkaar zit. Kan het zijn dat ze aan wanen lijdt? Houdt haar eigen geest haar voor de gek? Emma weigert dat te geloven. Ze heeft haar haren zelf niet afgeschoren en ze heeft ook geen einde aan haar zwangerschap gemaakt. Bovenin is ze niet de enige. De laatste tijd zijn meerdere vrouwen in hotelkamers ten prooi gevallen aan een man die in de pers de “Kapper” wordt genoemd omdat hij zijn slachtoffers van hun hoofdhaar ontdoet. Alleen Emma heeft het overleefd.


Emma is bang dat de Kapper terug zal komen om haar alsnog te vermoorden. Wanneer onverwacht de bel gaat, vecht ze dan ook tegen de paniek. Is hij het? Omdat Emma het gezicht van haar verkrachter niet heeft gezien, meent ze in iedereen de dader te herkennen. Emma onderdrukt de tranenvloed die zich aan haar opdringt en sleept zichzelf naar de voordeur. Hoewel het huis tegenwoordig zwaar beveiligd is, durft ze niet te geloven dat de verkrachter zich door iets als een alarmsysteem laat tegenhouden. Dat haar hond Samson niet gromt stelt haar enigszins gerust. En dan glijdt de angst van haar af. Het is de postbode maar. Hij heeft pakketjes bij zich.


Opgelucht doet Emma open. Ze kent postbezorger Salim goed en ze verwacht inderdaad een aantal pakketjes. Ook Samson is blij want Salim geeft hem altijd een hondenkoekje. Salim overhandigt Emma een aantal internetbestellingen en een krat met boodschappen. Vervolgens stelt hij haar een onschuldige vraag die haar de stuipen op het lijf jaagt. Is Emma bereid een pakket voor een buurman aan te nemen? Emma wil weigeren. Als ze het pakket aanneemt zal het geluid van de bel op korte termijn normaals door het huis schellen. Ze zal de paniek nogmaals moeten onderdrukken en de deur moeten openen. Emma wil het pakket niet aannemen maar het lukt haar niet de vriendelijke Salim iets te weigeren. Ze neemt het pakket aan. Voor het eerst in zes maanden had Emma naar haar angsten moeten luisteren. Het pakket voor de onbekende buurman zet een reeks schokkende gebeurtenissen in gang.


De term psychologische thriller wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt maar de boeken van Sebastian Fitzek verdienen dit predicaat absoluut. In Het pakket worstelt Emma met gruwelijke herinneringen die wazig zijn omdat ze was gedrogeerd. Of zijn ze wazig omdat het om verzonnen beelden gaat? Naarmate het verhaal vordert en er steeds meer bizarre dingen gebeuren, begint ook de lezer aan Emma te twijfelen. Is Emma een onbegrepen slachtoffer of neemt haar eigen geest een loopje met haar?


In Het pakket draait alles om het menselijk brein dat op vele manieren kan manipuleren of gemanipuleerd kan worden. Ieder mens kan door een reeks traumatische gebeurtenissen de macht over de werkelijkheid kwijtraken. Heeft Emma’s zware jeugd meer schade veroorzaakt dan ze zelf in de gaten heeft? Wanneer het pakket, met een vreemde inhoud, plotseling in het niets lijkt te zijn opgelost, begint ook Emma aan haar eigen geestestoestand te twijfelen. Wat is echt en wat is dat niet?


Het lezen van Het pakket is een haast bedwelmende ervaring. Ontsnappen is niet mogelijk. Dit boek moest uit voor ik mijn leven kon vervolgen. Ter ere van zijn tienjarig jubileum als schrijver vertelt Sebastian Fitzek achterin het boek hoe zijn liefde voor spannende verhalen is ontstaan. Ook heeft hij een aantal van de ruim veertigduizend schriftelijke reacties die hij op zijn boeken kreeg toegevoegd. Hoewel de fanmail uiteenlopend is, hebben ze allemaal iets met elkaar gemeen: Sebastian Fitzek weet de liefde voor lezen niet alleen in stand te houden maar zelfs te creëren. Mensen die voorheen niet tot nauwelijks lazen zijn door deze auteur in ware boekenverslinders veranderd. Ik kijk nu al uit naar de brieven die bij het twintigjarig jubileum toegevoegd zullen worden want dat deze weergaloze auteur, als de omstandigheden het toelaten, nog jaren blijft schrijven lijkt me vanzelfsprekend.


ISBN 9789044352245 | paperback | 295 pagina's | The House of Books | mei 2017
Vertaald door Lucienne Pruijs

© Annemarie, 9 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven