Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het buurmeisjeHet buurmeisje
Ruth Rendell


Het is juni 1944 als een groep kinderen de tunnels ontdekt. De tunnels, die ze qanats noemen, zijn gebleven toen de bouw van een nieuw wijkje aan de rand van Londen gestaakt werd. Dat werd gedaan toen de oorlog uitbrak, en in de tussentijd is het terrein begroeid geraakt en een idyllisch speelterrein geworden voor de kinderen. Het was hun geheime plek. Tot op een dag de vader van een van de jongens verscheen en hen wegjoeg. En zoals ze later zouden vertellen: in die tijd gehoorzaamde je aan volwassenen. Ze bleven weg.


Ze hadden er natuurlijk geen idee van waarom ze weg moesten. Ze hadden geen weet van de bezigheden van de man toen die de tunnels voor zichzelf had. Evenmin konden ze iets weten van de moord die in die tijd gepleegd werd. De moeder van een hen verdween. Maar het was heel aannemelijk dat zij was weggelopen met een ander, zoals zijn vader verklaarde. En als er mannen verdwenen, ach, die waren vast in een opwelling het leger in gegaan. Het was een tijd waarin veel gebeurde en het allemaal niet zo duidelijk was. Bovendien werd de jongen ook weggestuurd, en was het spreekwoord 'uit het oog uit het hart' van toepassing.


Zeventig jaar later blijken de gebeurtenissen van 1944 toch nog gevolgen te hebben. Natuurlijk waren er die al eerder: alles wat plaatsvindt, heeft gevolgen. Het was alleen niet duidelijk wat de bron was. De tunnels zijn al lang verdwenen - er is zoals al gepland was - een woonwijk gekomen. De kinderen hebben al een heel leven achter de rug, en zijn hun jeugd al haast vergeten. 


Maar als er een koektrommel gevonden wordt waarin de botten van twee handen zitten, komt alles weer terug. De betrokkenen willen nu het verleden duidelijk krijgen. Wat is er precies gebeurd? Politie-inspecteur, Colin Quell, moet de zaak onderzoeken, maar heeft er niet zo veel zin in. Hij heeft het al druk genoeg. Intussen leeft de man van wie de lezer weet dat hij een moordenaar is ook nog, hij slijt zijn dagen in een zeer luxueus verzorgingshuis.


Veel personages die allemaal een rol vervullen in het verhaal over de gevolgen van een daad van zeventig jaar geleden. Ruth Rendell heeft niet de bedoeling gehad een heuse thriller te schrijven, het is een psychologische misdaadroman, die een inkijkje geeft in de mens.


Ze begint dan ook met het verhaal van de moord, met de gebeurtenis die zoveel jaren later de gemoederen nog in beroering zal brengen. Dan brengt ze de kinderen van toen weer bij elkaar, mensen die veranderd zijn maar diep van binnen nog steeds de kinderen van toen zijn. Zonder de vondst van de koektrommel zouden hun levens gewoon verder gekabbeld zijn. Nu is er iets opgerakeld dat opnieuw de dingen in beweging kan brengen. Hun gezapig leventje is opgeschrikt, en zo wordt het gelukkig toch nog een spannend verhaal.


ISBN 9789400506190 | paperback| 288 pagina's | Uitgeverij A.W. Bruna| juni 2016
Vertaald door Marike Groot en Sander Brink

© Marjo, 4 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven